Ειδήσεις

Σόιμπλε: «Παραλίγο να παραιτηθώ επειδή η Μέρκελ απέρριψε το Grexit»

«Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε μπει στο κλαμπ της ευρωζώνης» λέει ο Σόιμπλε σε μακροσκελή -απολογιστική συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι λίγο έλειψε να παραιτηθεί επειδή δεν έγινε δεκτό το σχέδιο του για Grexit από την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ευρώπης λέει χαρακτηριστικά: «Όταν έσκασε η κρίση χρέους της Ελλάδας, έπρεπε να κάνει ένα timeout δέκα ετών από την ευρωζώνη», αναφέροντας ότι ο πρώτος στον οποίο είχε πει την ιδέα του ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομόλογος του από το 2009 έως το 2011.

«Του είπα, πρέπει να μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί» λέει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για να διορθωθεί η ελληνική οικονομία θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. «Γι΄αυτό χρειάζεται να φύγετε από το ευρώ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό», εξιστορεί ο Σόιμπλε, ο οποίος επανήλθε με την ίδια ιδέα το 2015, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως επειδή δεν γινόταν αποδεκτό το σχέδιό του για προσωρινό Grexit, έφτασε στα όρια της παραίτησης.

Όταν η γραμμή περί Grexit ακυρώθηκε από την Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο ίδιος ήταν έτοιμος να παραιτηθεί: «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση [η Μέρκελ] μου είπε: ‘Θα συνεχίσεις;’ Αλλά αυτή ήταν μία από τις περιπτώσεις που ήμασταν πολύ κοντά [στην παραίτησή μου]», δήλωσε ο βετεράνος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου