ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδήλωτα τετραγωνικά : Ρύθμιση για την πληρωμή τους σε έως 24 δόσεις

news room 3 λεπτά ανάγνωση
πολυκατοικιες

Από τον Ιανουά­ριο, και μέσω των λογα­ρια­σμών του ρεύ­μα­τος, σχε­διά­ζε­ται να εφαρ­μο­στεί η ειδική ρύθμιση των έως και 24 δόσεων για τους ιδιο­κτή­τες για την κατα­βολή των ποσών που προ­έ­κυ­ψαν από τις μεγα­λύ­τε­ρες επι­φά­νειες που δηλώ­θη­καν στους δήμους. Πρόθεση του υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών είναι να κατα­τε­θεί η σχετική διάταξη εντός του Δεκεμ­βρίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, με τις πλη­ρο­φο­ρίες να ανα­φέ­ρουν πως το ετήσιο κόστος που προ­κύ­πτει από τη σχετική δήλωση των φορο­λο­γου­μέ­νων είναι πέριξ των 150 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλωθεί συνο­λικά πάνω από 70 εκατ. τετρα­γω­νικά.

Οι ιδιο­κτή­τες θα έχουν τη δυνα­τό­τητα να διευ­θε­τή­σουν τα ποσά που προ­κύ­πτουν από τις πραγ­μα­τι­κές επι­φά­νειες των σπιτιών, των εξο­χι­κών και των λοιπών κτι­σμά­των που δήλωσαν στην ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα της Κεντρι­κής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ώστε να μην επι­βα­ρυν­θούν εφάπαξ με τα επι­πλέον ανα­δρο­μικά δημο­τι­κών τελών και δημο­τι­κών φόρων για όλο το έτος 2020. Τα ποσά είναι απαλ­λαγ­μένα από πρό­στιμα εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής δηλώ­σεων και τόκους εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής και υπο­λο­γί­ζε­ται πως οι χρε­ώ­σεις,  μέσω των λογα­ρια­σμών του ρεύ­μα­τος, θα μοι­ρα­στούν μέσα σε  δύο έτη. Η χρέωση είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 ευρώ το τετρα­γω­νικό και ως εκ τούτου ένας ιδιο­κτή­της που, για παρά­δειγμα, έχει δηλώσει 100 επι­πλέον τετρα­γω­νικά καλεί­ται να πλη­ρώ­σει το ποσό των 200 ευρώ ή περίπου 8 ευρώ τον μήνα.

Υπο­λο­γί­ζε­ται πως μέσω της δια­δι­κα­σίας δήλωσης των αδή­λω­των τετρα­γω­νι­κών οι ιδιο­κτή­τες απαλ­λά­χθη­καν και στην ουσία γλί­τω­σαν από πρό­στιμα συνο­λι­κού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για την πεντα­ε­τία 2015-2019. Μέχρι και τις 30 Σεπτεμ­βρίου, που έληξε η προ­θε­σμία, είχαν δηλωθεί πάνω από 70 εκατ. τετρα­γω­νικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υπο­βλη­θεί περίπου 3 εκατ. δηλώ­σεις. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα πρό­στιμα που προ­βλέ­πει κανο­νικά η ισχύ­ουσα νομο­θε­σία για μη δήλωση στους δήμους επι­φα­νειών ηλε­κτρο­δο­τού­με­νων ακι­νή­των είναι υπέ­ρο­γκα και όσον αφορά το ΤΑΠ η μη δήλωση επι­φά­νειας για μία πεντα­ε­τία συνε­πά­γε­ται την επιβολή προ­στί­μου το οποίο μπορεί να φτάσει και το 200% του ανα­λο­γού­ντος ποσού, ενώ στα δημο­τικά τέλη το πρό­στιμο μπορεί να ανέλθει στο 100% του ανα­λο­γού­ντος ποσού.

Από τις έξτρα χρε­ώ­σεις θα εξαι­ρε­θούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελ­θόν είχε δια­κο­πεί η ηλε­κτρο­δό­τηση. Για τους ιδιο­κτή­τες αυτούς προ­βλέ­πο­νται:

  • Απαλ­λαγή από τους δημο­τι­κούς φόρους και τα δημο­τικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουα­ρίου 2020 όσο και μετά και μέχρι την ημε­ρο­μη­νία επα­νη­λε­κτρο­δό­τη­σης.
  • Υπο­χρέ­ωση πλη­ρω­μής Τέλους Ακί­νη­της Περιου­σίας (ΤΑΠ) ανα­δρο­μικά και για όλο το διά­στημα δια­κο­πής της ηλε­κτρο­δό­τη­σης. Επι­πλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλε­κτρο­δο­τη­θεί εξα­κο­λου­θούν να απαλ­λάσ­σο­νται από δημο­τι­κούς φόρους και δημο­τικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφεί­λουν να κατα­βά­λουν για όλες τις χρο­νι­κές περιό­δους από την 1η Ιανουα­ρίου 2020 και μετά.

120 δόσεις για οφειλές στους δήμους

Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές στους δήμους που αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προωθεί το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Αν η κατα­βολή των οφει­λο­μέ­νων γίνει εφάπαξ, θα υπάρξει διευ­κό­λυνση για απαλ­λαγή από πρό­σθετα βάρη (τόκους, προ­σαυ­ξή­σεις, πρό­στιμα κ.λπ.). Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών κ. Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος έχει δηλώσει πρό­σφατα πως απο­τε­λεί απόλυτη προ­τε­ραιό­τητα της κυβέρ­νη­σης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η παν­δη­μία η διάσωση της ανθρώ­πι­νης ζωής.

Ταυ­τό­χρονα όμως, όπως σημεί­ωσε, στήριξε με παρεμ­βά­σεις της την Τοπική Αυτο­διοί­κηση, την τοπική οικο­νο­μία, τους μικρο­με­σαί­ους, τους επαγ­γελ­μα­τίες, τις επι­χει­ρή­σεις και φυσικά τους πιο αδύ­να­μους σε οικο­νο­μικό επίπεδο.

Τόνισε σχετικά με τα αδήλωτα τετρα­γω­νικά πως «μια αθόρυβη μεταρ­ρύθ­μιση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε έβγαλε από το αδιέ­ξοδο 3 εκατ. οικο­γέ­νειες. Επειδή θα πρέπει να πλη­ρω­θούν τα τέλη, καθώς γίνεται η κατα­γραφή από τους δήμους με βάση τα νέα τετρα­γω­νικά – και αυτό σημαί­νει έσοδα 150 εκατ. ευρώ για την Αυτο­διοί­κηση σε όλη τη χώρα -, θα ετοι­μά­σουμε μια ειδική ρύθμιση και για τους πολίτες που υπά­γο­νται σε αυτή την κατη­γο­ρία».

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.