ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγιωτόπουλος: Ακόμη και στρατιωτική εμπλοκή εάν χρειαστεί-Ο,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «ουδέ­ποτε στο πρό­σφατο παρελ­θόν δεν έχει επι­δει­χθεί από πλευράς της Τουρ­κίας τέτοια προ­κλη­τική συμπε­ρι­φορά»

Αντι­κρού­ο­ντας την δήλωση του Τούρκου ομο­λό­γου του που έθεσε θέμα απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σης Ελλη­νι­κών νησιών, ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος από την Κοζάνης δήλωσε «ό,τι απει­λεί­ται δεν απο­στρα­τι­κο­ποιεί­ται, η Ελλάδα δεν προ­κα­λεί, δεν θίγει κυριαρ­χικά δικαιώ­ματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προ­κα­λεί­ται και να προ­σβάλ­λο­νται τα δικά της δίκαια».

Ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος συμπλή­ρωσε λέγο­ντας ότι «εάν χρεια­στεί θα απα­ντή­σουμε, εάν κρί­νουμε ότι έχουν ξεπε­ρα­στεί οι κόκ­κι­νες γραμμές πράγμα που σημαί­νει ότι εξε­τά­ζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρα­τιω­τι­κής εμπλο­κής». Σε ερώτηση που του έγινε διευ­κρί­νισε ότι «η εντολή στρα­τιω­τι­κής απά­ντη­σης η εμπλο­κής θα είναι του πρω­θυ­πουρ­γού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολι­τι­κής ηγεσίας του υπουρ­γείου Άμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προ­σπά­θεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνά­μεις εκεί κατα­τεί­νει, ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπο­ρέ­σει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», κατέ­ληξε.

Επε­σή­μανε ότι «ουδέ­ποτε στο πρό­σφατο παρελ­θόν δεν έχει επι­δει­χθεί από πλευράς της Τουρ­κίας τέτοια προ­κλη­τική συμπε­ρι­φορά», σημειώ­νο­ντας ότι όλες αυτές οι προ­κλή­σεις από μέρους της «είναι κλι­μα­κού­με­νες μεθο­δι­κές και γίνο­νται βάση συστή­μα­τος».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ενδε­χό­μενο προ­σφυ­γής της Τουρ­κίας στο Διεθνές δικα­στή­ριο της Χάγης, επε­σή­μανε την αντι­νο­μία από πλευράς της γει­το­νι­κής χώρας όπου ενώ δεν έχει ανα­γνω­ρί­σει το δίκαιο της θάλασ­σας θα προ­σφύ­γει στο δικα­στή­ριο και θα ζητήσει να εκδι­κα­στεί θέμα που αφορά την οριο­θέ­τηση θαλάσ­σιων ζωνών. «Αλλά με βάση πιο δίκαιο θα ζητήσει να κριθεί το αίτημα της», ανα­ρω­τή­θηκε, για να κατα­λή­ξει ότι «έχουμε μέλλον σε ότι αφορά την προ­σφυγή στην Χάγη» και ότι τα περισ­σό­τερα ερω­τή­ματα που πρέπει να απα­ντη­θούν στην προ­κει­μένη περί­πτωση είναι από τουρ­κι­κής πλευράς.

Απα­ντώ­ντας σε ερώτηση για το θέμα της Λιβύης απέ­κλεισε την στρα­τιω­τική εμπλοκή της χώρας δηλώ­νο­ντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλα­κεί στο πεδίο αντι­πα­ρά­θε­σης της Λιβύης σε ότι αφορά το στρα­τιω­τικό κομμάτι, έχει όμως υπο­στη­ρί­ξει πολι­τικά τον Χαφτάρ και αυτό προ­κύ­πτει από την επί­σκεψη του στην Αθήνα». Υπο­γράμ­μισε ότι η υπόθεση όπως εξε­λίσ­σε­ται «μετά το εξω­φρε­νικό σύμφωνο συνερ­γα­σίας Τουρ­κίας – κυβέρ­νη­σης Τρί­πο­λης δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Ελλάδας και ότι αυτό αρχίζει να το κατα­λα­βαί­νει και η διεθνής κοι­νό­τητα. Κατέ­ληξε λέγο­ντας ότι η Τουρκία κάνει την δουλειά της και εμείς ως Ελλάδα θα κάνουμε την δική μας δουλειά, θα υπε­ρα­σπι­στούμε τα δικά μας συμ­φέ­ρο­ντα».

Ανα­κοί­νωσε ότι το επόμενο διά­στημα «θα κατα­λή­ξουμε στην νέα δομή των Ενόπλων δυνά­μεων σύμφωνα με το αμυ­ντικό δόγμα που θα προ­κύ­ψει από την πολι­τική εθνική άμυνας που είναι υπό ανα­θε­ώ­ρηση για πρώτη φορά από το 2011». Ο προ­σα­να­το­λι­σμός που υπάρχει θα περι­λαμ­βά­νει ευέ­λι­κτο σχήμα με μαχη­τική ικα­νό­τητα και ευε­λι­ξία και περισ­σό­τε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες οπλίτες. Προ­α­νήγ­γειλε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει προ­κή­ρυξη για την πρό­σληψη 2000 επαγ­γελ­μα­τιών οπλιτών στις Ειδικές δυνά­μεις και ορι­σμέ­νες τεχνι­κές ειδι­κό­τη­τες στο Ναυτικό και την Πολε­μική αερο­πο­ρία.

‘Ασκησε κριτική στους προ­κα­τό­χους του για καθυ­στε­ρή­σεις σε ότι αφορά την την προ­μή­θεια ανταλ­λα­κτι­κών για την συντή­ρηση των μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών Μιράζ, μίλησε για μεγάλες καθυ­στε­ρή­σεις στο θέμα της προ­μή­θειας έξυπνων τορ­πι­λών για τα υπο­βρύ­χια του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού καθώς και τον ανα­γκαίο εκσυγ­χρο­νι­σμό που θα πρέπει να γίνει στις φρε­γά­τες τύπου ΜΕΚΟ.

Το βράδυ του Σαβ­βά­του ο υπουρ­γός Εθνικής ‘Αμυνας μίλησε σε εκδή­λωση κοπής πίτας της Νομαρ­χια­κής οργά­νω­σης της ΝΔ στην Κοζάνη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.