ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Ανυπολόγιστο το κόστος διαχείρισης αποβλήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι νησιώτες”

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Για την Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση ΦΟΔΣΑ ΑΕ Νοτίου Αιγαίου και Περι­φέ­ρειας

Η περι­φε­ρειακή αρχή προχωρά στην υλο­ποί­ηση του σχε­δια­σμού κυβέρ­νη­σης και ΕΕ για τη δια­χεί­ριση των απο­βλή­των στα νησιά. Το κόστος της δια­χεί­ρι­σης αυτής (χρη­μα­τικό, περι­βαλ­λο­ντικό και συν­θη­κών εργα­σίας των εργα­ζο­μέ­νων στην καθα­ριό­τητα) είναι ανυ­πο­λό­γι­στο και θα κληθούν να το πλη­ρώ­σουν οι νησιώ­τες. Στο πλαίσιο της νέας δια­χεί­ρι­σης ιδρύ­θηκε πρό­σφατα Φορέας Δια­χεί­ρι­σης Στερεών Απο­βλή­των (ΦΟΔΣΑ) ΑΕ Ν. Αιγαίου, για την υπο­στή­ριξη του οποίου από την ΠΝΑι, πρό­κει­ται να συνα­φθεί Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση μεταξύ τους.

Το σχέδιο της σύμ­βα­σης, που κατα­ψή­φισε η Λαϊκή Συσπεί­ρωση στη χθεσινή συνε­δρί­αση της Οικο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής, εγγυά­ται την ενιαία για όλα τα νησιά πολι­τική δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των στη βάση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής και «αντα­πο­δο­τι­κής» λει­τουρ­γίας όλων των υπο­δο­μών. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι στην Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση (ΠΣ), η Περι­φέ­ρεια καθη­συ­χά­ζει το ιδιω­τικό κεφά­λαιο, ότι με αυτήν δεν προ­κα­λεί­ται «στρέ­βλωση» στον αντα­γω­νι­σμό. Επίσης ο ΦΟΔΣΑ ΑΕ δεσμεύ­ε­ται ότι θα δια­σφα­λι­στεί η λει­τουρ­γία των έργων μετά την ολο­κλή­ρωσή τους «…είτε ανα­λαμ­βα­νο­ντας ο ίδιος, είτε ανα­θέ­το­ντας σε άλλο φορέα». Ο άλλος φορέας μπορεί να είναι οποια­δή­ποτε επι­χεί­ριση.

Η Περι­φέ­ρεια παρ’ όλα αυτά ισχυ­ρί­ζε­ται ότι εξυ­πη­ρε­τεί­ται με αυτή τη σύμβαση το «δημόσιο συμ­φέ­ρον». Τώρα πως προ­στα­τεύ­ο­νται οι νησιώ­τες με τις επι­κεί­με­νες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις στους τομείς δια­χεί­ρι­σης απο­βλή­των και το επι­διω­κό­μενο θα είναι το «κέρδος» για τους επι­χει­ρη­μα­τίες, είναι ένα συμπέ­ρα­σμα που πρέπει να το βγάλει ο νησιω­τι­κός λαός με βάση και την εμπει­ρία του.

Γιατί σήμερα δεν γρά­φουμε σε λευκό χαρτί το τι θα γίνει με τη δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των στα νησιά.

Είναι γνωστό ότι υπάρ­χουν και εφαρ­μό­ζο­νται από τους δήμους και τις περι­φέ­ρειες οι ευρω­παϊ­κές οδηγίες και οι «βέλ­τι­στες ευρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές», που είναι άκρως επι­κίν­δυ­νες για τους λαούς και σ’ αυτές τις οδηγίες στη­ρί­ζο­νται τα αντί­στοιχα Ελλη­νικά σχέδια. (ΕΣΔΑ , ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου).

Ευρω­παϊκή Ενωση και κεφά­λαιο έχουν συστή­σει μια ολό­κληρη βιο­μη­χα­νία πίσω από τα σκου­πί­δια. Η ΕΕ ιδιαί­τερα την περίοδο της κρίσης μπήκε μπροστά , για να δια­μορ­φω­θούν ευνοϊ­κοί όροι για μεγάλα επι­χει­ρη­μα­τικά

συμ­φέ­ρο­ντα στη δια­χεί­ριση απορ­ριμ­μά­των, στη μείωση του κόστους παρα­γω­γής τους από την ανά­κτηση πρώτων υλών από τα σκου­πί­δια, την παρα­γωγή Ενέρ­γειας ή και άλλες κερ­δο­φό­ρες για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους, χρήσεις από αυτά. Είναι γνωστή η ψευ­δε­πί­γραφη, όσο και προ­κλη­τική αρχή, «ο ρυπαί­νων πλη­ρώ­νει», που ενι­σχύει την «αντα­πο­δο­τι­κό­τητα» των υπη­ρε­σιών καθα­ριό­τη­τας, ή ο κανόνας και σε επίπεδο νοι­κο­κυ­ριού, «πληρώνω όσο πετάω». Όλα αυτά σημαί­νουν επι­βά­ρυνση της τσέπης του νησιώτη.

Η «Λαϊκή Συσπεί­ρωση» κατα­ψή­φισε το Περι­φε­ρειακό Σχέδιο Δια­χεί­ρι­σης Απορ­ριμ­μά­των (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, καθώς υπη­ρε­τεί τη λογική πλήρους παρά­δο­σης της δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους. Έχουμε εκφρά­σει την αντί­θεσή μας στο πλαίσιο των προ­βλέ­ψεων του Ν.4685/7-5-2020 και το άρθρο 93 με το οποίο προ­βλέ­πε­ται η σύσταση Ειδικού Περι­φε­ρεια­κού Δια­βαθ­μι­δι­κού Φορέα Δια­χεί­ρι­σης Στερεών Απο­βλή­των, ως Ανώνυμη Εται­ρεία ΟΤΑ.

Αν και θα μπο­ρού­σαμε να συμ­φω­νή­σουμε με την βοήθεια της ΠΝΑΙ προς τον νέο φορέα, που δεν δια­θέ­τει την απα­ραί­τητη οργά­νωση και τις δυνα­τό­τη­τες που απαι­τού­νται, δεν το κάναμε όμως, καθώς η ίδια η σύμβαση φρο­ντί­ζει να στρώσει το έδαφος στους ιδιώτες και μάλιστα όπως εκτι­μούμε τους μεγά­λους.

Προ­κύ­πτει η ανάγκη δια­μόρ­φω­σης εθνικού σχεδίου ασφα­λούς δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των από ενιαίο κρατικό φορέα με γνώμονα την προ­στα­σία της υγείας και του περι­βάλ­λο­ντος και της χρη­μα­το­δό­τη­σής του από τον κρατικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό.

Προ­τε­ραιό­τη­τες του σχε­δια­σμού να είναι: Η πρόληψη παρα­γω­γής απορ­ριμ­μά­των, προ­ώ­θηση της ανα­κύ­κλω­σης με διαλογή στην πηγή. Επιλογή κατάλ­λη­λου μείγ­μα­τος σύγ­χρο­νων μεθόδων δια­χεί­ρι­σης και επε­ξερ­γα­σίας (σταθμοί μετα­φόρ­τω­σης, μηχα­νική ανα­κύ­κλωση, κομπο­στο­ποί­ηση). Ασφαλής υγειο­νο­μική ταφή των υπο­λειμ­μά­των και πρω­το­γε­νών απορ­ριμ­μά­των που δεν ανα­κυ­κλώ­νο­νται. Απα­γό­ρευση κατη­γο­ρη­μα­τικά της μεθόδου της καύσης. Χωρο­τα­ξικά ορθο­λο­γική κατα­νομή των νέων μονάδων επε­ξερ­γα­σίας και τελικής διά­θε­σης των απορ­ριμ­μά­των. Δια­χεί­ριση των επι­κίν­δυ­νων βιο­μη­χα­νι­κών και των ιατρι­κών απο­βλή­των ξεχω­ρι­στά από τα αστικά απορ­ρίμ­ματα. Με χωρο­θέ­τηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επε­ξερ­γα­σίας και τελικής διά­θε­σής τους με κρι­τή­ριο την προ­στα­σία της υγείας, του περι­βάλ­λο­ντος και του λαϊκού εισο­δή­μα­τος και όχι τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λια­κών ομίλων.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

29/9/2020

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.