Δεν συμφωνούν όλα τα σούπερ μάρκετ για τη διάθεση ληγμένων τροφίμων

Απόδειξη της οικονομικής εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού αποτελεί και το γεγονός ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα διατίθενται προς πώληση στα ράφια των Super Markets ληγμένα τρόφιμα, φερόμενα ως τρόφιμα «Περασμένης Διατηρησιμότητας».

Η πρακτική αυτή εγείρει αρκετά ερωτήματα ως προς τις συνθήκες εφαρμογής του νόμου, αφού για τα μέχρι τώρα δεδομένα της Ελλάδας φαντάζει πρωτόγνωρη και για κάποιους, λυπηρή.
Τα είδη των τροφίμων που θα πωλούνται και μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης πρόκειται να τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια φέροντας την ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τον καταναλωτή πως πρόκειται για τρόφιμα «Περασμένης Διατηρησιμότητας» και σαφώς θα πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Ιδιοκτήτης του Super Market «Πάππου» κ. Ιωάννης Πάππου δήλωσε : ” Ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες μεθόδους και εμάς μας βρίσκει αντίθετους η εφαρμογή αυτής της πρακτικής. Δεν προτιθέμεθα να πουλάμε ληγμένα προϊόντα στα ράφια μας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως είναι οι κονσέρβες. Οι τιμές των προϊόντων αυτών θα καθορίζονται από τους προμηθευτές και όχι από τα καταστήματα. Συζητούνται εκπτώσεις της τάξεως μέχρι και 70% ανάλογα με την εταιρία και το είδος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται η πώληση των συγκεκριμένων τροφίμων σε συγκεκριμένο χώρο και με συγκεκριμένη σήμανση. Υπάρχει απαγόρευση για τη διακίνηση και τη διάθεση προϊόντων, των οποίων η διάρκεια ζωής τους έχει λήξει. Ωστόσο, πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι στον κλάδο των τροφίμων, που ενδεχομένως δεν θα τηρούν τα προβλεπόμενα, είτε από νομικής άποψης, είτε από ηθικής άποψης. Η εφαρμογή αυτού του νόμου μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Στις πολιτισμένες χώρες δεν εφαρμόζεται η πρακτική αυτή. Για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές και πιθανόν αποτελεί απαίτηση κάποιων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες πιέζουν για τη διάθεση των ληγμένων προϊόντων, προκειμένου να μην επωμίζονται το κόστος μεταφοράς και καταστροφής αυτών”.
Το στέλεχος της επιχείρησης Super Market «Bazaar» κ. Δημήτριος Θέμελης ανέφερε : “Υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία έχουν δυνατότητα κατανάλωσης και μετά την ημερομηνία λήξης. Τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο διαχείρισης του προϊόντος. Εμείς υπαγόμεθα στις αποφάσεις που πηγάζουν από τα γραφεία του Κέντρου. Σίγουρα θα ακολουθήσουμε την πρακτική αυτή, διότι θεωρούμε πως με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί στους καταναλωτές η ευκαιρία να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές ασφαλή τρόφιμα. Πάντα φροντίζουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες κατά γράμμα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που πουλάμε απαιτούν υψηλή μέριμνα. Είδη υπάρχει μια πολιτική για προϊόντα, τα οποία είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους και ανάλογα με την ευαισθησία τους πωλούνται μέχρι και 50% χαμηλότερα. Τα Super Markets δεν προβλέπεται να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία. Επί της ουσίας, οι καταναλωτές θα βοηθηθούν σημαντικά από οικονομικής απόψεως”.
Ο προμηθευτής τροφίμων κ. Αποστόλης Ασπράκης, δήλωσε: “Υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο, χωρίς κανένα κίνδυνο, ακόμη και μετά τη λήξη τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην ορθή διαχείριση των προϊόντων, καθώς ένα «καλό» προϊόν όσον αφορά στην ημερομηνία λήξης, μπορεί να μετατραπεί σε «κακό» προϊόν εξαιτίας της κακής φύλαξης. Το φαινόμενο διάθεσης ληγμένων τροφίμων σε χώρους εστίασης δεν μπορεί να αποφευχθεί μέσω κανενός μηχανισμού. Έγκειται μόνο στη συνείδηση του εστιάτορα”.

Ο γενικός διευθυντής του Super Market «Σπανός» επεσήμανε : “Πρόκειται περί απόφασης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, γεγονός με το οποίο ο ΕΦΕΤ δεν συμφωνεί. Η δική μας επιχείρηση είναι κάθετα αντίθετη και δεν θα εφαρμόσουμε αυτήν την απόφαση. Δεν θεωρούμε πως υπάρχουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Εμείς θα επιστρέφουμε τα ληγμένα προϊόντα στις Βιομηχανίες και ας τα διαθέτουν όπως νομίζουν. Αν το κράτος θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές, να τα διαθέσει το ίδιο, με δική του ευθύνη”.
Ο ιδιοκτήτης του Super Market « Παναγιωτάς» κ. Βασίλειος Παναγιωτάς υπογράμμισε : ” Δεν είναι επικίνδυνη η διακίνηση κάποιων προϊόντων μετά τη λήξη τους. Εμείς δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή, διότι δεν παραλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες και υπάρχει άμεση κατανάλωση. Αν χρειαστεί να προβούμε στην εφαρμογή της απόφασης, οι τιμές που θα τεθούν στα τρόφιμα θα βρίσκονται σε ποσοστό 20% χαμηλότερο από την αρχική τους”.
Την άποψη του επίσης σχετικά με το θέμα κατέθεσε στη «δ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, ο οποίος ανέφερε : “Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, η εν λόγω πρακτική αφορά μια μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα, και αναγράφεται ρητά πως δεν πρόκειται περί ληγμένων τροφίμων, αλλά περί τροφίμων με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Σαφώς, θα τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια και θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Ουσιαστικά, πρόκειται να λειτουργήσει ως διαχωρισμός χρονολογικής λήξης των προϊόντων, με τιμή πιο χαμηλή στα τρόφιμα που λήγουν συντομότερα. Εάν τα τρόφιμα είναι ληγμένα μπορούν να προκαλέσουν αρκετές και σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, εφόσον δεν γίνεται λόγος για ληγμένο προϊόν, δεν εγκυμονεί κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών”.

Τέλος, παρά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το ζήτημα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς σε χθεσινή του δήλωση τόνισε : ” «Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει. Επίσης, τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ. Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει”.