Ειδήσεις

Χαμηλό ΦΠΑ ζητά το yachting λόγω κορονοϊού και προσφυγικού

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και η έξαρση του κορονοϊού θέτουν κινδύνους για τον κλάδο του επαγγελματικού yachting ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Πρόκειται για έναν κλάδο που το 2018 συνεισέφερε – μαζί με τις μαρίνες – στην ελληνική οικονομία 2,7 δισ. ευρώ ή 1,41% του συνολικού ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος μίλησε στο Reporter για το θέμα, επισημαίνοντας αρχικά, πως «πρόκειται για δύο μεγάλα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα». «Από τη μία έχουμε την εθνική κρίση του μεταναστευτικού προβλήματος. Κανένα σκάφος δεν μπορεί να προσεγγίσει τα νησιά με αυξημένες ροές και είναι σίγουρο πως αυτές οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά θα αποτρέψουν μεγάλο αριθμό τουριστών που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας με σκάφος» τονίζει, ενώ συγχαίρει για το «εξαιρετικό έργο που επιτελούν» το Λιμενικό, τον Ελληνικό Στρατό και την Αστυνομία.

stelliatos antonis 2

Αναφορικά με την «επέλαση» του κορονοϊού, ο κ. Στελλιάτος σημειώνει ότι «μπορεί να μην έχουμε ακόμη ακυρώσεις, αλλά έχουν “παγώσει” οι κρατήσεις. Δεν έχουμε ζήτηση για ναυλώσεις σκαφών. Η αγορά είναι “στο ψυγείο”». Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, «είναι πολύ κρίσιμο το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα του Απριλίου. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συνέχεια. Ελπίζουμε με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, να περιοριστεί και ο ιός». «Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας για την καλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα» συμπληρώνει.

Ο κ. Στελιάτος, αναφέρεται, τέλος στον κίνδυνο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα, ειδικά από χώρες που μας επιλέγουν σε σταθερή βάση, κάτι που αν συμβεί «θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο και τον τουρισμό συνολικά».

«Να ανασταλεί η ρύθμιση για τις εκμισθώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής»

Με κοινή τους ανακοίνωση, φορείς του θαλάσσιου τουρισμού κάνουν λόγο για «καταστροφικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών» από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, «διπλασιάζεται ο συντελεστής του ΦΠΑ στις εκμισθώσεις των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, καταργώντας ουσιαστικά το 50% της απαλλαγής που είχε ο κλάδος, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Οι φορείς καλούν την πολιτειακή ηγεσία της χώρας να «αντιληφθεί τις αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις στις δραστηριότητες του κλάδου» και «ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις εξαγγελίες της, για μείωση των φόρων, καθώς και να προχωρήσει στην αναστολή της εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων έως το 2021, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των σημερινών συγκυριών και να βρεθεί ο τρόπος, τα μέσα και ο κατάλληλος μηχανισμός, για την εξεύρεση λύσης, κοινά αποδεκτής και λειτουργικής».

Την ανακοίνωση υπογράφουν η ΕΠΕΣΤ, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών & Κατώτερων Πληρωμάτων Επαγγελματικών & Ιδιωτικων Θαλαμηγών Σκαφών.

Γιώργος Γεωργίου

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου