ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέτσας για προσωρινό φρένο ΕΚΕΑ στα μοριακά τεστ: Δεν θολώνει την εικόνα της Ελλάδας – 29οι παγκοσμίως

news room 6 λεπτά ανάγνωση
τεστ
Να δια­σκε­δά­σει τις εντυ­πώ­σεις που δημιούρ­γησε η αδυ­να­μία του Εθνικού Κέντρου Αιμο­δο­σίας να αντα­πο­κρι­θεί στην εκτέ­λεση του μορια­κού ελέγχου του κορο­ναϊού Covid-19, επι­χεί­ρησε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η Ελλάδα έχει βελ­τιώ­σει τη θέση της στην παγκό­σμια κατά­ταξη της διε­νέρ­γειας τεστ και είναι από τις χώρες με τα περισ­σό­τερα τεστ παγκο­σμίως.

Προ­σπά­θεια… μικρο­πο­λι­τι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης

«Έχουμε βελ­τιω­θεί πολύ και στη σχετική παγκό­σμια κατά­ταξη. Βάσει των στοι­χείων της 31ης Αυγού­στου, βρι­σκό­μα­στε στην 29η θέση παγκο­σμίως για τα ημε­ρή­σια τεστ ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους, βελ­τί­ωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρω­τό­γνωρη, λόγω της παν­δη­μίας του κορο­ναϊού, παγκό­σμια κατά­ταξη. Και αυτή η κατά­ταξη μιλάει από μόνη της» είπε ο Στέλιος Πέτσας και πρό­σθεσε:
«Δεν θολώνει από την προ­σπά­θεια μικρο­πο­λι­τι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης του ζητή­μα­τος των αντι­δρα­στη­ρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμο­δο­σίας (ΕΚΕΑ).
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επό­με­νους μήνες έχει συγκε­κρι­μένη δυνα­τό­τητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημε­ρη­σίως. Η δε παρά­δοση των αντι­δρα­στη­ρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδο­μάδα.
Αυτή ήταν και αυτή παρα­μέ­νει η δυνα­μι­κό­τητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνω­ρί­ζαμε ούτως ή άλλως.
Η πρό­σκαιρη διακοπή απο­στο­λής δειγ­μά­των στο ΕΚΕΑ απο­κα­θί­στα­ται στις 8 Σεπτεμ­βρίου με τη νέα παρα­λαβή δειγ­μά­των.
Σημειώ­νε­ται ότι η προ­σω­ρινή ανα­στολή εκτέ­λε­σης ελέγχων σε καμία περί­πτωση δεν επη­ρε­ά­ζει το συνο­λικό αριθμό διε­ξα­γω­γής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διε­νερ­γή­σει το ΕΚΕΑ προ­ω­θή­θη­καν σε άλλα εργα­στή­ρια. Επα­να­λαμ­βάνω, τα τεστ που διε­νερ­γεί η Ελλάδα την κατα­τάσ­σουν πλέον στις υψη­λό­τε­ρες θέσεις παγκο­σμίως και ο αριθμός τους θα δια­μορ­φώ­νε­ται στα επίπεδα που υπο­δει­κνύ­ουν οι ειδικοί και για όσο χρόνο χρεια­στεί» κατέ­ληξε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος.

Αλό­γι­στη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι φρένο στα δημόσια νοσο­κο­μεία έβαλε το Εθνικό Κέντρο Αιμο­δο­σίας ζητώ­ντας τους να μην στέλ­νουν άλλα τεστ για έλεγχο και δηλώ­νο­ντας αδυ­να­μία εκτέ­λε­σης μορια­κού ελέγχου του Covid-19.

Ειδι­κό­τερα όπως έκανε γνωστό με ανα­κοί­νωσή του, το ΕΚΕΑ δεν δύναται να πραγ­μα­το­ποιεί το μοριακό έλεγχο του Covid-19 για τις δομές των Υγειο­νο­μι­κών Περι­φε­ρειών Αττικής, Αιγαίου, Θεσ­σα­λίας και Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων νησιών- Ηπείρου- Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

«Λόγω της αλό­γι­στης χρήσης των εξε­τά­σεων, ξεπε­ρά­στηκε το όριο της δυνα­τό­τη­τας προ­μή­θειας αντι­δρα­στη­ρίων από το Ε.ΚΕ.Α.», ανα­φέ­ρει το κέντρο.

Να τονι­στεί ότι το θέμα έφεραν στη δημο­σιό­τητα μέλη τη Ένωσης Νοσο­κο­μεια­κών Γιατρών Αθηνών Πει­ραιώς (ΕΙΝΑΠ) τονί­ζο­ντας πως αυτό το πρό­βλημα δεν είναι τωρινό, καθώς υπάρ­χουν ήδη μεγάλες καθυ­στε­ρή­σεις στην διε­ξα­γωγή των τεστ, με απο­τέ­λε­σμα πολλά τεστ να παρα­μέ­νουν στα νοσο­κο­μεία και να μην στέλ­νο­ντας προς εξέταση.

«Αλό­γι­στη χρήση χαρα­κτη­ρί­ζε­ται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισ­σό­τερα νοσο­κο­μεία του λεκα­νο­πε­δίου αλλά και πανελ­λα­δικά, εκκρε­μούν απα­ντή­σεις εκα­το­ντά­δων test! Τα δείγ­ματα παρα­μέ­νουν στα Νοσο­κο­μεία»,ανα­φέ­ρει στην καταγ­γε­λία της η ΕΙΝΑΠ.

Φταίει η μαζική επι­στροφή από τις καλο­και­ρι­νές άδειες

Για το θέμα ρωτή­θηκε χτες και ο υφυ­πουρ­γός Υγείας Βασίλης Κοντο­ζα­μάνης ο οποίος δήλωσε:

«Λόγω της μαζικής επι­στρο­φής από την καλο­και­ρινή άδεια των εργα­ζο­μέ­νων στις υγειο­νο­μι­κές μονάδες, που υπο­βάλ­λο­νται όλοι σε εργα­στη­ριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουρ­γή­θηκε αυξη­μέ­νος όγκος εργα­στη­ρια­κών ελέγχων που έπρεπε να διε­νερ­γη­θούν και πρό­σκαιρη έλλειψη αντι­δρα­στη­ρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμο­δο­σίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξά­ντλησε την εβδο­μα­διαία δυνα­τό­τητα διε­νέρ­γειας μορια­κών ελέγχων, που θα απο­κα­τα­στα­θεί στις 8/9.

Κατά συνέ­πεια, και προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­ζε­ται η εντός 24 ωρών λήψη απο­τε­λε­σμά­των, απο­φα­σί­στηκε η πρό­σκαιρη διακοπή απο­στο­λής δειγ­μά­των στο ΕΚΕΑ και η απο­στολή των δειγ­μά­των σε άλλα συνερ­γα­ζό­μενα εργα­στή­ρια ελέγχου.

Σημειώ­νε­ται ότι στο ΕΚΕΑ εξε­τά­ζο­νται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μορια­κού ελέγχου που πραγ­μα­το­ποιού­νται κατά μέσο όρο καθη­με­ρινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολο­κλη­ρώ­νει τον εργα­στη­ριακό έλεγχο όλων των δειγ­μά­των που του απο­στέλ­λο­νται εντός 24 ωρών και δεν παρα­τη­ρεί­ται ουδεμία καθυ­στέ­ρηση στη διε­νέρ­γεια των εργα­στη­ρια­κών ελέγχων».

Έχει πολ­λα­πλα­σιά­σει τα τεστ

Ανα­λυ­τικά όσα είπε σήμερα για τον κορο­ναϊό ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος κατά την ενη­μέ­ρωση των πολι­τι­κών συντα­κτών:
«Η χώρα μας, παρά τη σημα­ντική αύξηση κρου­σμά­των που είδαμε κατά τον Αύγου­στο, παρα­μέ­νει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύ­τερα απο­τε­λέ­σματα στον πόλεμο κατά της παν­δη­μίας.
Έχουμε ήδη πολ­λα­πλα­σιά­σει τον αριθμό των τεστ που διε­νερ­γούμε, τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την Επι­κρά­τεια.
Σημειώ­νε­ται σχετικά ότι, ιστο­ρικά στην αρχή της παν­δη­μίας βρι­σκό­μα­σταν στην 63η θέση παγκο­σμίως σε τεστ ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους. Και τότε διε­νερ­γού­σαμε μικρό­τερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιο­ρι­στικά μέτρα τα οποία κατέ­λη­ξαν σε εφαρ­μογή lockdown που περιό­ρισε δρα­στικά τις μετα­κι­νή­σεις των πολιτών.
Στη συνέ­χεια, καθώς ήρθη το lockdown και ανοί­ξαμε τις πύλες μας  στον κόσμο, αυξή­σαμε δρα­στικά τα τεστ που έφτασαν μέχρι και 17 χιλιά­δες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προη­γού­μενη εβδο­μάδα ο αριθμός των τεστ δια­μορ­φώ­θηκε σε 13.400 ημε­ρη­σίως.
Σε αυτό έχει συμ­βά­λει σημα­ντικά η «Εμβλη­μα­τική δράση» που δρο­μο­λο­γή­σαμε για την επι­δη­μιο­λο­γική μελέτη του κορο­ναϊού στην Ελλάδα μέσω εκτε­τα­μέ­νων εξε­τά­σεων ανί­χνευ­σης του ιού και αντι­σω­μά­των, αλλη­λού­χι­σης ιικών γονι­διω­μά­των και γενε­τι­κής ανά­λυ­σης ασθενών.
Μια δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το ΠΔΕ.
Πρό­κει­ται ουσια­στικά για την συστρά­τευση της ελλη­νι­κής ερευ­νη­τι­κής κοι­νό­τη­τας στην προ­σπά­θεια αντι­με­τώ­πι­σης της υγειο­νο­μι­κής, αλλά και οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής κρίσης.
Αξιο­ποι­ή­σαμε το εξαι­ρε­τικό ανθρώ­πινο ερευ­νη­τικό δυνα­μικό που δια­θέ­τουμε, προ­κει­μέ­νου να έχουμε και μια σημα­ντική συνει­σφορά σε επίπεδο εγχώ­ριας έρευνας στη μάχη κατά του κορο­ναϊού.
Ένα σημα­ντικό πρό­γραμμα, το οποίο εμπλέ­κει τις δυνά­μεις δέκα μεγάλων ιδρυ­μά­των της χώρας μας. Την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατρο­βιο­λο­γι­κών Ερευνών της Ακα­δη­μίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνο­λο­γι­κής Ανά­πτυ­ξης, το Ίδρυμα Τεχνο­λο­γίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επι­στη­μών «Δημό­κρι­τος», το Ερευ­νη­τικό Κέντρο Βιοϊ­α­τρι­κών Επι­στη­μών «Αλέ­ξαν­δρος Φλέ­μινγκ», το Ινστι­τούτο Παστέρ  και όλα τα Κέντρα Ανα­φο­ράς για τον κορο­ναϊό της χώρας.
Η «Εμβλη­μα­τική Δράση», μείωσε την εξάρ­τηση της Ελλάδας από το εξω­τε­ρικό, καθώς ανα­πτύ­χθηκε από Έλληνες επι­στή­μο­νες, με ελλη­νική τεχνο­γνω­σία. Κάτι πολύ σημα­ντικό, όταν γνω­ρί­ζουμε όλοι τον παγκό­σμιο αντα­γω­νι­σμό για την πρό­σβαση σε πεπε­ρα­σμένο αριθμό υγειο­νο­μι­κού υλικού και αντι­δρα­στη­ρίων.
Έτσι, έχουμε βελ­τιω­θεί πολύ και στη σχετική παγκό­σμια κατά­ταξη. Βάσει των στοι­χείων της 31ης Αυγού­στου, βρι­σκό­μα­στε στην 29η θέση παγκο­σμίως για τα ημε­ρή­σια τεστ ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους, βελ­τί­ωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρω­τό­γνωρη, λόγω της παν­δη­μίας του κορο­ναϊού, παγκό­σμια κατά­ταξη.
Και αυτή η κατά­ταξη μιλάει από μόνη της.
Δεν θολώνει από την προ­σπά­θεια μικρο­πο­λι­τι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης του ζητή­μα­τος των αντι­δρα­στη­ρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμο­δο­σίας (ΕΚΕΑ).
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επό­με­νους μήνες έχει συγκε­κρι­μένη δυνα­τό­τητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημε­ρη­σίως. Η δε παρά­δοση των αντι­δρα­στη­ρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδο­μάδα.
Αυτή ήταν και αυτή παρα­μέ­νει η δυνα­μι­κό­τητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνω­ρί­ζαμε ούτως ή άλλως.
Η πρό­σκαιρη διακοπή απο­στο­λής δειγ­μά­των στο ΕΚΕΑ απο­κα­θί­στα­ται στις 8 Σεπτεμ­βρίου με τη νέα παρα­λαβή δειγ­μά­των.
Σημειώ­νε­ται ότι η προ­σω­ρινή ανα­στολή εκτέ­λε­σης ελέγχων σε καμία περί­πτωση δεν επη­ρε­ά­ζει το συνο­λικό αριθμό διε­ξα­γω­γής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διε­νερ­γή­σει το ΕΚΕΑ προ­ω­θή­θη­καν σε άλλα εργα­στή­ρια.
Επα­να­λαμ­βάνω, τα τεστ που διε­νερ­γεί η Ελλάδα την κατα­τάσ­σουν πλέον στις υψη­λό­τε­ρες θέσεις παγκο­σμίως και ο αριθμός τους θα δια­μορ­φώ­νε­ται στα επίπεδα που υπο­δει­κνύ­ουν οι ειδικοί και για όσο χρόνο χρεια­στεί».
Πηγή: tanea.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.