Αυξήθηκε στη Ρόδο ο πληθυσμός των ελαφιών

Σημαντική αύξηση φαίνεται να παρουσιάζει ο πληθυσμός των ελαφιών που ζουν στη Ρόδο. Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπονείται από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, στο νησί μας ζουν πλέον 1500 ελάφια, αριθμός ικανοποιητικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μερικά χρόνια είχαν μείνει μόνο μερικές δεκάδες.
Η Διεύθυνση Δασών, όπως δήλωσε ο επιθεωρητής Δασών Νοτίου Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, καταμετρά ανά μήνα τα ελάφια που ζουν στο νησί. Στην προσπάθεια αυτή μετέχει και ο Ιταλός βιολόγος κ. Μάρκο Μασέτι που έχει γράψει και βιβλίο σχετικά με τα ελάφια της Ρόδου.
«Εδώ και ένα χρόνο περίπου κάνουμε έρευνα για τα ελάφια κάτι που θα συνεχιστεί για δώδεκα μήνες ακόμη. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα στο Παρίσι και στο Λονδίνο μαζί με τον καθηγητή κ. Μάρκο Μασέτι που έχει γράψει και σχετικό βιβλίο», δήλωσε ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης.
«Αντικείμενο της έρευνας, είναι η καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών που ζουν στο νησί της Ρόδου για να δούμε αν έχουν αυξηθεί και σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Θα υπολογίσουμε πόσα ακόμη ελάφια χρειαζόμαστε για να πούμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης.
Ερωτηθείς για τις ζημιές, που όπως καταγγέλλεται, προκαλούν τα ελάφια στη Νότια Ρόδο, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε πως αυτό συμβαίνει, αλλά οι αγρότες θα πρέπει να αποζημιώνονται από το κράτος.
«Σαφώς και κάνουν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Τρώνε και τα ελάφια ό,τι και τα άλλα ζώα. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε, ότι ο πληθυσμός των ελαφιών ακόμη και τώρα είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον αριθμό των υπολοίπων ζώων (κατσίκια και πρόβατα). ¶ρα και οι ζημιές, είναι σαφώς λιγότερες. Οι αγρότες που υφίστανται ζημιές από τα ελάφια, πρέπει να αποζημιώνονται από ένα κρατικό φορέα. Το υπουργείο λαθεμένα δεν τα χαρακτηρίζει ως άγρια ζώα. Δεν μπορεί να θεωρούνται οικόσιτα», επεσήμανε ο Επιθεωρητής Δασών.
Τα ελάφια dama-dama είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι τους. Πάντοτε υπάρχουν όμως ασυνείδητοι λαθροθήρες που δεν χάνουν την ευκαιρία για να τα σκοτώνουν.
Εξαιτίας των πυρκαγιών, που πλήττουν τη Ρόδο, τα ελάφια αρκετές φορές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα δάση και να καταφεύγουν σε πεδινές περιοχές για να βρουν τροφή. Τις περισσότερες φορές το πετυχαίνουν αφού βρίσκουν τροφή στις εκτάσεις που καλλιεργούνται προκαλώντας πονοκέφαλο στους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν συνηθίσει πια και τα κανονάκια που τοποθετούν οι γεωργοί για να τα φοβίσουν και κυκλοφορούν ανενόχλητα.
«Ο πληθυσμός ελαφιών Dama Dama είναι μοναδικός. Ασχοληθήκαμε τα τελευταία χρόνια εντατικά, το Δασαρχείο και ο Κυνηγετικός Σύλλογος με την προστασία αυτού του είδους, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού τους», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.