ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eμ. Mακρόν: «Η Ευρώπη να έχει μια πιο ενιαία και ξεκάθαρη φωνή απέναντι στην Τουρκία»

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Μακρόν

Koρσική, 10

Ο Γάλλος πρό­ε­δρος Εμα­νουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκά­θαρη» φωνή απέ­να­ντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανα­το­λική Μεσό­γειο, στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρησε από την Κορσική, λίγο πριν από την έναρξη της Ευρω­με­σο­γεια­κής διά­σκε­ψης (MED7).

«Εμείς, οι Ευρω­παίοι, πρέπει να είμαστε ξεκά­θα­ροι και αυστη­ροί με την κυβέρ­νηση του προ­έ­δρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντο­γάν, η οποία σήμερα επι­δί­δε­ται σε απα­ρά­δε­κτες συμπε­ρι­φο­ρές» και πρέπει «να ξεκα­θα­ρί­σει τις προ­θέ­σεις της», τόνισε ο Μακρόν, όπως μετα­δί­δει το ΑΠΕ.

Παράλ­ληλα ο Γάλλος πρό­ε­δρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκι­νή­σει και πάλι ένας γόνιμος διά­λο­γος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απα­ρά­δε­κτες πρα­κτι­κές στις ακτές της Λιβύης» απέ­να­ντι στην υπό νατοϊκή διοί­κηση γαλλική φρεγάτα, η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπο­γρά­ψει απα­ρά­δε­κτες συμ­φω­νίες με την Κυβέρ­νηση Εθνικής Συμ­φω­νίας της Λιβύης, αρνού­μενη τα νόμιμα δικαιώ­ματα της Ελλάδας», υπο­γράμ­μισε ο ίδιος. «Πρέπει να δια­πι­στώ­σουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγ­γειλε ο Μακρόν.

Αργά το από­γευμα ο Γάλλος πρό­ε­δρος θα συμ­με­τά­σχει στην 7η Σύνοδο Κορυφής MED7, με τους πρω­θυ­πουρ­γούς της Ιταλίας Τζου­ζέπε Κόντε, της Ισπα­νίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ελλάδας Κυριάκο Μητσο­τάκη, της Πορ­το­γα­λίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Ανα­στα­σιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.

Η συνά­ντηση της Ευρω­με­σο­γεια­κής Συνόδου στην Κορσική θεω­ρεί­ται σημα­ντική, καθώς η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα της τουρ­κι­κής παρα­βα­τι­κό­τη­τας στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο. Πηγές της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης σημειώ­νουν ότι η Αθήνα ανα­μέ­νει ισχυρό μήνυμα στή­ρι­ξης από την Ευρω­με­σο­γειακή Σύνοδο ενώ πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι το προ­σχέ­διο της Κοινής Δια­κή­ρυ­ξης ικα­νο­ποιεί την ελλη­νική πλευρά, καθώς περι­λαμ­βά­νει σαφείς ανα­φο­ρές στην τουρ­κική παρα­βα­τι­κό­τητα.

Επίσης, στο περι­θώ­ριο της Συνόδου, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η συνά­ντηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη με τον Εμα­νουέλ Μακρόν, με βασικό θέμα τη συμ­φω­νία αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σίας των δύο χωρών και αγορά από την Αθήνα των αερο­σκα­φών Rafale και άλλου γαλ­λι­κού αμυ­ντι­κού εξο­πλι­σμού.

Παράλ­ληλα, σε άρθρο του Έλληνα πρω­θυ­πουρ­γού, που δημο­σιεύ­ε­ται ταυ­τό­χρονα σε τρεις μεγάλες ευρω­παϊ­κές εφη­με­ρί­δες, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης προει­δο­ποιεί ότι η Ελλάδα «έχει τη στρα­τιω­τική δυνα­τό­τητα να απο­κρού­σει κάθε τουρ­κική επίθεση» και υπο­γραμ­μί­ζει ότι οι επι­λο­γές για την Τουρκία είναι είτε η απο­κλι­μά­κωση είτε οι κυρώ­σεις. «Η επιλογή είναι ξεκά­θαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνερ­γα­στεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνε­χί­σει να συμπε­ρι­φέ­ρε­ται ως ο επι­τι­θέ­με­νος, παί­ζο­ντας παι­χνί­δια εντυ­πώ­σεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πλη­ρώ­σει ένα σημα­ντικό οικο­νο­μικό τίμημα για τη συμπε­ρι­φορά της. Μπορεί να επι­λέ­ξει εάν η Ελλάδα θα απο­τε­λέ­σει γέφυρα ή εμπόδιο για την εται­ρική σχέση και την πρόοδο», τονίζει ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός μεταξύ άλλων.

Εξαλλοι οι Τούρκοι

με τον Μακρόν: Αλα­ζό­νας

με αποι­κιο­κρα­τικά

αντα­να­κλα­στικά

Ανε­βά­ζει τους τόνους η Τουρκία που καταγ­γέλ­λει ως “αλα­ζο­νι­κές” τις δηλώ­σεις του προ­έ­δρου της Γαλλίας Εμα­νουέλ Μακρόν, ο οποίος επέ­κρινε τις ενέρ­γειες της Αγκυρας στην ανα­το­λική Μεσό­γειο και τον κατη­γό­ρησε ότι “θέτει σε κίνδυνο” τα συμ­φέ­ρο­ντα της Ευρώπης.

“Ο Γάλλος πρό­ε­δρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλα­ζο­νι­κές δηλώ­σεις, με ένα παλιό αποι­κιο­κρα­τικό αντα­να­κλα­στικό”, ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νωση του τουρ­κι­κού υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών στην οποία προ­στί­θε­ται ότι ο αρχηγός του γαλ­λι­κού κράτους “ενθαρ­ρύ­νει τις εντά­σεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμ­φέ­ρο­ντα της Ευρώπης και της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης”.

Πρώτη αντί­δραση

από τον Ομέρ Τσελίκ

Eίχε προη­γη­θεί η οργι­σμένη απά­ντηση στον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν που έδωσε ο εκπρό­σω­πος του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος της Τουρ­κίας ΑKP Ομέρ Τσελίκ.

Πρό­κει­ται για την πρώτη αντί­δραση της γεί­το­νος, με αφορμή τις δηλώ­σεις του Γάλλου προ­έ­δρου στο περι­θώ­ριο της Ευρω­με­σο­γεια­κής Διά­σκε­ψης και των επαφών που θα ακο­λου­θή­σουν με τον Κυριάκο Μητσο­τάκη.

Να σημειω­θεί ότι ο Γάλλος Πρό­ε­δρος κάλεσε την ΕΕ να κρα­τή­σει καθαρή θέση απέ­να­ντι στην Τουρκία ενώ δήλωσε ότι “θα πρέπει ως Ευρω­παίοι να είμαστε δυνατοί και ενω­μέ­νοι απέ­να­ντι στον πρόεδρο Ερντο­γάν”, αλλά και πως ο τουρ­κι­κός λαός “αξίζει κάτι καλύ­τερο από αυτό”.

Ο Ομέρ Τσελίκ δε με αναρ­τή­σεις στο Twitter έκανε λόγο για “παλιό και ανήθικο παι­χνίδι που παίζουν οι αποι­κιο­κρά­τες” και ότι η Τουρκία “θα δώσει την κατάλ­ληλη απά­ντηση” στις απειλές.

Το μήνυμά του

“Αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παι­χνίδι που παίζουν οι αποι­κιο­κρά­τες. Δεί­χνουν ψεύτικη αγάπη για να εκμε­ταλ­λευ­τούν τους λαούς, ενώ στο­χεύ­ουν τους πατριώ­τες ηγέτες τους. Είμαστε περή­φα­νοι που ο επι­κε­φα­λής των αποι­κιο­κρα­τών στο­χεύει τον πρόεδρό μας. Έχουμε πρό­βλημα με τα αποι­κιο­κρα­τικά μυαλά, όπως το δικό σας κ. Μακρόν. Έχουμε ανθρω­πι­στι­κούς και αδελ­φι­κούς δεσμούς με τους λαούς που θέλετε να εκμε­ταλ­λευ­τείτε. Γι’ αυτό είμαστε απέ­να­ντί σας. Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία απευ­θύ­νετε απει­λη­τι­κές κου­βέ­ντες.

Η Τουρκία θα σας δώσει την κατάλ­ληλη απά­ντηση. Μην μπερ­δεύ­ετε κ. Μακρόν αυτήν τη χώρα με τις φυλές που εύκολα μπο­ρείτε να ξεγε­λά­σετε. Κανείς δεν μπορεί να δια­χω­ρί­σει τον εκλεγ­μένο πρόεδρο αυτής της χώρας από τον λαό του”.

Ελλη­νο­τουρ­κικά – Bloomberg:

«Γιατί υπάρχει η Ευρω­παϊκή Ένωση αν δεν μπορεί

να προ­στα­τεύ­σει

τα μέλη της;»

Το θέμα των εντά­σεων της Ελλάδας με την Τουρκία στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο, θα έπρεπε να είναι εξαι­ρε­τικά απλό για την ΕΕ, ανα­φέ­ρει ο συντά­κτης άρθρου του Bloomberg για τα ελλη­νο­τουρ­κικά – «Ποιο είναι το νόημα ύπαρξης του μπλοκ αν δεν μπορεί να στη­ρί­ξει τα μέλη του;» ανα­ρω­τιέ­ται.

Την ανάγκη να σταθεί με απο­φα­σι­στι­κό­τητα η Ευρω­παϊκή Ένωση στο πλευρό της Ελλάδας στην αντι­πα­ρά­θεσή της με την Τουρκία και να βάλουν στην άκρη της κράτη μέλη της τους δισταγ­μούς τους σε αυτό το θέμα, επι­σή­μανε σε άρθρο του το Bloomberg.

Ο συντά­κτης του άρθρου, Φερ­ντι­νά­ντο Τζου­λιάνο, τονίζει πως το θέμα των εντά­σεων της Ελλάδας με την Τουρκία στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο, θα έπρεπε να είναι εξαι­ρε­τικά απλό για την ΕΕ, από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος έρχεται αντι­μέ­τωπο με τις εδα­φι­κές αξιώ­σεις ενός γει­το­νι­κού έθνους, της Τουρ­κίας.

Ωστόσο, λόγω της αμφί­ση­μης προ­σέγ­γι­σης ορι­σμέ­νων μελών της, τα οποία φοβού­νται τις πολι­τι­κές και οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις μιας αντι­πα­ρά­θε­σης με την Άγκυρα, «τίθεται ένα θεμε­λιώ­δες ζήτημα για το μπλοκ: ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης αυτού του κλαμπ κρατών, αν δεν είναι έτοιμο να προ­στα­τεύ­σει τα μέλη του;». «Αυτοί οι δισταγ­μοί ενέχουν το ρίσκο να προ­κα­λέ­σουν μια δικαιο­λο­γη­μένη αίσθηση δυσα­ρέ­σκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την απο­τυ­χη­μένη δια­χεί­ριση από την ΕΕ της κρίσης χρέους της. Ρισκά­ρουν επίσης να δημιουρ­γή­σουν ένα επι­κίν­δυνο προη­γού­μενο για όλα τα κράτη μέλη.

Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμε­ταλ­λευ­τεί τις διαι­ρέ­σεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπο­ρέ­σουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», συνε­χί­ζει.

Ακόμα, επι­ση­μαί­νει ότι η Τουρκία επι­ζη­τεί εδώ και καιρό να ανα­σχε­διά­σει τα θαλάσ­σια σύνορά της με την Ελλάδα και μετά τις πρό­σφα­τες ανα­κα­λύ­ψεις φυσικού αερίου στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο, έγινε πιο επι­θε­τική. Έτσι, η διπλω­μα­τική κόντρα κιν­δυ­νεύει να εξε­λι­χθεί σε ολο­μέ­τωπο πόλεμο σε μια περιοχή του πλανήτη που περι­λαμ­βά­νει τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και οι εντά­σεις είναι διαρ­κείς.

«Οι Ευρω­παϊ­κές Συν­θή­κες, τα ιδρυ­τικά κείμενα της ΕΕ, μιλούν ρητά για την ανάγκη ανά­πτυ­ξης “αμοι­βαίας πολι­τι­κής αλλη­λεγ­γύης μεταξύ των κρατών μελών”. Κι η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τηρεί υπο­στη­ρι­κτική στάση έναντι της Ελλάδας, όμως άλλα κράτη είναι πιο προ­σε­κτικά.

Η Γερ­μα­νία και η Ιταλία έχουν επι­φυ­λά­ξεις μήπως υπο­νο­μεύ­σουν τους ισχυ­ρούς οικο­νο­μι­κούς δεσμούς τους με την Τουρκία.

Φοβού­νται, ακόμη, μήπως υπα­να­χω­ρή­σει ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν από τις συμ­φω­νίες της χώρας του με την ΕΕ για το μετα­να­στευ­τικό, που θα προ­κα­λούσε νέες εισροές μετα­να­στών στην Ευρώπη σε μια εποχή μεγάλης αβε­βαιό­τη­τας», σημειώ­νει.

Απαι­τού­μενο ένα κοινό

μέτωπο απέ­να­ντι

σε μια εξω­τε­ρική απειλή

Ακόμα, υπο­γραμ­μί­ζει ότι με την απε­μπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή, καθί­στα­ται μεγα­λύ­τερη ανα­γκαιό­τητα η σύμ­πτυξη ενός ενιαίου μετώπου από τα κράτη μέλη της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών τους σε δύο εβδο­μά­δες:

«Οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να στη­ρί­ξουν την Ελλάδα και την Κύπρο επι­βάλ­λο­ντας περισ­σό­τε­ρες κυρώ­σεις στην Τουρκία και να εμπλα­κεί ενεργά στην ουσια­στική απο­κλι­μά­κωση. Η Ένωση έχει ήδη επι­βά­λει από τον Φεβρουά­ριο ταξι­διω­τική απα­γό­ρευση και πάγωμα περιου­σια­κών στοι­χείων σε δύο Τούρ­κους πολίτες».

Για να κατα­λή­ξει, λέγο­ντας πως… «η περί­πτωση της Ελλάδας παρέχει στην ΕΕ μια ευκαι­ρία να δείξει ότι μπορεί να συγκρο­τή­σει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο ενόψει μιας εξω­τε­ρι­κής απειλής. Εάν όντως σημαί­νει κάτι η αλλη­λεγ­γύη, τότε τώρα είναι η ώρα αυτό να απο­δει­χθεί».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.