ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ για τη νέα αγωνιστική περίοδο

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΣΤΙΒΟΣ ΠΑΙΔΕΣ

Το νέο μοντέλο που θα αφορά στον τρόπο ένταξης των αθλητών στις κατη­γο­ρίες σχε­δια­σμού ανα­κοί­νωσε η ΕΠΑΣ του ΣΕΓΑΣ, ενόψει της νέας αγω­νι­στι­κής σεζόν.

Η βασική φιλο­σο­φία της ομο­σπον­δίας παρα­μέ­νει ίδια και έχει να κάνει με την σύνδεση της διά­κριση στις μεγάλες διορ­γα­νώ­σεις με την ένταξη στις κατη­γο­ρίες σχε­δια­σμού.

Παράλ­ληλα η επίδοση έχει σημασία, ωστόσο είναι σημα­ντικό να σημειω­θεί σε αγώνα στόχο. Ετσι απο­φα­σί­σθηκε πως η επι­βε­βαί­ωση του ορίου στις μεγάλες διορ­γα­νώ­σεις των εθνικών ομάδων, θα δίνει την δυνα­τό­τητα στους αθλητές να εντάσ­σο­νται στη Γ΄ κατη­γο­ρία, αντί της Δ΄ που ίσχυε έως τώρα.

Η ΕΠΑΣ απο­φά­σισε επίσης πως κατ΄ε­ξαί­ρεση και μόνο για την κατη­γο­ρία Α/Γ οι αθλητές και αθλή­τριες θα παρα­μέ­νουν στην Α΄ κατη­γο­ρία μόνο αν πετύ­χουν επίδοση ίση με την 1η η έως 12η της  Παγκό­σμιας  κατά­τα­ξης Α/Γ σε συγκε­κρι­μέ­νους αγώνες . Ωστόσο σε κάθε περί­πτωση η παρα­μονή αθλητή σε μια κατη­γο­ρία για δεύτερη σεζόν θα συνο­δεύ­ε­ται απα­ραί­τητα από την αιτιο­λο­γη­μένη πρόταση του εθνικού προ­πο­νητή προς την ΕΠΑΣ και ανάλογα πάντα με την αγω­νι­στική πορεία του αθλητή μέσα στη σεζόν.

Παράλ­ληλα η ομο­σπον­δία πήρε μια σημα­ντική απόφαση σχετικά με τους αθλητές Κ18, που εντάσ­σο­νται στον σχε­δια­σμό. Σύμφωνα με αυτήν οι Παίδες και Κορα­σί­δες που θα εντάσ­σο­νται στις κατη­γο­ρίες (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄)δεν θα λαμ­βά­νουν μηνιαία οδοι­πο­ρικά και τα χρήματα που τους αντι­στοι­χούν θα πηγαί­νουν για ενί­σχυση εκπαι­δευ­τι­κών αναγκών τους.

Οι κατη­γο­ρίες του σχε­δια­σμού αυξά­νο­νται από τέσ­σε­ρις (4) σε πέντε (5),  Α, Β, Γ, Δ και ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Σε κάθε κατη­γο­ρία ανα­λο­γούν συγκε­κρι­μέ­νες παροχές. Οι αθλή­τριες και αθλητές εντάσ­σο­νται σε αυτές σύμφωνα με τις δια­κρί­σεις και τις επι­δό­σεις τους σε αγώνες στόχους της Ομο­σπον­δίας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται κατ εξαί­ρεση η ΕΠ.Α.Σ. μπορεί να στη­ρί­ζει  αθλή­τριες και αθλητές που δεν μετέ­χουν στις κατη­γο­ρίες του σχε­δια­σμού,  με αιτιο­λο­γη­μένη εισή­γηση της προς το Δ.Σ για την αντι­με­τώ­πιση σοβαρών εκτά­κτων προ­βλη­μά­των.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Οι παροχές για τους αθλητές των κατη­γο­ριών Α, Β, Γ, Δ και ΣΤΗΡΙΞΗΣ είναι:

– Οδοι­πο­ρικά (μόνο για τις κατη­γο­ρίες Α, Β, Γ, και Δ).

– Διαμονή στα κέντρα υψηλού αθλη­τι­σμού (εκεί που υπάρ­χουν ξενώνες), με βάση τη δια­θε­σι­μό­τητα σε δωμάτια και την μόνιμη κατοι­κία αθλη­τριών και αθλητών. Τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις λαμ­βά­νει το Δ.Σ μετά από πρόταση της ΕΠΕΟ.

– Υπο­τρο­φίες

Κάλυψη του συνόλου ή μέρους του κόστους για:

– Προ­πο­νη­τική προ­ε­τοι­μα­σία

– Επι­στη­μο­νική υπο­στή­ριξη: (βιοχημικές-εργομετρικές-ιατρικές εξε­τά­σεις δια­τρο­φική και ψυχο­λο­γική υπο­στή­ριξη). .

– Ιατρική – φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τική υπο­στή­ριξη στα τρία κέντρα υψηλού αθλη­τι­σμού (ΟΑΚΑ-ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ-ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ) ή όπου αλλού κριθεί απα­ραί­τητο από τον Αρχί­α­τρο της ομο­σπον­δίας και εγκρι­θεί από την ΕΠΑΣ.

– Συμ­με­τοχή σε προ­πο­νη­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις

– Προ­μή­θεια αθλη­τι­κού εξο­πλι­σμού

– Τέλος Συμ­με­τοχή στα συστή­ματα πρι­μο­δό­τη­σης που έχει καθιε­ρώ­σει ο ΣΕΓΑΣ (υψηλών δια­κρί­σεων – pointsystem).

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ – ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄

  • 1η – 3η   Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Α/Γ
  • 1η – 3η   Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα κλει­στού Α/Γ
  • 1η – 3η   Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα ανοι­κτού Α/Γ
  • 1η           Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα κλει­στού Α/Γ
  • 1η             Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  • 1η – 3η   Παγκό­σμιο Κύπελλο Βάδην Α/Γ
  • 1η – 3η   Παγκό­σμιο Ανω­μά­λου Δρόμου Α/Γ
  • 1η          Ευρω­παϊκό Πρω­τά­θλημα Νέων U23
  • 1η         Ευρω­παϊκό Πρω­τά­θλημα Ομάδων (S.L.)
  •     –         Παγκό­σμια ρεκόρ Α/Γ- ΝΕΩΝ -Ε/Ν

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄

  • 4η  – 8η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Α/ Γ
  • 4η – 8η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα κλει­στού Α/Γ
  • 4η – 8η    Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα ανοι­κτού Α/Γ
  • 2η – 3η    Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα κλει­στού Α/Γ
  • 2η – 3η     Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Νέων(U23)
  • 2η – 3η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  • 1η – 3η     Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  • 4η – 6η     Παγκό­σμιο Κύπελλο Βάδην Α/Γ
  • 1η – 3η    Ευρω­παϊκό κύπελλο βάδην Α/Γ
  • 4η – 8η     Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Α/Γ
  • 1η – 3η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Ε/Ν
  • 2η – 3η    Ευρω­παϊκό Πρω­τά­θλημα Ομάδων (S.L.)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄

  •  9η – 12η     Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Α/Γ
  •  9η – 12η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα κλει­στού Α/Γ
  • 4η – 8η       Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα κλει­στού Α/Γ
  • 9η – 12η    Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα ανοι­κτού Α/Γ
  • 4η – 8η       Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Νέων (U23)
  • 4η – 8η       Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  •  1η  – 3η       Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Π/Κ??
  • 4η – 6η        Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  • 7η – 12η      Παγκό­σμιο Κύπελλο Βάδην
  • 2η – 3η        Ευρω­παϊκό κύπελλο βάδην Α/Γ
  • 1η               Ευρω­παϊκό κύπελλο βάδην Ε/Ν
  • 1η – 3η       Παγκό­σμιο κύπελλο βάδην Ε/Ν
  • 1η  – 3η       Ευρω­παϊκό κύπελλο 10.000μ Α/Γ
  • 4η – 6η        Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Ε/Ν
  • 9η – 12η     Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Α/Γ
  • 4η – 6η       Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα ομάδων S/L
  • 1η             Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα ομάδων Συν­θέ­των
  • Επί­τευξη ορίων Σ.Ε.Γ.Α.Σ για τις διε­θνείς διορ­γα­νώ­σεις Α/Γ για το 2018, με την προ­ϋ­πό­θεση της επι­βε­βαί­ω­σης τους στους συγκε­κρι­μέ­νους αγώνες: Ευρω­παικό Πρω­τά­θλημα Ανοι­κτού Α/Γ 2018, Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλημα Κλει­στού Α/Γ 2018.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ΄

  • 12η -16η   Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Α/Γ
  • 9η – 12η    Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Νέων (U23)
  • 9η  – 12η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  • 7η – 8η     Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Ε/Ν
  • 4η – 8η      Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Π/Κ??
  • 2η – 3η      Ευρω­παϊκό κύπελλο βάδην Ε/Ν
  • 4η – 8η     Ευρω­παϊκό κύπελλο βάδην Α/Γ
  • 4η – 6η     Παγκό­σμιο κύπελλο βάδην Ε/Ν
  • 7η – 12η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Ε/Ν
  • 2η – 3η     Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα ομάδων Συν­θέ­των.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ – ΑΘΛΗΤΩΝ

  1. Προ­πό­νηση με ομο­σπον­δια­κούς προ­πο­νη­τές ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό,  με προ­πο­νητή που τελεί υπό  την έγκριση της Ομο­σπον­δίας.
  2. Πλήρης τήρηση του κανο­νι­σμού λει­τουρ­γίας των Εθνικών Ομάδων   και των απο­φά­σεων του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου του ΣΕΓΑΣ. Παρα­βί­αση του κανο­νι­σμού συνε­πά­γε­ται απο­μά­κρυνση από το σχε­δια­σμό και στέρηση των παροχών που προ­βλέ­πο­νται.
  3. Πλήρης τήρηση των κανόνων ενάντια στη χρήση απα­γο­ρευ­μέ­νων ουσιών και μόνιμη δια­θε­σι­μό­τητα για έκτα­κτους ελέγ­χους doping, όποτε κρίνει η Ομο­σπον­δία απα­ραί­τητο.

4.Υπο­χρε­ω­τική συμ­με­τοχή σε προ­πο­νη­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις, εκδη­λώ­σεις και σεμι­νά­ρια της Ομο­σπον­δίας όταν αυτό ζητηθεί από τον αντί­στοιχο Εθνικό Προ­πο­νητή.

  1. Υπο­χρε­ω­τική συμ­με­τοχή σε όλες ανελ­λι­πώς τις υπο­χρε­ώ­σεις της Εθνικής Ομάδας, εφόσον κληθούν.
  2. Υποβολή από τους προ­πο­νη­τές του στην αρχή της χρονιάς προ­πο­νη­τι­κού σχε­δια­σμού,  σύμφωνα με τους στόχους της Ομο­σπον­δίας και  υλο­ποί­ησή του  μετά από την έγκριση των αντί­στοι­χων Εθνικών προ­πο­νη­τών. Υπο­χρέ­ωση όλων των προ­πο­νη­τών  πρέπει να είναι η αγω­νι­στική κορύ­φωση των αθλη­τριών και αθλητών τους στον αγώνα-ες στόχο της ομο­σπον­δίας η εφαρ­μογή των κανο­νι­σμών Εθνικών Ομάδων και η συμ­μόρ­φωση με τις απο­φά­σεις του Δ.Σ και τις υπο­δεί­ξεις του αντί­στοι­χου Εθνικού Προ­πο­νητή.
  3. Για τις ομάδες των σκυ­τα­λο­δρο­μιών σε κατη­γο­ρία μπαί­νουν οι (4) αθλητές αθλή­τριες που θα συμ­με­τέ­χουν και (1) ένας-μία ανα­πλη­ρω­μα­τι­κός.
  4. Μόνο για την κατη­γο­ρία των Π/Κ η ένταξή τους σε κατη­γο­ρία μετά τις αγω­νι­στι­κές επι­τυ­χίες που προ­βλέ­πο­νται από τον σχε­δια­σμό για το (2018) δεν θα δίνεται Μηνιαία οικο­νο­μική στήριξη αλλά το ποσό που προ­βλέ­πε­ται θα δίνεται στους αθλητές-τριες μετά από πρόταση του αντί­στοι­χου Εθνικού προ­πο­νητή για ενί­σχυση εκπαι­δευ­τι­κών αναγκών των Αθλητών-τριών.

9.Τέλος προ­βλέ­πε­ται  ότι η ένταξη αθλη­τριών και αθλητών  στις κατη­γο­ρίες Α,Β,Γ,Δ  ή η άνοδος σε μεγα­λύ­τερη κατη­γο­ρία θα γίνεται  άμεσα μετά  από την επί­τευξη των προ­ϋ­πο­θέ­σεων για την αντί­στοιχη  κατη­γο­ρία σε όλη τη διάρ­κεια της αγω­νι­στι­κής περιό­δου.   Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση ένταξης  ή ανόδου   ο έλεγχος doping  μετά από επι­κοι­νω­νία με τον αντί­στοιχο Εθνικό προ­πο­νητή. (Άμεσα μετά τον αγώνα επί­τευ­ξης της διά­κρι­σης ένταξης).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΝΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ (Δια­κρί­σεις το 2017 παρα­μονή και το 2019)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Α΄
 1η      Θέση  Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
 1η      Θέση Ευρω­παϊκό Πρω­τά­θλημα Νέων U23
–           Επί­τευξη Παγκό­σμιου ρεκόρ Α/Γ- ΝΕΩΝ -Ε/Ν
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄
 2η – 3η      Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
 1η – 3η      Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Ε/Ν
 2η – 3η      Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Νέων(U23)
 1η – 3η       Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Ε/Ν
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄
 4η – 6η    Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Νέων (U23)
 4η – 6η   Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Ε/Ν
 4η – 8η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ε/Ν
 1η – 3η   Ευρω­παϊκό πρω­τά­θλημα Π/Κ
 1η – 3η    Παγκό­σμιο κύπελλο βάδην Ε/Ν
 1η – 3η   Ευρω­παϊκό κύπελλο βάδην Ε/Ν
 4η – 8η    Παγκό­σμιο πρω­τά­θλημα Ανω­μά­λου Ε/Ν

 

6:Κατ εξαί­ρεση και μόνο για την κατη­γο­ρία Α/Γ έχουμε παρα­μονή στην Α΄ κατη­γο­ρία για εκεί­νους τους αθλητές που θα πετύ­χουν επίδοση ίση με την 1η η έως 12η της  Παγκό­σμιας  κατά­τα­ξης Α/Γ (Η επίδοση να έχει επι­τευ­χθεί στο Παν/νιο πρωτ/μα Α/Γ – σε διεθνή μίτινγκ IAFF,EAA– σε διε­θνείς συνα­ντή­σεις με την Εθνική ομάδα)

7: Σε κάθε περί­πτωση για να παρα­μεί­νουν  αθλητές-τριες στην κατη­γο­ρία που προ­βλέ­πε­ται,  θα πρέπει να υπάρχει αιτιο­λο­γη­μένη πρόταση για την αγω­νι­στική πορεία το 2018  από τον Εθνικό προ­πο­νητή και αποδοχή αυτής από την ΕΠΑΣ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.