ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουριστικό Βατερλό: Μόλις 37.600 ταξιδιώτες από 982.100 πέρυσι-εισπράξεις στα 7 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, από 544 εκατ. ευρώ πέρυσι!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αεροδρόμιο

Οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις κα­τέρ­ρευ­σαν στα 7 εκατ. ευρώ τον Απρί­λιο, μήνα πλή­ρους εφαρ­μο­γής του lockdown, από 544 εκατ. ευρώ πέ­ρυ­σι, κα­τα­γρά­φο­ντας πτώση 98,7%. Από πού προ­ήλ­θαν. Πλε­ό­να­σμα 190 εκατ. στο τε­τρά­μη­νο.

Τη με­γά­λη βου­τιά στην ει­σερ­χό­με­νη τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση τον Απρί­λιο, μήνα κατά τον οποίο εφαρ­μό­στη­κε κα­θο­λι­κό lockdown στην Ελ­λά­δα, κα­τα­γρά­φει η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της ΤτΕΕΛΛ +1,88%, τον Απρί­λιο ει­σήλ­θαν στη χώρα μόλις 37.600 τα­ξι­διώ­τες ένα­ντι 982.000 κατά την αντί­στοι­χη πε­ρυ­σι­νή πε­ρί­ο­δο, κα­τα­γρά­φο­ντας βου­τιά 96,2%.

Αντί­στοι­χα, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις ανήλ­θαν στα 7 εκατ. ευρώ, κα­τα­γρά­φο­ντας πτώση 98,7% από τα 544 εκατ. ευρώ κατά την αντί­στοι­χη πε­ρυ­σι­νή πε­ρί­ο­δο.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με τα προ­σω­ρι­νά στοι­χεία της TτΕ, εκτι­μά­ται ότι το τα­ξι­διω­τι­κό ισο­ζύ­γιο τον Απρί­λιο του 2020 εμ­φά­νι­σε πλε­ό­να­σμα 5 εκατ. ευρώ, ένα­ντι πλε­ο­νά­σμα­τος 211 εκατ. ευρώ τον αντί­στοι­χο μήνα του 2019, ως απο­τέ­λε­σμα των με­γά­λων πε­ριο­ρι­σμών στις με­τα­κι­νή­σεις που προ­κά­λε­σε η παν­δη­μία του κο­ρω­νοϊ­ού.

Ει­δι­κό­τε­ρα, μεί­ω­ση κατά 98,7% κα­τέ­γρα­ψαν τον Απρί­λιο του 2020 οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 7 εκατ. ευρώ, ένα­ντι 544 εκατ. ευρώ τον αντί­στοι­χο μήνα του 2019, ενώ μεί­ω­ση κατά 99,2% πα­ρα­τη­ρή­θη­κε και στις τα­ξι­διω­τι­κές πλη­ρω­μές (Απρί­λιος 2020: 3 εκατ. ευρώ, Απρί­λιος 2019: 332 εκατ. ευρώ).

Η μεί­ω­ση των τα­ξι­διω­τι­κών ει­σπρά­ξε­ων οφεί­λε­ται στην πτώση της ει­σερ­χό­με­νης τα­ξι­διω­τι­κής κί­νη­σης κατά 96,2%, καθώς και στη μεί­ω­ση της μέσης δα­πά­νης ανά τα­ξί­δι κατά 62,2%. Οι κα­θα­ρές ει­σπρά­ξεις από την πα­ρο­χή τα­ξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών αντι­στάθ­μι­σαν κατά 0,4% το έλ­λειμ­μα του ισο­ζυ­γί­ου αγα­θών και συ­νέ­βα­λαν κατά 1,2% στο σύ­νο­λο των κα­θα­ρών ει­σπρά­ξε­ων από υπη­ρε­σί­ες.

Την πε­ρί­ο­δο Ια­νουα­ρί­ου-Απρι­λί­ου 2020, το τα­ξι­διω­τι­κό ισο­ζύ­γιο εμ­φά­νι­σε πλε­ό­να­σμα 190 εκατ. ευρώ, ένα­ντι πλε­ο­νά­σμα­τος 376 εκατ. ευρώ την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2019. Μεί­ω­ση κατά 664 εκατ. ευρώ (-51,4%) πα­ρου­σί­α­σαν οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 626 εκατ. ευρώ, ενώ μεί­ω­ση κατά 478 εκατ. ευρώ (-52,3%) πα­ρα­τη­ρή­θη­κε και στις τα­ξι­διω­τι­κές πλη­ρω­μές, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 436 εκατ. ευρώ. Η μεί­ω­ση των τα­ξι­διω­τι­κών ει­σπρά­ξε­ων οφεί­λε­ται στην πτώση της μέσης δα­πά­νης ανά τα­ξί­δι κατά 21,5%, καθώς και στη μεί­ω­ση της ει­σερ­χό­με­νης τα­ξι­διω­τι­κής κί­νη­σης κατά 36,1%. Οι κα­θα­ρές ει­σπρά­ξεις από την πα­ρο­χή τα­ξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών αντι­στάθ­μι­σαν κατά 2,8% το έλ­λειμ­μα του ισο­ζυ­γί­ου αγα­θών και συ­νέ­βα­λαν κατά 12,5% στο σύ­νο­λο των κα­θα­ρών ει­σπρά­ξε­ων από υπη­ρε­σί­ες.

Τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις

Τον Απρί­λιο του 2020, όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις μειώ­θη­καν κατά 98,7% σε σύ­γκρι­ση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2019. Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, μεί­ω­ση κατά 98,7% εμ­φά­νι­σαν οι ει­σπρά­ξεις από κα­τοί­κους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ει­σπρά­ξεις από κα­τοί­κους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώ­θη­καν κατά 98,4% (Απρί­λιος 2020: 4 εκατ. ευρώ, Απρί­λιος 2019: 245 εκατ. ευρώ). Η πτώση των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν απο­τέ­λε­σμα της μεί­ω­σης των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 99,5% (Απρί­λιος 2020: 1 εκατ. ευρώ, Απρί­λιος 2019: 228 εκατ. ευρώ), όπως επί­σης και των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 93,0%, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 2 εκατ. ευρώ. Ει­δι­κό­τε­ρα, όσον αφορά τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες χώρες προ­έ­λευ­σης τα­ξι­διω­τών, μόνο από τη Γερ­μα­νία κα­τα­γρά­φη­καν ελά­χι­στες ει­σπρά­ξεις, μειω­μέ­νες κατά 99,4%.

Την πε­ρί­ο­δο Ια­νουα­ρί­ου-Απρι­λί­ου 2020, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις εμ­φά­νι­σαν μεί­ω­ση κατά 51,4% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2019 και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 626 εκατ. ευρώ. Η εξέ­λι­ξη αυτή οφεί­λε­ται στην πτώση των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 58,4%, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 245 εκατ. ευρώ, καθώς και των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 42,0%, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 377 εκατ. ευρώ.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, οι ει­σπρά­ξεις από κα­τοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν στα 199 εκατ. ευρώ, μειω­μέ­νες κατά 58,5%, ενώ οι ει­σπρά­ξεις από κα­τοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμ­φά­νι­σαν πτώση κατά 58,0% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 46 εκατ. ευρώ. Ει­δι­κό­τε­ρα, οι ει­σπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν κατά 66,8% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι ει­σπρά­ξεις από τη Γαλ­λία μειώ­θη­καν κατά 78,6% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 14 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 54,0% πα­ρου­σί­α­σαν οι ει­σπρά­ξεις από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ οι ει­σπρά­ξεις από τις ΗΠΑ μειώ­θη­καν κατά 59,4% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 46 εκατ. ευρώ. Οι ει­σπρά­ξεις από τη Ρωσία μειώ­θη­καν κατά 69,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 6 εκατ. ευρώ.

Ει­σερ­χό­με­νη τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση

Η ει­σερ­χό­με­νη τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση τον Απρί­λιο του 2020 δια­μορ­φώ­θη­κε στις 38 χιλ. τα­ξι­διώ­τες, μειω­μέ­νη κατά 96,2% σε σύ­γκρι­ση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2019. Ει­δι­κό­τε­ρα, η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση μέσω αε­ρο­δρο­μί­ων ήταν σχε­δόν μη­δε­νι­κή, ενώ αυτή μέσω οδι­κών σταθ­μών μειώ­θη­κε κατά 88,3%. Η μεί­ω­ση της ει­σερ­χό­με­νης τα­ξι­διω­τι­κής κί­νη­σης ήταν απο­τέ­λε­σμα της πτώ­σης της τα­ξι­διω­τι­κής κί­νη­σης από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 96,1% και της τα­ξι­διω­τι­κής κί­νη­σης από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 96,3%.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­κε στις 2 χιλ. τα­ξι­διώ­τες, πα­ρου­σιά­ζο­ντας μεί­ω­ση κατά 99,4%, ενώ πτώση κατά 87,5% εμ­φά­νι­σε η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ (Απρί­λιος 2020: 19 χιλ., Απρί­λιος 2019: 149 χιλ.). Ει­δι­κό­τε­ρα, όσον αφορά τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες χώρες προ­έ­λευ­σης τα­ξι­διω­τών, μικρή τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση κα­τα­γρά­φη­κε μόνο από τη Γερ­μα­νία, μειω­μέ­νη κατά 99,2%.

Την πε­ρί­ο­δο Ια­νουα­ρί­ου-Απρι­λί­ου 2020, η ει­σερ­χό­με­νη τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση μειώ­θη­κε κατά 36,1% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 1.866 χιλ. τα­ξι­διώ­τες, ένα­ντι 2.918 χιλ. τα­ξι­διω­τών την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2019.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση μέσω αε­ρο­δρο­μί­ων μειώ­θη­κε κατά 43,1%, ενώ αυτή μέσω οδι­κών σταθ­μών κατά 22,3%. Κατά την επι­σκο­πού­με­νη πε­ρί­ο­δο η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τις χώρες της ΕΕ-27 δια­μορ­φώ­θη­κε στις 922 χιλ. τα­ξι­διώ­τες, πα­ρου­σιά­ζο­ντας πτώση κατά 37,1% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2019, ενώ η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώ­θη­κε κατά 35,0% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 944 χιλ. τα­ξι­διώ­τες. Η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώ­θη­κε κατά 46,7%, ενώ η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ πα­ρου­σί­α­σε πτώση κατά 21,8%.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τη Γερ­μα­νία πα­ρου­σί­α­σε πτώση κατά 53,0% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 134 χιλ. τα­ξι­διώ­τες, ενώ αυτή από τη Γαλ­λία μειώ­θη­κε κατά 71,9% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 34 χιλ. τα­ξι­διώ­τες. Ανα­φο­ρι­κά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο μειώ­θη­κε κατά 43,6% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 117 χιλ. τα­ξι­διώ­τες και αυτή από τις ΗΠΑ μειώ­θη­κε κατά 44,5% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 86 χιλ. τα­ξι­διώ­τες. Τέλος, η τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση από τη Ρωσία μειώ­θη­κε κατά 48,1% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 22 χιλ. τα­ξι­διώ­τες

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.