Ειδήσεις

Marfin: Χωρίς τη συμμετοχή της Αριστεράς η τελετή – Τι έχει συμβεί με τις αποζημιώσεις των συγγενών

Άναψαν τα αίματα της πολιτικής αντιπαράθεσης λίγες ώρες πριν από την επίσημη εκδήλωση που διοργανώνει η κυβέρνηση, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, αύριο στις 12 το μεσημέρι με την τοποθέτηση πλακέτας στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η εκδίκαση για την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Κατέθεσε αίτηση αναίρεσης το Μάρτιο στο ΣτΕ

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Νωρίτερα σήμερα η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Τάσου Γαϊτάνη επιτέθηκε στα κόμματα της Αριστεράς εξαιτίας της άρνησης των Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη να παραστούν στην επίσημη τελετή υπό τον πρωθυπουργό με την παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα το μέγαρο Μαξίμου ενημέρωνε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού το Δημόσιο παραιτείται από την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ανοίγοντας το δρόμο για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που είχε εκδικάσει το δικαστήριο στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin της 5ης Μαΐου 2010.

Οι αποζημιώσεις ήταν ύψους 2,24 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων και παραλείψεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Ωστόσο είχε προηγηθεί χτες η αποκάλυψη πως η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που το Νοέμβριο του 2019 και τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή μόλις ένα μήνα πριν, είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων.

Την αποκάλυψη είχε κάνει στο RealFm ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

Ελάχιστον δείγμα ηθικής υποχρέωσης

Έτσι μετά την σημερινή επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ στα κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σήκωσαν το γάντι και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για υποκρισία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι η κατάθεση αίτησης αναίρεσης ήταν μια υπηρεσιακή ενέργεια, την οποία ακύρωσε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

ΝΔ: Απούσα η Αριστερά

Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης δήλωνε:

«Αύριο γίνεται μια συμβολική εκδήλωση για να τιμηθούν τα θύματα της δολοφονίας της Marfin αλλά και για να στείλει ο πολιτικός κόσμος, ενωμένος, μήνυμα αποφασιστικότητας ότι δεν θα επιτρέψει ξανά στο μέλλον τέτοιο θλιβερό γεγονός.

Σε αυτή την πρωτοβουλία τα κόμματα της Αριστεράς επιλέγουν να είναι απόντα. Αδικαιολόγητα απόντα. Στη Δημοκρατία όμως και οι απουσίες έχουν το νόημά τους».

Να ακυρώσει τη φιέστα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και κατηγόρησε για χυδαιότητα και φαρισαϊσμό τον πρωθυπουργό καλώντας τον να ακυρώσει και την αυριανή εκδήλωση.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η χυδαιότητα και ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin.

Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς.

Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Η ΝΔ δηλαδή όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων.

Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση».

Πιάστηκε στα πράσα

Αλλά και το ΚΚΕ δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή της ΝΔ για «αδικαιολογήτως απόντες» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πιάστηκε στα πράσα με τις αποζημιώσεις και κάνει την ανάγκη φιλοτιμία με την παραίτηση από την αναίρεση της καταβολής των αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης οργάνωνε διακομματικές και κυβερνητικές φιέστες, δήθεν για την «τιμή» των θυμάτων της Marfin και η ΝΔ – με ύφος χιλίων καρδιναλίων- μιλούσε για «αδικαιολογήτως απόντες» από αυτές, το Δημόσιο δια των υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, προχωρούσε σε αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις και δικαίωνε τις οικογένειες των θυμάτων.

Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, ανακοινώνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο, “ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της «Marfin»”.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Η πρόκληση και η υποκρισία της ΝΔ δεν έχουν όρια, αφού μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μοιράζονται την ευθύνη για το γεγονός ότι 10 χρόνια τώρα, και ενώ όλοι τους βρέθηκαν στη διακυβέρνηση, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, που αποτέλεσε «ευθεία βολή» στο εργατικό – λαϊκό κίνημα της περιόδου, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο».

Επενδύει στο μίσος και το διχασμό

Το μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επενδύσει στο μίσος και το διχασμό.

Στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας αναφέρει:

«Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin.

Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις.

Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό.

Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος».

Θύματα του μνημονίου οι νεκροί της Marfin

Υπενθυμίζεται πως ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 θα συμμετάσχουν στην αυριανή τελετή.

Το ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι πορεία από τη Μarfin στην οδό Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα στο σημείο που αυτοκτόνησε ο Χριστούλας για να τιμήσει όλα τα θύματα του μνημονίου.

«Το ΜέΡΑ25 θρηνεί όλους τους νεκρούς της μνημονιακής δεκαετίας. Τιμώντας τα θύματα των μνημονίων, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησαν συμβολική, ενοποιητική γέφυρα από τη Μαρφίν στο δένδρο της Πλατείας Συντάγματος» ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, αναρτώντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό από την σημερινή πρωτοβουλία του.

Σημειώνεται ότι το παρών στην αυριανή τελετή θα δώσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ενώ τον Κυριάκο Βελόπουλο θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου