ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Xρ. Mιχαλάκης: «Η Ρόδος έπαιξε και κέρδισε σε ένα δύσκολο αγώνα, με όλες τις πιθανότητες εναντίον της»

news room 5 λεπτά ανάγνωση
μιχαλακης χρ

Στους 525.000 έφθασαν μέχρι τις 15 Οκτω­βρίου οι ξένοι επι­σκέ­πτες της Ρόδου. Εκτι­μά­ται δε ότι η σεζόν θα κλείσει με 600.000 του­ρί­στες, αριθμός ρεκόρ για τα δεδο­μένα της Covid χρονιάς. Η Ρόδος, όπως δήλωσε ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Δωδε­κα­νή­σου, Χρήστος Μιχα­λά­κης, σε σύγκριση με άλλους ευρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς, πέτυχε ένα εξαι­ρε­τικά ικα­νο­ποι­η­τικό απο­τέ­λε­σμα:

«Δεν μπο­ρού­σαμε να προ­βλέ­ψουμε από την αρχή την έκβαση αυτής της τόσο ιδιαί­τε­ρης του­ρι­στι­κής σεζόν. Οι συν­θή­κες δεν ήταν φυσιο­λο­γι­κές και κανείς δεν ήταν σε θέση να δια­κρί­νει πώς θα εξε­λισ­σό­ταν η κατά­σταση. Για να είμαι ειλι­κρι­νής, στις αρχές Ιουνίου δεν περί­μενα αυτό το ικανοποιητικό-δεδομένων πάντα των συνθηκών-αποτέλεσμα.

Μέχρι τις 15 Οκτω­βρίου επι­σκέ­φθη­καν τη Ρόδο 525.000 του­ρί­στες και υπο­λο­γί­ζουμε ότι σε περί­πτωση που συνε­χί­σουν να κυλούν όλα ομαλά, θα φθά­σουμε τους 600.000 επι­σκέ­πτες μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη. Αυτός ο αριθμός, αντι­στοι­χεί περίπου στο 25% των επι­σκε­πτών που είχαμε το 2019. Βέβαια, δεν μπο­ρούμε να συγκρί­νουμε τη φετινή σεζόν με την περσινή, αφού δεν μιλάμε για τις ίδιες συν­θή­κες. Εάν συγκρί­νουμε όμως τις επι­δό­σεις της Ρόδου σε σύγκριση με άλλους ευρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς, το απο­τέ­λε­σμα είναι θετικό».

Όπως επε­σή­μανε ο κ. Μιχα­λά­κης, το υψηλό επίπεδο επαγ­γελ­μα­τι­σμού που επέ­δει­ξαν επι­χει­ρη­μα­τίες και εργα­ζό­με­νοι σε συν­δυα­σμό με την επιτυχή δια­χεί­ριση του προ­ο­ρι­σμού από τους ΟΤΑ και τους φορείς και κυρίως την συντο­νι­σμένη εικόνα του στο εξω­τε­ρικό, καθό­ρι­σαν αυτό το εξαι­ρε­τικό απο­τέ­λε­σμα.

«Θέλω να ευχα­ρι­στήσω την Περι­φέ­ρεια και το Δήμο για την πρω­το­βου­λία της συντο­νι­σμέ­νης προ­βο­λής του προ­ο­ρι­σμού και είμαστε ευτυ­χείς που συμ­με­τεί­χαμε σε αυτή την δια­δι­κα­σία. Η σωστή δια­χεί­ριση της εικόνας και της φήμης του προ­ο­ρι­σμού, είχε ως απο­τέ­λε­σμα να μη συζη­τούμε απλά για την ομαλή ολο­κλή­ρωση της σεζόν, αλλά για μία υπο­τυ­πώδη επι­μή­κυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου που δια­νύ­ουμε», ανέφερε ο πρό­ε­δρος των του­ρι­στι­κών πρα­κτό­ρων», είπε ο κ. Μιχα­λά­κης.

Η εικόνα του 2021

Μπορεί να είναι ακόμη αρκετά νωρίς και το τοπίο να είναι θολό, όμως οι προ­κρα­τή­σεις για τη σεζόν του 2021, παρου­σιά­ζουν θετικό πρόσημο σύμφωνα με τον πρόεδρο των του­ρι­στι­κών πρα­κτό­ρων, ο οποίος δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά: «Κάθε πρό­βλεψη για το 2021 μπορεί να θεω­ρη­θεί επι­πό­λαιη αυτή τη στιγμή, καθώς δεν γνω­ρί­ζουμε πώς θα εξε­λι­χθεί η παν­δη­μία. Εάν π.χ. βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορω­νοϊού, θα συζη­τάμε σε εντελώς δια­φο­ρε­τική βάση. Πρέπει δε να συνυ­πο­λο­γί­σουμε και την οικο­νο­μική κρίση που έχει μπροστά της η Ευρώπη, η οποία θα επη­ρε­ά­σει τον του­ρι­σμό. Καθώς απευ­θυ­νό­μα­στε στα μεσαία κοι­νω­νικά στρώ­ματα, η ύφεση της οικο­νο­μίας της Αγγλίας κατά 22% σύμφωνα με τις προ­βλέ­ψεις, θα έχει επί­πτωση στον του­ρι­σμό. παρόλα αυτά, οι προ­κρα­τή­σεις για το 2021, είναι θετικές. Δεν είμαστε όμως σε θέση να γνω­ρί­ζουμε εάν οι κρα­τή­σεις αυτές είναι νέες ή αν έγιναν από ανθρώ­πους οι οποίοι επρό­κειτο να μας επι­σκε­φθούν φέτος, δεν τα κατά­φε­ραν λόγω της παν­δη­μίας και πήραν voucher για την επόμενη σεζόν. Και μη ξεχνάμε ότι οι τουρ οπε­ρέι­τορς πουλάνε τώρα πακέτα για το ’21 χωρίς εγγυ­ή­σεις. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακυ­ρώ­σουν τα πακέτα χωρίς να επι­στρέ­ψουν χρήματα. Ας κρα­τή­σουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή τα μηνύ­ματα από την Αγγλία είναι θετικά».

Η παρά­ταση της σεζόν

Η σεζόν ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει στη Ρόδο μέχρι τις 15 Νοεμ­βρίου του­λά­χι­στον με αφίξεις από τη Μ. Βρε­τα­νία και τη Γερ­μα­νία. Όπως όμως επε­σή­μανε ο κ. Μιχα­λά­κης, δεν μπο­ρούμε να μιλάμε φέτος για επι­μή­κυνση με τη σωστή-επιθυμητή έννοια του όρου. Το στοί­χημα της επι­μή­κυν­σης, αφορά όλη την τοπική κοι­νω­νία, ΟΤΑ, φορείς, επι­χει­ρη­μα­τίες, εργα­ζό­με­νους κλπ. Ανα­λυ­τι­κό­τερα ο κ. Μιχα­λά­κης ανέφερε τα εξής: «Είναι σημα­ντικό που φέτος του­ρι­στι­κοί οργα­νι­σμοί δίνουν ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στον προ­ο­ρι­σμό και θέλουν να επι­μη­κύ­νουν τα προ­γράμ­ματά τους. Δεν μπο­ρούμε όμως να μιλάμε για επι­μή­κυνση με τους όρους που προ­τι­μούμε.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να δου­λέ­ψουμε όλοι οι φορείς μαζί, η αγορά, οι ξενο­δό­χοι, το υπουρ­γείο, να επεν­δύ­σουμε στην επι­μή­κυνση. Είδαμε π.χ. ότι ο Εμπο­ρι­κός Σύλ­λο­γος ανα­κοί­νωσε πώς τα κατα­στή­ματα θα κλεί­νουν στις 6 το από­γευμα. Αυτό π.χ. δεν βοηθά το στόχο της επι­μή­κυν­σης. Δεν αφορά η υπόθεση αυτή μόνο τους ξενο­δό­χους αλλά ούτε των του­ρι­στι­κών οργα­νι­σμών. Όλοι πρέπει να δούμε πώς θα αλλά­ξουμε το προϊόν ώστε να είναι ελκυ­στικό για τους πελάτες του Νοεμ­βρίου.

Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε να γίνει. Θα επα­να­λάβω ότι η συνερ­γα­σία μας με το δήμο, την περι­φέ­ρεια και όλους τους εμπλε­κό­με­νους φορείς, ήταν εξαι­ρε­τική. Ήταν υπο­δειγ­μα­τική για τα ελλη­νικά δεδο­μένα. Δοκι­μά­σαμε τη συνερ­γα­σία κάτω από αντί­ξοες συν­θή­κες και δεν ήμασταν μονια­σμέ­νοι από την αρχή. Κάναμε μία μεγάλη υπέρ­βαση όλοι μας και το απο­τέ­λε­σμα μας δικαί­ωσε».

Η ανάγκη ενός DMO

Σε ένα δύσκολο αγώνα, με όλες τις πιθα­νό­τη­τες ενα­ντίον της, η Ρόδος έπαιξε και κέρδισε. Και τα κατά­φερε χάρη στον άψογο συντο­νι­σμό Περι­φέ­ρειας, Δήμου και φορέων. Αυτή η υπο­δειγ­μα­τική συνερ­γα­σία, όπως είπε ο κ. Μιχα­λά­κης, ανέ­δειξε την ανάγκη ύπαρξης και λει­τουρ­γίας ενός φορέα δια­χεί­ρι­σης προ­ο­ρι­σμού στη Ρόδο. «Η Ρόδος βγαίνει κερ­δι­σμένη από αυτή την του­ρι­στική περίοδο. Απε­δεί­χθη πόσο σημα­ντική είναι η ύπαρξη ενός φορέα δια­χεί­ρι­σης προ­ο­ρι­σμού και ευχό­μα­στε αυτή η πρω­το­βου­λία να εξε­λι­χθεί σε DMO.

Η Ρόδος έδειξε μία ωρι­μό­τητα ως του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός. Ο πελάτης έφυγε ευχα­ρι­στη­μέ­νος. Εμοιαζε σαν να παί­ζουμε σε ένα ποδο­σφαι­ρικό αγώνα όπου όλα ήταν ενα­ντίον μας. Και από τη σωστή δια­χεί­ριση που έγινε, όχι μόνο δεν χάσαμε, αλλά βγήκαμε κερ­δι­σμέ­νοι. Αυτή η επι­τυ­χία είναι κέρδος του προ­ο­ρι­σμού, και κερ­δί­σαμε επειδή συνερ­γα­στή­καμε όλοι μαζί, όπως έπρεπε να δου­λεύ­ουμε. Δια­τη­ρή­σαμε την εικόνα του προ­ο­ρι­σμού όλοι μαζί και μπο­ρούμε να κερ­δί­σουμε πολλά περισ­σό­τερα εάν συνε­χί­σουμε έτσι», ανέφερε ο κ. Μιχα­λά­κης.

Δράσεις της Ένωσης

Του­ρι­στι­κών Πρα­κτό­ρων

Η Ένωση Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Δωδε­κα­νή­σου συγκρό­τησε ομάδες εργα­σίας που δια­βου­λεύ­ο­νται με τους τοπι­κούς φορείς για την επι­μή­κυνση της του­ρι­στι­κής σεζόν-υπό φυσιο­λο­γι­κές συνθήκες-και τον εμπλου­τι­σμό του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της Ρόδου, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί η ώθηση του προ­ο­ρι­σμού για την επόμενη δεκα­ε­τία. Παράλ­ληλα, πρό­κει­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το 2021 μία έρευνα γύρω από το του­ρι­στικό brand της Ρόδου, τις αντι­λή­ψεις των επι­σκε­πτών, των εκπρο­σώ­πων των φορέων, των επαγ­γελ­μα­τιών του κλάδου και των εργα­ζό­με­νων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.