Ειδήσεις

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες στη μίσθωση της Νέας Αγοράς – Σήμερα θα πραγματοποιήσουν πορεία

Δεν συμφωνούν οι εναπομείναντες ενοικιαστές της Νέας Αγοράς με την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση του εμπορικού συγκροτήματος που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το απόγευμα, θα κλείσουν τα καταστήματά τους, θα κατεβάσουν τους διακόπτες ώστε όλο το συγκρότημα να βυθιστεί στο σκοτάδι και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το δημαρχιακό μέγαρο για να παραστούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να αποτρέψουν να υπερψηφιστεί η εισήγηση, σύμφωνα με την οποία το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται στα 1.280.000 ευρώ. Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης έχουν κοστολογήσει το σύνολο των παρεμβάσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο επενδυτής για την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου, στα 4.200.00 ευρώ.
«Μετά την ανάγνωση της εισήγησης συνεδρίασε το διοικητικό μας συμβούλιο. Πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 5 το απόγευμα της Τρίτης, θα κλείσουμε όλοι τα καταστήματά μας και θα συγκεντρωθούμε για να πραγματοποιήσουμε πορεία προς το δημαρχείο. Εκεί, ήρεμα και ειρηνικά θα διεκδικήσουμε να μην ψηφιστεί αυτή η εισήγηση. Είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασής μας», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης. Διευκρίνισε ότι έχουν τη συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και άλλων φορέων και συλλόγων.
Ο κ. Κατσιδώνης δήλωσε ότι το μίσθωμα είναι πολύ μικρό και ότι ο Δήμος Ρόδου θα μπορούσε να εισπράττει πολλά περισσότερα εάν λειτουργούσαν κανονικά όλα τα καταστήματα: «Διαφωνούμε κάθετα με την εισήγηση για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Διαφωνούμε τόσο ως καταστηματάρχες όσο και ως πολίτες της Ρόδου. Το ποσό της ενοικίασης, είναι πολύ μικρό. Μιλάμε για ένα μηνιαίο μίσθωμα λίγο πάνω από τις 100.000 ευρώ, όταν ο Δήμος Ρόδου το 2014 εισέπραττε από όλα τα καταστήματα της γεμάτης τότε Νέας Αγοράς συνολικά 103.000 ευρώ. Το 2015 αυξήθηκαν τα ενοίκια σε όσους καταστηματάρχες υπήρχαν τότε της τάξης του 30%, ενώ αυξήθηκαν κατά 50% τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Φανταστείτε λοιπόν εάν σήμερα ήταν ανοιχτά όλα τα καταστήματα πόσα περισσότερα από τα 100.000 ευρώ θα έβγαζε ο Δήμος της Ρόδου».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι όροι της διακήρυξης του ενιαίου διαγωνισμού μίσθωσης είναι αποτρεπτικοί για κάθε Ροδίτη, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Νέα Αγορά θα περάσει σε ξένα χέρια. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μέσω διαφόρων προγραμμάτων συγκεντρώνονταν ένα ποσό γύρω στα 2.800.000. Σε συνεργασία με φορείς θα καλύπταμε το υπόλοιπο ποσό που έλειπε για την συντήρηση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς. Συζητήσαμε αυτή την προοπτική με τοΝ δήμαρχο, ο οποίος ήταν ανένδοτος, επιμένοντας στην λύση του επενδυτή. Περιμέναμε ο χρόνος παραχώρησης να μην υπερβαίνει τα 25 έτη. Τα 40 χρόνια που εισηγείται η δημοτική αρχή είναι πάρα πολύς χρόνος για μία επένδυση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Απαιτείται δε εγγυητική επιστολή ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να έχει στην τσέπη του τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ευρώ. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα Ροδίτη ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει ένα τέτοιο ποσό για την επένδυση την σημερινή εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι η Νέα Αγορά θα περάσει πιθανότατα στα χέρια ξένων επενδυτών. Θέλουμε τα ιστορικά ακίνητα της Ρόδου να παραμείνουν στα χέρια των Ροδιτών και με κάθε τρόπο θα αποτρέψουμε να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο αυτή η εισήγηση.
Ζητάμε τα αυτονόητα. Δεν θέλουμε η Νέα Αγορά να καταντήσει σαν το Ήχος και Φως που μένει κλειστό εδώ και 10 χρόνια, δεν θέλουμε να καταντήσει σαν το Εθνικό Θέατρο που κανείς δεν θυμάται πλέον πόσα χρόνια είναι κλειστό, σαν το χαμάμ που μετά από τόσους άγονους διαγωνισμούς παραμένει κλειστό. Θέλουμε η Νέα Αγορά να κρατήσει τη ζωντάνια της και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι΄ αυτό».

Όσο για τη δυνατότητα άσκησης προτιμησιακού δικαιώματος που παρέχει η δημοτική αρχή στους ενοικιαστές της Νέας Αγοράς, ο κ. Κατσιδώνης κάνει λόγο για «εμπαιγμό», τονίζοντας:
«Πρόκειται ξεκάθαρα για εμπαιγμό μας. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κάνουμε ό,ι μπορούμε γι’ αυτή την αγορά. Ανεξάρτητα από το γεγονός ό,τι τα μισά καταστήματα μένουν κλειστά αυτά τα δύο χρόνια, συνεχίζουμε και μαχόμαστε. Το προτιμησιακό δικαίωμα δεν μας κατοχυρώνει σε καμία περίπτωση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου