ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασκηση ποινικών διώξεων και σύλληψη των δύο κατασκόπων!

Δαμιανός Αθανασίου 5 λεπτά ανάγνωση
τουρκικο προξενειο

-Ο ένας συνε­λή­φθη στη Ρόδο και ο άλλος στην Κομο­τηνή

–Κατη­γο­ρού­νται για υπο­στή­ριξη πολε­μι­κής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξα­κο­λού­θηση, για παρα­βί­αση μυστι­κών πολι­τείας από κοινού
κατ’ εξα­κο­λού­θηση και για κατα­σκο­πεία από κοινού και κατ’ εξα­κο­λού­θηση
με ενιαίο σκοπό, χρήση για δια­βί­βαση του κρα­τι­κού απορ­ρή­του σε άλλον
με σκοπό να προ­κα­λέ­σουν κίνδυνο στα συμ­φέ­ρο­ντα του κράτους

Ποι­νι­κές διώξεις για τρία βαρύ­τατα αδι­κή­ματα και συγκε­κρι­μένα για υπο­στή­ριξη πολε­μι­κής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξα­κο­λού­θηση, για παρα­βί­αση μυστι­κών πολι­τείας από κοινού κατ’ εξα­κο­λού­θηση και για κατα­σκο­πεία από κοινού και κατ’ εξα­κο­λού­θηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για δια­βί­βαση του κρα­τι­κού απορ­ρή­του σε άλλον με σκοπό να προ­κα­λέ­σουν κίνδυνο στα συμ­φέ­ρο­ντα του κράτους, άσκησε χθες το πρωί η Εισαγ­γε­λέας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου εις βάρος του 35χρονου γραμ­μα­τέα του Τουρ­κι­κού προ­ξε­νείου στην Ρόδο και του 52χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εται­ρείας «SAOS FERRIES».

Η δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στηκε από τους επι­τε­λείς της Κρα­τι­κής Ασφά­λειας της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ρόδου, υπο­βλή­θηκε συγκε­κρι­μένα στην Εισαγ­γε­λέα Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου μετά και την λήψη των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων έγγρα­φων εξη­γή­σεων του 35χρονου γραμ­μα­τέα του Τουρ­κι­κού προ­ξε­νείου και δια­βι­βά­στηκε στην τακτική Ανα­κρί­τρια Ρόδου, που εξέδωσε εντάλ­ματα σύλ­λη­ψης εις βάρος των δύο κατη­γο­ρου­μέ­νων.

Το πρώτο ένταλμα εκτε­λέ­στηκε την 10:35 από τους αστυ­νο­μι­κούς της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ρόδου με την σύλληψη του 35χρονου, ενώ μισή ώρα αργό­τερα συνε­λή­φθη στον Εβρίνο Σαπών Ροδόπης ο 52χρονος.

Ο 35χρονος, υπό δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λείας, οδη­γή­θηκε ενώπιον της τακτι­κής Ανα­κρί­τριας συνο­δευό­με­νος από την δικη­γόρο του προ­ξε­νείου και ζήτησε προ­θε­σμία για να απο­λο­γη­θεί την προσεχή Δευτέρα.

Ο 52χρονος ανα­μέ­νε­ται να μετα­χθεί στην Ρόδο προ­κει­μέ­νου να οδη­γη­θεί ομοίως ενώπιον της τακτι­κής Ανα­κρί­τριας και να απο­λο­γη­θεί.

Σημειώ­νε­ται ότι ο 35χρονος στις έγγρα­φες εξη­γή­σεις του, αφού ανα­φέ­ρε­ται στην οικο­γε­νειακή του κατά­σταση, στις σπουδές του και στην απα­σχό­λησή του στο προ­ξε­νείο, αρνεί­ται τα όσα του απο­δί­δο­νται και μάλιστα επι­φυ­λάσ­σε­ται των δικαιω­μά­των του, λέγο­ντας ότι διέρ­ρευ­σαν προ­σω­πικά του δεδο­μένα με απο­τέ­λε­σμα να στο­χο­ποι­η­θεί από τα ΜΜΕ της χώρας.

Δια­τεί­νε­ται ότι είχε κοι­νω­νι­κές συνα­να­στρο­φές και συνα­ντή­σεις με τον 52χρονο, ότι ο τελευ­ταίος προ­κα­λούσε τις συνα­ντή­σεις τους, ενώ αρνεί­ται ότι τον στρα­το­λό­γησε να κατα­σκο­πεύει την Ελλάδα, ότι έλαβε στοι­χεία πλοίων και κινή­σεις στρα­τευ­μά­των και πρό­σθεσε ότι όλα αυτά είναι σε κοινή θέα στο δια­δί­κτυο!

Μάλιστα δια­μαρ­τύ­ρε­ται για την κατά­σχεση ενός υπο­λο­γι­στή και ενός κινητού υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ανήκουν στο προ­ξε­νείο της Τουρ­κίας.

Oπως απε­κά­λυψε εξάλλου η «δημο­κρα­τική», το βράδυ της 12ης Δεκεμ­βρίου 2020 ο Τούρκος πρό­ξε­νος στην Ρόδο αιτή­θηκε με επι­στολή του να του απο­δο­θούν δύο εκ των κατα­σχε­θέ­ντων πει­στη­ρίων που βρέ­θη­καν κατά την έρευνα στην οικία του 35χρονου, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι απο­τε­λούν συσκευές που ανήκουν στο Γενικό Προ­ξε­νείο Ρόδου.

Εν πάση περι­πτώ­σει, η έρευνα για την υπόθεση, όπως απε­κά­λυψε η «δημο­κρα­τική», ξεκί­νησε τον Αύγου­στο του 2020. Η επι­χεί­ρηση παρα­κο­λού­θη­σης των κατη­γο­ρου­μέ­νων εντά­θηκε όταν το από­γευμα της 10ης Δεκεμ­βρίου 2020 άγνω­στος τηλε­φώ­νησε στο υπα­σπι­στή­ριο της Διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Αττικής και ανέφερε ότι στο πλοίο που εκτελεί το δρο­μο­λό­γιο Καστελ­λό­ριζο – Ρόδος – Κως, εργά­ζε­ται ο 52χρονος, ο οποίος κατα­γρά­φει τις ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις και εγκα­τα­στά­σεις και στη συνέ­χεια προωθεί το υλικό αυτό στον 35χρονο.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες επι­βε­βαιώ­θη­καν και την 19:50 ώρα της 11ης Δεκεμ­βρίου 2020, οι αστυ­νο­μι­κοί εντό­πι­σαν τον 52χρονο ενώ εξερ­χό­ταν του πλοίου στην Ακαντιά και τον προ­σή­γα­γαν. Στην κατοχή του βρήκαν δύο κινητά τηλέ­φωνα τα οποία και κατα­σχέ­θη­καν ενώ, όπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», στην κατά­θεση που έδωσε ομο­λό­γησε ότι κατα­σκό­πευε την χώρα και ότι ενερ­γούσε κατόπιν εντολών του 35χρονου που τον «στρα­το­λό­γησε».

Ο 52χρονος έχει ομο­λο­γή­σει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρα­το­λό­γησε και ότι του έστελνε μηνύ­ματα μέσω της εφαρ­μο­γής «what’s up».

Ο ίδιος του απα­ντούσε είτε με τηλε­φω­νι­κές κλήσεις είτε μέσω της εφαρ­μο­γής ενώ του έδωσε πλη­ρο­φο­ρίες για τις κινή­σεις του ελλη­νι­κού στρατού τον Οκτώ­βριο του 2020 δύο φορές ενώ το Νοέμ­βριο υπήρξε, όπως ισχυ­ρί­στηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντι­λή­φθηκε ότι ήταν επι­κίν­δυ­νος.

Φέρεται ο 35χρονος να του απέ­στειλε μάλιστα με μήνυμα δεδο­μένα κινητής τηλε­φω­νίας ενώ προ­σπα­θούσε να επι­κοι­νω­νή­σει μαζί του και δεν απα­ντούσε στις κλήσεις του.

Μάλιστα, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται ο 52χρονος, επε­δί­ωκε να τον πείσει να στρα­το­λο­γή­σει κι άλλα πρόσωπα με παρεμ­φερή καθή­κο­ντα σε πλοία της γραμμής.

Μια από τις κινή­σεις του που έχουν κατα­γρα­φεί είναι και αυτή της συνά­ντη­σής του με τον 35χρονο στο Ενυ­δρείο. Εκεί όπως και ο ίδιος ανα­φέ­ρει, ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολε­μικά πλοία που έβλεπε στο Καστελ­λό­ριζο ενώ στην επόμενη συνά­ντησή τους τον παρέ­λαβε στην Ρόδο από το καράβι και τον πήγε σε οικία συγ­γε­νούς του στην Ιαλυσό. Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά όταν βρί­σκε­ται στο Καστελ­λό­ριζο να του δίνει τις θέσεις των πολε­μι­κών πλοίων στο νησί και τους αριθ­μούς που έφεραν, λέγο­ντάς του μάλιστα ότι τις πλη­ρο­φο­ρίες αυτές θα τις μετέ­φερε μέσω της εφαρ­μο­γής what’s up. Υπο­στή­ριξε ότι έδωσε στον 35χρονο πλη­ρο­φο­ρίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώ­βριο για τις ακρι­βείς θέσεις των πολε­μι­κών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα δια­κρι­τικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρα­τιω­τών σ’ αυτά.

Το πρωί της 12ης Δεκεμ­βρίου 2020 πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε έρευνα στην καμπίνα του στο πλοίο και βρέθηκε ένα ζευγάρι κιάλια.

Το από­γευμα της ίδιας ημέρας πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε έρευνα στην οικία του 35χρονου στην Ιαλυσό παρου­σία δικα­στι­κού λει­τουρ­γού.

Στην οικία του βρέ­θη­καν και κατα­σχέ­θη­καν 8 κινητά τηλέ­φωνα, δύο εξω­τε­ρι­κοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτο­γρα­φική μηχανή και 4 laptop.

Ολα τα πει­στή­ρια έχουν απο­στα­λεί στην Διεύ­θυνση Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευνών, όπου και ελέγ­χο­νται, ενώ εχει ήδη κινηθεί η δια­δι­κα­σία για την άρση του απορ­ρή­του του ψηφια­κού περιε­χο­μέ­νου των ψηφια­κών πει­στη­ρίων καθώς και άρση του απορ­ρή­του της τηλε­φω­νι­κής επι­κοι­νω­νίας των κατα­σχε­θέ­ντων κινητών τηλε­φώ­νων. Ελεγχοι πραγ­μα­το­ποιού­νται επίσης με άρση του ψηφια­κού περιε­χο­μέ­νου των ψηφια­κών πει­στη­ρίων σε cloud servers. Η Διεύ­θυνση Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευνών και η Διωξη Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος θα διε­νερ­γή­σει ταυ­τό­χρονα έρευνες σε όλους τους λογα­ρια­σμούς των social media που χρη­σι­μο­ποιούν αμφό­τε­ροι όσο και σε λογα­ρια­σμούς ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου και εφαρ­μο­γές τηλε­πι­κοι­νω­νιών όπως viber, what’s up κλπ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.