ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρίγος: Ήταν μια παγιδούλα η κίνηση Στόλτενμπεργκ, που εξυπηρετεί την Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Ερω­τη­θείς αν κά­ποιοι επι­χει­ρούν να δη­μιουρ­γή­σουν ένα blame game με­τα­ξύ Ελ­λά­δας – Τουρ­κί­ας, ο κα­θη­γη­τής Άγ­γε­λος Συ­ρί­γος επι­σή­μα­νε: «Σε πολ­λές χώρες κυ­ριαρ­χεί η αντί­λη­ψη, ‘’εντά­ξει, βρεί­τε τα, μην τα ψά­χνου­με πολύ, να τε­λειώ­νου­με με αυτή την ιστο­ρία’’. Κα­νείς δεν μπαί­νει σε λε­πτο­μέ­ρειες».

Είναι μα­ρα­θώ­νιος και όποιος αντέ­ξει, δή­λω­σε ο βου­λευ­τής της ΝΔ και κα­θη­γη­τής Διε­θνών Σχέ­σε­ων στο Πά­ντειο Πα­νε­πι­στή­μιο, Άγ­γε­λος Συ­ρί­γος , σχο­λιά­ζο­ντας την ελ­λη­νο­τουρ­κι­κή έντα­ση, στον Alpha 9,89 και την εκ­πο­μπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Πα­να­γιω­τό­που­λο και τον Γιώρ­γο Σμυρ­νή.

Σχο­λιά­ζο­ντας το χθε­σι­νό πε­ρι­βό­η­το tweet του Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, στο οποίο ανέ­φε­ρε ότι Τουρ­κία και Ελ­λά­δα συμ­φώ­νη­σαν σε διά­λο­γο για απο­κλι­μά­κω­ση, προ­κα­λώ­ντας την έντο­νη αντί­δρα­ση της Αθή­νας, ο κ. Συ­ρί­γος τό­νι­σε: «Ήταν μια πα­γι­δού­λα, που εξυ­πη­ρε­τεί την Τουρ­κία. Εάν απα­ντού­σα­με ότι δεν ισχύ­ουν οις προ­τά­σεις του ΝΑΤΟ, θα μας έλε­γαν δεν θέ­λε­τε τον ει­ρη­νι­κό διά­λο­γο. Εάν μέ­να­με σιω­πη­λοί θα μας οδη­γού­σαν σε ένα διά­λο­γο χωρίς να έχουν απο­συρ­θεί τα τουρ­κι­κά πλοία από την πε­ριο­χή».

Ερω­τη­θείς αν κά­ποιοι επι­χει­ρούν να δη­μιουρ­γή­σουν ένα blame game με­τα­ξύ Ελ­λά­δας – Τουρ­κί­ας, ο κα­θη­γη­τής επι­σή­μα­νε: «Σε πολ­λές χώρες κυ­ριαρ­χεί η αντί­λη­ψη, ‘’εντά­ξει, βρεί­τε τα, μην τα ψά­χνου­με πολύ, να τε­λειώ­νου­με με αυτή την ιστο­ρία’’. Κα­νείς δεν μπαί­νει σε λε­πτο­μέ­ρειες».

«Αυτό που συμ­βαί­νει τώρα με την Ελ­λά­δα και την Τουρ­κία, είναι κάτι που συμ­βαί­νει πολλά χρό­νια με την Κύπρο», σχο­λιά­ζει, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι στη δεύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση δεν υπήρ­ξε… κι­νη­το­ποί­η­ση του διε­θνούς πα­ρά­γο­ντα: «Τώρα, επεμ­βαί­νουν, γιατί έχου­με ισχυ­ρό στόλο και υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα πο­λε­μι­κών κι­νή­σε­ων. Υπάρ­χει πι­θα­νό­τη­τα να γίνει σο­βα­ρό πο­λε­μι­κό επει­σό­διο. Αν δεν εί­χα­με ισχυ­ρό στρα­τό που θα ‘απει­λού­σε’, η διε­θνής κοι­νό­τη­τα θα συ­νέ­χι­ζε τον δρόμο της, κά­νο­ντας καμιά πα­ρα­τή­ρη­ση στην Τουρ­κία, ‘βρε παιδί μου, πρό­σε­χε κ.λπ.».

«Η Ελ­λά­δα έχει πει ότι θα πάμε σε συ­νο­μι­λί­ες, αλλά πρώτα να απο­μα­κρυν­θούν τα τουρ­κι­κά πλοία από την πε­ριο­χή», το­νί­ζει και εκτι­μά ότι ο Ταγίπ Ερ­ντο­γάν ανα­ζη­τεί κάτι για να ισο­φα­ρί­σει την ελ­λη­νο­αι­γυ­πτια­κή συμ­φω­νία. «Μια σκέψη μου είναι ότι θα δώσει άδεια στην τουρ­κι­κή εται­ρεία πε­τρε­λαί­ου για να με­τα­βεί στην πε­ριο­χή που ορί­ζει το τουρ­κο­λι­βυ­κό σύμ­φω­νο. Δεν θα στεί­λει ερευ­νη­τι­κό. Στα χαρ­τιά θα βγά­λει μία από­φα­ση για να πιέ­σει». Μά­λι­στα, εκτι­μά ότι αυτό πι­θα­νόν να συμ­βεί και πριν από τη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής, στις 24-25 Σε­πτεμ­βρί­ου.

Ασκώ­ντας κρι­τι­κή στην  ΕΕ, υπο­γράμ­μι­σε ότι «κι­νεί­ται εξαι­ρε­τι­κά αργά. Από την ώρα που θα απο­φα­σί­σει μέχρι την ώρα που εφαρ­μο­στούν, θα πε­ρά­σουν 1-2 μήνες, στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση».

Τό­νι­σε ότι η Τουρ­κία έχει κα­τα­πο­νή­σει τον στόλο της, καθώς κά­ποιες από τις φρε­γά­τες της τις έχει στεί­λει εδώ και δύο μήνες στη Λιβύη: «Η κα­τα­πό­νη­σή της είναι εξαι­ρε­τι­κά με­γά­λη. Πλη­σιά­ζει στο ση­μείο ότι μια μικρή κί­νη­ση μπο­ρεί να κα­ταρ­ρεύ­σει το σύ­μπαν του».

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.