ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Ελληνες ασθενείς

news room 3 λεπτά ανάγνωση
κορωνοιος

Μεγάλες ελπίδες για την αντι­με­τώ­πιση των επι­πλο­κών του κορω­νοϊού σε καρδιά και πνεύ­μο­νες, δίνουν τα πρώτα απο­τε­λέ­σματα σε 60 Έλληνες ασθε­νείς που πήραν κολ­χι­κίνη.

Όπως απο­κα­λύ­πτει ο καθη­γη­τής καρ­διο­λο­γίας Χ. Στε­φα­νά­δης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα στοι­χεία που είχαμε επε­ξερ­γα­στεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντικά. Οι δείκτες φλεγ­μο­νής CRP πέφτουν στα­τι­στικά σημα­ντικά. Τα ηωσι­νό­φυλα πέφτουν.

Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η τρο­πο­νίνη που υπο­δη­λώ­νει βλάβη στο μυο­κάρ­διο. Όλα αυτά τα στοι­χεία συνη­γο­ρούν ότι είναι ένα πολύ σημα­ντικό βοη­θη­τικό φάρμακο για τους ασθε­νείς με κορω­νοϊό, οι οποίοι κιν­δυ­νεύ­ουν από κατα­στρο­φι­κές επι­πλο­κές, όπως είναι η κατάρ­ρευση του μυο­καρ­δίου και του πνεύ­μονα».

Η διπλή τυφλή μελέτη παρα­τή­ρη­σης, ξεκί­νησε πριν από δύο εβδο­μά­δες στη χώρα μας. Σε αυτή συμ­με­τέ­χουν 120 ασθε­νείς από τους οποίους 60 λαμ­βά­νουν κολ­χι­κίνη, συμπλη­ρω­μα­τικά με την φαρ­μα­κευ­τική τους αγωγή (κοκτέιλ φαρ­μά­κων) και άλλοι 60 που δεν λαμ­βά­νουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται εδώ και χρόνια για την αντι­με­τώ­πιση της περι­καρ­δί­τι­δας, φλεγ­μο­νής του μυο­καρ­δίου. «Τα πρώτα στοι­χεία από τους ασθε­νείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντικά, καθώς παρα­τη­ρή­σαμε μείωση της φλεγ­μο­νής» τονίζει ο κος Στε­φα­νά­δης.

Η κολ­χι­κίνη θα βοη­θή­σει ασθε­νείς με κορω­νοϊό που έχουν συνοδά προ­βλή­ματα με την καρδιά ή όλους τους ασθε­νείς που νοσούν βαριά;

Στο ερώτημα αυτό ο κος Στε­φα­νά­δης ήταν ξεκά­θα­ρος: «Η μελέτη σχε­διά­σθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοση­λεύ­ο­νται για κορω­νοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προ­σβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμ­βαί­νει αυτό που παρα­τη­ρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγ­μονή, πιθα­νό­τατα θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και προ­λη­πτικά. Το δεδο­μένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσο­κο­μεια­κοί ασθε­νείς που παίρ­νουν και κολ­χι­κίνη, κατα­γρά­φουν σημα­ντικά στα­τι­στική μείωση της φλεγ­μο­νής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρ­νουν, ανε­ξάρ­τητα από το αν είχαν προ­βλή­ματα καρδιάς. Γνω­ρί­ζαμε εδώ και χρόνια ότι η κολ­χι­κίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντι­φλεγ­μο­νώ­δες φάρμακο που συμ­βάλ­λει στην αντι­με­τώ­πιση της περι­καρ­δί­τι­δας. Έτσι γεν­νή­θηκε η ιδέα να το μελε­τή­σουμε στον κορω­νοϊό», επι­ση­μαί­νει ο Χ.Στε­φα­νά­δης ο οποίος έχει την επί­βλεψη της μελέτης με κύριο ερευ­νητή τον καθη­γητή καρ­διο­λο­γίας Σ. Δευ­τε­ραίο και μια ομάδα 100 ερευ­νη­τών, καρ­διο­λό­γων και λοι­μο­ξιω­λό­γων υπό την επο­πτεία του καθη­γητή Π. Γαρ­γα­λιά­νου.

Ακόμη και προ­λη­πτική χρήση κολ­χι­κί­νης;

Καναδοί επι­στή­μο­νες ήδη έχουν ξεκι­νή­σει ένα μεγάλο πρω­τό­κολλο που θα δίνουν κολ­χι­κίνη προ­λη­πτικά σε 6.000 ασθε­νείς, επι­ση­μαί­νει ο κος Στε­φα­νά­δης και ανα­φέ­ρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδια­φέ­ρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προ­λαμ­βά­νει και μειώνει τη φλεγ­μο­νώδη δια­δι­κα­σία που πυρο­δο­τεί οι ιός, το οποίο πιθα­νό­τατα να δρα προ­λη­πτικά».

Ωστόσο, τα στοι­χεία αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επι­στή­μο­νες να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την κολ­χι­κίνη επι­κου­ρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορω­νοϊού, όπου τα συμ­πτώ­ματα είναι ήπια.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον ο κος Στε­φα­νά­δης απαντά: «θα δίνεται όπως σήμερα δίνο­νται προ­λη­πτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την γρίπη, αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδο­μένα για την προ­λη­πτική χρήση κολ­χι­κί­νης με το που εκδη­λώ­νο­νται τα πρώτα συμ­πτώ­ματα του κορω­νοϊού».

Το επόμενο βήμα των Ελλήνων ερευ­νη­τών είναι να στεί­λουν τα πρώτα τους απο­τε­λέ­σματα προς δημο­σί­ευση σε μεγάλα διεθνή επι­στη­μο­νικά περιο­δικά . «Σε αυτή την περίοδο που ψάχνει ενα­γω­νίως η διεθνής επι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα να βρει κάτι σε επίπεδο αντι­με­τώ­πι­σης του κορω­νοϊού, εκτι­μούμε ότι τα απο­τε­λέ­σματα θα γίνουν αμέσως απρό­σε­κτα», κατα­λή­γει ο Χ.Στε­φα­νά­δης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.