ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους αγώνες των ιστιοπλοϊκών ομίλων

news room 8 λεπτά ανάγνωση
ΑΣΙΑΘΡ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Με βάση τις εξε­λί­ξεις και τη μέχρι τώρα πορεία της χώρας στην αντι­με­τώ­πιση της παν­δη­μίας, στόχος των προ­τά­σεών της Ελλη­νι­κής Ιστιο­πλοϊ­κής Ομο­σπον­δίας είναι η έναρξη της αγω­νι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας των ιστιο­πλοϊ­κών ομίλων, με γνώμονα:

-Την προ­στα­σία της υγείας τόσο των αθλητών όσο των προ­πο­νη­τών και των επι­τρο­πών

-Την ποιο­τική και ασφαλή διε­ξα­γωγή αγώνων

Αυτά θα αφορούν τις δρα­στη­ριό­τη­τες

ΑΓΩΝΩΝ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Για την επί­τευξη των παρα­πάνω πρέπει να γίνουν κατα­νοητά τα ακό­λουθα:

  1. Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σίας (ΜΑΠ)

-Γάντια μιας χρήσης

-Μάσκες

-Αντισηπτικό διάλυμα – μαντη­λά­κια

-Σαπούνι

-Σκεύη και ποτήρια μιας χρήσης

-Ατομικά είδη ύπνου

  1. Κλει­στοί Χώροι

-Όλοι οι στε­γα­σμέ­νοι χώροι

-Οι χώροι κάτω από την κου­βέρτα στα ιστιο­πλοϊκά σκάφη

III. Ατομική Υγιεινή

Όπως αυτή περι­γρά­φε­ται στο υγειο­νο­μικό πρω­τό­κολλο επα­να­λει­τουρ­γίας ομίλων

  1. Απο­στά­σεις ασφα­λείας

-Αποστάσεις ασφα­λείας = 2m κατ’ ελά­χι­στο στη στεριά

-Απαγόρευση εισόδου σε μη εξου­σιο­δο­τη­μένα και κατα­γε­γραμ­μένα άτομα:

  1. στα σκάφη
  2. γραμ­μα­τεία
  3. απο­δυ­τή­ρια
  4. βοη­θη­τι­κούς και άλλους χώρους

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ με βάση τις κατη­γο­ρίες κιν­δύ­νου:

Η World Sailing (WS) ταξι­νο­μεί τις διορ­γα­νώ­σεις σε κατη­γο­ρίες κιν­δύ­νου ανάλογα:

-με τον κίνδυνο μετά­δο­σης και δια­σπο­ράς του COVID-19 και των επα­γό­με­νων απο­τε­λε­σμά­των,

-ανάλογα με τη συγκέ­ντρωση πλη­θυ­σμού σε σχέση με τις δυνα­τό­τη­τες προ­φύ­λα­ξης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

-Πολύ Χαμηλού κιν­δύ­νου (Very Low risk)

-Χαμηλού κιν­δύ­νου (Low risk)

-Μέσου κιν­δύ­νου (Moderate risk)

-Υψηλού κιν­δύ­νου (High risk)

-Πολύ Υψηλού κιν­δύ­νου (Very High risk)

Η WS εκτιμά ότι οι αγώνες:

ΤΡΙΓΩΝΟΥ: ανήκουν στις κατη­γο­ρίες Πολύ Χαμηλού ή Χαμηλού κιν­δύ­νου,

ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ: μπορεί να μετα­βούν σε υψη­λό­τε­ρες κατη­γο­ρίες.

Ο διορ­γα­νω­τής Όμιλος υπο­λο­γί­ζει την κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου στην οποία εντάσ­σε­ται ο αγώνας του βάσει των οδηγιών της World Sailing και συνυ­πο­βάλ­λει τα σχετικά έγγραφα μαζί με την αίτηση έγκρι­σης διε­ξα­γω­γής αγώνα προς την ΕΙΟ. Ο νόμιμος εκπρό­σω­πος του Ομίλου έχει την ευθύνη για την ακρί­βεια των στοι­χείων με βάση τα οποία υπο­λο­γί­σθηκε η κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου του αγώνα.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΟ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

Για τους αγώνες που εμπί­πτουν σε αυτές τις κατη­γο­ρίες, θα διε­ρευ­νά­ται με τη συνερ­γα­σία της ΓΓΑ, του ΕΟΔΥ, του Υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής και κάθε άλλης αρμό­διας αρχής, η δυνα­τό­τητα λήψης περαι­τέρω μέτρων που θα απο­σκο­πούν στη μετά­πτωσή τους σε κατη­γο­ρίες χαμη­λό­τε­ρου κιν­δύ­νου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, Chief Medical Officer (CMO)

Ο CMO, ορί­ζε­ται από τον υπεύ­θυνο διορ­γά­νω­σης με ρόλο να οργα­νώ­σει και να επο­πτεύ­σει τα παρα­κάτω:

-Συμμετέχει στην οργα­νω­τική επι­τροπή της διορ­γά­νω­σης και στον καθο­ρι­σμό μέσω του “Risk Assessment Matrix in the context of COVID-19 (WHO) Excel”, του βαθμού επι­κιν­δυ­νό­τη­τας της διορ­γά­νω­σης.

-Συλλογή ιατρι­κών βεβαιώ­σεων όσων εμπλέ­κο­νται στη διορ­γά­νωση (αθλητών, επι­τρο­πών, τεχνι­κού προ­σω­πι­κού, προ­πο­νη­τών κ.λ.π.).

-Σύσταση σχεδίου Δια­δι­κα­σίας Έκτα­κτης Ανάγκης και ημε­ρή­σιας ιατρι­κής δράσης, για απο­μό­νωση ή μετα­φορά πιθανού κρού­σμα­τος, το οποίο και συζητά με τους διορ­γα­νω­τές σε όλες τις επί­ση­μες συσκέ­ψεις.

-Κοινοποιεί στους συμ­με­τέ­χο­ντες και μεριμνά για την υλο­ποί­ησή του, μαζί με τον πρόεδρο της Οργα­νω­τι­κής Επι­τρο­πής.

-Επικοινωνία με τις κατά τόπους δομές υγείας και σχε­δια­σμό δράσης, για αγώνες ανοι­κτής θάλασ­σας με πολλούς προ­ο­ρι­σμούς.

-Συντονισμό δια­δι­κα­σιών που αφορούν την υγειο­νο­μική κάλυψη των αγώνων σύμφωνα με τους ισχύ­ο­ντες νόμους και τους κανο­νι­σμούς της World Sailing.

Ακο­λού­θως περι­γρά­φο­νται ανά στάδιο οι δια­δι­κα­σίες για:

  1. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
  2. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΚΑΦΩΝ
  3. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
  4. ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  5. ΦΥΛΑΞΗ ΣΚΑΦΩΝ
  6. ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  7. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

-Καταγραφή εισερ­χο­μέ­νων στην αθλη­τική εγκα­τά­σταση. Δια­μορ­φώ­νουμε μια είσοδο.

-Διεξάγεται έλεγχος των εισερ­χο­μέ­νων στους αθλη­τι­κούς χώρους μέσω της ιατρι­κής βεβαί­ω­σης αθλητού.

-Ιατρική βεβαί­ωση λαμ­βά­νε­ται και για το προ­σω­πικό και τεχνικό προ­σω­πικό της διορ­γά­νω­σης

-Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπό­λοι­ποι εμπλε­κό­με­νοι φοράνε μάσκες.

-Κρατάμε από­σταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο.

-Οι αθλητές φορούν υπο­χρε­ω­τικά μάσκες ή μαντήλι, καπέλο και γυαλιά κατά τη διάρ­κεια της παρα­μο­νής στη στεριά και προ­αι­ρε­τικά κατά τη διάρ­κεια της προ­πό­νη­σης στη θάλασσα.

-Δεν κάνουμε χει­ρα­ψίες ή ενα­γκα­λι­σμούς.

-Αποφεύγουμε να αγγί­ζουμε το πρόσωπό μας.

-Χρησιμοποιούμε απο­κλει­στικά τα δικά μας αθλη­τικά είδη, τα οποία πλέ­νουμε στο σπίτι μας.

-Προτιμάμε τη μετα­φορά προς και από τον αθλη­τικό χώρο με το δικό μας μέσο μετα­φο­ράς. Συστή­νε­ται εναλ­λα­κτικά η χρήση ποδη­λά­του. Σε μεγάλες απο­στο­λές , εκτός του νομού ή της χώρας, όπου απαι­τεί­ται η χρήση ΜΜΜ, ισχύουν τα μέτρα που ορί­ζο­νται από τις εκά­στοτε ΚΥΑ.

-Η προ­σέ­λευση, πραγ­μα­το­ποιεί­ται σύμφωνα με το πρό­γραμμα όπως αυτό τρο­πο­ποιεί­ται από τον Διορ­γα­νωτή Όμιλο.

-Ώρα άφιξης θα γίνεται σε δια­φο­ρε­τι­κές χρο­νι­κές περιό­δους, οι οποίες θα καθο­ρί­ζο­νται με ανα­κοι­νώ­σεις.

-Συστήνεται στους αθλητές να προ­σέρ­χο­νται φορώ­ντας από το σπίτι τους τον ατομικό ιστιο­πλοϊκό τους εξο­πλι­σμό και να έχουν την αλλαξιά τους μετά τον αγώνα σε σακού­λες νάιλον στο σακίδιο τους.

-Οι γονείς που θα συνο­δεύ­ουν ανή­λι­κους αθλητές στους χώρους των αγώνων, θα πρέπει να τους παρα­δί­δουν και να απο­μα­κρύ­νο­νται μέχρι τη λήξη τους και να επα­νέρ­χο­νται μόνο για να τους παρα­λά­βουν, για να απο­φεύ­γε­ται ο συνω­στι­σμός ατόμων στον χώρο.

-Οι αθλητές και προ­πο­νη­τές φέρουν μαζί τους ΜΑΠ όπως αυτά περι­γρά­φο­νται παρα­πάνω.

  1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΚΑΦΩΝ

-Ξεχωριστά κάθε σκάφος τηρου­μέ­νων των απο­στά­σεων 2m μεταξύ των αθλητών και χρήση μάσκας.

-Η ολο­κλή­ρωση της προ­ε­τοι­μα­σίας γίνεται σε εξω­τε­ρικό χώρο

-Η τοπο­θέ­τηση εξο­πλι­σμού θα γίνεται ξεχω­ρι­στά στον εξω­τε­ρικό χώρο.

-Τηρούνται οι προ­βλε­πό­με­νες απο­στά­σεις

-Αν έρθουμε σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλέ­νουμε τα χέρια μας διε­ξο­δικά ή χρη­σι­μο­ποιούμε αντι­ση­πτικό και στη συνέ­χεια ξεπλέ­νουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό.

-Όσον αφορά στη χρήση κοι­νό­χρη­στου εξο­πλι­σμού αυτός απο­λυ­μαί­νε­ται, μετά τη χρήση ανά αθλητή με ατμό ή άλλες μεθό­δους.

  1. α. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ

-Δεν πραγ­μα­το­ποιού­νται με φυσική παρου­σία

β. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

-Σε καλά αερι­ζό­με­νους χώρους

-Με τον ελά­χι­στο δυνατό αριθμό συμ­με­τε­χό­ντων

-Με τήρηση των απο­στά­σεων ασφα­λείας

-Χρήση ΜΑΠ

  1. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

-Τροποποίηση της ώρας προ­σέ­λευ­σης

-Μετά την ολο­κλή­ρωση της προ­ε­τοι­μα­σίας των σκαφών και τηρου­μέ­νων των απο­στά­σεων θα πέφτουν στο νερό ανά κατη­γο­ρίες, τηρώ­ντας τις απο­στά­σεις

-Χρονική από­σταση χρήσης της γλί­στρας μεταξύ των κατη­γο­ριών 05-10 λεπτά για αποφυγή συνω­στι­σμού

-Συνιστάται η αύξηση σημείων προ­σέγ­γι­σης ή η χρήση παρα­λίας.

  1. ΦΥΛΑΞΗ ΣΚΑΦΩΝ

-Πλύσιμο κάθε σκάφους ξεχω­ρι­στά, αναμονή του επό­με­νου σε από­σταση του­λά­χι­στον 2 μέτρων

-Αντίστροφα με την προ­ε­τοι­μα­σία

-Απολύμανση κοι­νό­χρη­στου εξο­πλι­σμού

-Αποχώρηση άμεσα από τον Όμιλο

-Τα φου­σκωτά των προ­πο­νη­τών μετά την πρόσ­δεση τους θα απο­λυ­μαί­νο­νται με ευθύνη τους.

  1. ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

-Αντισηπτικό διάλυμα στην είσοδο των απο­δυ­τη­ρίων – τουα­λε­τών και χρήση του για κάθε αθλητή πριν την είσοδο σε αυτά.

-Τα απο­δυ­τή­ρια απο­λυ­μαί­νο­νται σχο­λα­στικά σε τακτά χρονικά δια­στή­ματα

-Είσοδος σε ανα­λο­γία 4m²/αθλητή, με χρήση μάσκας.

-Αλλαγή ρούχων και τοπο­θέ­τηση σε σακού­λες κάθε βρεγ­μέ­νης φορε­σιάς ξεχω­ρι­στά και κατόπιν στο σακίδιο του αθλητή.

-Πλύσιμο χεριών μετά την χρήση τους και πριν την έξοδο, από αυτά, φορώ­ντας τη μάσκα

-Χρήση αντι­ση­πτι­κού δια­λύ­μα­τος μετά την έξοδο από τις τουα­λέ­τες ή απο­δυ­τή­ρια και καθα­ρι­σμός με απο­λυ­μα­ντικό διάλυμα του σακι­δίου του αθλητή

-Καθαρισμός και απο­λύ­μανση των τουα­λε­τών και απο­δυ­τη­ρίων από το προ­σω­πικό καθα­ρι­σμού του Ομίλου, με διάλυμα χλω­ρί­νης 1:50 (δηλ. 20ml ή 2 κ.σ. χλω­ρί­νης σε 1lt νερού). Γίνεται απο­λύ­μανση και με μια ποσό­τητα χαρτιού σκου­πί­ζε­ται το απο­λυ­μα­ντικό από όλες τις επι­φά­νειες μετά από 3 λεπτά. Η δια­δι­κα­σία επα­να­λαμ­βά­νε­ται μετά από κάθε είσοδο – έξοδο αθλητών.

-Εναλλακτικά η απο­λύ­μανση μπορεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με συσκευή ατμού υπό πίεση.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Οι αγώνες ιστιο­πλο­ΐας ανοι­κτής θαλάσ­σης διε­ξά­γο­νται σε ανοικτό χώρο χωρίς παρου­σία κοινού, οι δε αγω­νι­ζό­με­νοι δεν έρχο­νται σε επαφή μεταξύ τους εκτός από πλη­ρώ­ματα του ίδιου σκάφους.

ΜΕΤΡΑ

  • Δεν πραγ­μα­το­ποιεί­ται συγκέ­ντρωση κυβερ­νη­τών με φυσική παρου­σία, ενώ οι δηλώ­σεις συμ­με­το­χής ενθαρ­ρύ­νε­ται να γίνο­νται ηλε­κτρο­νικά. Κατά τις τελετές απο­νο­μών, όταν πραγ­μα­το­ποιού­νται, πρέπει να εφαρ­μό­ζο­νται οι γενι­κό­τε­ρες οδηγίες του ΕΟΔΥ περί συνά­θροι­σης κοινού.
  • Προ­κή­ρυξη, οδηγίες πλου και απο­τε­λέ­σματα πρέπει να απο­στέλ­λο­νται προς τους αγω­νι­ζό­με­νους ηλε­κτρο­νικά. Στις οδηγίες πλου ορί­ζε­ται πέραν των άλλων ο Chief Medical Officer.
  • Διε­ξά­γε­ται έλεγχος των εισερ­χο­μέ­νων στους αθλη­τι­κούς χώρους μέσω της συμπλή­ρω­σης πρό­σφα­του ιατρι­κού ιστο­ρι­κού τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα έντυπα της ΓΓΑ, από τον προ­σω­πικό – οικο­γε­νειακό ιατρό (παθο­λόγο, παι­δί­α­τρο ή γενικό ιατρό), του κάθε αθλητή. Το ιατρικό ιστο­ρικό απο­τε­λεί ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ και φυλάσ­σε­ται από τον ιατρό. Στον αθλητή χορη­γεί­ται βεβαί­ωση η οποία παρα­μέ­νει στο σωμα­τείο.
  • Ιατρικό ιστο­ρικό λαμ­βά­νε­ται και για το προ­σω­πικό και τεχνικό προ­σω­πικό των σωμα­τείων, με τον ίδιο τρόπο.
  • Οι ιστιο­πλόοι πριν την επι­βί­βασή τους στο σκάφος οφεί­λουν να δηλώ­νουν υπεύ­θυνα στα υπό­λοιπα μέλη της ομάδας ότι δεν παρου­σιά­ζουν οι ίδιοι και κανείς στο περι­βάλ­λον τους ΓΡΙΠΠΩΔΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ (βήχα, καταρ­ροή, πυρετό), συμπλη­ρώ­νο­ντας την ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΘΛΗΤΗ. Ο κυβερ­νή­της του σκάφους φυλάσ­σει όλες τις κάρτες εισόδου, τις οποίες προ­σκο­μί­ζει στη Γραμ­μα­τεία των αγώνων, όποτε του ζητηθεί. Το παρόν προ­στί­θε­ται ως ξεχω­ρι­στό άρθρο στην προ­κή­ρυξη του αγώνα. Αδυ­να­μία τήρησης αυτής της διά­τα­ξης συνιστά αντια­θλη­τική συμπε­ρι­φορά και ως τέτοια εκδι­κά­ζε­ται από την Επι­τροπή Ενστά­σεων.

Σε περί­πτωση που έχουν συμ­πτώ­ματα όπως αυτά περι­γρά­φο­νται παρα­πάνω, θα πρέπει να μην επι­βι­βά­ζο­νται στο σκάφος και να συνι­στά­ται από τον κυβερ­νήτη εξέταση από τον γιατρό του/της που θα εκτι­μή­σει τα συμ­πτώ­ματα και θα τον/την παρα­πέμ­ψει ή όχι για περαι­τέρω εξε­τά­σεις.

  • Με δεδο­μένο ότι είναι αδύ­να­τον να τηρηθεί η ελά­χι­στη από­σταση του 1.5 μέτρου μεταξύ των μελών του πλη­ρώ­μα­τος επι­βάλ­λε­ται η χρήση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας (ή εναλ­λα­κτικά μαντη­λιού), καπέλου και γυαλιών από όλα τα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος. Η χρήση πρέπει να γίνεται λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τους περιο­ρι­σμούς της προ­στα­σίας που προ­σφέ­ρει η μάσκα σε όποιον τη φορά.
  • Πριν αλλά και μετά από κάθε έξοδο να πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­λύ­μανση της κου­βέρ­τας, του κινητού εξο­πλι­σμού και του εσω­τε­ρι­κού του σκάφους με απο­λυ­μα­ντικά επι­φα­νειών ή ατμό με ευθύνη του κυβερ­νήτη.
  • Κατά τη διάρ­κεια του αγώνα θα πρέπει να τηρού­νται προ­σε­κτικά οι κανόνες ατο­μι­κής υγιει­νής από όλους, προ­σε­κτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, απο­λυ­μα­ντικό υγρό ή (gel) τζελ. Δεν επι­τρέ­πε­ται η χρήση σκευών από κοινού για κατα­νά­λωση υγρών ή εστίαση.
  • Τέλος, οι διορ­γα­νω­τές Όμιλοι, οι οποίοι έχουν και την τελική ευθύνη της από­φα­σης τέλεσης ή μη ενός αγώνα, καλού­νται να λαμ­βά­νουν υπόψη τους το πνεύμα της λήψης μέτρων προ­στα­σίας που είναι η αποφυγή δια­σπο­ράς του ιού μέσω της συνά­θροι­σης κοινού με οποιο­δή­ποτε τρόπο.
  • Συστή­νε­ται η διαρκής υπεν­θύ­μιση του ΧΑΜ (Χέρια, Μάσκες, Από­σταση)
  • Στον κατά­πλου σε κάθε λιμάνι ισχύουν τα υγειο­νο­μικά μέτρα που περι­γρά­φο­νται στις σχε­τι­κές ΚΥΑ, καθώς και στην περί­πτωση ύποπτου κρού­σμα­τος σε αγω­νι­ζό­μενο σκάφος, όπου οφεί­λε­ται να τηρεί­ται το σχέδιο έκτα­κτης ανάγκης που έχει κοι­νο­ποι­ή­σει ο

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ (CMO), με ευθύνη του κυβερ­νήτη.

  • Για την Επι­τροπή Αγώνων, την Επι­τροπή Ενστά­σεων και την Τεχνική Επι­τροπή ισχύουν οι υγειο­νο­μι­κές οδηγίες με έμφαση στη σχο­λα­στική τήρηση του ΧΑΜ ( Χέρια – Από­σταση – Μάσκες).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.