Συνεντεύξεις

Β. Καραγιάννης: «Τα προβλήματα πνίγουν εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους»

«Πρέπει οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να επιλέξουν ανθρώπους που θα προτείνουν καλύτερη κοινωνία. Επιβάλλονται αγώνες για την υλοποίηση του σχεδίου.Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης αναφερόμενος στα προβλήματα που πνίγουν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά όλους τους εργαζόμενους.

“Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Απαιτούνται όμως τεράστιες προσπάθειες από τους εργαζόμενους”, δηλώνει ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου δηλώνει πως οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να εφαρμοσθεί η πολιτική που οδηγεί δεκάδες εργαζόμενους στον Καιάδα.

“Οι καθηγητές θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην “εργατοκτόνα” δράση της κυβέρνησης. Συμμετείχαν στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και έπεται η συνέχεια σε λίγες ημέρες. Θέλησαν με τον τρόπο αυτό να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθούν δεκάδες οργανισμοί γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις”, εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.

Με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες για τη βία στα σχολεία, ο κ. Καραγιάννης αποκαλύπτει, πως θύματα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου, έχουν πέσει και εκπαιδευτικοί.

Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Καραγιάννη, αναλυτικά:
• Ποιος είναι ο λόγος που οι καθηγητές προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση πριν από λίγες ημέρες;
Οι καθηγητές θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην “εργατοκτόνα” δράση της κυβέρνησης. Συμμετείχαν στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ γιατί θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθούν δεκάδες οργανισμοί γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί και στις απολύσεις που δρομολογήθηκαν πέρσι. Εκτιμούμε πως οι στρατιές των ανέργων θα αυξηθούν. Αυτό θα είναι τραγωδία για το μέλλον της χώρας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσει η πολιτική αυτή.

• Σε ποιες άλλες κινήσεις θα προχωρήσετε;
Έχει εξαγγελθεί την επόμενη εβδομάδα 48ωρη απεργία που θα στηριχθεί από την ΟΛΜΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθεί η χώρα και να πεταχτούν στο δρόμο και άλλοι εργαζόμενοι.

• Τι λέτε σε εκείνους που δεν μετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις γιατί δεν αντέχουν την μείωση των εισοδημάτων τους;
Το ζήτημα είναι πως με τις απεργίες που αποφασίζουμε δίνουμε την ευκαιρία σε ένα ποσοστό εργαζομένων να αντιδράσουν. Θα υπάρχει συνεχής αντίσταση σε αυτή την πολιτική. Το ξέρουμε πως αιμορραγούν οικονομικά αλλά τους καλούμε να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις των ομοσπονδιών και να κινηθούν και απεργιακά. Πιο δυναμικές κινητοποιήσεις γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα γιατί εκεί υπάρχουν περισσότερες δυνάμεις και οι εργαζόμενοι μπορούν να δείξουν την αγωνιστικότητά τους.

• Κοινοποιήθηκε στη Ρόδο η εγκύκλιος για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις;
Δεν ήρθε στη Ρόδο η εγκύκλιος για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων. Αν τα πράγματα εξελιχθούν, όπως καταγγέλλεται, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Οι συνάδελφοί μου δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Υπάρχουν ερωτηματικά για το ακριβές περιεχόμενο της διδακτέας ύλης. Προσπαθούμε να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση για την εξεταστέα ύλη με τη βοήθεια των σχολικών συμβούλων.

• Γιατί σημειώθηκε τόσο μεγάλη καθυστέρηση;
Είναι ανοργανωσιά του υπουργείου Παιδείας. Ασχολούνται με ανόητες και ανούσιες αυτοαξιολογήσεις και προσπαθούν να επιβάλουν ένα αυστηρό πλαίσιο στους εργαζόμενους. Στα ζητήματα ουσίας όμως δεν προχωρούν. Δεν κάνουν τίποτε.

• Θεωρείτε πως γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι εισακτέοι;
Αυτό είναι φανερό. Γίνεται προσπάθεια μείωσης των εισακτέων σε σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

• Αυτός είναι ο λόγος που τα θέματα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα τελευταία χρόνια;
Είναι και αυτό. Νομίζω πως και εδώ ακολουθείται μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Η σαφής τάση είναι πως πάμε για μείωση των εισακτέων και σε “κούρεμα” γενικότερα των δαπανών για την Παιδεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Δηλώθηκε πως στο νησί μας δεν υπάρχουν κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ελάχιστα κενά υπάρχουν και αυτά είναι στην τεχνική εκπαίδευση. Μην ξεχνάμε πως η σχολική χρονιά τελειώνει. Με την έναρξη του σχολικού έτους δεν είχαμε τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών κυρίως στα μικρά νησιά. Φοβάμαι πως αυτό θα επαναληφθεί και την περίοδο 2014-2015.

• Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία;
Ήταν μια καλή κίνηση που δεν είχε θεωρητικό χαρακτήρα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε ζητήματα σχολικής βίας. Δεν φθάνει όμως αυτό. Πρέπει να καθιερωθεί και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν περισσότερο σε θέματα σχολικής βίας και φαινόμενων εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου. Καθημερινά, σας αναφέρω, πως στα σχολεία μας απασχολεί το θέμα αυτό.

• Και στη Ρόδο υπάρχουν δηλάδη φαινόμενα εκφοβισμού μαθητών μέσω του Facebook;
Βεβαίως και έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους μαθητές. Θύματα εκφοβισμού πέφτουν και οι καθηγητές

• Τι γράφεται μέσω του διαδικτύου στους εκπαιδευτικούς;
Το θέμα είναι πως υπάρχει το φαινόμενο. Διάφορα περιστατικά έχουν φθάσει στους συλλόγους των καθηγητών και τιμωρήθηκαν μαθητές. Η ουσία δεν είναι στα γραφόμενα των παιδιών. Το ζήτημα είναι πως οι μαθητές δεν έχουν αποκτήσει κουλτούρα διαδικτύου. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στην επιμόρφωση. Το υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί με τα σημαντικά αυτά ζητήματα.

• Το 2014 και 2015 θα είναι έτη αγώνων για τους καθηγητές και γιατί;
Νομίζω πως θα είναι έτη αγώνων για όλους τους εργαζόμενους και όλη την ελληνική κοινωνία. Πρέπει οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να επιλέξουν ανθρώπους που θα προτείνουν καλύτερη κοινωνία. Επιβάλλονται αγώνες για την υλοποίηση του σχεδίου.

• Αυτό σημαίνει πως τα δύσκολα δεν έχουν περάσει;
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Απαιτούνται όμως τεράστιες προσπάθειες από τους εργαζόμενους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου