Συνεντεύξεις

Ν. Βενετοκλή: «Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόγραμμα και όραμα»

«Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόγραμμα και όραμα. Τα κόμματα που είναι πραγματικά υπέρμαχοι της Ευρώπης πρέπει να είναι και αυτά που θα ψηφιστούν στις ευρωεκλογές και το κόμμα που έχει αποδείξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του είναι η ΝΔ».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσσα Βενετοκλή με την ευκαιρία και των Ευρωεκλογών.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι έχει και όραμα και πρόγραμμα. Έχει αποδείξει ότι τις δεσμεύσεις της, τις κάνει πραγματικότητα και μάλιστα νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Ο κόσμος αυτό το εισπράττει. Βλέπει τις θυσίες του να πιάνουν τόπο.

Από τον άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε μία στείρα αντιπολίτευση ισοπεδώνοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού χωρίς να δίνει λύσεις», τονίζει η κ. Βενετοκλή.

Σε ερώτηση για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κ. Βενετοκλή υπογραμμίζει πως θα παραμείνει η ΝΟΔΕ ουδέτερη, αφήνοντας τα στελέχη της να επιλέξουν την παράταξη που θεωρούν ικανότερη για να βοηθήσει και να επιλύσει τα προβλήματα του τόπου.

Η συνέντευξη της κ. Ν. Βενετοκλή, αναλυτικά:
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι παρατάξεις των κ.κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και Στράτου Καρίκη. Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό η ΝΔ;
Μετά την απόφαση των κεντρικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας να μην δώσει χρίσματα και στηρίξεις σε υποψηφίους α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πανελλαδικό επίπεδο και κατ’ επέκταση και στην Ρόδο, η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν παρεμβαίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ βαθμού.
Καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου έχει παραμείνει και θα παραμείνει ουδέτερη αφήνοντας τα στελέχη της να επιλέξουν την παράταξη που θεωρούν ικανότερη για να βοηθήσει και να επιλύσει τα προβλήματα του τόπου.
Η Νέα Δημοκρατία έχει πολλά και αξιόλογα στελέχη, αρκετά έμπειρα για να αντιμετωπίσουν με σύνεση τέτοιες καταστάσεις, Ανάλογες περιπτώσεις διπλών και τριπλών υποψηφιοτήτων υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο δεν σας κρύβω ότι όταν έχεις ανθρώπους από την ίδια παράταξη θέλεις να τους δεις ενωμένους. Περιμένεις να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να προχωρήσουν με κοινό όραμα για το καλό του τόπου, πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες.
Ωστόσο οι κοινωνίες είναι αυτές που θα αναδείξουν τους ικανότερους, κρίνοντας το πρόγραμμα, την πορεία τους αλλά και τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στους υποψηφίους. Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών οι οποίοι θα δείξουν τον δρόμο στους αξιότερους.

• Μέχρι στιγμής είναι ήρεμο το προεκλογικό κλίμα ή έχουν αρχίσει τα «παρατράγουδα» με αντιπαραθέσεις των υποψηφίων;
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η εποχή της πόλωσης και των ακραίων συμπεριφορών έχει παρέλθει προ πολλού. Οι εκλογές και κυρίως οι αυτοδιοικητικές κρίνουν το μέλλον του τόπου που ζούμε.
Σε μία εκλογική αναμέτρηση πρέπει να προταχθεί το πρόγραμμα των υποψηφίων και βάσει αυτού να κρίνει ο κόσμος και να επιλέξει τον καλύτερο. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι οι αντιπαραθέσεις θα κινηθούν στο πλαίσιο της ευγενούς πολιτικής άμιλλας.

• Τι ζήτησε η ΝΟΔΕ από τον υφυπουργό Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την παραχώρηση του αεροδρομίου Ρόδου και ποιες άλλες ενέργειες θα γίνουν για το θέμα αυτό; Θεωρείτε πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο;
H ΝΟΔΕ είναι ένας πολιτικός φορέας που στόχο έχει να έρθει κοντά στην κοινωνία. Να αφουγκραστεί τα προβλήματα του κόσμου και να βοηθήσει στην προώθηση και την λύση τους. Κυρίαρχο για εμάς είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε με τις παρεμβάσεις μας στην επίλυση των προβλημάτων της Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε και συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος προέβη σε εκτενή αναφορά για τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ‘παραχώρηση και όχι για ιδιωτικοποίηση’.

Η ελλιπής ενημέρωση για τους όρους της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ είναι λογικό να μας προβληματίζει όλους. Ο κ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και να έρθουν άμεσα στη Ρόδο εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ για να ενημερώσουν όλους τους φορείς και τους πολίτες. Ως προς το προσωπικό της ΥΠΑ δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εργασιακή τους σχέση. Ως προς τα τέλη του αεροδρομίου αλλά και το τι θα σήμαινε αύξηση των τελών για την τοπική οικονομία και για το μέλλον των μικρότερων αεροδρομίων του νομού μας, ο υφυπουργός Μεταφορών διευκρίνισε ότι μέσα στους όρους της σύμβασης ζητάνε αναπροσαρμογή των τελών βάσει των νέων οικονομικών δεδομένων και της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, κάτι που θα σήμαινε ακόμα και μείωσή τους.

• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Θεωρείτε πως η ΝΔ θα καταφέρει να αυξήσει τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ;
Οι επικείμενες ευρω-εκλογές προσφέρουν μία άριστη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους και τις ανησυχίες τους. Σε μία συγκυρία κρίσης δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίες φωνές να μας οδηγήσουν σε μία πολιτική οπισθοδρόμηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι έχει και όραμα και πρόγραμμα. Έχει αποδείξει ότι τις δεσμεύσεις της, τις κάνει πραγματικότητα και μάλιστα νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο κόσμος αυτό το εισπράττει. Βλέπει τις θυσίες του να πιάνουν τόπο. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε μία στείρα αντιπολίτευση, ισοπεδώνοντας τις θυσίες του Ελληνικού λαού χωρίς να δίνει λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία διαδραματίζει έναν αναντικατάστατο και εξαιρετικά χρήσιμο πολιτικό ρόλο και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Ωστόσο θεωρώ ότι η ψήφος είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο κάθε πολίτης. Είναι η στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει, λοιπόν, να ψηφίσουμε όχι παρασυρμένοι από φιλολαϊκές κραυγές, και από υποσχέσεις που ξέρουμε πού μας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια… Πρέπει να ψηφίσουμε σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα…

• Θα καταφέρει η ΝΔ να πετύχει νίκη στις εκλογές τόσο στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Τι πιστεύετε πως θα πράξουν στελέχη και οπαδοί του κόμματος;
Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μην δώσει χρίσματα και στηρίξεις σε υποψηφίους όπως στο παρελθόν. Δεν νομίζω ότι η κοινωνία χειραγωγείται. Ο κόσμος έχει κρίση και ζητάει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που βιώνει. Το κόμμα θα σταθεί δίπλα σε ανθρώπους.

Σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει μέσα από την πορεία τους ότι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν σε αυτό τον τόπο. Σε ανθρώπους που είναι καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά, και θα αναδείξουν και θα δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας. Σε αυτούς που πραγματικά μέσα από την αυτοδιοικητική τους ατζέντα μπορούν να πείσουν την κοινωνία. Δεν είμαι υπέρμαχος της ισοπέδωσης των προθέσεων και προσπαθειών όμως σίγουρα υπάρχουν πολλές παραλείψεις και λάθη και είναι πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές για να δοθεί στα νησιά μας αυτό που τους αξίζει. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν μία πορεία, κοινωνική επαγγελματική και πολιτική και ο κόσμος έχει δείγματα γραφής για να κρίνει.

• Πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και για την Ελλάδα;
Μια από τις σημαντικότερες και πιο κρίσιμες εποχές ζούμε σήμερα, όσον αφορά την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλείται από την οικονομική κρίση και τα τελευταία δύο χρόνια από την άνοδο και παρουσία ακροδεξιών κομμάτων και ευρωσκεπτικιστών. Στην περίοδο αυτής της κρίσης, έρχονται οι ευρωεκλογές του Μαΐου να αναδείξουν το νέο Ευρωκοινοβούλιο με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα κυρίως στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.Tώρα που η χώρα μας ξεπερνά το σκόπελο χρόνο με το χρόνο, δεν πρέπει να πάνε χαμένες, οι θυσίες του λαού μας. Βρισκόμαστε στην ανάκαμψη. Έρχονται αισιόδοξα μηνύματα ανάπτυξης στο εμπόριο, τις συναλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, από όλον τον κόσμο. Ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2014-2020 της τάξεως των 930 δις ευρώ, προβλέπει για τη χώρας μας ένα μεγάλο ποσό που είναι το ανώτερο από κάθε άλλον από την είσοδό μας στη ΕΕ. Με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, η παράνομη μετανάστευση, το ενεργειακό, η ασφάλεια της θάλασσας και φυσικά ο τουρισμός.

Για τις ευρωεκλογές λοιπόν θα πρέπει να τονίσουμε την σημασία της ψήφου. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ψήφος αντίδραση ή ως μία χαλαρή ψήφος. Το μέλλον της Ευρώπης κρίνει και το μέλλον της Ελλάδας.Τα κόμματα που είναι πραγματικά υπέρμαχοι της Ευρώπης πρέπει να είναι και αυτά που θα ψηφιστούν στις ευρωεκλογές και το κόμμα που έχει αποδείξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι η ΝΔ.

• Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας οι κάτοικοι του Εμπωνα ξεσηκώθηκαν και διαμήνυσαν πως θα καταθέσουν τις ταυτότητές τους και δεν θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πώς σχολιάζετε την κίνηση στην οποία προχώρησαν καθώς οι μέχρι τώρα συζητήσεις δεν απέδωσαν;
O ξεσηκωμός των κατοίκων του Έμπωνα σχετικά με το χρονίζον θέμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους όχι μόνον των νησιών αλλά και των ορεινών χωριών μας.
Η αιτιολογημένη αγωνία αυτή εκφράζεται μέσα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Έμπωνα.
Θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο θα δοθούν κάποιες λύσεις που μπορεί να μην είναι οι ιδανικές, αλλά που σίγουρα θα βοηθήσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου