ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Παύλος Σάμιος στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης – Εκθεση: “Από το βυθό της μνήμης”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
έκθεση

 

Τρεις ση­μα­ντι­κές ενό­τη­τες δου­λειάς των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων πα­ρου­σιά­ζει ο Παύ­λος Σά­μιος στην έκ­θε­ση του που έχει τίτλο «Από το βυθό της μνή­μης» και εγκαι­νιά­ζε­ται στις 16 Ιου­νί­ου στο Μου­σείο Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Τέ­χνης του Δήμου Ρόδου και συ­γκε­κρι­μέ­να στη Νέα Πτέ­ρυ­γα του Νεστoρί­δειου Με­λά­θρου. Πρό­κει­ται για την πρώτη με­γά­λη έκ­θε­ση του κα­τα­ξιω­μέ­νου ζω­γρά­φου στο νησί των Ιπ­πο­τών και μά­λι­στα σ έναν τόσο κα­λαί­σθη­το χώρο, που ανα­δει­κνύ­ει τις τά­σεις της ελ­λη­νι­κής ζω­γρα­φι­κής και δι­η­γεί­ται μέσω της τέ­χνης την σύγ­χρο­νη ιστο­ρία της Ελ­λά­δος των τε­λευ­ταί­ων 100 και πλέον χρό­νων. Την επι­μέ­λεια της έκ­θε­σης έχει η κρι­τι­κός και ιστο­ρι­κός τέ­χνης Αθηνά Σχινά.

Η έκ­θε­ση πα­ρου­σιά­ζει αντι­προ­σω­πευ­τι­κά έργα του τρό­που ερ­γα­σί­ας που ο Παύ­λος Σά­μιος υιο­θέ­τη­σε τα τε­λευ­ταία επτά χρό­νια. Πρό­κει­ται για έργα που ανα­δει­κνύ­ουν την ερω­τι­κή σχέση του καλ­λι­τέ­χνη με την ίδια τη ζω­γρα­φι­κή, αλλά και με τη θε­μα­το­λο­γία του. Πα­ράλ­λη­λα η έκ­θε­ση κάνει μια μικρή ανα­δρο­μή στη δου­λειά του ει­κα­στι­κού καλ­λι­τέ­χνη, πα­ρέ­χο­ντας μια πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να του συ­νό­λου του έργου του.

Στην πρώτη ενό­τη­τα έργων της έκ­θε­σης ο Παύ­λος Σά­μιος μας απο­κα­λύ­πτει την ιδιαί­τε­ρη σχέση που ανα­πτύσ­σει ο ζω­γρά­φος με το μο­ντέ­λο του. Σε μια δη­μιουρ­γι­κή αντί­στι­ξη επι­σκέ­πτε­ται νοητά τα ατε­λιέ κο­ρυ­φαί­ων δα­σκά­λων της τέ­χνης και δη­μιουρ­γεί ένα νέο έργο που με­τα­φέ­ρει στο θεατή τη μα­γεία της ζω­γρα­φι­κής έμπνευ­σης που γεννά στον ζω­γρά­φο η θέα του μο­ντέ­λου του

«Όλοι οι ζω­γρά­φοι πριν από μένα, όλοι ανε­ξαι­ρέ­τως, έχουν κα­τα­γρά­ψει αυτήν την μα­γι­κή σχέση με το μο­ντέ­λο τους από τον Βε­λά­σκεθ ως τον Κουρ­μπέ και στις μέρες μας ο Πι­κά­σο. Αστα­μά­τη­τα μας έδω­σαν ει­κό­νες από τις πιο προ­σω­πι­κές τους στιγ­μές, που μόνοι τους, ολο­μό­να­χοι, βρέ­θη­καν μπρο­στά στην ίδια τη ζω­γρα­φι­κή για με­γά­λα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, ξε­κι­νώ­ντας από το κι­νη­τή­ριο ερέ­θι­σμα που τους έδωσε το μο­ντέ­λο τους», λέει ο ίδιος ο Παύ­λος Σά­μιος, ανα­φε­ρό­με­νος σ αυτήν την ενό­τη­τα δου­λειάς του.

Στη δεύ­τε­ρη ενό­τη­τα έργων που πε­ρι­λαμ­βά­νει η έκ­θε­ση πα­ρου­σιά­ζο­νται έργα στα οποία ο ζω­γρά­φος ανα­τρέ­χει στην Κυ­κλα­δι­κή εποχή για να κάνει ένα άλμα στο χρόνο και να φτά­σει στις μέρες μας, απο­δει­κνύ­ο­ντας το πόσο δια­χρο­νι­κό σύμ­βο­λο είναι το γυ­ναι­κείο γυμνό. Μια δυ­να­μι­κή ει­κα­στι­κή συ­νο­μι­λία που ξε­περ­νά τα όρια του χρό­νου και ανα­δει­κνύ­ει το γυμνό ως αιώ­νιο σύμ­βο­λο ερω­τι­σμού και δη­μιουρ­γί­ας.

«Ο Πι­κά­σο και ο μο­ντερ­νι­σμός, η κλα­σι­κή ανα­πα­ρα­στα­τι­κή, η βυ­ζα­ντι­νή κα­τάρ­γη­ση της προ­ο­πτι­κής. Έκ­πλη­ξη; Ο Παύ­λος Σά­μιος φέρ­νει έναν κα­τε­ξο­χήν «ανα­το­λι­κό» τρόπο (Βυ­ζά­ντιο) σ έναν κα­τε­ξο­χήν δυ­τι­κό θέμα (πορ­τρέ­το, γυμνό) και κα­τα­φέρ­νει και τα συν­θέ­τει», γρά­φει ο ιστο­ρι­κός τέ­χνης Θα­νά­σης Μου­τσό­που­λος.

«Με τη ζω­γρα­φι­κή πα­ρά­δο­ση του τόπου μας, τη βυ­ζα­ντι­νή και την αρ­χαία, επα­να­το­πο­θε­τεί στο έργο του το πρό­βλη­μα των σχέ­σε­ων  με το πα­ρελ­θόν, όχι στο επί­πε­δο της στεί­ρας νο­σταλ­γί­ας, αλλά σε εκεί­νο της πί­στης και της συ­νει­δη­το­ποί­η­σης ότι ο καλ­λι­τέ­χνης είναι απο­δέ­κτης και συ­γκοι­νω­νός της πο­λι­τι­σμι­κής κλη­ρο­νο­μιάς του», γρά­φει η ιστο­ρι­κός τέ­χνης Όλγα Μεν­τζα­φού Πο­λύ­ζου.

«Η εποχή που με έχει επη­ρε­ά­σει πε­ρισ­σό­τε­ρο είναι η βυ­ζα­ντι­νή, μια κι έχω ασχο­λη­θεί πολύ μαζί της από μι­κρός, πριν τη Σχολή Καλών Τε­χνών», λέει ο Παύ­λος Σά­μιος και συ­νε­χί­ζει: «Η γαλ­λι­κή σχολή επί­σης μου έχει δώσει πολλά, εννοώ τον ιμπρε­σιο­νι­σμό. Από τον ει­κο­στό αιώνα, ο πρώ­τος που με τρά­ντα­ξε στα 17 μου χρό­νια ήταν ο Πι­κά­σο. Νο­μί­ζω ότι αυτόν τον κου­βα­λάω μέσα μου σαν αντί­βα­ρο για το πού πρέ­πει να φτάσω σαν καλ­λι­τέ­χνης. Πολλά χρω­στάω επί­σης στους δα­σκά­λους μου, τον Νίκο Νι­κο­λά­ου, που με δί­δα­ξε να βλέπω τα μυ­στι­κά των αρ­χαί­ων Ελ­λή­νων και τον Γιάν­νη Μό­ρα­λη, που με έμαθε τα περί φωτός, τα περί της σύν­θε­σης κι όλα τα τερ­τί­πια της ζω­γρα­φι­κής. Επί­σης σε ό,τι αφορά τη μο­ντέρ­να τέχνη και τις προ­ε­κτά­σεις της.»

Στην τρίτη ενό­τη­τα γί­νε­ται μια μικρή ανα­δρο­μή στο ει­κα­στι­κό έργο του Παύ­λου Σά­μιου, που δίνει μια πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κή ει­κό­να της πο­ρεί­ας του στην τέχνη.

Η έκ­θε­ση «Από το βυθό της μνή­μης» εγκαι­νιά­ζε­ται στις 16 Ιου­νί­ου και ώρα: 8.30 μ.μ.

Διάρ­κεια έκ­θε­σης ως: 15 Σε­πτεμ­βρί­ου.

Ώρες λει­τουρ­γί­ας της έκ­θε­σης: Τρίτη έως και Σάβ­βα­το 8.30 – 21.00.

Κυ­ρια­κή – Δευ­τέ­ρα κλει­στά

Η έκ­θε­ση θα φι­λο­ξε­νη­θεί στη Νέα Πτέ­ρυ­γα του Νε­στο­ρί­δειου Με­λά­θρου, που ανή­κει στο Μου­σείο Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Τέ­χνης του Δήμου Ρόδου, Oδός Ι & Π. Νε­στο­ρί­δου (πρώην Κώ), ανά­με­σα στο Νε­στο­ρί­δειο Μέ­λα­θρο και το Ξε­νο­δο­χείο των Ρόδων.

Τηλ: 2241025780

2241036646

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.