ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Αποδυναμώθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γυναίκα

Προει­δο­ποί­η­σαν σήμερα υψη­λό­βαθ­μοι αξιω­μα­τού­χοι του ΟΗΕ και του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης που συνε­δρί­α­σαν στο Στρα­σβούργο.

Tα δικαιώ­ματα των γυναι­κών απο­δυ­να­μώ­θη­καν παγκο­σμίως, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ευρώπης, προει­δο­ποιούν σήμερα υψη­λό­βαθ­μοι αξιω­μα­τού­χοι του ΟΗΕ και του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης που συνε­δρί­α­σαν στο Στρα­σβούργο.

«Είμαστε μάρ­τυ­ρες ενός φαι­νο­μέ­νου στα­σι­μό­τη­τας και υπο­χώ­ρη­σης στην ισότητα μεταξύ των φύλων», υπο­γράμ­μισε η πρό­ε­δρος της ομάδας των ειδικών για την κατα­πο­λέ­μηση της βίας κατά των γυναι­κών του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης Φεριντέ Ακάρ ανοί­γο­ντας τη διεθνή διά­σκεψη για το θέμα αυτό.

«Οι νομικές πράξεις κατά των ανι­σο­τή­των μεταξύ των φύλων και της βίας κατά των γυναι­κών, κυρίως η Σύμβαση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης (σύμβαση του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης για την κατα­πο­λέ­μηση της βίας κατά των γυναι­κών, υιο­θε­τή­θηκε το 2011) γίνο­νται αρκετά συχνά οι όμηροι εθνικής πολι­τι­κής συζή­τη­σης», δια­πί­στωσε.

Η Ακάρ απο­δο­κί­μασε «εσφαλ­μέ­νες αντι­λή­ψεις που τείνουν να δημιουρ­γή­σουν σύγχυση και οδηγούν σε παρά­λο­γους φόβους».

Η Γαλλία ανέλαβε για έξι μήνες την προ­ε­δρία του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης, ενός πανευ­ρω­παϊ­κού οργα­νι­σμού του οποίου μέλη επίσης είναι η Ρωσία, η Τουρκία και το Αζερ­μπαϊ­τζάν.

Το Παρίσι έχει θέσει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναι­κών μια από τις προ­τε­ραιό­τη­τές του.

Πρώτη νομικά δεσμευ­τική πράξη σε ευρω­παϊκό επίπεδο για την κατα­πο­λέ­μηση της βίας κατά των γυναι­κών, η Σύμβαση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης δεν έχει επι­κυ­ρω­θεί έως σήμερα παρά από 34 χώρες από τα 47 κράτη μέλη του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης.

Αν η Ιρλαν­δία έκανε πρό­σφατα αυτό το βήμα, το κοι­νο­βού­λιο της Σλο­βα­κίας απο­φά­σισε αντί­θετα στα τέλη Μαρτίου να μην την επι­κυ­ρώ­σει, με την αιτιο­λο­γία ότι το κείμενο έρχεται σε αντί­θεση με τον ορισμό του γάμου που θεω­ρεί­ται στο Σύνταγμα της χώρας ως μια ετε­ρο­φυ­λό­φιλη ένωση.

«Δεν είμαι βέβαιη ότι η αντα­πό­κριση στη Σύμβαση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης θα ήταν το ίδιο ενθου­σιώ­δης αν η αυτή υιο­θε­τείτο σήμερα», δήλωσε με απο­δο­κι­μα­σία η επί­τρο­πος του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα Ντούνια Μιγιά­το­βιτς, που εξήγησε ότι είχε επι­μεί­νει σε πρό­σφατη επί­σκεψή της στην Ουγ­γα­ρία για τη χρη­σι­μό­τητα της πράξης αυτής.

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η χώρα της άρχισε μεγάλη εκστρα­τεία για την επι­κύ­ρωση του κει­μέ­νου αυτού, η υφυ­πουρ­γός Ισό­τη­τας της Γαλλίας Μαρλέν Σιαπά κατήγ­γειλε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μια «μεγάλη εκστρα­τεία δυσφή­μι­σης που διε­ξά­γε­ται κυρίως στις χώρες της ανα­το­λι­κής Ευρώπης κατά της Σύμ­βα­σης της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης».

Η ειδική ειση­γή­τρια του ΟΗΕ για τη Βία κατά των Γυναι­κών Ντού­μπραβκα Σιμό­νο­βιτς κάλεσε όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες να τη βοη­θή­σουν στην «απόρ­ριψη αυτών των αρνη­τι­κών τάσεων» για να υπάρξει πρόοδος στα δικαιώ­ματα των γυναι­κών.

Η Σιμό­νο­βιτς είναι επι­κε­φα­λής μιας πλατ­φόρ­μας που άρχισε το 2017 για τον συντο­νι­σμό όλων των διεθνών και περι­φε­ρεια­κών μηχα­νι­σμών που πολε­μούν τη βία κατά των γυναι­κών.

. Πηγή tovima.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.