ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προαπαιτούμενα : Τα 10 εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση πριν την έλευση των θεσμών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ελλάδα

Νέα μάχη με τον χρόνο δίνει το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο της κυβέρ­νη­σης για τα προ­α­παι­τού­μενα της πέμπτης αξιο­λό­γη­σης.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, οι θεσμοί σχε­διά­ζουν να επι­στρέ­ψουν στην Αθήνα για επι­τό­πιες δια­βου­λεύ­σεις με την ελλη­νική πλευρά το δεύτερο δεκα­πεν­θή­μερο του Ιανουα­ρίου.

Το πόρισμα των θεσμών θα πρέπει να συμ­φω­νη­θεί με την ελλη­νική πλευρά μέσα στον Φεβρουά­ριο, ώστε το θέμα να εγκρι­θεί πρώτα σε επίπεδο Euroworking Group στις αρχές Μαρτίου και ακο­λού­θως να οδεύσει προς πολι­τική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Ο μεγα­λύ­τε­ρος πονο­κέ­φα­λος για το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο της κυβέρ­νη­σης είναι τα κόκκινα δάνεια.

Δύσκολη υπόθεση μοιάζει και η είσοδος των 3.000 περιο­χών στο σύστημα αντι­κει­με­νι­κών αξιών που θα φέρει αλλαγές στον υπο­λο­γι­σμό του ΕΝΦΙΑ.

Μόνιμος «πονο­κέ­φα­λος» με την αντι­με­τώ­πιση του να μοιάζει πολύ δύσκολη είναι ο μηδε­νι­σμός των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών του Δημο­σίου. Οι οφειλές μοιά­ζουν με τη Λερναία Ύδρα, καθώς όσο και αν το Γενικό Λογι­στή­ριο του Κράτους πλη­ρώ­νει, οι φορείς είτε καθυ­στε­ρούν από τη δική τους πλευρά την απο­πλη­ρωμή των οφειλών τους, είτε δημιουρ­γούν νέες οφειλές.

Τα προ­α­παι­τού­μενα

Η λίστα με τις προ­α­παι­τού­με­νες δράσεις τις οποίες ανα­μέ­νε­ται να εξε­τά­σουν οι Θεσμοί κατά την επί­σκεψη τους στην Αθήνα στο τέλος Ιανουα­ρίου περι­λαμ­βά­νει:

– Μη εξυ­πη­ρε­τού­μενα δάνεια:  Στόχος είναι η μείωση αυτού του στοκ στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

– Προ­στα­σία πρώτης κατοι­κίας: Οι δανει­στές έχουν δια­μη­νύ­σει ότι η τετρά­μηνη παρά­ταση που δόθηκε στην προ­στα­σία της πρώτης κατοι­κίας είναι η τελευ­ταία. Στο εξής δεν θα υπάρχει πλαίσιο προ­στα­σίας και οι υπο­θέ­σεις αυτές θα αντι­με­τω­πί­ζο­νται στο πλαίσιο του πτω­χευ­τι­κού δικαίου των ιδιωτών.

– Ηλε­κτρο­νι­κοί πλει­στη­ρια­σμοί ακι­νή­των: Οι δανει­στές έχουν επα­νει­λημ­μένα εκφρά­σει την ανη­συ­χία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διε­ξα­γω­γής των ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών, το μικρό ενδια­φέ­ρον που παρου­σιά­ζε­ται, αλλά κυρίως το μεγάλο ποσοστό ακυ­ρώ­σεων και ανα­στο­λής των δια­δι­κα­σιών.

– Αντι­κει­με­νι­κές τιμές: Υπο­χρέ­ωση του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών είναι έως το καλο­καίρι να έχει ολο­κλη­ρώ­σει τη δια­δι­κα­σία ένταξης στο σύστημα αντι­κει­με­νι­κών αξιών τις περίπου 3.000 περιο­χές. Ταυ­τό­χρονα θα πρέπει να προ­χω­ρή­σει η ολο­κλή­ρωση και εφαρ­μογή ενός νέου πλαι­σίου για τον υπο­λο­γι­σμό των των αντι­κει­με­νι­κών τιμών.

– Αγορά Εργα­σίας: Εφαρ­μογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.

– Ληξι­πρό­θε­σμα Δημο­σίου: Η μάχη για τον μηδε­νι­σμό των υφι­στά­με­νων ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών του Δημο­σίου, προ­κει­μέ­νου οι πλη­ρω­μές να μπουν σε κανο­νική ροή και το Δημόσιο να μη δημιουρ­γεί συνέ­χεια και­νούρ­για χρέη, φαί­νε­ται για ακόμα μια φορά να χάνεται . Οι δανει­στές έχουν συμ­φω­νή­σει για αυτό το σκοπό να συγκρο­τη­θεί ειδική επι­τροπή παρα­κο­λού­θη­σης της πορείας απο­πλη­ρω­μής των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών και να ενη­με­ρώ­νει με εκθέ­σεις την ηγεσία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το πρό­βλημα.

– Αδειο­δό­τηση επεν­δύ­σεων : Ολο­κλή­ρωση της μεταρ­ρύθ­μι­σης με την πλήρη έκδοση όλων των σχε­τι­κών εφαρ­μο­στι­κών πράξεων

– Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις: Το χρο­νο­διά­γραμμα προ­έ­βλεπε ολο­κλή­ρωση μέχρι το τέλος του 2019 των κινή­σεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περι­φε­ρεια­κούς λιμένες Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και Καβάλας, Ελ. Βενι­ζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

– Φορο­λο­γική διοί­κηση: Στε­λέ­χωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019.

– Ενέρ­γεια:  Ολο­κλή­ρωση των μεταρ­ρυθ­μί­σεων στον ενερ­γειακό τομέα προ­ϋ­πο­θέ­τει μέτρα που συμ­φω­νή­θη­καν στο πλαίσιο της κοινής αξιο­λό­γη­σης του συστή­μα­τος δημο­πρα­σιών NOME.

ΠΗΓΉ tanea.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.