Ειδήσεις

Επεκτείνεται η εμβολιαστική διαδικασία, εν αναμονή του τελικού χρονοδιαγράμματος

Στην επόμενη φάση, αλλά χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έναρξη κλεισίματος των ραντεβού, περνά η εμβολιαστική διαδικασία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, και μετά το πράσινο φως που άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά από σχετική εισήγηση και για τους άνω των 65 ετών, εντός του Μαρτίου θα ανοίξει η επόμενη ομάδα, δηλαδή  οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι ασθενείς όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, με σοβαρή ηπατική νόσο), χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65 – 69.

Ερωτηθείς σχετικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση είπε πως θα ανακοινωθούν αργότερα λεπτομέρειες για το άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι  η ομάδα υψηλού κινδύνου των νοσημάτων, σημειώνοντας πως με τις παραδόσεις υπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Πού βασίστηκε η εισήγηση για το εμβόλιο της  AstraZeneca

Στα αποτελέσματα δημοσιεύσεων από μελέτες, που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικιωμένα. Η πρώτη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διαπιστώθηκε ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου, του εμβολίου και της AstraZeneca και της Pfizer, μετά από ένα διάστημα 28-35 ημερών μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% οι εισαγωγές από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό στην οποία ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου, φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου, όπως και στην προηγούμενη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια κατά 80%.

Ακόμη ένα μέγκα εμβολιαστικό κέντρο

Την ίδια ώρα, και ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να φτάσει στην κορύφωσή του, με επίκεντρο την Αθήνα, σε εμβολιαστικό κέντρο μετατρέπονται οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ξιφασκίας, μετά από πρωτοβουλία της Lamda Development. Οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διατέθηκαν από την παραχωρησιούχο της έκτασης Lamda Development, ώστε τον επόμενο μήνα να λειτουργήσει εκεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Αττική.

Τα νέα στοιχεία

Στην ηλικιακή κατηγορία 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 212.000 πολίτες. Στην ηλικιακή κατηγορίας 80- 84, 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%. Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, 282.000 πολίτες και το ποσοστό ξεπερνάει το 75%. Τέλος στους άνω των 60 – 64 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 352.000 πολίτες.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου