Στόχος μας είναι η τροποποίηση του μνημονίου

«Το ζητούμενο τώρα είναι να κερδίσει η κυβέρνηση για λογαριασμό των πολιτών. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά μιας και η Ευρώπη, αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το θέμα είναι να τρέξουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και να βάλουμε μπροστά το γρηγορότερο τη μηχανή της οικονομίας».
Στον αγώνα που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, για το καλό της χώρας και των πολιτών της, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ κ. Τάκης Μιχαήλου και τονίζει, πως είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η τροποποίηση του μνημονίου με έμφαση στην ανάπτυξη.
«Πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα της υγείας που ταλανίζουν τους νησιώτες. Να εστιάσουμε στα έργα υποδομής και τις συγκοινωνίες, που αποτελούν προϋπόθεση της ανάπτυξής τους. Είναι πάρα πολλά τα ανοικτά μέτωπα αλλά δεσμευόμαστε, ότι θα αγωνιστούμε για το καλύτερο», δηλώνει ο κ. Μιχαήλου και υπογραμμίζει, πως τώρα έχει σημασία ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλεσθέντων και για να γίνουν τα Δωδεκάνησα η 14η Περιφέρεια της χώρας.
Η συνέντευξη του προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Τάκη Μιχαήλου, αναλυτικά:
• Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου για τη ΝΔ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο;
Η σοβαρότητα, η στιβαρότητα, το σχέδιο, το πρόγραμμα και η σταθερότητα από την μια πλευρά και η αστάθεια, η προχειρότητα, η αμετροέπεια και ο άκρατος λαϊκισμός από την άλλη, συγκρούστηκαν στις 17 του Ιούνη. Ο λαός προσήλθε στις κάλπες με γνώμονα τη λογική και όχι το θυμικό, όπως έπραξε στις εκλογές του Μαΐου. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις επιλογές της παράταξης και του προέδρου μας. Τηρουμένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας παράλληλα με την ομοβροντία δημαγωγικής ρητορείας των κομμάτων που επενδύουν ψηφοθηρικά στην απόγνωση του λαού, το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό και η προσπάθεια επιτυχημένη. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα τοπικά, θεωρώ ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία μιας και ανεβάσαμε το ποσοστό μας κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε περίπου 14.000 ψήφους. Για την ιστορία αναφέρω ότι για πρώτη φορά , η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε στα Δωδεκάνησα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της επικράτειας και μάλιστα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
• Γιατί η ΝΔ δεν κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις της στα Δωδεκάνησα και έχασε τη μια από τις τρεις έδρες που είχε κερδίσει;
Η Νέα Δημοκρατία όπως προείπα όχι μόνο κράτησε τις δυνάμεις της, αλλά τις αύξησε εντυπωσιακά. Το γεγονός ότι στερηθήκαμε μια τρίτη και πιθανόν μια τέταρτη έδρα, οφείλεται καθαρά στα τερτίπια του εκλογικού νόμου που μας αδίκησε ξεκάθαρα. Απωλέσαμε έδρα αυξάνοντας τη δύναμή μας κατά 80% και κράτησαν την έδρα τους οι ΑΝ.ΕΛ. όταν απώλεσαν 1 στους 2 ψηφοφόρους τους.
• Χρήζει αλλαγών ο εκλογικός νόμος; Αποτελεί αυτό προτεραιότητα για τη ΝΔ;
Σαφώς και χρήζει αλλαγών, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν το γρηγορότερο. Αν επιτευχθεί και η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορούμε να πάμε με νέο εκλογικό σύστημα στις αμέσως επόμενες εκλογές.
• Ποιες πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες για το κόμμα και πώς θα πρέπει να πορευθεί για να κερδίσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες;
Το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσει το κόμμα τους πολίτες. Το ζητούμενο είναι να κερδίσει η κυβέρνηση για λογαριασμό των πολιτών. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά μιας και η Ευρώπη αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το θέμα είναι να τρέξουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και να βάλουμε μπροστά το γρηγορότερο τη μηχανή της οικονομίας. Από εκεί και πέρα όλα θα έλθουν μόνα τους.
• Σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφιστούν όσοι ταλαιπωρήθηκαν από τους φόρους και τα χαράτσια;
Βασική προϋπόθεση είναι η τροποποίηση του μνημονίου με έμφαση στην ανάπτυξη. Η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και η απομάκρυνση του ενδεχόμενου χρεοκοπίας θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα που είναι ο αιμοδότης της μικρομεσαίας επιχείρησης η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Αποκρατικοποιήσεις, πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός και ορυκτός πλούτος είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, σπάσιμο των καρτέλ και ανακούφιση των δανειοληπτών θα τονώσουν το ηθικό του λαού. Τέλος η απορρόφηση των αναξιοποίητων κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα εκτινάξει την οικονομία μας.
• Ειδικά για τα Δωδεκάνησα ποιες είναι οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν και σε ποιους τομείς;
Τα δύο τελευταία χρόνια μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο ζω από κοντά τα τεράστια προβλήματα των νησιών μας. Από πού να αρχίσει κανείς …Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα της υγείας που ταλανίζουν τους νησιώτες. Να δώσουμε έμφαση στα έργα υποδομής και τις συγκοινωνίες που αποτελούν προϋπόθεση της ανάπτυξής τους. Είναι πάρα πολλά τα ανοικτά μέτωπα αλλά δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για το καλύτερο.
• Πώς κρίνετε τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ με το συγκεκριμένο κόμμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, για την ακυβερνησία των τελευταίων μηνών. Ένα κόμμα που φοβάται να συγκρουστεί με τα πραγματικά προβλήματα και προτιμά, να αντιπολιτεύεται σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή. Μοναδικός τους στόχος η αύξηση της εκλογικής τους επιρροής. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την ανεύθυνη στάση τους, τις επικίνδυνες θέσεις τους και θα τους καταλογίσει ευθύνες.
• Δεν έχουν σταματήσει οι βολές προς τη ΝΔ από εκείνους που θεωρούν πως θα συνεχίσει την πολιτική των μνημονίων.
Όλοι αυτοί ξεχνούν ότι πρώτη η Νέα Δημοκρατία δια του προέδρου της ανέδειξε και μάλιστα με στοιχεία την αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων. Όταν στηρίξαμε τη δανειακή σύμβαση, το κάναμε πιστεύοντας ότι κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο μέσα στην Ευρώπη, που αλλάζει και δεν σταματήσαμε ποτέ να ζητάμε τροποποιήσεις. Ποτέ δεν χαρακτηρίσαμε το μνημόνιο σωτηρία για τη χώρα, αλλά το αποδεχτήκαμε, ως αναγκαίο και αναπόφευκτο κακό, εκεί που οδήγησε τα πράγματα η ανεκδιήγητη κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Τώρα οι εξελίξεις, μας δικαιώνουν και με σύμμαχο σύσσωμο τον Ευρωπαϊκό Νότο αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ. Ανέξοδη κριτική χωρίς πρόγραμμα, συνέπεια και πρόταση για την επόμενη μέρα καθιστά τους επικριτές μας φαιδρούς και τους πρόχειρα σχεδιασμένους πολιτικούς τους φορείς, ορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού. ¶λλωστε ο λαός τους αποδόμησε μέσα σε σαράντα μέρες.

• Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες για το κόμμα και γενικά για τα Δωδεκάνησα;
Όσον αφορά το κόμμα, εμπλουτισμός του με νέο αίμα και πρωτοπόρα οργανωτική δομή. Για τα Δωδεκάνησα, αγώνα και πάλι αγώνα για την ανάκτηση των απολεσθέντων, μάχη για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των νησιωτών και κερασάκι στην τούρτα η 14η περιφέρεια Δωδεκανήσου…