ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Υπεύθυνοι και η κυβέρνηση και οι δανειστές για το χρέος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης

Του  Γρη­γό­ρη Τζιο­βά­ρα

Δι­μέ­τω­πη κρι­τι­κή τόσο κατά των δα­νει­στών όσο και κατά της κυ­βέρ­νη­σης άσκη­σε ανα­φε­ρό­με­νος στο ζή­τη­μα του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους ο πρό­ε­δρος της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, μι­λώ­ντας στο συ­νέ­δριο Concordia 2017.

«Οι δα­νει­στές δεν κρά­τη­σαν την υπό­σχε­ση που έδω­σαν το Νο­έμ­βριο του 2012 ανα­φο­ρι­κά με το χρέος», τό­νι­σε ο κ. Μη­τσο­τά­κης. «Είναι, επί­σης, αλή­θεια ότι το χρέος της Ελ­λά­δας κα­τέ­στη σαφώς λι­γό­τε­ρο βιώ­σι­μο τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια», πρό­σθε­σε, συ­μπλη­ρώ­νο­ντας. «Είναι ανα­γκαίο να δοθεί μια λύση για το χρέος προ­κει­μέ­νου να μπο­ρού­με να ελ­πί­ζου­με σε μα­κρο­χρό­νια ανά­πτυ­ξη της οι­κο­νο­μί­ας».

Ο ίδιος ωστό­σο επέ­μει­νε ότι απο­τε­λεί επι­τα­κτι­κή ανά­γκη για την Ελ­λά­δα να πεί­σει τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους και το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο για την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά της να προ­χω­ρή­σει σε δο­μι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. «Είναι ξε­κά­θα­ρο», είπε, «ότι η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση λόγω ιδε­ο­λη­ψί­ας δεν μπο­ρεί και δεν είναι στην πράξη δε­σμευ­μέ­νη στις δο­μι­κές αλ­λα­γές του προ­γράμ­μα­τος διά­σω­σης».

Ανα­φο­ρι­κά, ωστό­σο, με το δη­μο­σιο­νο­μι­κό κομ­μά­τι, που είναι, όπως είπε, άμεσα συν­δε­δε­μέ­νο με τη βιω­σι­μό­τη­τα του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, «πρέ­πει να απο­κα­τα­στή­σου­με την αξιο­πι­στία μας ως χώρα. Μόνο τότε, θα μπο­ρού­σε να δια­πραγ­μα­τευ­τού­με με τους δα­νει­στές μας την κα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή συμ­φω­νία, όχι μόνο σχε­τι­κά με τη βιω­σι­μό­τη­τα του χρέ­ους, αλλά κυ­ρί­ως για τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, που αφο­ρούν στην πε­ρί­ο­δο μετά το τέλος του προ­γράμ­μα­τος».

Ο αρ­χη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης διευ­κρί­νι­σε ότι κατά τη δική του αντί­λη­ψη με­ταρ­ρυθ­μί­σεις δεν είναι μόνο η φι­λε­λευ­θε­ρο­ποί­η­ση της οι­κο­νο­μί­ας. «Είναι αδια­νό­η­το για μένα το γε­γο­νός ότι – την ώρα που μι­λά­με – η κυ­βέρ­νη­ση προ­ω­θεί νο­μο­σχέ­διο για την Παι­δεία, που γυρ­νά­ει την Ελ­λά­δα πίσω στη δε­κα­ε­τία του ’80», ανέ­φε­ρε. Και συ­νέ­χι­σε λέ­γο­ντας: «Όταν μιλάω για με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, δεν εννοώ μόνο το άνοιγ­μα κλει­στών επαγ­γελ­μά­των ή την προ­ώ­θη­ση απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων. Αυτές είναι σί­γου­ρα ση­μα­ντι­κές, αλλά οι βα­θιές τομές που έχει ανά­γκη αυτή η χώρα έχουν να κά­νουν με την εκ­παί­δευ­ση και τη διαρ­κή με­τεκ­παί­δευ­ση, ώστε οι ερ­γα­ζό­με­νοι να έχουν τα απα­ραί­τη­τα προ­σό­ντα να αντα­πο­κρι­θούν στις επαγ­γελ­μα­τι­κές προ­κλή­σεις».

«Η με­γα­λύ­τε­ρη δια­φο­ρά ανά­με­σα στην Ευ­ρώ­πη και τις ΗΠΑ», επε­σή­μα­νε ο κ. Μη­τσο­τά­κης, «είναι ο τρό­πος που οι χώρες της Ευ­ρώ­πης αντι­με­τω­πί­ζουν την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα. Οι Η.Π.Α. είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­τυ­χη­μέ­νες στο να αξιο­ποιούν το ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο υπο­στη­ρί­ζο­ντας νέες και­νο­τό­μες ιδέες. Επι­τρέ­πουν στις νε­ο­φυ­είς επι­χει­ρή­σεις να λά­βουν εύ­κο­λα χρη­μα­το­δό­τη­ση, να ανα­πτυ­χθούν και να με­γα­λώ­σουν πολύ γρή­γο­ρα».

«Αυτή», συ­νέ­χι­σε, «είναι μια με­γά­λη πρό­κλη­ση και για την Ελ­λά­δα. Βλέ­που­με την άνοδο μιας νέας επι­χει­ρη­μα­τι­κής κουλ­τού­ρας στη χώρα μας ως απο­τέ­λε­σμα της κρί­σης. Νέοι άν­θρω­ποι στρέ­φο­νται στην επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, αντί να ανα­ζη­τή­σουν μια θέση στο Δη­μό­σιο. Εκτι­μώ ότι αυτή είναι  μια υγιής εξέ­λι­ξη. Ωστό­σο, προ­φα­νώς, απαι­τεί­ται ένα ολό­κλη­ρο πλαί­σιο, προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χθούν τέ­τοιες προ­σπά­θειες».

Μι­λώ­ντας για την ευ­ρω­παϊ­κή ολο­κλή­ρω­ση, ανέ­φε­ρε ότι «το απο­τέ­λε­σμα των γαλ­λι­κών εκλο­γών, η εσω­στρέ­φεια που επι­δει­κνύ­ουν οι ΗΠΑ αλλά και το Brexit θα δώ­σουν -μετά και τις γερ­μα­νι­κές εκλο­γές- την απα­ραί­τη­τη ώθηση για να κι­νη­θού­με μπρο­στά όσον αφορά στο ευ­ρω­παϊ­κό πρό­τζεκτ».

Στο θέμα της ασφά­λειας, ο κ. Μη­τσο­τά­κης είπε ότι «δεν νο­εί­ται ελευ­θε­ρία χωρίς ασφά­λεια. Το να νιώ­θου­με φόβο στις ίδιες μας τις πό­λεις και να νιώ­θου­με ότι απει­λού­νται οι ζωές μας είναι κάτι που δεν μπο­ρού­με να ανε­χθού­με».

Χα­ρα­κτή­ρι­σε «πα­γκό­σμια πρό­κλη­ση» την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή και συ­μπλή­ρω­σε: «Έχου­με το πα­ρά­δειγ­μα των ΗΠΑ όπου η στρο­φή σε εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές ενέρ­γειας συ­νει­σέ­φε­ρε στη δη­μιουρ­γία νέων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Και αυτή είναι μια τάση που θα μπο­ρού­σε να επι­κρα­τή­σει και στην Ελ­λά­δα λόγω της γε­ω­γρα­φι­κής θέσης της χώρας».

«Με απα­σχο­λεί ιδιαί­τε­ρα το ζή­τη­μα της τέ­ταρ­της βιο­μη­χα­νι­κής επα­νά­στα­σης», είπε ο κ. Μη­τσο­τά­κης και πρό­σθε­σε: «Είναι πι­θα­νό να βρι­σκό­μα­στε σε ένα ση­μείο της αν­θρώ­πι­νης ιστο­ρί­ας όπου τα κέρδη και ο πλού­τος που πα­ρά­γε­ται να μην είναι απα­ραί­τη­τα συν­δε­δε­μέ­να με τη δη­μιουρ­γία νέων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Η ανά­πτυ­ξη της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης ανα­πό­φευ­κτα θα οδη­γή­σει στην κα­τάρ­γη­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων επαγ­γελ­μά­των».

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.