Θεαματική αύξηση των κρατήσεων από Γερμανία

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Αθήνα, 20
Ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό εκπέμπει ο γερμανικός τουριστικός όμιλος Alltours, καταγράφοντας αύξηση των κρατήσεων προς τους ελληνικούς προορισμούς το 2013 κατά 10%.
«Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έχει υπερβεί την κρίση των τελευταίων δύο ετών και επιστρέφει με την παλιά καλή της μορφή», επισημαίνει ο πρόεδρος του γερμανικού τουριστικού ομίλου Alltours, Βίλι Φερχούφεν, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των κρατήσεων από το πρώτο τετράμηνο της παρούσας τουριστικής σαιζόν.
Σύμφωνα με τον Βίλι Φερχούφεν οι κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση των κρατήσεων για τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σάμο, τις Κυκλάδες και τη Θάσο. «Το επιχειρηματικό κομμάτι που αφορά στην Ελλάδα κερδίζει πάλι έδαφος. Το Αιγαίο συνιστά έναν από τους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς και αυτό εκτιμάται από τους τουρίστες», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Alltours και προσθέτει ότι «παραδοσιακοί λάτρεις της Ελλάδας που τα τελευταία δύο χρόνια την απέφυγαν λόγω της κρίσης, τώρα επιστρέφουν». «Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τα ταξιδιωτικά μας γραφεία, λένε ότι τους λείπει ο συνδυασμός φύσης, πολιτισμού, καλού σέρβις και ήλιου», επισημαίνει ο Φερχόφεν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alltours θεαματική είναι η αύξηση των κρατήσεων για τη Ρόδο, που υπερβαίνει το 25% αλλά και για την Κρήτη που κινείται στο 15%. Ο πρόεδρος του γερμανικού τουριστικού ομίλου σημειώνει επίσης ότι έχουν αυξηθεί και οι λεγόμενες «ατομικές κρατήσεις» προς τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Θάσο.
Αυστρία: 35% αύξηση των κρατήσεων προς την Ελλάδα
Αύξηση των κρατήσεων για ταξιδιωτικά πακέτα προς την Ελλάδα κατά 35% καταγράφει ο αυστριακός όμιλος τουριστικών γραφείων Verkehrsbüro Group-Ruefa.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή τoυ τουριστικού ομίλου, Μάρτιν Μπαχλέχνερ, σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον για τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η αύξηση των κρατήσεων είναι ελπιδοφόρα, καθώς έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του 2012.
Σε δηλώσεις του προς την Deutsche Welle ο κ. Μπαχλέχνερ είχε χαρακτηρίσει το 2013 «χρονιά της Ελλάδας» στον τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 500 χιλιάδες Αυστριακοί (σύνολο πληθυσμού: 8,33 εκατομμύρια).
Το «προβληματικό παιδί» για τον τουρισμό είναι φέτος η Αίγυπτος. Εξαιτίας των πολιτικών ταραχών, ο τζίρος από τις κρατήσεις προς την χώρα του Νείλου έχει μειωθεί κατά 15%.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός – Στην κορυφή η Τουρκία
Ο ανταγωνισμός στον τουριστικό τομέα εντείνεται, επισημαίνει ο Μάρτιν Μπαχλέχνερ, προσθέτοντας ότι «οι πελάτες είναι σήμερα πολύ πιο ενημερωμένοι από ό,τι στο παρελθόν». Ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου τουριστικών γραφείων Verkehrsbüro Group-Ruefa δεν πιστεύει ότι οι κρατήσεις online θα εξαφανίσουν τα κλασικά ταξιδιωτικά γραφεία. «Όποιος επιλέξει το ταξιδιωτικό του πακέτο στο διαδίκτυο δεν έχει καμία ασφάλεια εάν κάτι πάει στραβά. Αντίθετα, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια», διευκρινίζει ο κ. Μπαχλέχνερ, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο ακύρωσης πτήσεων και καθυστερήσεων.
Στην κορυφή των κρατήσεων τουριστικών πακέτων είναι η Τουρκία, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι τουρκικοί τουριστικοί προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και η αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα είναι αλματώδης. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις χαμηλές τιμές, οι οποίες επιτρέπουν και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα να κάνουν διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί αισθητά τα κατά κεφαλή έσοδα από τον τουρισμό, εξαιτίας και της διόγκωσης του all inclusive στα τουριστικά πακέτα.

Ύψους 50 εκατ. ευρώ
Έγκριση 467 επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού, χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ).
Ειδικότερα, με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα «εναλλακτικός τουρισμός» για χρηματοδότηση 467 επενδυτικών σχεδίων, με συνολικό προϋπολογισμό 50.062.364,07 ευρώ, ενώ η κρατική ενίσχυση ανέρχεται σε 25.031.182,35 ευρώ.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο και η επιχορήγηση των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε ποσοστό 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.
Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις είναι τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις πλωτών μεταφορών, κ.ά., οι οποίες δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην παροχή εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός», η τουριστική επιχειρηματικότητα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας μας, την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης και την επακόλουθη αύξηση της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες.
Νέες πρωτοβουλίες για τις επενδύσεις
Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος
Σήμερα, Τετάρτη ή αύριο, Πέμπτη, το αργότερο, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι τώρα ξεκινά η ώρα των πρωτοβουλιών και το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και θετικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις.
Ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι όπου θα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη ικανοποίηση το γεγονός ότι το Κατάρ επέστρεψε στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, υπογράφοντας το σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, το κλίμα άλλαξε μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Κατάρ, ενώ οι ¶ραβες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται και για το νησί Οξιά στο Ιόνιο.
Ερευνα
Οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι λαμβάνουν πλέον σοβαρά τις κριτικές που τους αφορούν στα Social Media
Σύμφωνα με την έρευνα European Hotelier Pulse-Check της Choice Hotels Europe, το 61% των Ευρωπαίων ξενοδόχων περνούν κάθε εβδομάδα 1-3 ώρες διαβάζοντας και απαντώντας σε διαδικτυακές κριτικές για το ξενοδοχείο τους, ενώ το 35% ξοδεύει λιγότερο από μισή ώρα. Ένα 3% δαπανά μέχρι και μισή ημέρα κάθε εβδομάδα σε αυτήν την απασχόληση.
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τα σχέδιά τους για την προβολή των ξενοδοχείων τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το 58% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα προφίλ του ξενοδοχείου τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με το 47% των ερωτηθέντων το 2011. Το 43% ανανεώνουν συχνά τα νέα και τις πληροφορίες τους σε αυτά τα μέσα σε σχέση με το 2011 ευρήματα, όπου το 1/3 είχε απαντήσει θετικά.

Η Choice Hotels Europe, η εταιρεία με τις ξενοδοχειακές μάρκες Comfort, Quality and Clarion στην Ευρώπη, αποκάλυψε τα συμπεράσματα της δεύτερης έρευνας “European Hotelier Pulse-Check”, η οποία εξέτασε τις επιταγές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το 2013, τα σχέδια ανάπτυξης και τις στρατηγικές τους για τα Social Media.

Όπως και στην πρώτη έρευνα Pulse-Check που διεξήχθη πέρυσι, η επιτάχυνση των πωλήσεων και οι δραστηριότητες μάρκετινγκ για την προσέλκυση νέων πελατών στα ξενοδοχεία θα παραμείνουν οι υπ΅αριθμόν ένα προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους ξενοδόχους το 2013. Οι τελευταίοι, για μια ακόμα φορά, βαθμολόγησαν την ποιότητα των δωματίων ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ξενοδοχείο, ώστε να εξασφαλιστεί η επανάληψη των επισκέψεων στο ξενοδοχείο.

Από την ατομική ανάλυση της αγοράς, προέκυψε ότι η Ιταλία έχει τον υψηλότερο αριθμό από τους ερωτηθέντες ξενοδόχους (76%) που παρακολουθεί τακτικά το τι λέει ο κόσμος για τα ξενοδοχεία τους σε διαδικτυακούς τόπους, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (70%). Οι Γερμανοί ξενοδόχοι ανανέωνουν τα νέα και τις πληροφορίες τους λιγότερο τακτικά από ό,τι οι υπόλοιποι (29%) και οι μισοί (50%) από τους Γάλλους ερωτηθέντες ξενοδόχους δαπανούν λιγότερο από μισή ώρα κάθε εβδομάδα για την ανάγνωση και την ανταπόκριση σε ταξιδιωτικές κριτικές που τους αφορούν. Τέλος, το 6% των ερωτηθέντων Βρετανών ξενοδόχων δηλώνουν ότι αφιερώνουν ένα ολόκληρο απόγευμα κάθε εβδομάδα για να απαντήσουν.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά