Τοπικές Ειδήσεις

Xρ. Mιχαλάκης: «Στο χέρι μας είναι να μην τινάξουμε τη σεζόν στον αέρα!»

«Δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κανέναν λοιμωξιολόγο να έρθει εδώ και να μας πει τι θα κάνουμε. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε, να έχουμε ξεκάθαρη φωνή όλοι, να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε να μην χάσουμε την φετινή τουριστική σεζόν!»
Αυτό υπογράμμισε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ενόψει της σημερινής συσκέψεως που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την ανησυχητική έκρηξη που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο.
«Από πλευράς αφίξεων, η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά μέχρι στιγμής κάτι που μας κάνει αρκετά αισιόδοξους. Μέχρι και το τέλος Ιουλίου αναμένεται να κλείσουμε με 320.000 κόσμο περίπου –σχεδόν τριπλάσιο νούμερο σε σχέση με το 2020 και περίπου στο 65 – 67% σε σχέση με το 2019.
Στα θετικά της σεζόν καταγράφεται ότι έχουν αφιχθεί μέχρι σήμερα τουρίστες από 30 διαφορετικές χώρες ενώ υπάρχουν και τουρίστες που έρχονται για πρώτη φορά στο νησί μας –όπως από το Άμπου Ντάμπι, τη Βουλγαρία, το Κίεβο κ.ά. Τα πράγματα εξελίσσονται πάρα πολύ καλά και θα είναι κρίμα να καταστρέψουμε αυτή τη σεζόν, εάν κάποιοι συνεχίσουν να τηρούν την ίδια στάση απέναντι στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού
. Αυτό αφορά και στις πληρότητες των αεροπλάνων που κάθε εβδομάδα κινούνται ανοδικά…», όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης.
Ο κ. Μιχαλάκης, ξεκαθάρισε πως επειδή η οικονομία της Ρόδου στηρίζεται αμιγώς στον τουρισμό, έχουν όλοι ανάγκη να εργαστούν αυτή την περίοδο καθώς ούτε οι επαγγελματίες, ούτε οι επιχειρηματίες, ούτε και οι εργαζόμενοι θα αντέξουν ακόμη μια κακή χρονιά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως το 90% των ξενοδοχείων στο νησί της Ρόδου λειτουργούν και ότι απασχολούν το 60% των εργαζομένων, ενώ πολλά από αυτά (όπως π.χ. στη Νότια Ρόδου) ψάχνουν για προσωπικό.
Όσον αφορά στις πληρότητες σε αρκετά ξενοδοχεία κινούνται σε πάνω από το 90% ενώ σε άλλα μεταξύ 50-60% και συνολικά, το νησί έχει 67% πληρότητα σε σχέση με το 2019.
«Όσον αφορά στην πορεία των κρατήσεων, πηγαίνουμε ανά εβδομάδα. Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι κρατήσεις δεν πάνε καλά λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί για την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι κρατήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο, κάτι που το περιμέναμε. Ο χρονικός ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας είναι ανά εβδομάδα γιατί παραμένει η ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο».
Είπε ακόμη ότι οι παραδοσιακές αγορές μας, όπως η Γερμανία, εξελίσσονται πολύ καλά ενώ η Βρετανία, ακόμη προχωρά με δειλά βήματα.
«Από την Σκανδιναβία πάει καλά η Δανία και λίγο η Σουηδία. Με το Ισραήλ, που περιμέναμε περισσότερα, έχουμε το πρόβλημα με την καραντίνα όσων ταξιδεύουν κι επιστρέφουν. Παρ όλα αυτά υπάρχει κίνηση και από αυτή την αγορά, έστω και αργά».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου επέστησε την προσοχή όλων των συμπολιτών μας λέγοντας πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον κορωνοϊό:
«Θέλει προσοχή και υπομονή για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε. Είμαστε σε μια συγκυρία όπου οι χώρες της Βόρειας Αφρικής δεν πάνε καλά από επιδημιολογική άποψη ενώ είδαμε όλοι τι συνέβη με την Τυνησία. Η ανταγωνίστριά μας Τουρκία δεν πάει καλά ενώ η Ισπανία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κανέναν λοιμωξιολόγο να έρθει εδώ και να μας πει τι θα κάνουμε. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε, να έχουμε ξεκάθαρη φωνή όλοι, να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε να μην χάσουμε την φετινή τουριστική σεζόν! Όλοι μαζί, οι φορείς, οι αρχές, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι κ.λπ. πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη φωνή και να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Εάν κάτι δεν πάει καλά την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να απολογηθούμε τον Οκτώβριο και κυρίως προς τον εαυτό μας, ο καθένας. Εμείς, θα συμμετέχουμε στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γιατί θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συστράτευση και συνεργασία, κάθε στιγμή και όχι μόνον σε περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε. Γι αυτό λέω πως πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ξέρουμε όλοι μας ότι ο Τουρισμός, αφορά στην τοπική μας οικονομία, το 95% του εισοδήματος προέρχεται από αυτές τις δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τον Τουρισμό. Κάποιοι έχουν το δικαίωμα να μην εμβολιάζονται, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μην προσέχουν!»
Είπε ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί ο διχασμός και ότι είναι αναγκαία η συστράτευση.
«Εάν η Ρόδος μπει στο ‘βαθύ κόκκινο’ θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα. Πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να μην συμβάλλουν στο να χάσουμε αυτή την πολύ καλή τουριστική σεζόν, από απροσεξία ή από αρνητισμό. Αυτή η σεζόν έχει μεγάλη δυναμική, εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και είναι κρίμα να την χάσουμε..»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου