ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Τα βασικά μέτρα που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος – 6+1 επιλογές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ελλάδα-ευρώ

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο, «οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το είδος, το μέ­γε­θος και τους όρους της ελά­φρυν­σης είναι φορ­τι­σμέ­νες, αν και όλες οι πλευ­ρές επι­διώ­κουν την επί­τευ­ξη τε­λι­κής συμ­φω­νί­ας μέχρι τις 21 Ιου­νί­ου

«Οι συ­νο­μι­λί­ες για το ελ­λη­νι­κό πρό­γραμ­μα οδεύ­ουν προς την τε­λι­κή τους φάση και οι πι­στω­τές συ­ζη­τούν για το είδος των μέ­τρων ελά­φρυν­σης του χρέ­ους που μπο­ρούν να πα­ρα­χω­ρή­σουν στο πλέον χρε­ω­μέ­νο κρά­τος της Ευ­ρώ­πης, ώστε να διευ­κο­λύ­νουν την έξοδο από το τρίτο πρό­γραμ­μα στή­ρι­ξης», με­τα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Bloomberg.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο, «οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το είδος, το μέ­γε­θος και τους όρους της ελά­φρυν­σης είναι φορ­τι­σμέ­νες, αν και όλες οι πλευ­ρές επι­διώ­κουν την επί­τευ­ξη τε­λι­κής συμ­φω­νί­ας μέχρι τις 21 Ιου­νί­ου. Το δια­κύ­βευ­μα είναι η δυ­να­τό­τη­τα της χώρας να εκ­πλη­ρώ­νει τις υπο­χρε­ώ­σεις της κατά τις προ­σε­χείς δε­κα­ε­τί­ες καθώς και το κατά πόσον οι αγο­ρές θα θε­ω­ρούν το χρέος βιώ­σι­μο ώστε να επεν­δύ­σουν και πάλι σε ελ­λη­νι­κά χρε­ό­γρα­φα μετά τη λήξη του προ­γράμ­μα­τος».

Επέ­κτα­ση ωρι­μάν­σε­ων: Το προη­γού­με­νο κα­λο­καί­ρι οι υπουρ­γοί Οι­κο­νο­μι­κών της ευ­ρω­ζώ­νης συμ­φώ­νη­σαν να εξε­τά­σουν επέ­κτα­ση έως και 15 ετών των ωρι­μάν­σε­ων των δα­νεί­ων από τον ΕΜΣ για το ποσόν των 96,4 δισ. ευρώ, εξαι­ρου­μέ­νων των δι­με­ρών δα­νεί­ων και των δα­νεί­ων του τρέ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος. Το ΔΝΤ ζητά επέ­κτα­ση 15 ετών, ωστό­σο η Γερ­μα­νία πιέ­ζει για πα­ρα­τά­σεις έως τριών ετών, με το επι­χεί­ρη­μα πως δεν χρειά­ζε­ται προς το παρόν κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο για να κα­τα­στεί βιώ­σι­μο το χρέος. Αξιω­μα­τού­χοι της ευ­ρω­ζώ­νης εκτι­μούν ότι τε­λι­κά τα έτη της πα­ρά­τα­σης θα είναι μο­νο­ψή­φιος αριθ­μός λίγο κάτω των δέκα.

Κέρδη των ελ­λη­νι­κών ομο­λό­γων της ΕΚΤ: Η ΕΚΤ και οι κε­ντρι­κές τρά­πε­ζες της ευ­ρω­ζώ­νης δια­κρα­τούν 12,8 δισ. ευρώ ελ­λη­νι­κού χρέ­ους σε ομό­λο­γα, τα κέρδη των οποί­ων ανα­δια­νέ­μο­νται στις χώρες της ευ­ρω­ζώ­νης. Για τα κέρδη αυτά, ύψους πε­ρί­που τεσ­σά­ρων δις. ευρώ, έχει δοθεί η υπό­σχε­ση ότι θα με­τα­βι­βα­στούν στην Ελ­λά­δα. Το ποσόν αυτό πι­θα­νό­τα­τα θα μοι­ρα­στεί σε ετή­σιες εκτα­μιεύ­σεις και θα είναι το ”κα­ρό­το” που θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν οι πι­στω­τές για να δια­σφα­λί­σουν την πα­ρα­μο­νή της Ελ­λά­δας στην οδό των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων και της δη­μο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χί­ας.

Εξα­γο­ρά δα­νεί­ων του ΔΝΤ: Μέχρι τη λήξη του προ­γράμ­μα­τος θα έχουν μεί­νει αδιά­θε­τα 27,4 δισ. του τρέ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος. Αυτό ση­μαί­νει πως η Ελ­λά­δα μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τα φθηνά δά­νεια για να εξο­φλή­σει νω­ρί­τε­ρα ορι­σμέ­να από τα ακρι­βό­τε­ρα, όπως δά­νεια ύψους 10,4 δισ. του ΔΝΤ 12,8 δισ. της ΕΚΤ και 52,9 δισ. δι­με­ρών δα­νεί­ων. Εξα­γο­ρές αυτού του εί­δους θα βοη­θή­σουν στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση του χρέ­ους, ιδιαί­τε­ρα κατά τα επό­με­να τέσ­σε­ρα χρό­νια , μειώ­νο­ντας τις χρη­μα­το­δο­τι­κές ανά­γκες σε επί­πε­δα που δεν θα χρειά­ζε­ται η ανα­ζή­τη­ση χρη­μά­των από τις αγο­ρές. Η πρό­ω­ρη εξό­φλη­ση των δα­νεί­ων του ΔΝΤ θε­ω­ρεί­ται το μέτρο που κατ’ εξο­χήν θα ενι­σχύ­σει την άμεση ρευ­στό­τη­τα της χώρας. Ωστό­σο η Γερ­μα­νία είναι αντί­θε­τη, ανα­φέ­ρουν αξιω­μα­τού­χοι της ΕΕ, προ­βάλ­λο­ντας το επι­χεί­ρη­μα ότι το ΔΝΤ πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νει στην Ελ­λά­δα και μετά την λήξη του προ­γράμ­μα­τος. Αυτό είναι πι­θα­νό­τε­ρο να συμ­βεί αν η χώρα εξα­κο­λου­θεί να έχει χρέη προς το Τα­μείο. Η εξα­γο­ρά των δα­νεί­ων της ΕΚΤ είναι πο­λυ­πλο­κό­τε­ρη εξαι­τί­ας των δια­δι­κα­σιών που σχε­τί­ζο­νται με το προ­γράμ­μα­τα ANFA και SMP. Για να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα ομό­λο­γα θα πρέ­πει να αγο­ρα­στούν σε τιμές της αγο­ράς, ενώ οι κε­ντρι­κές τρά­πε­ζες δεν επι­τρέ­πε­ται να κα­τα­γρά­ψουν ζη­μί­ες.

Από­θε­μα ρευ­στό­τη­τας: Οι πι­στω­τές θα χο­ρη­γή­σουν στην Ελ­λά­δα τε­λι­κή δόση 11-12 δισ. ευρώ, ποσόν που θα προ­στε­θεί στο ήδη υπάρ­χον από­θε­μα ρευ­στό­τη­τας των 20 δισ. ώστε να διευ­κο­λυν­θεί η έξο­δος της χώρας στις αγο­ρές. Σύμ­φω­να με Έλ­λη­νες αξιω­μα­τού­χους, το από­θε­μα μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί, αν χρεια­στεί, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των χρη­μα­το­δο­τι­κών ανα­γκών της χώρας μέχρι τις αρχές του 2021.

Μη­χα­νι­σμός με ρήτρα Ανά­πτυ­ξης: Ο μη­χα­νι­σμός αυτός θα εξυ­πη­ρε­τή­σει την γε­φύ­ρω­ση των δια­φο­ρε­τι­κών εκτι­μή­σε­ων για την πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας και επο­μέ­νως το μέ­γε­θος των μέ­τρων ελά­φρυν­σης, μέσω της σύν­δε­σης των απο­πλη­ρω­μών με τις οι­κο­νο­μι­κές επι­δό­σεις. Η συ­ζή­τη­ση πε­ρι­στρέ­φε­ται γύρω από το αν ο μη­χα­νι­σμός θα ενερ­γο­ποιεί­ται αυ­τό­μα­τα, ή αν αυτό θα γί­νε­ται μετά από από­φα­ση της ευ­ρω­ζώ­νης. Αξιω­μα­τού­χοι της ΕΕ ανα­φέ­ρουν πως ένας τρό­πος συμ­φι­λί­ω­σης των δύο προ­σεγ­γί­σε­ων είναι ο μη­χα­νι­σμός να παύει να είναι αυ­τό­μα­τος, αν η Ελ­λά­δα εκτρέ­πε­ται της συμ­φω­νη­μέ­νης δη­μο­σιο­νο­μι­κής πο­ρεί­ας.

Επι­το­κια­κό πέ­ναλ­τι: Πρό­κει­ται για την άρση ετή­σιου πέ­ναλ­τι για τα 11,3 δισ. ευρώ δα­νεί­ων η ωρί­μαν­ση των οποί­ων επε­κτά­θη­κε το 2012. Κα­τάρ­γη­σή του θα εξοι­κο­νο­μού­σε στην Ελ­λά­δα 220 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Μα­κρο­χρό­νια δέ­σμευ­ση: Αν όλα τα μέτρα απο­δει­χτούν ανε­παρ­κή για την βιω­σι­μό­τη­τα του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, η ευ­ρω­ζώ­νη ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σει σε δέ­σμευ­ση για πρό­σθε­τη ελά­φρυν­ση στο μέλ­λον, ώστε να δια­σφα­λι­στεί η βιω­σι­μό­τη­τα των χρη­μα­το­δο­τι­κών ανα­γκών της Ελ­λά­δας. Αν και γε­νι­κό­λο­γη, η δια­τύ­πω­ση της δέ­σμευ­σης ίσως απο­δει­χθεί ση­μα­ντι­κή για τον τρόπο που οι αγο­ρές και το ΔΝΤ αντι­λαμ­βά­νο­νται την ετοι­μό­τη­τα της ευ­ρω­ζώ­νης να ελα­φρύ­νει πε­ραι­τέ­ρω, εφό­σον απαι­τη­θεί, το ελ­λη­νι­κό χρέος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.