ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Κραδασμούς” σε κυβέρνηση-ΚΙΝΑΛ με φόντο το Σκοπιανό, βλέπουν στη ΝΔ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση συνε­χί­ζει τις επι­θέ­σεις στην κυβέρ­νηση για τη Μακε­δο­νία του Ίλιντεν, εξε­τά­ζει τις παρα­μέ­τρους Καμ­μέ­νου και Θεο­δω­ράκη, ενώ έχει και τις δικές της εσω­τε­ρι­κες ισορ­ρο­πίες

Στη ΝΔ απορ­ρί­πτουν μετά βδε­λυγ­μίας το σενάριο που έριξαν στο τραπέζι οι Σκο­πια­νοί για τη «Μακε­δο­νία του Ίλιντεν», μάλιστα ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης το επα­νέ­λαβε και χτες από την Κέρκυρα, παρά το γεγονός ότι και η κυβέρ­νηση μετά το γύρο των συνο­μι­λιών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς έστειλε σήμα απόρ­ρι­ψης της εν λόγω πρό­τα­σης. Ωστόσο η κριτική της ΝΔ από την Παρα­σκευή το βράδυ πως «δεν θα έπρεπε καν να το συζη­τάμε» έχει στόχο μεταξύ άλλων και την πολι­τική φθορά της κυβέρ­νη­σης σε ένα ακρο­α­τή­ριο το οποίο η ΝΔ θεωρεί προ­νο­μιακό της.

Σε αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ επι­μέ­νουν πως αδια­πραγ­μά­τευτη προ­ϋ­πό­θεση είναι η απά­λειψη του αλυ­τρω­τι­σμού που θα πρέπει να απο­τυ­πω­θεί στην αλλαγή του συντάγ­μα­τος, τη δια­σφά­λιση του erga omnes, αλλά και την απο­σα­φή­νιση στα ζητή­ματα εθνό­τη­τας και γλώσσας. Θεω­ρη­τικά αυτά τα ζητή­ματα δια­σφα­λί­ζουν στη ΝΔ ότι μπορεί να κατα­ψη­φί­σει οποια­δή­ποτε συμ­φω­νία, με τους όρους που διε­ξά­γε­ται σήμερα η δια­πραγ­μά­τευση και με τον τρόπο αυτό να βάλει κάτω από το χαλί τις εσω­τε­ρι­κές της διχο­γνω­μίες γύρω από το ναι ή όχι στη σύνθετη ονο­μα­σία με χρήση του όρου Μακε­δο­νία.

Σε κάθε περί­πτωση πάντως έχει ενδια­φέ­ρον ότι ο Μάκης Βορίδης, εκ των εκφρα­στών της σκληρής αντι­πο­λι­τευ­τι­κής γραμμής -μη εξαι­ρου­μέ­νων των εθνικών θεμάτων- έσπευσε να προ­ε­ξο­φλή­σει την κατα­ψή­φιση από πλευράς ΝΔ (συνέ­ντευξη realnews) εκτι­μώ­ντας ότι δεν υπάρχει αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης από τη στιγμή που η συνταγ­μα­τική αλλαγή στην ΠΓΔΜ δεν φαί­νε­ται ρεα­λι­στικό ενδε­χό­μενο εντός των ασφυ­κτι­κών χρο­νο­δια­γραμ­μά­των που υπάρ­χουν μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου.

Πίσω από αυτή τη στάση υπάρχει και η εσω­τε­ρική πολι­τική παρά­με­τρος καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο συμ­βι­βα­σμός Αθήνας και Σκοπίων προ­ϋ­πο­θέ­τει τη σύνθετη ονο­μα­σία. Υπ’ αυτή την έννοια η εκτί­μηση στη ΝΔ είναι πως «η κυβέρ­νηση αυτή δεν μπορεί να έχει μέλλον» εφόσον ο Πάνος Καμ­μέ­νος υπο­στη­ρί­ξει μέχρι τέλους τις θέσεις που εκφρά­σει για το θέμα, είτε αν υπα­να­χω­ρή­σει ή ανα­ζη­τή­σει οποια­δή­ποτε άλλη λύση τότε πολύ απλά θα ολο­κλη­ρώ­σει το πολι­τικό του τέλος, οπότε και στη μία και στην άλλη περί­πτωση η ΝΔ προσ­δοκά πολι­τικά κέρδη από τα δεξιά της.

Από εκεί και πέρα στη ΝΔ παρα­κο­λου­θούν και τις εξε­λί­ξεις στο εσω­τε­ρικό του ΚΙΝ.ΑΛ και αξιο­λο­γούν κάθε κίνηση που γίνεται και με φόντο το Σκο­πιανό ζήτημα. Δεν περνάνε απα­ρα­τή­ρη­τες κινή­σεις του Σταύρου Θεο­δω­ράκη αλλά και άλλων στε­λε­χών του Ποτα­μιού που δεί­χνουν να κινού­νται με εντελώς δια­φο­ρε­τι­κές πολι­τι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες στο θέμα αυτό -και όχι μόνο- από το υπό­λοιπο ΚΙΝ.ΑΛ.

Πηγή .news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.