ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόλεμος για τα εμβόλια: Το 2023 αντί για φέτος θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων

news room 4 λεπτά ανάγνωση
εμβόλιο

Έως και δύο χρόνια καθυ­στέ­ρηση προ­οιω­νί­ζε­ται η τρέ­χουσα δυστο­κία στην διάθεση των εμβο­λίων από τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρείες στην Ευρω­παϊκή Ένωση. Μέρα με την ημέρα η κατά­σταση με τους εμβο­λια­σμούς μοιάζει όλο και πιο χαοτική, εξαι­τίας μιας αλυ­σί­δας αρνη­τι­κών συν­θη­κών: Καθυ­στε­ρή­σεις στην παρα­γωγή συνε­πά­γο­νται αυτό­ματα μειω­μένο αριθμό δόσεων, αυξη­μένη δυσα­ρέ­σκεια και έντονες δια­μαρ­τυ­ρίες από τους επι­κε­φα­λής της ΕΕ προς τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νίες. Εν τω μεταξύ ο κορω­νο­ϊός εξα­κο­λου­θεί να καλ­πά­ζει, γεγονός που εντεί­νει την ανα­σφά­λεια και την ανυ­πο­μο­νη­σία.

Ήδη στην Ισπανία, στις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες της Μαδρί­της και της Κατα­λο­νίας, βλέπουν το τέλος των απο­θε­μά­των σε εμβόλια να πλη­σιά­ζει τάχιστα. Μοιραία θα δια­κο­πούν οι ενέσεις για την πρώτη δόση, εφόσον θα πρέπει να καλυ­φθεί η δεύτερη δόση όσων έχουν υπο­βλη­θεί στην πρώτη, ώστε να απο­κτή­σουν ανοσία.

Ο Ιγνάθιο Αγουάδο, αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης και εκπρό­σω­πος τύπου της Μαδρί­της εμφα­νί­στηκε ιδιαί­τερα απαι­σιό­δο­ξος. Οι εμβο­λια­σμοί θα πρέπει να στα­μα­τή­σουν για του­λά­χι­στον δύο εβδο­μά­δες εάν δεν υπάρξει άμεσος ανε­φο­δια­σμός. Στην περι­φέ­ρεια της ισπα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας έχουν εμβο­λια­στεί 170.000 άνθρω­ποι. Αυτό σημαί­νει ότι, μέχρι στιγμής, έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί το 96% της δια­θέ­σι­μης ποσό­τη­τας. Ο Αγουάδο τόνισε ότι «με τον ρυθμό που κινού­νται τώρα τα πράγ­ματα, πριν το 2023 δεν θα έχουμε κατορ­θώ­σει να εμβο­λιά­σουμε το 70% των πολιτών στην Ισπανία και την ΕΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχε­δια­σμός».

Στην Κατα­λο­νία έχουν γίνει περισ­σό­τε­ροι από 200.000 εμβο­λια­σμοί και απο­μέ­νουν μόλις 17.000 δόσεις των εμβο­λίων. Οι οποίες προ­βλέ­πε­ται ότι θα έχουν εξα­ντλη­θεί έως τη Δευτέρα. Οι καθυ­στε­ρή­σεις από τις Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ως συνέ­πεια την επι­σφά­λεια για την έγκαιρη χορή­γηση της δεύ­τε­ρης δόσης σε 10.000 ανθρώ­πους. Αν τα απο­θέ­ματα δεν ανα­νε­ω­θούν εντός των ερχό­με­νων τριών εβδο­μά­δων, μια διόλου ευκα­τα­φρό­νητη μερίδα εμβο­λια­σμέ­νων θα πρέπει να εντα­χθεί από την αρχή σε πρό­γραμμα εμβο­λια­σμού, εφόσον η πρώτη δόση θα έχει κατα­στεί άχρηστη χωρίς τη δεύτερη.

Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα του χάους περί τη διάθεση των εμβο­λίων είναι επίσης η Τσεχία. Το τοπικό υπουρ­γείο Υγείας συνιστά τη διακοπή των εμβο­λια­σμών για δύο εβδο­μά­δες, προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθεί η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη. Ωστόσο, ο Τσέχος πρω­θυ­πουρ­γός αντέ­κρουσε το αρμόδιο υπουρ­γείο, σε μια προ­σπά­θεια υπο­βι­βα­σμού της κρίσης σε πρό­βλημα δια­χεί­ρι­σης των απο­θε­μά­των στα εμβο­λια­στικά κέντρα. Πάντως, η Τσεχία παρα­μέ­νει μία από τις χώρες της ΕΕ με πολύ υψηλό αριθμό κρου­σμά­των.

Η AstraZeneca στο στό­χα­στρο

Η κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca οξύ­νε­ται τα τελευ­ταία 24ωρα, με την Κύπρια Επί­τροπο Υγείας και Ασφά­λειας Τρο­φί­μων της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, Στέλλα Κυρια­κί­δου να συγκρί­νει την Βρετανο-σουηδική φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία με… κρε­ο­πω­λείο: «Απορ­ρί­πτουμε τη λογική του ‘όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε’ («First come, first served»). Αυτό μπορεί να ισχύει σε ένα συνοι­κιακό χασά­πικο, όχι όμως σε υπο­γε­γραμ­μένα συμ­βό­λαια και όχι σε συμ­φω­νίες στις οποίες συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται προ­κα­τα­βο­λές».

Η Στέλλα Κυρια­κί­δου χαρα­κτή­ρισε, για άλλη μία φορά, σαν ανε­παρ­κείς τις δικαιο­λο­γίες εκ μέρους της AstraZeneca, η οποία επι­κα­λεί­ται προ­βλή­ματα παρα­γω­γής στα δύο εργο­στά­σιά της σε Ολλαν­δία και Βέλγιο. Η ΕΕ όμως επι­μέ­νει και ζητά να επι­τα­χυν­θούν οι παρα­δό­σεις εμβο­λίων που παρα­σκευά­ζο­νται στις βασικές μονάδες της εται­ρείας, επί βρε­τα­νι­κού εδάφους, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι τα άλλα δύο κέντρα είναι βοη­θη­τικά, όχι τα κύρια.

Η ΕΕ είναι εξορ­γι­σμένη, όχι μόνο με τις καθυ­στε­ρή­σεις και τη μειω­μένη (έως και κατά 75%, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες) αλλά και με τις πρα­κτι­κές της AstraZeneca ως προς την παροχή πλη­ρο­φο­ριών. Επ’ αυτού η κα Κυρια­κί­δου έχει απαι­τή­σει επα­νει­λημ­μέ­νως δια­φά­νεια και πλέον απειλεί ότι «έχουμε τις μεθό­δους να διε­ρευ­νή­σουμε σε βάθος το ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Σορουά, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της AstraZeneca χαρα­κτη­ρί­ζει σαν «κακή συγκυ­ρία» όσα συμ­βαί­νουν και υπε­ρα­σπί­ζε­ται την εται­ρεία του δηλώ­νο­ντας ότι «δεν υπάρχει κανένα μυστή­ριο στο γιατί έχουμε καθυ­στε­ρή­σει. Δεν το κάνουμε εσκεμ­μένα. Εγώ είμαι Ευρω­παίος και έχω την Ευρώπη στην καρδιά μου. Ο πρό­ε­δρός μας είναι Σουηδός, άρα Ευρω­παίος και αυτός. Πολλά στελέχη είναι Ευρω­παίοι και θέλουμε να εξυ­πη­ρε­τή­σουμε την Ευρώπη όσο καλύ­τερα γίνεται».

Σημειω­τέον ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκρι­θεί ακόμη επι­σή­μως στην Ευρώπη, ανα­μέ­νε­ται όμως ότι αυτό είναι μια απλή τυπική δια­δι­κα­σία, η οποία θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί έως την Παρα­σκευή. Το συμ­βό­λαιο με την AstraZeneca προ­βλέ­πει την παρά­δοση στην ΕΕ 300 εκατ. δόσεων με δικαί­ωμα επέ­κτα­σης στις 400 εκατ. Ωστόσο, με τα τρέ­χο­ντα δεδο­μένα, η συγκε­κρι­μένη εται­ρεία βρί­σκε­ται πίσω ως προς τις προ­συμ­φω­νη­μέ­νες προ­θε­σμίες κατά περίπου δύο μήνες. Παρό­μοια προ­βλή­ματα αντι­με­τω­πί­ζουν και οι Pfizer/BioNTech, από τις οποίες η Ευρώπη περι­μέ­νει ακόμη μεγα­λύ­τερα φορτία εμβο­λίων. Όσο για την έκτακτη βοήθεια από τη γαλλική Sanofi, οι 125 εκατ. δόσεις που προ­τί­θε­ται να παρα­σκευά­σει θα είναι έτοιμες από το καλο­καίρι και εξής, με ορί­ζο­ντα το τέλος του 2021.

Πηγή: protothema.gr

#Εμβόλια#Ευρώπη#Κορωνοϊός

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.