ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαξιώθηκε πλήρως η οικοδομή με μόλις 70 άδειες κατοικιών να έχουν εκδοθεί σε όλη τη διάρκεια του 2017

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Οικοδομη

Γράφει

ο Νεκτά­ριος Καλο­γή­ρου

Εξαι­ρε­τικά δύσκο­λες στιγμές έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν οι πολι­τι­κοί μηχα­νι­κοί και οι αρχι­τέ­κτο­νες εξαι­τίας του ελά­χι­στου αριθμού οικο­δο­μι­κών αδειών που εκδί­δο­νται τα τελευ­ταία χρόνια. Το έτος 2017 απήλθε με 196 νέες άδειες οικο­δο­μής (για τη Ρόδο και τα κοντινά νησιά) από τις οποίες μόλις οι 70 αφο­ρού­σαν ανέ­γερση κατοι­κιών. Σε ό,τι αφορά τη μικρή μετα­ποί­ηση και τη βιο­τε­χνία το ενδια­φέ­ρον προς το παρόν παρα­μέ­νει ελά­χι­στο. Στον αντί­ποδα όλων αυτών βρί­σκο­νται οι καταγ­γε­λίες μεταξύ ιδιωτών για αυθαί­ρε­τες κατα­σκευές των γει­τό­νων τους.

Πιο συγκε­κρι­μένα, σύμφωνα με τα στοι­χεία που συγκέ­ντρωσε η «δημο­κρα­τική», στη διάρ­κεια του περα­σμέ­νου έτους εκδό­θη­καν συνο­λικά 196 νέες άδειες οικο­δο­μής, αριθμός ελά­χι­στα αυξη­μέ­νος σε σύγκριση με το έτος 2016 οπότε και είχαν εκδοθεί 156 άδειες. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στην πρό­πε­ρα­σμένη χρονιά είχε κυριαρ­χή­σει η απεργία των μηχα­νι­κών, οι οποίοι επί μήνες δεν εξέ­δι­δαν νέες άδειες οικο­δο­μής ως μορφή δια­μαρ­τυ­ρίας για τα ασφα­λι­στικά και φορο­λο­γικά μέτρα της κυβέρ­νη­σης. Υπό το πρίσμα αυτό, το 2017 σε παρα­γωγή αδειών και κατα­σκευών κινή­θηκε στα ίδια επίπεδα (ανα­λο­γικά χαμη­λό­τερα) συγκρι­τικά με το έτος 2016.

Οι 196 άδειες αφορούν οικο­δο­μές και μεγάλης κλί­μα­κας παρεμ­βά­σεις σε υφι­στά­μενα κτήρια της Ρόδου, της Τήλου, της Χάλκης και του Καστε­λό­ρι­ζου. Από αυτές, μόλις 70 άδειες αφορούν ανέ­γερση νέων κατοι­κιών. Οι υπό­λοι­πες αφορούν κατα­σκευή κολυμ­βη­τι­κών δεξα­με­νών (πισίνες), ελά­χι­στα κατα­στή­ματα (συνο­λικά οκτώ), ένα νέο μικρό ξενο­δο­χείο 4 αστέρων στο Φαλη­ράκι, μικρές προ­σθή­κες σε υφι­στά­μενα επαγ­γελ­μα­τικά κτήρια, τοιχία περι­φρά­ξεων, πέρ­γκο­λες και ενι­σχύ­σεις στα­τι­κό­τη­τας.

Στη διάρ­κεια του περα­σμέ­νου έτους εκδό­θη­καν επίσης 217 άδειες για εργα­σίες μικρής κλί­μα­κας. Πρό­κει­ται για έργα που αφο­ρού­σαν ελαιο­χρω­μα­τι­σμούς, συντη­ρή­σεις και μικρο­ε­πι­σκευές κτηρίων.

Πρέπει να σημειω­θεί ότι στα παρα­πάνω στοι­χεία δεν περι­λαμ­βά­νο­νται οι εργα­σίες μεγάλης κλί­μα­κας σε ξενο­δο­χεια­κές μονάδες της Ρόδου, καθώς οι σχε­τι­κές αιτή­σεις υπο­βάλ­λο­νται σε άλλη Υπη­ρε­σία, με έδρα την Αθήνα.

«Στο χρόνο που πέρασε εργα­στή­καμε με στόχο την πλη­ρέ­στερη δυνατή εξυ­πη­ρέ­τηση τόσο των μηχα­νι­κών, όσο και των πολιτών που χρειά­στη­καν τις υπη­ρε­σίες μας», δήλωσε προς τη «δημο­κρα­τική» ο προϊ­στά­με­νος της Υπη­ρε­σίας Δόμησης Ρόδου (Διεύ­θυνση Πολε­ο­δο­μι­κών Εφαρ­μο­γών), κ. Χαρά­λα­μπος Λαμπρί­δης. Το μεγάλο ζητού­μενο για τον ίδιο είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεκ­πε­ραί­ωση όλων των υπο­θέ­σεων, στόχος που δεν είναι εύκολο να τηρηθεί, δεδο­μέ­νης της υπο­στε­λέ­χω­σης που υπάρχει στα διάφορα τμήματα της Υπη­ρε­σίας.

Ο ένας καταγ­γέλ­λει

τον άλλο

Το βασικό χαρα­κτη­ρι­στικό γνώ­ρι­σμα της χρονιάς που πέρασε για την Υπη­ρε­σία Δόμησης Ρόδου ήταν οι εκα­το­ντά­δες καταγ­γε­λίες πολιτών για αυθαί­ρε­τες κατα­σκευές. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι η Υπη­ρε­σία δεχόταν καθη­με­ρινά από δύο έως τέσ­σε­ρις καταγ­γε­λίες για έλεγχο της νομι­μό­τη­τας εργα­σιών και υφι­στά­με­νων κτι­σμά­των. Ο αριθμός είναι αφύσικα μεγάλος, γεγονός που έχει προ­κα­λέ­σει την έκπληξη ακόμα και των ίδιων των στε­λε­χών της πολε­ο­δο­μίας.

Οι καταγ­γε­λίες γινό­ντου­σαν όλες εγγρά­φως (όπως προ­βλέ­πε­ται) και αυτές υπο­βάλ­λο­νταν είτε απευ­θείας από τους καταγ­γέλ­λο­ντες, είτε μετά από αίτημα παρέμ­βα­σης των αστυ­νο­μι­κών αρχών. Μέσω των καταγ­γε­λιών ζητεί­ται από την πολε­ο­δο­μία να παρέμ­βει ώστε να ελέγξει εάν κάποιες εργα­σίες εκτε­λού­νται νόμιμα ή εάν υφι­στά­μενα δωμάτια, κλειστά γκαράζ, καλυμ­μέ­νοι ημι­υ­παί­θριοι χώροι έχουν νομίμως πάρει αυτή τη μορφή. Τις περισ­σό­τε­ρες φορές πρό­κει­ται για κόντρες μεταξύ γει­τό­νων, οι οποίοι αφού δεχθούν μια καταγ­γε­λία, τότε αμέσως και οι ίδιοι στρέ­φο­νται κατά του καταγ­γέλ­λο­ντος, «πλη­ρώ­νο­ντάς» τον με το ίδιο νόμισμα.

Πρέπει να σημειω­θεί ότι τις καταγ­γε­λίες αυτές, μαζί με όλα τα λοιπά αιτή­ματα αυτο­ψίας σε Ρόδο, Τήλο, Χάλκη και Καστε­λό­ριζο, πρέπει να διεκ­πε­ραιώ­σουν οι μόλις τέσ­σε­ρις ελεγ­κτές της Υπη­ρε­σίας, με τον προϊ­στά­μενό τους.

Το φαι­νό­μενο των καταγ­γε­λιών φαί­νε­ται ότι θα συνε­χι­στεί και στο νέο έτος, αφού στις τέσ­σε­ρις πρώτες ημέρες της χρονιάς έχουν ήδη υπο­βλη­θεί τέσ­σε­ρις ανα­φο­ρές για έλεγχο σε εργα­σίες και κτί­σματα.

Οι νέες κατοι­κίες

και το airbnb

Οι συνο­λικά 70 άδειες για την κατα­σκευή νέων κατοι­κιών είναι αριθμός μικρός, συγκρι­τικά με τον τερά­στιο αριθμό αδειών που εκδί­δο­νταν μέχρι πριν από 10 χρόνια. Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι ένα θετικό στοι­χείο που δείχνει πως εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν υγιείς δυνά­μεις στην τοπική οικο­νο­μία.Αρκετές από τις άδειες αυτές αφορούν μικρά συγκρο­τή­ματα κατοι­κιών. Υπάρ­χουν άδειες που αντι­στοι­χούν σε τρεις ή ακόμα και τέσ­σε­ρις κατοι­κίες, με την έννοια ότι απο­τε­λούν ανε­ξάρ­τη­τους όγκους, με χωρι­στές εισό­δους, γκαράζ, κήπους και πισίνες. Αυτό σημαί­νει πως πρό­κει­ται για παρα­θε­ρι­στι­κές κατοι­κίες, που προ­ο­ρί­ζο­νται να δια­τε­θούν προς ενοι­κί­αση σε του­ρί­στες. Η Νότια Ρόδος απο­τε­λεί την περιοχή του πιο μεγάλου ενδια­φέ­ρο­ντος των επεν­δυ­τών, ωστόσο complex νέων κατοι­κιών έχουν αδειο­δο­τη­θεί και για τις περιο­χές Κοσκι­νού και Ιαλυσού.

Η προ­ο­πτική ενοι­κί­α­σης των κατοι­κιών σε του­ρί­στες, μέσω του airbnb και άλλων αντί­στοι­χων πλατ­φορ­μών, έχει προ­κα­λέ­σει κινη­τι­κό­τητα στον οικο­δο­μικό κλάδο. Αυτό φαί­νε­ται από το είδος των εργα­σιών που σχε­διά­στη­καν, διότι οι ανα­και­νί­σεις μπάνιων και οι ανα­διαρ­ρυθ­μί­σεις χώρων (ώστε π.χ. ένα δια­μέ­ρι­σμα να χωρι­στεί σε δύο μικρό­τερα) βρί­σκο­νται σε πρώτη γραμμή ζήτησης.

Η μικρή βιο­τε­χνία

Σε όλο το 2018 δεν εκδό­θη­καν άδειες οικο­δο­μής που να αφορούν μικρές βιο­τε­χνίες ή μονάδες μετα­ποί­η­σης. Τα ελά­χι­στα έργα που αδειο­δο­τή­θη­καν αφορούν μικρές επε­κτά­σεις σε υφι­στά­με­νες μονάδες.

Το στοι­χείο αυτό προ­κα­λεί έκπληξη, καθώς σε όλη τη διάρ­κεια του περα­σμέ­νου έτους ήταν έκδηλο το ενδια­φέ­ρον μικρο­ε­πεν­δυ­τών να στρα­φούν προς τη μικρή μετα­ποί­ηση. Ισως, μετά την προ­κή­ρυξη του προ­γράμ­μα­τος LEADER CLLD (που ανα­μέ­νε­ται εντός του Ιανουα­ρίου) το σκηνικό να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί.

Εκδηλη η αγωνία

των μηχα­νι­κών

Το Τεχνικό Επι­με­λη­τή­ριο Δωδε­κα­νή­σου αριθμεί σήμερα περίπου 1000 μέλη, από τα οποία τα 600 (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των τοπο­γρά­φων) έχουν έδρα τη Ρόδο. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προ­στε­θούν οι αρκετοί τεχνο­λό­γοι μηχα­νο­λό­γοι, οι οποίοι έχουν απο­φοι­τή­σει από ΤΕΙ και έχουν επίσης δικαί­ωμα υπο­γρα­φής οικο­δο­μι­κών αδειών (για εργα­σίες επι­σκευών και διώ­ρο­φες κατοι­κίες).

Για τη συντρι­πτική πλειο­ψη­φία των επαγ­γελ­μα­τιών αυτής της κατη­γο­ρίας είναι ευτύ­χημα το να έχουν μία άδεια οικο­δο­μής το χρόνο. Σχεδόν όλοι πια ασχο­λού­νται με την τακτο­ποί­ηση αυθαί­ρε­των κατα­σκευών, δουλειά που τους δίνει τη δυνα­τό­τητα να έχουν μια είσπραξη για να μπο­ρέ­σουν να επι­βιώ­σουν ως άνθρω­ποι. Ως επαγ­γελ­μα­τίες οι περισ­σό­τε­ροι μηχα­νι­κοί βρί­σκο­νται σε δεινή θέση. Οι ασφα­λι­στι­κές τους εισφο­ρές υπο­λο­γί­ζο­νται με γνώμονα τα εισο­δή­ματα που είχαν σε βάθος πεντα­ε­τίας, έτσι οι υπο­χρε­ώ­σεις τους παρα­μέ­νουν υψηλές έστω κι αν σε όλη τη χρονιά είχαν εισπρά­ξει ελά­χι­στα χρήματα.

Οι επι­στή­μο­νες των κατα­σκευών βρί­σκο­νται σήμερα στην πιο δύσκολη στιγμή των τελευ­ταίων 50 χρόνων και είναι πια σίγουρο ότι αρκετοί από αυτούς θα ξεκρε­μά­σουν ακόμα και το πτυχίο που κρέ­με­ται στα γραφεία τους.

Οι πλει­στη­ρια­σμοί

θα καταρ­ρα­κώ­σουν

την Οικο­δομή

Είναι εκα­το­ντά­δες τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί και στη Ρόδο. Όλα αυτά τα ακίνητα θα που­λη­θούν για ένα κομμάτι ψωμί, διότι είναι έτσι δομη­μένο το σύστημα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αγο­ρα­στής σε μια δια­δι­κα­σία εκπλει­στη­ρια­σμού, είναι υπο­χρε­ω­μένη η τράπεζα να αγο­ρά­σει το ακίνητο που επι­σπεύ­δει.

Η Ρόδος και ολό­κληρη η χώρα, εισέρ­χο­νται σε μια περίοδο ανα­δια­νο­μής των ακι­νή­των. Εκείνοι που έχουν ρευστό θα αγο­ρά­σουν και θα παρα­μεί­νουν στραμ­μέ­νοι προς την κατεύ­θυνση να αγο­ρά­ζουν τα φθηνά ακίνητα κι όχι τα και­νούρ­για, συγκρι­τικά πιο ακριβά που θα πωλούν οι κατα­σκευα­στές. Με αυτό ως δεδο­μένο, ποιοι θα είναι οι εργο­λά­βοι που θα ξεκι­νή­σουν την κατα­σκευή πολυ­κα­τοι­κιών με σκοπό να που­λή­σουν δια­με­ρί­σματα; Ποιοι θα είναι εκείνοι που εν τέλει θα κινή­σουν την αγορά της Οικο­δο­μής;

Η όλη δια­δι­κα­σία των μαζικών ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών θα βαθύνει ακόμα περισ­σό­τερο την κρίση στα ακίνητα, οι αξίες των οποίων ήδη απα­ξιώ­νο­νται. Επί του συγκε­κρι­μέ­νου θέματος η «δημο­κρα­τική» ετοι­μά­ζει ανα­λυ­τικό ρεπορ­τάζ με στοι­χεία από μηχα­νι­κούς και ειδι­κούς του κλάδου της αγοράς ακι­νή­των.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.