ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Περικοπές σε συντάξεις και δαπάνες υγείας-Παράταση του εργασιακού βίου

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης
Αυξή­σεις των ορίων ηλικίας και δρα­στι­κές περι­κο­πές των κρα­τι­κών δαπανών υγείας, αλλά κι αλλαγή θεσμι­κού πλαι­σίου για τη στήριξη των επαγ­γελ­μα­τι­κών ταμείων και του τρίτου πυλώνα ασφά­λι­σης, της ιδιω­τι­κής δηλαδή ασφά­λι­σης, προ­τεί­νει ο διοι­κη­τής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρ­νά­ρας.
Πιο συγκε­κρι­μένα, μιλώ­ντας σε συνέ­δριο του Economist για την ιδιω­τική ασφά­λιση, τόνισε: «Αυτό το πλαίσιο εκτυ­λισ­σό­με­νων περι­κο­πών στις συντά­ξεις δείχνει ότι ένα επαρκές και, ταυ­τό­χρονα, βιώσιμο “αμιγώς κοι­νω­νι­κο­α­σφα­λι­στικό” σύστημα δεν είναι οικο­νο­μικά εφικτό υπό τις παρού­σες συν­θή­κες στην Ελλάδα. Η οικειο­ποί­ηση των μεταρ­ρυθ­μι­στι­κών προ­σπα­θειών είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ενι­σχυ­θεί με πολι­τι­κές που αυξά­νουν το εισό­δημα των συντα­ξιού­χων στο μέλλον, παρέ­χο­ντας έτσι ένα κατάλ­ληλο κοι­νω­νικό δίχτυ ασφα­λείας και μετριά­ζο­ντας τις κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κές αντι­δρά­σεις ή τον κίνδυνο αντι­στρο­φής των μεταρ­ρυθ­μί­σεων. Οι πολι­τι­κές αυτές περι­λαμ­βά­νουν την παρά­ταση του εργα­σια­κού βίου και την αύξηση της απα­σχο­λη­σι­μό­τη­τας των εργα­ζο­μέ­νων μεγα­λύ­τε­ρης ηλικίας, την ενθάρ­ρυνση της ιδιω­τι­κής απο­τα­μί­ευ­σης ή, η μέθοδος που είναι συνη­θέ­στερη και πιο πρό­σφορη, τη συμπλή­ρωση των συντα­ξιο­δο­τι­κών δικαιω­μά­των που συσ­σω­ρεύ­ο­νται στο πλαίσιο των δημό­σιων συστη­μά­των του πρώτου πυλώνα με συστή­ματα επαγ­γελ­μα­τι­κής ασφά­λι­σης του δεύ­τε­ρου πυλώνα και με προ­σω­πικά συντα­ξιο­δο­τικά προ­ϊ­ό­ντα του τρίτου πυλώνα».
Ο Γ. Στουρ­νά­ρας, επίσης, τόνισε ότι οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις του 2012 δεν απέ­δω­σαν τα ανα­με­νό­μενα, καθώς ο ενιαίος τύπος υπο­λο­γι­σμού για τις κύριες συντά­ξεις και ο κανόνας μηδε­νι­κού ελλείμ­μα­τος των επι­κου­ρι­κών ταμείων δεν εφαρ­μό­στη­καν όπως είχε σχε­δια­στεί, οι μειώ­σεις των συντά­ξεων (που ανα­με­νό­ταν να οδη­γή­σουν σε ακα­θά­ρι­στη εξοι­κο­νό­μηση δαπανών ύψους 2¼% του ΑΕΠ) κρί­θη­καν αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές με απόφαση του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας το 2015, οι αυξή­σεις στα όρια ηλικίας συντα­ξιο­δό­τη­σης δεν είχαν ουσια­στικό απο­τέ­λε­σμα, καθώς διά­φο­ρες ευνοϊ­κές ρυθ­μί­σεις επέ­τρε­παν στους ασφα­λι­σμέ­νους να κάνουν χρήση επι­λο­γών πρόωρης συντα­ξιο­δό­τη­σης υπό το προϊ­σχύ­σαν και πιο «γεν­ναιό­δωρο» καθε­στώς.
Ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νος με όσα λέει το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί, είπε επι­κα­λού­με­νος τη Eurostat, ότι τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι οι συνο­λι­κές μετα­βι­βά­σεις προς τα ταμεία κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης από άλλους τομείς της γενικής κυβέρ­νη­σης ανήλθαν σε 7,1% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 3,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ. Ειδικά, δε, για το 2017, με δεδο­μένο ότι ο ΕΦΚΑ ανα­λαμ­βά­νει και τις εισφο­ρές του Δημο­σίου, οι μετα­βι­βά­σεις είναι πολύ πιθανόν να ξεπε­ρά­σουν την πρό­βλεψη του 9,9% του ΑΕΠ, καθώς αφενός υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκρε­μών αιτή­σεων συντα­ξιο­δό­τη­σης αφε­τέ­ρου παρα­τη­ρού­νται σοβαρά προ­βλή­ματα στην είσπραξη των εισφο­ρών, που εκτι­μά­ται ότι θα οδη­γή­σουν τελικά σε υστέ­ρηση έναντι των στόχων.
Ανα­φε­ρό­με­νος στα Ταμεία Επαγ­γελ­μα­τι­κής Ασφά­λι­σης, αλλά και τον τρίτο πυλώνα που είναι η ιδιω­τική ασφά­λιση, σημεί­ωσε ότι είναι ανε­νεργά καθώς δυνα­τό­τη­τες απο­τα­μί­ευ­σης και φορο­λο­γικά κίνητρα που απλά δεν υπάρ­χουν.
Σχο­λιά­ζο­ντας τις δαπάνες υγείας τόνισε ότι ο σχε­δια­σμός ενός συστή­μα­τος υγείας απαιτεί ανα­πό­φευ­κτα την επιλογή του αν αυτό θα έχει δημόσιο ή ιδιω­τικό χαρα­κτήρα ή ένα συν­δυα­σμό των δύο, ιδίως όσον αφορά τη χρη­μα­το­δό­τηση. «Ανα­πό­φευ­κτα ο ιδιω­τι­κός τομέας ανα­μέ­νε­ται να δια­δρα­μα­τί­σει ολοένα σημα­ντι­κό­τερο ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπη­ρε­σίες υγείας. Αν η πρώτη προ­τε­ραιό­τητα είναι η παροχή υπη­ρε­σιών σε όλους, τότε δεν μπορούν να παρέ­χο­νται όλες οι υπη­ρε­σίες υγείας. Μια απο­δε­κτή, αλλά μικρό­τε­ρου εύρους, προ­σέγ­γιση θα ήταν να γίνεται διά­κριση μεταξύ αφενός «αναγκών», και σ’ αυτή την κατεύ­θυνση να επι­διω­χθεί η παροχή υπη­ρε­σιών υψηλής ποιό­τη­τας στους πολίτες, και αφε­τέ­ρου «επι­θυ­μιών», που μπορεί να αφορούν ιατρι­κές ή και μη ιατρι­κές υπη­ρε­σίες, οι οποίες, παρότι οι ασθε­νείς τις θεωρούν σημα­ντι­κές, συμ­βάλ­λουν μόνο έμμεσα στην υγεία του πλη­θυ­σμού», τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά ο Διοι­κη­τής της ΤτΕ, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι: «Αναμ­φί­βολα, το κράτος πρέπει να μεριμνά για την προ­στα­σία των πολιτών του. Αλλά η πατερ­να­λι­στική στήριξη προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη θα πρέπει να παρέ­χε­ται με τρόπο που να προ­στα­τεύει τους φορο­λο­γού­με­νους. Ένας από τους πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κούς τρόπους για να επι­τευ­χθεί αυτό είναι η δημιουρ­γία μιας επαρκώς ρυθ­μι­ζό­με­νης αγοράς ιδιω­τι­κής ασφά­λι­σης για αυτούς τους κιν­δύ­νους, στην οποία η συμ­με­τοχή θα είναι υπο­χρε­ω­τική», σημεί­ωσε χαρα­κτη­ρι­στικά.
Γιώργος Αλε­ξά­κης
Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.