ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Μέρα μέρωσε, τώρα που ξημερώνει” και μεταφορικό ισοδύναμο αντίδωρο στην αύξηση ΦΠΑ από την Κάλυμνο

news room 7 λεπτά ανάγνωση
ΤΣΙΠΡΑς ΚΑΛΥΜΝΟΣ

«”Μέρα μέρωσε, τώρα που ξημε­ρώ­νει”, αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για την χώρα μας. Επι­τέ­λους ξημε­ρώ­νει μια και­νού­ρια, καλύ­τερη μέρα για τον τόπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπραςαπό το Πνευ­μα­τικό Κέντρο Καλύ­μνου, όπου ανα­κη­ρύ­χθηκε επί­τι­μος δημότης.

Σημεί­ωσε ότι σε αντί­θεση με τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις που εξήγ­γει­λαν έξοδο από την κρίση και τα μνη­μό­νια, «εμείς δεν το εξαγ­γέλ­λουμε, το κατα­φέρ­νουμε, βγαί­νουμε από την κρίση, βγαί­νουμε από τα μνη­μό­νια».

Απα­ντώ­ντας σε ένα αίτημα δεκα­ε­τιών των νησιω­τών το οποίο τέθηκε και στη σύσκεψη με τους τοπι­κούς φορείς που είχε νωρί­τερα, ο πρω­θυ­πουρ­γός σημεί­ωσε πως γίνεται πράξη η υλο­ποί­ηση του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδε­κά­νησα ή τα νησιά του ανα­το­λι­κού αιγαίου αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώ­τισσα».

Παράλ­ληλα, εξέ­φρασε τη βαθιά εκτί­μηση και ευγνω­μο­σύνη του προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνά­μεων που υπη­ρε­τούν στην Κάλυμνο και στα γύρω νησιά μας, «που κρατάνε ψηλά τη σημαία μας» και δια­βε­βαί­ωσε τους πάντες ότι «η Ελλάδα προ­α­σπί­ζει και θα προ­α­σπί­ζει τα κυριαρ­χικά της δικαιώ­ματα, τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της ΕΕ, με ακλό­νητη απο­φα­σι­στι­κό­τητα». «Απέ­να­ντι», όπως τόνισε, «σε οποια­δή­ποτε απα­ρά­δε­κτη προ­σπά­θεια να αμφι­σβη­τη­θεί το διεθνές δίκαιο και οι διε­θνείς συμ­βά­σεις». Υπο­γράμ­μισε ότι «με την ίδια απο­φα­σι­στι­κό­τητα, και όσο δύσκολο κι αν είναι, θα συνε­χί­σουμε να επι­διώ­κουμε τη συνερ­γα­σία, την ειρήνη, την καλή γει­το­νίας, με όλους τους γεί­το­νες μας». Είπε ότι το 2018 πρέπει να είναι ένα έτος προόδου στις σχέσεις μας με όλους τους γεί­το­νες μας, ούτως ώστε αυτές να αρχί­σουν να αντα­πο­κρί­νο­νται στη σύγ­χρονη εποχή και στις σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών μας.

Ο κ. Τσίπρας, παρά τις δυσκο­λίες, δήλωσε βέβαιος ότι «μπαί­νουμε σε μια εποχή κανο­νι­κό­τη­τας, με νέες προ­κλή­σεις που ανοί­γο­νται μπροστά μας, αλλά με μεγα­λύ­τερη απο­φα­σι­στι­κό­τητα για να τις ξεπε­ρά­σουμε». «Γιατί τώρα βλέ­πουμε πού πάμε. Ξέρουμε πώς θα πάμε. Έχουμε ανοίξει με πολλές θυσίες και πολύ κόπο, τον δρόμο για να πάμε. Και είμαστε πολύ σίγου­ροι ότι θα πάμε». Είπε ότι κοντο­ζυ­γώ­νει η στιγμή, «η μέρα που θα γίνει πράξη το όνειρο, μετά από 8 ολό­κληρα χρόνια να βγει από τα προ­γράμ­ματα επι­τρο­πείας». Σχο­λί­ασε ότι «επειδή αδι­κή­θηκε η περιοχή, γιατί από τα Δωδε­κά­νησα μπήκαμε (σ.σ. στο μνη­μό­νιο), θα έρθω στα μέρη σας για να το γιορ­τά­σουμε μαζί».

Ειδι­κό­τερα, ευχα­ρί­στησε για την τιμή να τον κάνουν επίτιμο δημότη και εκ μέρους όλων των Ελλήνων ευχα­ρί­στησε όλους τους Δωδε­κα­νή­σιους «γιατί όχι μόνο φυλάτε Θερ­μο­πύ­λες στο Αιγαίο, αλλά και δίνετε με πείσμα και απο­φα­σι­στι­κό­τητα και επι­τυ­χία την μάχη της προ­κο­πής, της ανά­πτυ­ξης, της μόρ­φω­σης, να κρα­τή­σετε τον τόπο αυτό όρθιο, σε δύσκο­λες συν­θή­κες πολλές φορές».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θηκε στα βασικά προ­βλή­ματα που συνε­πά­γε­ται η ζωή στο νησί και για τα οποία είχαν μιλήσει νωρί­τερα ο δήμαρ­χος και ο έπαρχος: Προ­βλή­ματα συγκοι­νω­νίας, σύν­δε­σης με το κέντρο, αλλά και προ­βλή­ματα που συν­δέ­ο­νται με την πρω­το­γενή παρα­γωγή, με την παρου­σία του κράτους, με το αίσθημα ασφά­λειας που είναι απα­ραί­τητο για κάθε βήμα προόδου.

Παρά τα πλε­ο­νε­κτή­ματα της, είπε, η Κάλυ­μνος έχει και «μια σειρά από προ­βλή­ματα, που της έχουν κλη­ρο­δο­τή­σει οι μέχρι χτες πολι­τι­κές και η αδυ­να­μία συλ­λο­γι­κού σχε­δια­σμού για να αντι­με­τω­πι­στεί το ζήτημα της νησιω­τι­κό­τη­τας στον τόπο μας».

«Το πιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας, για το οποίο επε­ξερ­γα­ζό­μα­στε λύση είναι μια συνο­λική και συνε­κτική πολι­τική αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος της νησιω­τι­κό­τη­τας μας από τη θέσπιση του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου», σημεί­ωσε ο κ. Τσίπρας. «Φιλο­δο­ξούμε», τόνισε, «να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκ­δί­κη­σης δεκα­ε­τιών για τους νησιώ­τες μας, όχι επειδή βρε­θή­καμε στην ανάγκη να υλο­ποι­ή­σουμε ένα πρό­γραμμα που από την αρχή γνω­ρί­ζαμε τις δυσκο­λίες του, μέσα στις οποίες εντάσ­σε­ται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτί­μηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να δια­λέ­ξουμε από την αρχή αν θα προ­τι­μού­σαμε δια­φο­ρε­τικό ΦΠΑ ή μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο, η δική μου άποψη είναι για το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο». Γιατί, όπως εξήγησε, πρέπει να χτυ­πη­θεί το πρό­βλημα στη ρίζα του, αλλά­ζο­ντας το καθε­στώς των νησιών με το κέντρο και τα άλλα νησιά.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός σημεί­ωσε ότι η σχετική μελέτη ολο­κλη­ρώ­νε­ται μέχρι τα μέσα του επό­με­νου μήνα, στα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνερ­γα­σία με το Πανε­πι­στή­μιο του Αιγαίου. Θα περι­λαμ­βά­νει, όπως είπε, επι­δο­τή­σεις ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρίων των μονίμων κατοί­κων και επι­δό­τηση του επι­πλέον κόστους ακτο­πλοϊ­κής μετα­φο­ράς των προ­ϊ­ό­ντων (από και προς τα νησιά) και των καυ­σί­μων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοι­μά­ζε­ται ξεχω­ρι­στή πρόταση. Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέφερε ότι «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύ­σουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλά­σιο και πολ­λα­πλά­σιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδε­κά­νησα ή τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώ­τισσα». Είπε ακόμη ότι τα αρμόδια υπουρ­γεία θα προ­χω­ρή­σουν άμεσα στην εκπό­νηση της αντί­στοι­χης νομο­θε­τι­κής παρέμ­βα­σης, και πως υπάρχει η συναί­νεση και των εταίρων μας. Προ­σέ­θεσε ότι δεν ανα­φέ­ρε­ται μόνο στους θεσμούς, ανα­φέ­ρε­ται και στους εταί­ρους της ΕΕ, «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επι­τροπή Αντα­γω­νι­σμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διερ­γα­σία».

Ο κ. Τσίπρας ανα­φέρ­θηκε σε σειρά άλλων προ­βλη­μά­των και τις κινή­σεις της κυβέρ­νη­σης επ΄ αυτών. Από τη σύσκεψη που προη­γή­θηκε, ξεχώ­ρισε το θέμα της Ακα­δη­μίας Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού, για την ίδρυση της οποίας έχει υπάρξει συζή­τηση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουρ­γείο και τον Δήμο Καλύ­μνου. «Ήδη εξε­τά­ζο­νται συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για το κτίριο που θα την στε­γά­σει. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο ώστε από τον νέο ακα­δη­μαϊκό χρόνο να λει­τουρ­γή­σει η Ακα­δη­μία», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι μέριμνα της κυβέρ­νη­σης είναι η σχολή δυτών που ξεκί­νησε πάλι τη λει­τουρ­γία της, να επε­κτα­θεί το αντι­κεί­μενό της, ώστε να εκπαι­δεύ­ο­νται σ΄ αυτήν δύτες με ειδι­κό­τη­τες απα­ραί­τη­τες στη ναυ­πη­γική βιο­μη­χα­νία, που σήμερα υπο­χρε­ώ­νο­νται να φοιτούν στο εξω­τε­ρικό με υψηλό κόστος.

Μίλησε για το πρό­βλημα που αντι­με­τω­πί­ζει το αερο­δρό­μιο και έχει να κάνει με κακό σχε­δια­σμό. Ο πρω­θυ­πουρ­γός τηλε­φώ­νησε άμεσα στον υπουργό Υπο­δο­μών κατά τη διάρ­κεια της σύσκε­ψης, προ­κει­μέ­νου να στείλει κλι­μά­κιο της ΥΠΑ να εξε­τά­σει αν υπάρχει δυνα­τό­τητα είτε επέ­κτα­σης ή μετα­φο­ράς του σε άλλο σημείο (ο Δήμος το προσ­διο­ρί­ζει στην περιοχή Παλαιό­νη­σος) «και αν υπάρχει αυτή η δυνα­τό­τητα να προ­χω­ρή­σουμε άμεσα στην υλο­ποί­ηση του».

«Θετικά αντι­με­τω­πί­ζουμε, επίσης, την κατα­σκευή νέας απο­βά­θρας για την εξυ­πη­ρέ­τηση των νέων και πιο σύγ­χρο­νων πλοίων, που με δυσκο­λία προ­σεγ­γί­ζουν σήμερα το λιμάνι της Καλύ­μνου», είπε.

Τέλος, είπε ότι εδικά μέτρα λαμ­βά­νο­νται για την ενί­σχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγ­χρο­νι­σμό του νομικού πλαι­σίου. Και από την άλλη με την εφαρ­μογή του Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος Αλιείας, στο οποίο δια­τί­θε­νται κοι­νο­τι­κοί πόροι ύψους 390 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από 520 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, με την εθνική συνει­σφορά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της υλο­ποί­η­σης των εξαγ­γε­λιών, «γιατί κι άλλοι εξήγ­γει­λαν ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση, κι άλλοι εξήγ­γει­λαν ότι θα εξι­σορ­ρο­πή­σουμε τα δημόσια οικο­νο­μικά, ότι θα πιά­σουμε πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα υψηλά, ότι θα βγούμε από τα μνη­μό­νια. Δεν τα κατά­φε­ραν όμως». Σημεί­ωσε ότι «αυτό που αλλάζει τώρα στην αυγή του νέου έτους και μας κάνει να αισθα­νό­μα­στε ελπίδα και αισιο­δο­ξία ξανά, είναι ότι εμείς δεν εξαγ­γέλ­λουμε, το κατα­φέρ­νουμε, βγαί­νουμε από την κρίση, βγαί­νουμε από τα μνη­μό­νια».

Παρα­πέ­μπο­ντας στους στίχους “Μέρα μέρωσε, τώρα που ξημε­ρώ­νει”, ενός παρα­δο­σια­κού τρα­γου­διού του νησιού, τόνισε ότι «αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για την χώρα μας. Επι­τέ­λους ξημε­ρώ­νει μια και­νούρ­για, καλύ­τερη μέρα για τον τόπο». Ανέφερε ειδι­κό­τερα ότι «η οικο­νο­μία παίρνει μπροστά, οι αγορές πιστο­ποιούν την πρόοδό μας, οι ελπίδες απαλ­λα­γής από αυτή την ταπει­νω­τική επι­τρο­πεία γίνο­νται βεβαιό­τητα». Σημεί­ωσε ακόμη ότι «η χώρα μας βρίσκει και πάλι τη θέση που της ανήκει στη διεθνή σκηνή, ως μια χώρα υπο­λο­γί­σιμη, αλλά και πυλώνας στα­θε­ρό­τη­τας, ειρήνης και ασφα­λείας σε μια ευρύ­τερα απο­στα­θε­ρο­ποι­η­μένη περιοχή, η βελ­τί­ωση του κύρους και της θέσης της χώρας ανα­γνω­ρί­ζε­ται διεθνώς». Υπο­γράμ­μισε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι οι θετικοί αριθμοί και τα θετικά απο­τε­λέ­σματα να περά­σουν στους ανθρώ­πους, να μην μείνουν στα­τι­στι­κές, να μειωθεί κι άλλο η ανεργία, να ανα­συ­γκρο­τη­θεί το κοι­νω­νικό κράτος.

Ανα­φερ­θείς στο προ­σφυ­γικό και τις δυσκο­λίες του, είπε ότι «οφεί­λουμε να δια­χει­ρι­στούμε ίσως ένα από τα πιο ευαί­σθητα θέματα που αφορούν όλη την ΕΕ, δια­τη­ρώ­ντας τις αρχές και τις αξίες και τον ανθρω­πι­σμό μας, αλλά ταυ­τό­χρονα και προ­στα­τεύ­ο­ντας το δικαί­ωμα των πολιτών μας στα νησιά μας να ζουν μια ζωή με ασφά­λεια και ευη­με­ρία».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.