ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζεστό χρήμα σε 200.000 συνταξιούχους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
συνταξιουχοι

Την επι­στρο­φή ανα­δρο­μι­κών από τις δια­φο­ρές στις κρα­τή­σεις υπέρ ΑΚΑΓΕ των επα­νυ­πο­λο­γι­σμέ­νων επι­κου­ρι­κών συ­ντά­ξε­ων επε­ξερ­γά­ζε­ται το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ανα­δρο­μι­κή επι­στρο­φή ει­σφο­ρών φαί­νε­ται να δι­καιού­ται περί το 16% των συ­ντα­ξιού­χων του επι­κου­ρι­κού υπερ­τα­μεί­ου που σε από­λυ­τους αριθ­μούς δεν ξε­περ­νούν τα 200.000 άτομα.

Το σύ­νο­λο του κό­στους για την επι­στρο­φή των επί­μα­χων ποσών εκτι­μά­ται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ και αφορά ένα χρο­νι­κό διά­στη­μα 20 μηνών από το κα­λο­καί­ρι του 2016 έως και σή­με­ρα.

Το φλέ­γον θέμα έχει τεθεί και στους θε­σμούς και πλέον ανα­μέ­νε­ται από την πλευ­ρά τους το ορι­στι­κό «πρά­σι­νο φως».

Εκτι­μά­ται πως τα ανα­δρο­μι­κά θα μπο­ρού­σαν σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση να επι­στρα­φούν μέσα σε πε­ρί­που ενά­μι­ση μήνα από τη στιγ­μή όμως που «κλει­δώ­σουν» όλες οι απα­ραί­τη­τες πα­ρά­με­τροι.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση τα ανα­δρο­μι­κά θα δο­θούν αυ­τό­μα­τα σε αυ­τούς που τα δι­καιού­νται χωρίς να συ­νι­στά προ­ϋ­πό­θε­ση η υπο­βο­λή αί­τη­σης.

Τα ανα­δρο­μι­κά ποσά ποι­κίλ­λουν ανά­λο­γα με την αρ­χι­κή μει­κτή σύ­ντα­ξη και τον συ­ντε­λε­στή επα­νυ­πο­λο­γι­σμού που εφαρ­μό­στη­κε στο πλαί­σιο του νόμου Κα­τρού­γκα­λου.

Οι συ­ντά­ξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κρά­τη­ση. Με το νόμο Κα­τρού­γκα­λου όλες οι επι­κου­ρι­κές επα­νυ­πο­λο­γί­στη­καν, χι­λιά­δες μειώ­θη­καν με συ­γκε­κρι­μέ­να κρι­τή­ρια ενώ κά­ποιες έπε­σαν κάτω από τα 300 ευρώ.

Τα πρώτα στοι­χεία δεί­χνουν πως στους δι­καιού­χους ανή­κουν συ­ντα­ξιού­χοι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι, πρώην ερ­γα­ζό­με­νοι σε ΔΕΚΟ, τρα­πε­ζο­ϋ­πάλ­λη­λοι της Αγρο­τι­κής, τε­λω­νεια­κοί όπως επί­σης και χι­λιά­δες άλλες με­μο­νω­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις συ­ντα­ξιού­χων από άλλα επι­κου­ρι­κά τα­μεία που εντά­χθη­καν στο ΕΤΕ­Α­ΕΠ.

Για πα­ρά­δειγ­μα έστω συ­ντα­ξιού­χος που λάμ­βα­νε αρ­χι­κή μει­κτή σύ­ντα­ξη 324 ευρώ και πλή­ρω­νε ει­σφο­ρά ΑΚΑΓΕ 3%, δη­λα­δή 9,7 ευρώ. Μετά τις προη­γού­με­νες πε­ρι­κο­πές και τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό του 2016 η νέα σύ­ντα­ξη υπο­λο­γί­στη­κε στα 210 ευρώ. Αν σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση δια­πι­στω­θεί πως η κρά­τη­ση υπέρ ΑΚΑΓΕ των 9,7 ευρώ συ­νε­χί­ζει να ει­σπράτ­τε­ται ενώ η σύ­ντα­ξη έχει πέσει κάτω από 300 ευρώ τότε για τον εν λόγω συ­ντα­ξιού­χο συσ­σω­ρεύ­ο­νται ανα­δρο­μι­κά περί των 200 ευρώ.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: Έθνος

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.