Η ΠΟΞ ζητά να δοθούν δάνεια στα ξενοδοχεία

Οξυνση εμφανίζει το πρόβλημα ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προκαλώντας σειρά επιπλοκών και αρνητικών επιπτώσεων στη δραστηριότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων αλλά και στις συνεργασίες τους με προμηθευτές και τουριστικούς οργανισμούς, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).Η ομοσπονδία αποδίδει την εξέλιξη αυτή στη μεταβολή των όρων των πρακτικών λειτουργίας των τραπεζικών ομίλων απέναντι στο επιχειρηματικό πελατειακό κοινό αλλά και σε μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως στις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην επιστροφή του ΦΠΑ αλλά και στην καταβολή των επιχορηγήσεων για ολοκληρωθείσες επενδύσεις. Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συνολικού ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ, και της διαδικασίας αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η ΠΟΞ αναμένει και επιζητεί την τάχιστη επανενεργοποίηση των ελληνικών τραπεζών στον ρόλο τους ως πηγών χρηματοδότησης και διευκόλυνσης της κίνησης κεφαλαίων για τις χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – πελάτες τους, καθώς και στην αποστολή τους ως αρωγών κάθε υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικής προσπάθειας ανάπτυξης και δημιουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία τονίζει ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτή τη στιγμή ο πλέον ελπιδοφόρος κλάδος της εθνικής οικονομίας και της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και προσθέτει ότι «η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου καταμαρτυρεί και αναδεικνύει τις προοπτικές που υπάρχουν ως προς την τουριστική ανάπτυξη και τις δυνατότητες που προσφέρονται για βιώσιμο και βέλτιστο επιχειρείν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Σύμφωνα με την ομοσπονδία, οι σχέσεις των τραπεζών με τις επιχειρήσεις πελάτες τους πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα εμπιστοσύνης, ουσιαστικής υποβοήθησης και κατανόησης. Μόνον έτσι θεωρεί ότι θα καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, θα ενισχυθούν οι αμιγώς ελληνικές επενδύσεις των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα τονωθεί η απασχόληση και θα παραχθεί εισόδημα που θα διαχυθεί και σε άλλους συνδεόμενους με τον ξενοδοχειακό τομέα κλάδους και επαγγελματικές τάξεις της αγοράς.
Η ΠΟΞ χαρακτηρίζει «επιτακτική ανάγκη» να ξεκινήσει άμεσα η ροή χρήματος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μάλιστα όχι με απαγορευτικά επιτόκια. Επίσης, να υπάρξει έως και διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των ξενοδοχείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, θέτοντας ταυτόχρονα και ένα ανώτατο πλαφόν χορήγησης δανείων, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 6%, μειούμενο ανάλογα με την κατάσταση της επιχείρησης και το ρίσκο της επένδυσης. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα πρέπει να προβλεφθεί πως τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 01/01/2013 έως 31/12/2014 δεν θα επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν.128/1975 τα υπόλοιπα των δανείων καθώς και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας όπως είχε συμβεί με το άρθρο 23 του Ν.3756/2009.
Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, λόγω λήξης της θητείας του στις 15 Ιανουαρίου 2014, αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του. Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, οι εκλογές θα λάβουν χώρα στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου ενώ η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 5 Αυγούστου. Για πρώτη φορά φέτος η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, το οποίο έχει αναπτύξει και υποστηρίζει τεχνολογικά η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου “Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας”.
Οπως ενημερώνει το επιμελητήριο, η ΕΔΕΤ βάσει σύμβασης που υπέγραψε με το ΞΕΕ θα έχει την πλήρη ευθύνη της άρτιας διενέργειας της διαδικασίας, η οποία βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.