ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ρόδου αλλάζει τη φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
1000
Μέγεθος γραμμάτων

Εφαρ­μό­ζει το πρό­γραμ­μα  κο­μπο­στο­ποί­η­σης,  με την ανά­πτυ­ξη 111 κάδων.    

Από τις σχο­λι­κές μο­νά­δες και τους παι­δι­κούς σταθ­μούς του Δήμου Ρόδου, ξε­κι­νά πι­λο­τι­κά    το πρό­γραμ­μα  κο­μπο­στο­ποί­η­σης, που ενέ­κρι­νε ο Δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, σε συ­νερ­γα­σία με την Αντι­δή­μαρ­χο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Πρα­σί­νου κ. Λίτσα Κρε­μα­στι­νού, στο πλαί­σιο της ενί­σχυ­σης της οι­κο­λο­γι­κής συ­νεί­δη­σης των πο­λι­τών και τη δη­μιουρ­γία λι­πά­σμα­τος από τα υπο­λείμ­μα­τα των τρο­φών ( απο­συ­ντε­θει­μέ­νη ύλη).

Πρό­κει­ται για ένα ακόμη ση­μα­ντι­κό βήμα που επι­χει­ρεί η δη­μο­τι­κή Αρχή  στον τομέα της ορθής δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των, με την ανά­πτυ­ξη εκα­τόν έναν (101) κο­μπο­στο­ποι­η­τών σε όλα ανε­ξαρ­τή­τως τα Δη­μο­τι­κά Σχο­λεία του νη­σιού και  τους  παι­δι­κούς σταθ­μούς του Δήμου Ρόδου και επι­πλέ­ον δέκα (10) που θα το­πο­θε­τη­θούν στα ισά­ριθ­μα δη­μο­τι­κά γή­πε­δα του νη­σιού με φυ­σι­κό χλο­ο­τά­πη­τα. Σε δεύ­τε­ρη φάση προ­βλέ­πε­ται η ανά­πτυ­ξη οι­κια­κών κάδων, στις γει­το­νιές της πόλης και των δη­μο­τι­κών Ενο­τή­των, σε πάρκα, πλα­τεί­ες, και σε ση­μεία, σύμ­φω­να με τις ανά­γκες και τα αι­τή­μα­τα των πο­λι­τών, όπως αυτά κα­τα­γρά­φο­νται από την υπη­ρε­σία.

Στό­χος του προ­γράμ­μα­τος είναι η  χρήση της με­ρι­κώς απο­συ­ντε­θει­μέ­νης ύλης, που προ­έρ­χε­ται από φυ­τι­κά υπο­λείμ­μα­τα του κήπου, της κου­ζί­νας κτλ, τα οποία η ίδια η φύση με­τα­τρέ­πει σε ένα πλού­σιο, κα­θα­ρό και φυ­σι­κό  φυ­τό­χω­μα, που χρη­σι­μεύ­ει για λί­πα­σμα και στη βελ­τί­ω­ση του εδά­φους. Επι­πρό­σθε­τα ο Δήμος Ρόδου, «προ­χώ­ρη­σε»  στην προ­μή­θεια μη­χα­νή­μα­τος θρυμ­μα­τι­στή κλα­διών   (κλα­δο­φά­γου), με σκοπό τη μεί­ω­ση του όγκου τους, την με­τα­τρο­πή τους σε ρο­κα­νί­δια, την εύ­κο­λη δια­χεί­ρι­σή τους και την με­τα­τρο­πή τους, μέσω των κο­μπο­στο­ποι­η­τών σε λί­πα­σμα, το οποίο ο Δήμος Ρόδου, θα χρη­σι­μο­ποιεί για να κα­λύ­ψει τις ανά­γκες του, σε πάρκα, παρ­τέ­ρια, δη­μο­τι­κά γή­πε­δα.

Για να στε­φθεί με επι­τυ­χία η προ­σπά­θεια και να γίνει κα­τα­νοη­τή από τους πο­λί­τες η συ­γκε­κρι­μέ­νη μέ­θο­δος ανα­κύ­κλω­σης, η Διεύ­θυν­ση Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Πρα­σί­νου θα πα­ρέ­χει όλες τις απα­ραί­τη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, ώστε η κο­μπο­στο­ποί­η­ση να ενι­σχύ­σει την  οι­κο­λο­γι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά των πο­λι­τών της Ρόδου.

Στα πλαί­σια της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής εκ­παί­δευ­σης των μα­θη­τών στα σχο­λεία, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν επι­μορ­φω­τι­κά σε­μι­νά­ρια με ανα­λυ­τι­κή πα­ρου­σί­α­ση της με­θό­δου και βιω­μα­τι­κές δρά­σεις, ώστε να γίνει αντι­λη­πτή η προ­σω­πι­κή ευ­θύ­νη και η δύ­να­μη που έχει ο κα­θέ­νας μας ξε­χω­ρι­στά, στη δια­μόρ­φω­ση της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής πο­λι­τι­κής του κοι­νω­νι­κού συ­νό­λου.

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.