ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Η συσχέτιση ακαδημαϊκών προσόντων και επαγγελματικής σταδιοδρομίας δεν είναι κατ’ ανάγκη το ζητούμενο»

news room 7 λεπτά ανάγνωση
  • Συνέντευξη στον Τάσο Μπόζιο

Αρχικός μου στόχος ήταν η απο­κα­τά­σταση μιας γόνιμης επι­κοι­νω­νίας με τους διευ­θυ­ντές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς των σχο­λείων οι οποίοι απο­τε­λούν τους βασι­κούς πυλώνες της εκπαί­δευ­σης. Πιστεύω ότι αυτό επε­τεύ­χθη σε μεγάλο βαθμό. Η ευαι­σθη­σία στον τομέα της Παι­δείας από τη νέα δημο­τική αρχή, με προ­ε­ξέ­χο­ντα το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπου­ράκη καθώς και τον αντι­δή­μαρχο παι­δείας κ. Στράτο Καρίκη, εκδη­λώ­θηκε αμέσως στην πράξη, αφού ενέ­κρινε κον­δύ­λια για την απο­κα­τά­σταση των «τραυ­μα­τι­σμέ­νων» σχο­λι­κών μονάδων.

Η παν­δη­μία δημιούρ­γησε την ανάγκη αλλά και απαί­τηση για επι­πλέον μέτρα στην προ­ε­τοι­μα­σία των σχο­λείων, όπως είχε συμβεί άλλωστε και το Μάιο. Εγκαί­ρως δράσαμε σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας να διευ­κο­λύ­νουμε την εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση των μαθητών, αλλά και το διδα­κτικό έργο των εκπαι­δευ­τι­κών. Η δια­δι­κα­σία της προ­μή­θειας του ψηφια­κού υλικού, είναι δυνα­μική και θα συνε­χι­στεί. Τα μέτρα που επέβαλε το υπουρ­γείο Παι­δείας και στα φρο­ντι­στή­ρια είναι ανάλογα των σχο­λείων. Πράγ­ματι, έχουμε ήδη ξεκι­νή­σει τα μαθή­ματα και μέχρι τώρα είναι παρα­δειγ­μα­τική η πει­θαρ­χία στη χρήση μάσκας, τόσο των καθη­γη­τών όσο και των μαθητών Η ζωή είναι μια εξίσωση με στα­θε­ρές και μετα­βλη­τές. Τις στα­θε­ρές τις δέχεσαι όπως είναι, τις μετα­βλη­τές όμως εσύ τις επη­ρε­ά­ζεις με τις επι­λο­γές σου, ανέφερε ο πρό­ε­δρος της Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Δήμου Ρόδου και πρό­ε­δρος των Ιδιο­κτη­τών Φρο­ντι­στη­ρίων κ. Αθα­νά­σιος Βυρίνης.

Μετά από ένα περίπου χρόνο θητείας στη θέση του προ­έ­δρου της Α’ βάθμιας Σχο­λι­κής Επι­τρο­πής του Δήμου Ρόδου κ. Βυρίνη, τι πιστεύ­ετε ότι έχετε επι­τύ­χει;

Αρχικός μου στόχος ήταν να απο­κα­τα­στήσω μια γόνιμη επι­κοι­νω­νία με τους διευ­θυ­ντές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς των Σχο­λείων, οι οποίοι απο­τε­λούν τους βασι­κούς πυλώνες της εκπαί­δευ­σης. Θέλω να πιστεύω ότι επε­τεύ­χθη σε ένα μεγάλο βαθμό. Γνω­ρί­ζετε ότι η εκπαί­δευση απαιτεί συνερ­γα­σίες και συνέρ­γειες προ­κει­μέ­νου να υπάρχει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα. Αν υπάρχει δυσκο­λία στην αμφί­πλευρη αυτή σχέση τότε δυσχε­ραί­νει η δια­δρα­στική επίλυση προ­βλη­μά­των. Θεωρώ μάχι­μους εκπαι­δευ­τι­κούς αυτούς τους ανθρώ­πους, που εκτός από τη δια­δι­κα­σία της μάθησης έχουν επω­μι­στεί και την καλή λει­τουρ­γία των σχο­λι­κών μονάδων σε πολυ­ε­πί­πεδη διά­σταση. Εκτός από τα παιδιά μας, δια­χει­ρί­ζο­νται τις κτι­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις, τις υλι­κο­τε­χνι­κές υπο­δο­μές, τα λογι­στικά του κάθε σχο­λείου και χίλια δυο θέματα που ανα­κύ­πτουν συνεχώς. Επο­μέ­νως, χρειά­ζο­νται στήριξη και κατα­νό­ηση, αφού θεωρώ πολύ σημα­ντικό το κλίμα εμπι­στο­σύ­νης. Σε αυτή την προ­σπά­θεια, επι­διώκω να στέ­κο­μαι αρωγός και σε αυτούς τους άξονες κινού­μα­στε καθη­με­ρινά όλοι οι συνερ­γά­τες μου στη Σχολική Επι­τροπή.

Τα κτι­ριακά που ανα­φέ­ρατε σε τι κατά­σταση βρί­σκο­νται και τι παρεμ­βά­σεις κάνετε;

Θίξατε ένα μείζον πρό­βλημα της περιο­χής μας. Τα περισ­σό­τερα σχολεία στε­γά­ζο­νται σε παλαιω­μένα κτήρια, τα οποία μάλιστα δεν ήταν εξαρχής κατα­σκευα­σμένα για σχολεία. Αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι αυτό δημιουρ­γεί συνεχώς προ­βλή­ματα τα οποία χρόνο με το χρόνο πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται. Επι­πλέον, κάποια από τα λιγοστά νέα σχολικά συγκρο­τή­ματα παρου­σιά­ζουν κακο­τε­χνίες, οι οποίες απαι­τούν από απλές επι­διορ­θώ­σεις έως και ανα­κα­τα­σκευές. Η ευαι­σθη­σία στον τομέα της Παι­δείας από την νέα δημο­τική αρχή, με προ­ε­ξέ­χο­ντα το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπου­ράκη καθώς και τον αντι­δή­μαρχο παι­δείας κ. Στράτο Καρίκη, εκδη­λώ­θηκε αμέσως στην πράξη, αφού ενέ­κρινε κον­δύ­λια για την απο­κα­τά­σταση των «τραυ­μα­τι­σμέ­νων» σχο­λι­κών μονάδων. Η δια­δι­κα­σία αυτή ξεκί­νησε μετά τη συνο­λική κατα­γραφή και με τη συν­δρομή της Τεχνι­κής Υπη­ρε­σίας του Δήμου, συντε­λεί­ται στα­διακή αντι­με­τώ­πιση των προ­βλη­μά­των καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους ενώ συνε­χί­ζο­νται σε αμεί­ω­τους ρυθμούς.

Η παν­δη­μία επέφερε επι­πρό­σθετα μέτρα ασφα­λείας και υγιει­νής στα σχολεία. Ενόψει της έναρξης της σχο­λι­κής χρονιάς, ποιες προ­ε­τοι­μα­σίες γίνο­νται;

Πράγ­ματι, η παν­δη­μία δημιούρ­γησε την ανάγκη αλλά και απαί­τηση για επι­πλέον μέτρα στην προ­ε­τοι­μα­σία των σχο­λείων, όπως είχε συμβεί άλλωστε και το Μάιο. Εγκαί­ρως κάναμε την κατα­νομή των χρη­μά­των στα σχολεία και μάλιστα αυξη­μένη κατά 20.000 ευρώ, προ­κει­μέ­νου να προ­μη­θευ­τούν τα αντι­ση­πτικά τους και το ανάλογο υγειο­νο­μικό υλικό καθα­ριό­τη­τας. Πραγ­μα­το­ποιού­νται καθη­με­ρινά καθα­ρι­σμοί, κλα­δέ­ματα στους αύλειους χώρους και με τη βοήθεια του Πρά­σι­νου του Δήμου, καθώς και μυο­κτο­νίες, εντο­μο­κτο­νίες, απο­λυ­μάν­σεις, όπου χρί­ζε­ται ανα­γκαίο από τους διευ­θυ­ντές των Σχο­λείων. Ολο­κλη­ρώ­σαμε τους προη­γού­με­νους μήνες το πολε­ο­δο­μικό καθε­στώς αρκετών σχο­λείων και προ­κη­ρύ­ξαμε έξι κυλι­κεία τα οποία θα λει­τουρ­γή­σουν φέτος, ενώ στο επόμενο διά­στημα θα γίνει δια­γω­νι­σμός για άλλα τρία. Παράλ­ληλα, ο Δήμος περαί­ωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διά­στημα τη δια­δι­κα­σία πρό­σλη­ψης των καθα­ρι­στριών (η οποία έγινε για πρώτη φορά μέσω ΟΤΑ) και τις επό­με­νες ημέρες θα βρί­σκο­νται ήδη στα πόστα τους για να ανα­λά­βουν τη σχο­λα­στική καθα­ριό­τητα των μονάδων, η οποία απο­τε­λεί τη μεγα­λύ­τερη πρόληψη στην αντι­με­τώ­πιση του ιού. Οι μάσκες ανα­μέ­νο­νται να δοθούν μέσω της ΚΕΔΕ εμπρό­θε­σμα σε μαθητές και εκπαι­δευ­τι­κούς, ώστε στις 14 Σεπτεμ­βρίου να ξεκι­νή­σουν ομαλά τα μαθή­ματα. «Έσο έτοιμος», όπως λένε και στα προ­σκο­πικά.

Σε περί­πτωση μιας νέας ενδε­χό­με­νης καρα­ντί­νας ποια προ­ερ­γα­σία γίνεται από την πλευρά σας;

Ως Πρω­το­βάθ­μια Σχολική Επι­τροπή Δήμου Ρόδου με τη στήριξη και παρό­τρυνση του δημάρ­χου, συγκα­τα­λε­γό­μα­στε μεταξύ των πρω­το­πό­ρων στην επι­κρά­τεια, στον ηλε­κτρο­νικό εξο­πλι­σμό των σχο­λι­κών μονάδων όλη την προη­γού­μενη περίοδο, με αγορά τεχνο­λο­γι­κών εργα­λείων όπως laptop, tablet, προ­τζέ­κτο­ρες κλπ. Στόχος μας είναι να διευ­κο­λύ­νουμε την εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση των μαθητών, αλλά και το διδα­κτικό έργο των εκπαι­δευ­τι­κών. Η δια­δι­κα­σία της προ­μή­θειας του ψηφια­κού υλικού, είναι δυνα­μική και θα συνε­χι­στεί, προ­κει­μέ­νου να εξο­πλί­σουμε επαρκώς τα σχολεία, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρό­σβαση στη δια­δι­κτυακή διδα­σκα­λία.

Ποιες άλλες δράσεις θα ανα­λά­βετε στο πλαίσιο των προ­γραμ­μά­των στα σχολεία με τη συμ­με­τοχή των Δήμων;

Πέρυσι, παράλ­ληλα με το εκπαι­δευ­τικό πρό­γραμμα των Σχο­λείων, υλο­ποι­ή­σαμε μια σειρά πρω­το­βου­λιών και δρα­στη­ριο­τή­των σε θεμα­τι­κές ενό­τη­τες που άπτο­νται της δια­τρο­φής, του εθε­λο­ντι­σμού, της αντι­σει­σμι­κής άσκησης, κλπ. Επίσης, με τη βοήθεια των ειδικών πραγ­μα­το­ποι­ή­σαμε σεμι­νά­ρια των εκπαι­δευ­τι­κών στις πρώτες βοή­θειες, σεμι­νά­ριο στους σχο­λι­κούς τρο­χο­νό­μους κλπ. Φέτος, σχε­διά­ζουμε επιπρόσθετα-εφόσον το επι­τρέ­ψουν και οι συν­θή­κες λόγω κορωνοϊού- να αγγί­ξουμε την κολυμ­βη­τική παιδεία, την καλ­λιέρ­γεια της αντι­κα­πνι­στι­κής συνεί­δη­σης, τον σχολικό εκφο­βι­σμό, τον αθλη­τι­σμό κ.α.

Γνωρίζω ότι είστε ταυ­τό­χρονα εκπαι­δευ­τι­κός και πρό­ε­δρος των εκπαι­δευ­τι­κών φρο­ντι­στών Δωδ/σου. Νομίζω μάλιστα ότι ήδη ξεκί­νη­σαν τα μαθή­ματα στα φρο­ντι­στή­ρια. Τι μέτρα προ­στα­σίας λαμ­βά­νετε και τι προ­σέ­λευση υπάρχει φέτος;

Τα μέτρα που επέβαλε το υπουρ­γείο παι­δείας είναι ανάλογα των σχο­λείων. Πράγ­ματι, έχουμε ήδη ξεκι­νή­σει τα μαθή­ματα και μέχρι τώρα είναι παρα­δειγ­μα­τική η πει­θαρ­χία στη χρήση μάσκας, τόσο των καθη­γη­τών όσο και των μαθητών. Η πανελ­λή­νια ομο­σπον­δία μας, έκανε ήδη την πρώτη εξ απο­στά­σεως ενδε­λεχή ενη­μέ­ρωση με υγιει­νο­λό­γους και ειδι­κούς επι­στή­μο­νες. Τα προ­λη­πτικά μέτρα ασφα­λείας περι­λαμ­βά­νουν την αραιή διάταξη των μαθητών (ένας ανά θρανίο), συνεχώς αερι­ζό­με­νες αίθου­σες, σχο­λα­στική καθα­ριό­τητα των χώρων, αποφυγή συνω­στι­σμού στα δια­λείμ­ματα και αντι­ση­πτικά παντού. Όσον αφορά στη διδα­κτική δια­δι­κα­σία, αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι η κάλυψη του προ­σώ­που των μαθητών κάτω από τη μάσκα, δυσχε­ραί­νει την επαφή και την επι­κοι­νω­νία τους με τους καθη­γη­τές, οι οποίοι καλού­νται να απο­κρυ­πτο­γρα­φούν την έκφραση των ματιών. Δικαιο­λο­γη­μένα, οι μαθητές που επι­θυ­μούν παρα­κο­λου­θούν από το σπίτι αφού υπάρ­χουν ήδη οι υπο­δο­μές υπο­στή­ρι­ξης μέσω της τηλεκ­παί­δευ­σης. Το ενθαρ­ρυ­ντικό είναι ότι η προ­σέ­λευση των μαθητών στα φρο­ντι­στή­ρια αριθ­μη­τικά κυμαί­νε­ται στα περσινά επίπεδα, γεγονός που απο­δει­κνύει ότι οι οικο­γέ­νειες επεν­δύ­ουν στην εκπαί­δευση των παιδιών τους ακόμη και σε εποχές κρίσης.

Πώς είδατε τη δια­μόρ­φωση των βάσεων που ανα­κοι­νώ­θη­καν πριν από λίγες ημέρες και τι σημαί­νει αυτό για τις προ­ο­πτι­κές των σπουδών του νέου;

Αναμ­φί­βολα, η πλειο­ψη­φία των σχολών παρου­σί­ασε αισθητή πτώση στις βάσεις. Βέβαια, αυτό είναι απόρ­ροια του επι­πέ­δου των θεμάτων, του πλήθους των σχολών, καθώς και της επι­λο­γής τους από τους υπο­ψη­φί­ους. Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι ότι πάνω από το 88% των μαθητών, με το νέο σύστημα, εισήλ­θαν τελικά σε κάποια σχολή, ενώ στις σχολές του 2ου επι­στη­μο­νι­κού πεδίου μπήκαν όλοι και έμειναν και θέσεις κενές! Ωστόσο, τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις (ακόμη και με 3.000 μόρια) μάλλον δια­φαί­νε­ται ότι θα απο­τε­λέ­σουν τρο­χο­πέδη στην ολο­κλή­ρωση των σπουδών κάποιων, για να επα­λη­θεύ­σουν ότι το 30% των φοι­τη­τών δεν κατα­φέρ­νουν να πάρουν ποτέ πτυχίο. Από την άλλη, δίνεται η ευκαι­ρία σε όλους σχεδόν τους μαθητές που επι­θυ­μούν, να γίνουν κοι­νω­νοί στην ακα­δη­μαϊκή μόρφωση και στη συνέ­χεια να την εξει­δι­κεύ­σουν σε και­νο­τό­μους προ­σα­να­το­λι­σμούς, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σουν ευκο­λό­τερα επαγ­γελ­μα­τική απο­κα­τά­σταση.

Πόσο πιστεύ­ετε, εν κατα­κλείδι, ότι θα επη­ρε­ά­σει η νέα κρίση, που επέφερε η παν­δη­μία, την εκπαί­δευση και την ανα­ζή­τηση πανε­πι­στη­μια­κής μόρ­φω­σης από τους νέους;

Η ζωή είναι μια εξίσωση με στα­θε­ρές και μετα­βλη­τές. Τις στα­θε­ρές τις δέχεσαι όπως είναι, τις μετα­βλη­τές όμως εσύ τις επη­ρε­ά­ζεις με τις επι­λο­γές σου. Θεωρώ ότι η εκπαί­δευση και η γνώση γενι­κό­τερα, απο­τε­λούν πάντοτε ισχυρό εφόδιο στη φαρέτρα του μέλ­λο­ντα πολίτη, επαγ­γελ­μα­τία, προ­σω­πι­κό­τητα. Η συσχέ­τιση ακα­δη­μαϊ­κών προ­σό­ντων και επαγ­γελ­μα­τι­κής στα­διο­δρο­μίας δεν είναι κατ’ ανάγκη το ζητού­μενο. Ωστόσο, ευρύ­τερα η μόρφωση, κατα­λυ­τικά με την καλ­λιέρ­γεια των απαι­τού­με­νων δεξιο­τή­των, γαλου­χεί εκείνη την κουλ­τούρα στην προ­σω­πι­κό­τητα τους ατόμου, η οποία τον βοηθά να ξεπερ­νάει κρίσεις (εθνικές ή προ­σω­πι­κές) και να ανα­πτύσ­σει δημιουρ­γι­κές δυνά­μεις. Με αυτή την πεποί­θηση πορεύ­ο­μαι ως εκπαι­δευ­τι­κός, όπως και στη θέση που έκανε την τιμή να μου εμπι­στευ­θεί ο δήμαρ­χος Ρόδου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.