ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: Αναλύοντας το «Μακεδονικό» με ποδοσφαιρικούς όρους

news room 2 λεπτά ανάγνωση
συλλαλητήριο

Μετά από πολυά­ριθ­μες σοβαρές ανα­λύ­σεις για το ζήτημα της ονο­μα­σίας η Frankfurter Allgemeine (FAZ) επι­χει­ρεί μία δια­φο­ρε­τικη προ­σέγ­γιση.

Ο αντα­πο­κρι­τής της εφη­με­ρί­δας στην Αθήνα προ­σφεύ­γει στην ποδο­σφαι­ρική ορο­λο­γία και αρχίζει την ανάλυσή του ως εξής: «Υπάρχει μόνο ένας Ρούντι Φέλερ, τρα­γου­δού­σαν παλαιό­τερα οι γερ­μα­νοί φίλα­θλοι. Σήμερα πολλοί Έλληνες μπαί­νουν στο ίδιο τριπάκι, μόνο που πρό­κει­ται για τη Μακε­δο­νία. Τί εννοούν και για ποιόν λόγο κατε­βαί­νουν στους δρόμους κατά εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες;»

Ο δημο­σιο­γρά­φος καλεί τους ανα­γνω­στες να φαντα­στούν τους Έλληνες δια­δη­λω­τές να τρα­γου­δούν το τρα­γούδι του Φέλερ, αλλά …χωρίς Φέλερ. «Ενώ όμως η γερ­μα­νική υπόθεση εργα­σίας περί μονα­δι­κό­τη­τας του Φέλερ ποτέ δεν συνά­ντησε αντιρ­ρή­σεις, σε διεθνές επίπεδο, η αντί­στοιχη ελλη­νική για τη μονα­δι­κό­τητα της Μακε­δο­νίας ειναι διαμ­φι­σβη­τού­μενη, και αυτό εξορ­γί­ζει πολλούς Έλληνες. Μόνο αυτόν τον μήνα στην Αθήνα και στη Θεσ­σα­λο­νίκη περισ­σό­τε­ροι από 300.000 συγκε­ντρώ­θη­καν για να δια­δη­λώ­σουν το αίτημά τους ότι η Μακε­δο­νία οφείλει να είναι μονα­δική», γράφει.

Το συμπέ­ρα­σμα του γερ­μα­νού δημο­σιο­γρά­φου δια­τυ­πώ­νε­ται πάντως με απόλυτη σοβα­ρό­τητα και είναι το εξής: «Ναι μεν το εθνος των Μακε­δό­νων είναι ένα εφεύ­ρημα, όπως άλλωστε και όλα τα έθνη, του ελλη­νι­κού συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου. Αλλά αυτό το εφεύ­ρημα απο­τε­λεί σήμερα αυτο­νό­τηο συστα­τικό στοι­χείο της μακε­δο­νι­κής ταυ­τό­τη­τας. Οι περισ­σό­τε­ροι Μακε­δό­νες δεν σκέ­πτο­νται για ποιόν λόγο αισθά­νο­νται Μακε­δό­νες και τί τους κάνει να είναι, απλώς είναι. Όπως και οι Έλληνες αισθά­νο­νται Έλληνες, χωρίς να πρέπει να δικαιο­λο­γη­θούν γι’αυτό».

Τσίπρας στα ίχνη …Μητσο­τάκη;

Μία ακόμη ασυ­νή­θι­στη ανά­γνωση στο ζήτημα της ονο­μα­σίας κατα­θέ­τει η εβδο­μα­διαία εφη­με­ρίδα Jüdische Allgemeine, η οποία προ­σεγ­γί­ζει ζητή­ματα εσω­τε­ρι­κής και διε­θνούς πολι­τι­κής μέσα από το πρίσμα της εβραϊ­κής κοι­νό­τη­τας στη Γερ­μα­νία. Σε άρθρο της για τα συλ­λα­λη­τή­ρια στην Ελλάδα συγκρί­νει τις ημέρες αυτές με το 1993, όταν οι δια­δη­λώ­σεις για τη Μακε­δο­νία είχαν οδη­γή­σει στην πτώση της κυβέρ­νη­σης του Κων­στα­ντί­νου Μητσο­τάκη.

Και ανα­φέ­ρει τα εξής: «Όποιος παρα­τη­ρεί τα τεκται­νό­μενα, δια­κρί­νει ανα­λο­γίες. Η αριστερή-εθνολαϊκιστική κυβέρ­νηση συνα­σπι­σμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αντι­με­τω­πί­ζει διε­θνείς πιέσεις και επι­θυ­μεί να κλείσει επι­τέ­λους το ζήτημα της ονο­μα­σίας, επι­βάλ­λει νεο­φι­λε­λεύ­θερα μέτρα, όπως έκανε τότε ο Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης. Οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ανα­μεί­χθη­καν σε πολυά­ριθμα σκάν­δαλα και έχουν οδη­γή­σει τη χώρα στην οικο­νο­μική κατάρ­ρευση».

Ανα­φε­ρό­μενη στο συλ­λα­λη­τή­ριο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, η εφη­με­ρίδα τονίζει ότι «οι ακρο­δε­ξιοί έβαλαν φωτιά σε ένα σπίτι που είχαν κατα­λά­βει αναρ­χι­κοί, έβαψαν αγκυ­λω­τούς σταυ­ρούς σε πολλούς τοίχους, σύλησαν το μνημείο της πόλης για το Ολο­καύ­τωμα και κόλ­λη­σαν αφίσες, στις οποίες καθύ­βρι­ζαν ως υπο­τα­κτικό των Εβραίων τον δήμαρχο Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάννη Μπου­τάρη. Ο Μπου­τά­ρης υπο­στη­ρί­ζει μία λύση του ζητή­μα­τος (της ονο­μα­σίας) και επι­πλέον αφυ­πνί­ζει τη συνεί­δηση της κοινής γνώμης για τα θύματα της Σοά (το Ολο­καύ­τωμα). Προη­γου­μέ­νως, η δολο­φο­νία του 90% του προ­πο­λε­μι­κού, εβραϊ­κού πλη­θυ­σμού της πόλης απο­τε­λούσε ταμπού. Επί δεκα­ε­τίες».

Πηγή: Deutsche Welle

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.