ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές από ξένους-Μεγάλο ενδιαφέρον για τα Δωδεκάνησα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
766

Στρο­φή των ξένων επεν­δυ­τών ακόμα και στην ανά­πτυ­ξη οι­κο­πε­δι­κών εκτά­σε­ων για τη δη­μιουρ­γία σύν­θε­των του­ρι­στι­κών κα­τα­λυ­μά­των, δη­λα­δή θε­ρέ­τρων που να συν­δυά­ζουν ξε­νο­δο­χεια­κή μο­νά­δα, γκολφ και κα­τοι­κί­ες, δια­πι­στώ­νουν στε­λέ­χη του Enterprise Greece, που έρ­χο­νται κα­θη­με­ρι­νά σε επαφή με funds και ξέ­νους επεν­δυ­τι­κούς ομί­λους. Πρό­κει­ται για μια σαφή δια­φο­ρο­ποί­η­ση της στρα­τη­γι­κής των ξένων επεν­δυ­τών, οι οποί­οι μέχρι και πριν από λί­γους μήνες δεν έμπαι­ναν καν στη δια­δι­κα­σία να συ­ζη­τή­σουν την προ­ο­πτι­κή της ανά­πτυ­ξης μιας έκτα­σης εκ του μη­δε­νός, δη­λα­δή χωρίς να υπάρ­χει κά­ποιο έτοι­μο κτί­σμα/ξε­νο­δο­χεια­κό ακί­νη­το, ανέ­φε­ρε χθες η κ. Αγ­γέ­λα Μι­χα­λο­πού­λου, γε­νι­κή διευ­θύ­ντρια Επεν­δύ­σε­ων του Ορ­γα­νι­σμού Enterprise Greece, στο πλαί­σιο σχε­τι­κής εκ­δή­λω­σης, με αφορ­μή το επι­κεί­με­νο διε­θνές συ­νέ­δριο MR&H (Μediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum) που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το διά­στη­μα 17-19 Οκτω­βρί­ου στην Ελ­λά­δα.

Η τάση αυτή απο­δί­δε­ται τόσο στη δια­πί­στω­ση των ξένων επεν­δυ­τών ότι δεν υπάρ­χουν έτοι­μα του­ρι­στι­κά θέ­ρε­τρα προς πώ­λη­ση, αλλά και στη συ­νε­χή άνοδο του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, καθώς και στις προ­ο­πτι­κές για πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη του κλά­δου τα επό­με­να χρό­νια, απόρ­ροια των επεν­δύ­σε­ων που έχουν ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανα­βάθ­μι­ση και ανά­πτυ­ξη νέων ξε­νο­δο­χεια­κών υπο­δο­μών, όσο και στις υπο­δο­μές που ολο­κλη­ρώ­θη­καν τα προη­γού­με­να χρό­νια (οδι­κοί άξο­νες, λι­μά­νια, αε­ρο­δρό­μια κ.τ.λ.) και έχουν βελ­τιώ­σει ση­μα­ντι­κά τις προ­σβά­σεις. Σύμ­φω­να με την κ. Μι­χα­λο­πού­λου, το με­γα­λύ­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον εντο­πί­ζε­ται σε Κρήτη, Δω­δε­κά­νη­σα, Πε­λο­πόν­νη­σο και Χαλ­κι­δι­κή.

Στο πλαί­σιο αυτό, όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Μαρκ Τσένι, εκ­πρό­σω­πος της Questex Group που διορ­γα­νώ­νει το συ­νέ­δριο, ο κλά­δος του του­ρι­σμού μπο­ρεί να πυ­ρο­δο­τή­σει επεν­δύ­σεις της τά­ξε­ως των 22,4 δισ. ευρώ, από τις οποί­ες θα δη­μιουρ­γη­θούν 600.000 νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Πα­ράλ­λη­λα, όπως τό­νι­σε ο κ. Γρη­γό­ρης Στερ­γιού­λης, πρό­ε­δρος του Enterprise Greece, αν επα­λη­θευ­τούν οι πα­ρα­πά­νω εκτι­μή­σεις και υλο­ποι­η­θούν τα εν λόγω επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια, στον του­ρι­σμό θα απα­σχο­λεί­ται το 30% του ερ­γα­σια­κού δυ­να­μι­κού της χώρας, ένα­ντι του 23,4% που είναι σή­με­ρα. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, στό­χος του συ­νε­δρί­ου, το οποίο πι­στο­ποιεί και τη ση­μα­σία του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού διε­θνώς (η Ελ­λά­δα κα­τα­τάσ­σε­ται πλέον στην πέμ­πτη τη τάξει του­ρι­στι­κή χώρα πα­γκο­σμί­ως), είναι να φέρει σε επαφή τους επεν­δυ­τές με τις εται­ρεί­ες ανά­πτυ­ξης σύν­θε­των του­ρι­στι­κών κα­τα­λυ­μά­των και να ανα­δεί­ξει τις επεν­δυ­τι­κές ευ­και­ρί­ες της Ελ­λά­δας, ώστε να ενι­σχυ­θεί και η εισ­ροή των ξένων επεν­δυ­τι­κών κε­φα­λαί­ων.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιάν­νης Γού­λιος, ανα­πλη­ρω­τής γεν. γραμ­μα­τέ­ας του ΕΟΤ, ση­μεί­ω­σε ότι ο φε­τι­νός Σε­πτέμ­βριος ανα­μέ­νε­ται να απο­τε­λέ­σει τον κα­λύ­τε­ρο όλων των επο­χών, με τις αφί­ξεις να ξε­περ­νούν τα 5,5 εκατ. επι­σκέ­πτες, ενώ ανά­λο­γη είναι η πρό­βλε­ψη και για τον μήνα Οκτώ­βριο, που επί­σης θα ση­μα­το­δο­τή­σει τον κα­λύ­τε­ρο δια­χρο­νι­κά. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που πα­ρέ­θε­σε ο ίδιος, κατά το φε­τι­νό πρώτο εξά­μη­νο τα έσοδα από τον του­ρι­σμό κι­νή­θη­καν με ρυθμό αύ­ξη­σης της τά­ξε­ως του 19%, κάτι που ση­μαί­νει ότι φέτος θα ξε­πε­ρά­σουν κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ που ση­μειώ­θη­καν πέ­ρυ­σι. Πα­ράλ­λη­λα, κατά τον κ. Γού­λιο, είναι ση­μα­ντι­κό το γε­γο­νός ότι την τε­λευ­ταία τριε­τία έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 350 επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια για τη δη­μιουρ­γία ή τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό ξε­νο­δο­χεί­ων 4 και 5 αστέ­ρων, συ­νο­λι­κής δυ­να­μι­κό­τη­τας 26.000 κλι­νών, που έχουν συμ­βά­λει στη με­γα­λύ­τε­ρη άνοδο των εσό­δων σε σχέση με την αντί­στοι­χη των αφί­ξε­ων. Πα­ράλ­λη­λα, ση­μεί­ω­σε ότι στο πλαί­σιο του ανα­πτυ­ξια­κού νόμου έχουν υπο­βλη­θεί επι­πλέ­ον 7.297 επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια συ­νο­λι­κής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τέλος, ο κ. Δη­μή­τρης Κων­στα­ντό­που­λος, ανα­πλη­ρω­τής γεν. διευ­θυ­ντής της Τρ. Πει­ραιώς, ση­μεί­ω­σε τη με­γά­λη ζή­τη­ση για χρη­μα­το­δο­τή­σεις επεν­δύ­σε­ων, κυ­ρί­ως έτοι­μων ξε­νο­δο­χεί­ων, στην πε­ριο­χή της Πε­λο­πον­νή­σου.

πηγή kathimerini.gr

Συ­ντά­κτης ΝΙΚΟΣ ΡΟΥ­ΣΑ­ΝΟ­ΓΛΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.