ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινωνικό πρόβλημα τα ακριβά εισιτήρια – «Βαράνε» την Ρόδο οι αεροπορικές εταιρείες

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
αεροπλάνο

Το ζή­τη­μα των ακρι­βών αε­ρο­πο­ρι­κών ει­σι­τη­ρί­ων για την δια­σύν­δε­ση της Ρόδου με την Αθήνα, συ­νε­χί­ζει να απα­σχο­λεί εντό­νως την το­πι­κή κοι­νω­νία, ιδιαι­τέ­ρως μετά την απο­χώ­ρη­ση της Ryanair, γε­γο­νός που δια­μόρ­φω­σε μο­νο­πω­λια­κό κα­θε­στώς και έχει αφή­σει τους Ρό­διους χωρίς επι­λο­γές για τις με­τα­κι­νή­σεις τους.

Πέραν των πε­ριο­ρι­σμέ­νων επι­λο­γών, το κό­στος των ει­σι­τη­ρί­ων έχει εκτο­ξευ­θεί στα ύψη και παρά την πα­ρέμ­βα­ση των το­πι­κών φο­ρέ­ων, η κα­τά­στα­ση δεν έχει δια­φο­ρο­ποι­η­θεί με απο­τέ­λε­σμα να τα­λαι­πω­ρού­νται όσοι επι­βάλ­λε­ται να τα­ξι­δέ­ψουν άμεσα προς και από την Αθήνα είτε για ια­τρι­κούς είτε για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λό­γους, είτε για προ­σω­πι­κούς λό­γους στους οποί­ους δεν ει­σχω­ρεί μα­κρο­χρό­νιος προ­γραμ­μα­τι­σμός.

Τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βριο, αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στην πρό­σκλη­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου βρέ­θη­καν στη Ρόδο το στέ­λε­χος της Aegean Airlines κ. Στέ­φα­νος Σα­δό­που­λος και ο Sales Manager South Greece, κ. Πάρης Επι­τρο­πά­κης. Τα στε­λέ­χη της Aegean Airlines υπο­στή­ρι­ξαν ότι οι αυ­ξη­μέ­νοι ναύ­λοι, οφεί­λο­νται κυ­ρί­ως στην υψηλή φο­ρο­λο­γία.

Ει­δι­κό­τε­ρα, ο κ. Σα­δό­που­λος είχε ανα­φέ­ρει με­τα­ξύ άλλων, τα εξής: «Από το 2008 μέχρι και σή­με­ρα η μέση τιμή του δι­κτύ­ου μας είναι στα 32,6 ευρώ για one way με­τα­κί­νη­ση, απο­φο­ρο­λο­γη­μέ­νη, χωρίς τις υπό­λοι­πες χρε­ώ­σεις όπως τέλη αε­ρο­δρο­μί­ου κ.λπ. Ο ΦΠΑ δεν είναι το μόνο που επη­ρε­ά­ζει αλλά λει­τουρ­γεί συ­γκε­ντρω­τι­κά αφού από το 9% έχει φτά­σει στο 24% ενώ επη­ρε­ά­ζει σε με­γά­λο βαθμό το έσοδο της Aegean σε σχέση με τον μέσο εκά­στο­τε ναύλο που πλη­ρώ­νει ο επι­βά­της. Π.χ. σε ένα δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Ρόδο με μέση τιμή 74,36 ευρώ αφαι­ρώ­ντας τους φό­ρους, το τε­λι­κό έσοδο της Aegean είναι στα 32,6 ευρώ. Αν αφαι­ρέ­σου­με και τα 7,5 ευρώ που χρε­ώ­νει το αε­ρο­δρό­μιο της Αθή­νας, βλέ­που­με ότι ο μέσος ναύ­λος της Aegean είναι στα 25 ευρώ πε­ρί­που. Αντί­στοι­χα, για το δρο­μο­λό­γιο Ρόδος – Αθήνα, επει­δή οι φόροι της Fraport δεν είναι οι ίδιοι με το αε­ρο­δρό­μιο της Αθή­νας, το έσοδο της Aegean για ένα ει­σι­τή­ριο που πλη­ρώ­νε­ται στα 54,97 ευρώ είναι 32,6 ευρώ. Συ­νε­πώς, κα­τα­λή­γου­με πε­ρί­που στο 42% της αξίας του ει­σι­τη­ρί­ου που πλη­ρώ­νει ο επι­βά­της, να πη­γαί­νει στους φό­ρους (δη­μό­σιο, ΦΠΑ, φόροι αε­ρο­δρο­μί­ου). Επι­πλέ­ον, το δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Ρόδος είναι στο 60% (το 40% κα­τα­λή­γουν στο τα­μείο της Aegean). Αυτή η ανα­γω­γή έχει γίνει πάνω στον μέσο ναύλο της Aegean καθώς υπάρ­χουν και άλλοι ναύ­λοι από τον πιο χα­μη­λό έως τον πιο υψηλό».

Είπε ακόμη πως για την πε­ρί­ο­δο μετά τις γιορ­τές, οι τιμές για τους ναύ­λους θα αλ­λά­ξουν και θα μειω­θούν αι­σθη­τά.

Τό­νι­σε ακόμη πως φι­λο­σο­φία της εται­ρεί­ας είναι οι πλη­ρό­τη­τες στα αε­ρο­σκά­φη και ξε­κα­θά­ρι­σε πως δεν είναι όλα τα ει­σι­τή­ρια της εται­ρεί­ας ακρι­βά: «Τα ει­σι­τή­ρια δεν είναι ακρι­βά. Οι τιμές είναι λο­γι­κές και σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις φτη­νές. Η λο­γι­κή μας έχει άλλη φι­λο­σο­φία για τον προ­ο­ρι­σμό. Η αντί­λη­ψη ότι τα ει­σι­τή­ρια είναι ακρι­βά δεν είναι η πραγ­μα­τι­κή. Δεν έχω κα­νέ­να λόγο να σας λέω πράγ­μα­τα που δεν ισχύ­ουν. Η μικρή μειο­ψη­φία των ναύ­λων είναι πολύ ακρι­βή».

Πα­ρ΄ό­λα αυτά η κα­τά­στα­ση δεν έχει δια­φο­ρο­ποι­η­θεί ιδιαί­τε­ρα. Τις πε­ριό­δους των εορ­τών και των αρ­γιών που κατά κύριο λόγο με­τα­κι­νού­νται φοι­τη­τές, εκ­παι­δευ­τι­κοί, στρα­τιω­τι­κοί, δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι ή όσοι έχουν επι­λέ­ξει να με­τα­κι­νη­θούν για τις δια­κο­πές τους εκτός νη­σιού, ακόμα κι αν έχουν κάνει εγκαί­ρως τον προ­γραμ­μα­τι­σμό τους θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν ένα σε­βα­στό ποσό τόσο για τα αε­ρο­πο­ρι­κά όσο και για τα ακτο­πλοϊ­κά ει­σι­τή­ρια.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πως για το τρι­ή­με­ρο της Κα­θα­ράς Δευ­τέ­ρας, που φέτος πέ­φτει στις 11 Μαρ­τί­ου, το αε­ρο­πο­ρι­κό ει­σι­τή­ριο για με­τά­βα­ση από και προς την Αθήνα με κρά­τη­ση και κα­τα­βο­λή αντι­τί­μου μέχρι και χθες -ενά­μι­ση μήνα ενω­ρί­τε­ρα – είχε κό­στος 112 ευρώ με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι η πτήση της επι­στρο­φής ανή­με­ρα την Κα­θα­ρά Δευ­τέ­ρα θα γίνει νωρίς το με­ση­μέ­ρι. Αν ο τα­ξι­διώ­της επι­θυ­μεί να έχει στη διά­θε­σή του πε­ρισ­σό­τε­ρες ώρες την ημέρα της Κα­θα­ράς Δευ­τέ­ρας για να απο­λαύ­σει το φα­γη­τό στον προ­ο­ρι­σμό του, θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σει 145 ευρώ για να επι­στρέ­ψει στη Ρόδο με την βρα­δι­νή πτήση της 21.00 ώρας, με ώρα άφι­ξης τις 22.00 στο νησί.

Σε αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις η με­τά­βα­ση με πλοίο από και προς Πει­ραιά, προ­φα­νώς και δεν εξυ­πη­ρε­τεί, διότι ο χρό­νος είναι πε­ριο­ρι­σμέ­νος και αν επι­λέ­ξει κα­νείς το ακτο­πλοϊ­κό δρο­μο­λό­γιο θα έχει στη διά­θε­σή του μόλις λίγες ώρες στον προ­ο­ρι­σμό του, τις υπό­λοι­πες θα πρέ­πει να τις πε­ρά­σει μέσα στο πλοίο για να είναι πίσω το βράδυ της Δευ­τέ­ρας.

Αυτό που έχει ωστό­σο εξαι­ρε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον, είναι πως ο Ρό­διος κα­λεί­ται να κα­τα­βά­λει αε­ρο­πο­ρι­κούς ναύ­λους ίσους ή και ακρι­βό­τε­ρους με αυ­τούς που κα­λεί­ται να κα­τα­βά­λει ένας επι­βά­της για να τα­ξι­δέ­ψει από την Αθήνα σε με­γά­λες πό­λεις του εξω­τε­ρι­κού (!) που η διάρ­κεια του τα­ξι­διού είναι με­γα­λύ­τε­ρη και που σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις προ­σφέ­ρε­ται και γεύμα το οποίο πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στην τιμή του ει­σι­τη­ρί­ου!

Από μια έρευ­να της «δ» μέσω με­γά­λης πλατ­φόρ­μας ανα­ζή­τη­σης πτή­σε­ων, την στιγ­μή που ο κά­τοι­κος ή ο επι­σκέ­πτης της Ρόδου κα­λεί­ται να κα­τα­βά­λει 112 ευρώ (αν προ­λά­βει τα φθηνά ει­σι­τή­ρια και σε πολύ συ­γκε­κρι­μέ­νες ώρες) για να με­τα­βεί ή να ανα­χω­ρή­σει από το νησί ο επι­βά­της με αφε­τη­ρία την Αθήνα έχει την ευ­και­ρία για το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα με πε­ρί­που τα ίδια χρή­μα­τα να τα­ξι­δέ­ψει στο εξω­τε­ρι­κό.

Εν­δει­κτι­κά για το τρι­ή­με­ρο της Κα­θα­ράς Δευ­τέ­ρας, οι τιμές για πτή­σεις στο εξω­τε­ρι­κό δια­μορ­φώ­νο­νται ως εξής:

Αθήνα –Μι­λά­νο: Από 130 ευρώ

Αθήνα – Βε­νε­τία: Από 101 ευρώ

Αθήνα – Μπο­λό­νια: Από 143 ευρώ

Αθήνα – Ρώμη: Από 143 ευρώ

Αθήνα – Πα­ρί­σι: Από 165 ευρώ

Αθήνα- Λον­δί­νο: Από 114 ευρώ

Αθήνα – Βρυ­ξέλ­λες: Από 156 ευρώ

Αθήνα – Φραν­κφούρ­τη: Από 76 ευρώ

Αθήνα-Βε­ρο­λί­νο: Από 129 ευρώ

Αθήνα- Κο­λο­νία: Από 133 ευρώ

Αθήνα- Βαρ­κε­λώ­νη: Από 163 ευρώ

Αθήνα – Κων­στα­ντι­νού­πο­λη: Από 123 ευρώ

Αθήνα-Βου­δα­πέ­στη: Από 165 ευρώ

Αθήνα-Βιέν­νη: Από 135 ευρώ

Αθήνα-Ζυ­ρί­χη: Από 144 ευρώ

Αθήνα-Αϊ­ντ­χό­βεν: Από 146 ευρώ

Αθήνα-Αμ­στερ­νταμ: Από 149 ευρώ

Αθήνα – Σόφια: Από 48 ευρώ

Αθήνα – Κύ­προς: Από 98 ευρώ

Αθήνα-Ρωσία: Από 120 ευρώ

Αθήνα-Πο­λω­νία: Από 122 ευρώ

Αθήνα-Σου­η­δία: Από 134 ευρώ

Αθήνα-Δανία: Από 146 ευρώ

Αθήνα-Βη­ρυ­τός: Από 129 ευρώ

Να ση­μειω­θεί ότι για τα ει­σι­τή­ρια που δεν υπάρ­χει πε­ρι­θώ­ριο προ­γραμ­μα­τι­σμού οι τιμές φτά­νουν ή και ξε­περ­νούν τα 300 ευρώ.

Η δια­μορ­φω­θεί­σα κα­τά­στα­ση στις τιμές των ει­σι­τη­ρί­ων και στις πε­ριο­ρι­σμέ­νες επι­λο­γές των νη­σιω­τών, γεν­νούν πολλά ερω­τη­μα­τι­κά τόσο για τον τρόπο που δια­μορ­φώ­νο­νται οι τιμές όσο και για τις χλια­ρές πρω­το­βου­λί­ες των το­πι­κών φο­ρέ­ων, πα­ρ΄ό­τι οι με­τα­κι­νή­σεις βρέ­θη­καν και πάλι στο προ­σκή­νιο των συ­ζη­τή­σε­ων με την εφαρ­μο­γή του πε­ρι­βό­η­του Με­τα­φο­ρι­κού Ισο­δυ­νά­μου, που έχει τε­λι­κά μη­δα­μι­νή συ­νει­σφο­ρά στην τσέπη των νη­σιω­τών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.