Ρεπορτάζ

Ζητεί να εγκλεισθεί υποψήφιος σε ψυχιατρικό ίδρυμα!

Μείζονες διαστάσεις αναμένεται να προσλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα η ένδικη διαφορά που έχει ανακύψει στο εσωτερικό μιας οικογένειας, μεταξύ δύο αδελφών, ενός ανδρός, που έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και της αδελφής του που επιδιώκει να πετύχει την ακούσια νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα!.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών φέρονται να έχουν κλονιστεί λόγω και της αδυναμίας της μητέρας τους να αυτοεξυπηρετηθεί.

Ο υποψήφιος, ένας ιδιαίτερα αγαπητός νέος, βαθιά θρησκευόμενος, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν την επικαιρότητα, εξαιτίας της παρ’ ολίγον συμμετοχής του σε δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι, έχει ως σύντροφο μια μητέρα δύο παιδιών σε διάσταση, η οποία του συμπαραστέκεται και τον συνδράμει.

Η αδελφή του σε δύο περιστάσεις έχει επιδιώξει και έχει πετύχει την μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με αστυνομική συνοδεία και την υποχρεωτική υποβολή του, με Εισαγγελική παραγγελία, σε ψυχιατρικές εξετάσεις. Τόσο την πρώτη φορά όσο και την δεύτερη, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, ο ψυχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου δεν διέγνωσε, ωστόσο, καμία ψυχική νόσο ή ανωμαλία στη συμπεριφορά του νεαρού και εξέδωσε προς τούτο σχετικές βεβαιώσεις.

Ο νεαρός, που εξασφάλισε χθες αντίγραφα των βεβαιώσεων αυτών, ενοχλημένος σφόδρα για το γεγονός ότι με ιδιαίτερη ευκολία έγινε δεκτό το αίτημα της αδελφής του για την υποβολή του σε υποχρεωτικό ψυχιατρικό έλεγχο και μάλιστα δύο φορές, πρόκειται να κινηθεί νομικά καθώς πιθανολογεί σφόδρα ότι με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, έπεισε αρμοδίως ότι αντιμετωπίζει προβλήματα που χρήζουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης για να διαταχθεί η ακούσια νοσηλεία του!

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή και αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις αφού φέρεται να επεκτείνεται και σε άλλα δικαστήρια που εκκρεμούν μεταξύ του νεαρού και της αδελφής του αλλά και σε ανοικτές ένδικες διαφορές της συντρόφου του.

Ο ίδιος πιθανολογεί μάλιστα ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του ενόψει της συμμετοχής του στις εκλογές.

Σημειώνεται ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει σε κάθε περίπτωση ότι η μεταφορά προς εξέταση ατόμων που πιθανολογείται ότι αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα γίνεται με το ΕΚΑΒ και όχι με περιπολικά.
Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις για τη θέση οποιουδήποτε προσώπου σε ακούσια νοσηλεία είναι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 95 παρ. 2 του Ν. 2071/1992, οι εξής:

1) Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή.
2) Να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του.
3) Η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, είτε
4) Η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις καθίσταται σαφές ότι η θέση σε ακούσια νοσηλεία αντιμετωπίζεται από το νομοθέτη ως προληπτικό μέσο για την αποτροπή τέλεσης βίαιων εγκλημάτων από ψυχικά ασθενείς. Η ακούσια νοσηλεία προσώπων που υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και είναι επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους κοινωνούς, αλλά και για τους ίδιους τους εαυτούς τους, είναι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη.

Σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 2071/1992 την ακούσια νοσηλεία του φερομένου στην αίτηση ως ασθενή, μπορούν να ζητήσουν η σύζυγός του ή συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα ή συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και το δεύτερο βαθμό ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του.
Σε επείγουσες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει κανένα από τα πρόσωπα αυτά, την ακούσια νοσηλεία μπορεί να ζητήσει και αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας ή διαμονής του ασθενούς.

Στην προκείμενη περίπτωση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου