ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοσμάς Σφυρίου: “Ο εμπαιγμός των νησιωτών για τον Φ.Π.Α. από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ”

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Σφυρίου Κοσμάς

Για τα νησιά Κως, Λέρος, Σάμος, Χίος και Λέσβος, «το καθε­στώς μειω­μέ­νου Φ.Π.Α θα ισχύει, για όσο διά­στημα θα υφί­στα­ται η προ­σφυ­γική δομή στο νησί. Εάν αυτή παύσει, εντός τριών μηνών παύει και το καθε­στώς των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών Φ.Π.Α».

Αυτό ψηφίζει ο κ. Μητσο­τά­κης και οι βου­λευ­τές της Ν.Δ στο νομο­σχέ­διο, που έφερε η κυβέρ­νηση στην Βουλή, για συζή­τηση και ψήφιση.

Αυτή είναι η απά­ντηση του πρω­θυ­πουρ­γού, στα υπο­μνή­ματα της Περι­φέ­ρειας, των νησιω­τι­κών δήμων και τόσων άλλων τοπικών φορέων, που πρό­τει­ναν την επα­να­θέ­σπιση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών Φ.Π.Α, ιδιαί­τερα μέσα στη νέα οικο­νο­μική κρίση, λόγω παν­δη­μίας.

Δηλαδή, η εφαρ­μογή του μειω­μέ­νου Φ.Π.Α εξαρ­τά­ται απόλυτα από την ύπαρξη προ­σφυ­γι­κής δομής σε κάποιο νησί !

Αυτό είναι εμπαιγ­μός των νησιω­τών στο Καστελ­λό­ριζο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο, στην Χάλκη, στην Τήλο, στην Σύμη, στη Νίσυρο, στην Αστυ­πά­λαια, στην Κάλυμνο, στην Ψέριμο, στους Αρκιούς, στους Λειψούς, στο Αγα­θο­νήσι, στην Ρόδο, αλλά ακόμη και των κατοί­κων Κω, Λέρου και τόσων άλλων νησιών του Αιγαίου, για τα οποία η κυβέρ­νηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ – στα τέλη του 1986 – θέσπισε τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές Φ.Π.Α και η Ευρω­παϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ) τους ενέ­κρινε (εκ των υστέρων), για την εδαφική ασυ­νέ­χεια, τα πολύ αυξη­μένα κόστη μετα­φο­ρών προς από τα νησιά κ.λ.π.

Δηλαδή, προ­βλή­ματα μόνιμα για τα νησιά – και σημε­ρινά. Αυτή, η τότε αιτιο­λό­γηση του μειω­μέ­νου Φ.Π.Α ισχύει απο­λύ­τως και σήμερα. Δεν εξαρ­τή­θηκε από προ­σφυ­γι­κές δομές και δεν δια­χώ­ριζε τα νησιά σε δυο κατη­γο­ρίες.

Και αν θυμη­θούμε τι δια­κή­ρυσ­σαν το 2015 η Ν.Δ και ο κ. Μητσο­τά­κης – όταν η κυβέρ­νηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο κ. Τσίπρας καταρ­γούσε το μειω­μένο Φ.Π.Α – θα κατα­λά­βουμε, ότι πρό­κει­ται για νέο εμπαιγμό και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης.

 

Είχε προη­γη­θεί ο εμπαιγ­μός του κ. Τσίπρα, που δια­βε­βαί­ωνε – εδώ στην Ρόδο – τους νησιώ­τες, πως αν τον εκλέ­ξουν, «ούτε καν θα γίνεται συζή­τηση, για κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών Φ.Π.Α».

Και μέσα σε τρεις μήνες – με την υπο­γραφή του – καταρ­γή­θηκε ο μειω­μέ­νος Φ.Π.Α στα νησιά, λόγους «ισό­τι­μης» μετα­χεί­ρη­σης, με άλλες περιο­χές της χώρας (λες και δεν συνιστά μονα­δική ιδιαι­τε­ρό­τητα η δια­σπορά των νησιών, λες και δεν υπάρχει η συνταγ­μα­τική πρό­βλεψη για τα νησιά, του άρθρου 101, που θεσπί­σαμε κατά την ανα­θε­ώ­ρηση του Συντάγ­μα­τος το 2001).

 

Οι κάτοι­κοι όλων των νησιών δεν αμφι­βά­λουν, ότι στο ζήτημα του Φ.ΠΑ, τους έχουν εμπαί­ξει με τον χει­ρό­τερο τρόπο και ο κ. Τσίπρας το 2015 και ο κ. Μητσο­τά­κης σήμερα.

Ρόδος 25 / 6 / 2021

Κοσμάς Σφυρίου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.