Αθλητικά

Πεζοπορία με προορισμό τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της «Δωρικής Κρήνης”

Σας ενημερώνουμε, ότι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Παστίδας, διοργανώνει πεζοπορική διαδρομή 4-5 χλμ. περίπου (ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ., από τον χώρο του Δημοτικού Κοινοτικού Καταστήματος Παστίδας), στον ευρύτερο δασικό και αγροτικό περιβάλλοντα χώρο που εκτείνεται στους πρόποδες του λόφου Φιλερήμου, με προορισμό τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της «Δωρικής Κρήνης»* (πρόσοψη κρήνης 4ος αιώνας π.Χ.) και επιστροφή από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Στο σημείο προορισμού θα λάβει χώρα ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη αρχαιολογική ξενάγηση, ενώ η συνολική αθλητική – πολιτιστική δράση θα καταλήξει σε μουσικοχορευτικό απόγευμα στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Παστίδας (πίσω από το Δημοτικό Κοινοτικό Κατάστημα), όπου θα προσφερθούν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, με την σημαντική συνδρομή των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Δημοτικής Κοινότητας. Επίσης, το πρόσφατα ανακαινισθέν «Παραδοσιακό-Λαογραφικό Σπίτι Παστίδας», στο κέντρο του χωριού θα είναι ανοικτό, την ίδια μέρα, προς επίσκεψη.
Καλούνται λοιπόν οι φίλοι της πεζοπορίας, που σημειωτέον θα πρέπει να είναι υγιείς και οπωσδήποτε να έχουν μια συνεχόμενη επαφή με αυτήν, ώστε να μπορούν να την ολοκληρώσουν επιτυχώς και χωρίς προβλήματα, να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την σημαντική δράση. Τα απαραίτητα εφόδια κάθε πεζοπόρου που θα λάβει μέρος, πρέπει οπωσδήποτε να είναι: το σακίδιο, ο κατάλληλος ρουχισμός, προπάντων τα κατάλληλα παπούτσια που ενδείκνυνται για πεζοπορικές διαδρομές, νερό, καπέλο, ρουχισμός αλλαγής (t-shirt, πουλόβερ & αδιάβροχο απαραιτήτως).

Την αθλητική – πολιτιστική δράση, θα συνοδεύσουν για την ασφάλεια των φίλων πεζοπόρων, όπως άλλωστε ευγενικά προσφέρονται, ανελλιπώς, μέλη των εθελοντικών συλλογικοτήτων, όπως της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ.), του «Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Περιφερειακό Τμήμα Ρόδου, και της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών (Ε.Ο.Π.Κ.) C.B. Δωδεκανήσου.
Η συνολική εκδήλωση στηρίζεται εμπράκτως από την καθ’ ύλην αρμόδια Αντιδημαρχία σε θέματα Πολιτισμού – Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, την Δ/νση Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων Δήμου Ρόδου, αλλά και από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.
Η αφίσα και το έντυπο υλικό για την προώθηση της δράσης αυτής είναι χορηγία του Τυπογραφείου – Γραφικές Τέχνες, Νίκου Χατζηκαλημέρη, ενώ το «Ραδιόφωνο Λυχνάρι» είναι ο ραδιοφωνικός χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και η επίσημη Ιστοσελίδα του Rodos Events ο διαδικτυακός χορηγός προβολής της.
Τέλος, λεωφορεία του Δήμου Ρόδου θα μεταφέρουν δωρεάν πολίτες-δημότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την εκδήλωση, οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα. Τα λεωφορεία αυτά θα σταθμεύσουν στην πλατεία Αγίου Φραγκίσκου την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, από τις 08:00 π.μ., όπου θα αναμένουν την επιβίβαση των ενδιαφερομένων, έως το αργότερο στις 08:30 π.μ..
Απαραίτητη επίσης θεωρείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής γι’ αυτούς που θα επιλέξουν την μετακίνησή τους με τα λεωφορεία στο τηλέφωνο 2241035937 (Δευτέρα – Παρασκευή από 08:00 π.μ. έως 15:00) του Τμήματος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Ρόδου.

*«H δωρική κρήνη βρίσκεται στην απότομη νότια πλαγιά (του Φιλερήμου λόφου), σ’ ένα μικρό πλάτωμα του κατακόρυφου σχεδόν βράχου. Eίναι χτισμένη από πωρόλιθο, σε μορφή στοάς.
Aποτελείται από μια κλειστή δεξαμενή, μια δεύτερη ανοιχτή δεξαμενή με έξι πεσσούς κι ανάμεσά τους στηθαία, και τη στοά-πρόσοψη με έξι δωρικούς κίονες.
Eπάνω στα στηθαία κρουνοί σε σχήμα λεοντοκεφαλής διοχέτευαν το νερό στο δάπεδο της στοάς. Στον τρίτο πεσσό υπάρχει επιγραφή των ύστερων ελληνιστικών
χρόνων, με τις κυρώσεις που επιβάλλονταν σε όσους βεβήλωναν την ιερότητα της κρήνης» (απόσπασμα κειμένου από την επίσημη Ιστοσελίδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, www.tap.gr, ανάκτηση την 19η/09/2018)

*«Δωρική κρήνη. Δύο σήραγγες φέρνουν νερό από την κορυφή του λόφου σε δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο που κλείνεται από πώρινο, ισοδομικά χτισμένο τοίχο σε σχήμα Π. Aπορροές σε σχήμα λεοντοκεφαλής διοχέτευαν στο νερό από την κλειστή στέρνα σε ανοιχτή δεξαμενή, την οποία έφρασσαν έξι πεσσοί με θωράκια στα ενδιάμεσα κενά, και από εκεί στη στοά που διαμορφωνόταν από έξι δωρικούς κίονες που αποτελούν την πρόσοψη της κρήνης. (4ος αιώνας π.X.). Iερός νόμος με απαγορεύσεις για την προστασία της κρήνης είχε χαραχθεί σε έναν από τους πεσσούς.» (Απόσπασμα κειμένου από την επίσημη Ιστοσελίδα «Οδυσσεύς» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, http://odysseus.culture.gr, ανάκτηση την 19η/09/2018)

*(Φωτογραφία κρήνης: https://www.alektrona.gr/ )

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου