«Ο Καλλικράτης από σχέδιο μεταρρύθμισης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε συνταγή αποτυχίας»

«Το Νότιο Αιγαίο δεν μένει ανεπηρέαστο από την κρίση, πολύ περισσότερο που η περιφερειακή αρχή δεν δείχνει να έχει ένα σχέδιο για το πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτόν τον πανικό, το αλαλούμ, την απογοήτευση, την κατάθλιψη, την οργή και τη διάλυση».
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας «Οικολογικός ¶νεμος» κ. Νίκος Χρυσόγελος, προσθέτοντας πως η κρίση, επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα, ενώ η κεντρική διοίκηση παλινωδεί συνεχώς για το ποιος είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
“Απέναντι στα μεγάλα προβλήματα έπρεπε να υπάρξει μια καλά οργανωμένη Περιφέρεια, με γνώση, σχέδιο κι αποφασιστικότητα. Όμως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Η Περιφερειακή αρχή δεν καταδέχεται να ακούσει προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν λέει κουβέντα για τα όσα κάνει η κυβέρνηση (τουλάχιστον γι’ αυτά που επηρεάζουν τα νησιά μας) και το κυριότερο δεν έχει παρουσιάσει ένα δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα οργανωθεί αποτελεσματικά”, δηλώνει ο κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Η συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός ¶νεμος» Νίκου Χρυσόγελου αναλυτικά:
• Εξελίσσεται θετικά η πορεία της Περιφερειακής Αρχής, δηλαδή λειτουργεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Καλλικράτη και χωρίς προβλήματα;
Ούτε ο Περιφερειάρχης δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Το εγχείρημα του Καλλικράτη βασίστηκε σε σαθρές βάσεις και προβληματική προετοιμασία και αυτό δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες. Από σχέδιο μεταρρύθμισης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε συνταγή αποτυχίας. Το Νότιο Αιγαίο δεν μένει ανεπηρέαστο από την κρίση, πολύ περισσότερο που η Περιφερειακή αρχή δεν δείχνει να έχει ένα σχέδιο για το πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτόν τον πανικό, το αλαλούμ, την απογοήτευση, την κατάθλιψη, την οργή και τη διάλυση.
Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα έπρεπε να υπάρξει μια καλά οργανωμένη Περιφέρεια, με γνώση, σχέδιο κι αποφασιστικότητα. Όμως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Η Περιφερειακή αρχή δεν καταδέχεται να ακούσει προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν λέει κουβέντα για τα όσα κάνει η κυβέρνηση (τουλάχιστον γι’ αυτά που επηρεάζουν τα νησιά μας) και το κυριότερο δεν έχει παρουσιάσει ένα δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα οργανωθεί αποτελεσματικά. Κινείται αποσπασματικά, παραμένει σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων και επαφών με τους υπουργούς στη βάση προσωπικών σχεδιασμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πώς χειρίστηκε το θέμα των προτάσεων της Περιφέρειας στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τον κ. Joh Hahn. Ο Περιφερειάρχης δεν συζήτησε καν το θέμα πριν τη συνάντηση, ακόμα και όταν εμείς ενημερώσαμε εγκαίρως το Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητήσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις. Έκανε εκ των υστέρων μια προφορική ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά δεν κατέθεσε οποιοδήποτε έγγραφο, ούτε έδωσε τη δυνατότητα στους Περιφερειακούς Συμβούλους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν παρουσίασε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ένα σχέδιο που έχει προκύψει μέσα από διάλογο στο όργανο που έχει την αρμοδιότητα διαμόρφωσης ενός τέτοιου σχεδίου.
• Υπάρχουν αρμοδιότητες που θα έπρεπε να εκχωρηθούν για να διευκολυνθεί το έργο της Περιφέρειας;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έπρεπε να συζητάει, να τοποθετείται και να παρεμβαίνει σε ΚΑΘΕ νομοσχέδιο και πολιτική που επηρεάζει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Να έχει ενεργό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε σε κάθε ευρωπαϊκή πολιτική να ενσωματώνεται η νησιωτικότητα. Και κυρίως να χαράξει με συστηματικό διάλογο και σε συνεργασία με τις νησιωτικές κοινωνίες και τους διάφορους κοινωνικούς εταίρους ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιωσιμότητα, την Κοινωνική Συνοχή και Σύγκλιση στο εσωτερικό της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2012-2020).
Είχαμε προτείνει πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί η Περιφέρεια σε παρόμοιες απαιτήσεις. Η Περιφερειακή αρχή επέλεξε να αγνοήσει αυτές τις προτάσεις και να κινηθεί σταθερά στη γνωστή κατεύθυνση: «μία από τα ίδια».
Είναι γεγονός ότι η περιφερειακή οργάνωση της χώρας απαιτεί τομές σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών, μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς με τη συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας και νέες πολιτικές αντιλήψεις.
• Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της περιφερειακής αρχής; Επιτυγχάνεται;
Σε μια άλλη εποχή, προ κρίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο και η περιφερειακή αρχή θα είχαν ως κύρια ευθύνη τη χάραξη περιφερειακών πολιτικών στους διάφορους τομείς που επιλύουν προβλήματα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας, επιτυγχάνουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δημιουργούν τους όρους μακροχρόνιας ευημερίας των νησιωτικών κοινωνιών. Ο ρόλος της Περιφερειακής αρχής πάντως δεν είναι να κάνει δημόσιες σχέσεις ή να υιοθετεί γενικόλογες διακηρύξεις, όπως αυτή για τα θέματα υγείας στη συνεδρίαση του ΠΣ στη Νάξο, στις 1 Αυγούστου, αλλά να επιλύει προβλήματα σε τομείς όπως η υγεία, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές, η συγκοινωνία, η απασχόληση.
Καταθέτουμε συνεχώς ως περιφερειακή παράταξη, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, όχι μόνο την κριτική μας αλλά και προτάσεις για το πώς μπορεί η Περιφερειακή αρχή να ανταποκριθεί στο ρόλο της.
• Γιατί και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν ήταν δυνατό για μια φορά ακόμη να συζητηθούν θέματα της επικαιρότητας όπως για παράδειγμα η φορολόγηση των πολιτών και η τουριστική κατοικία ;
Υπάρχει νομίζω πολιτικό πρόβλημα, περιορισμένη κατανόηση του ρόλου που πρέπει να έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι καλή οργάνωση των διαδικασιών και περιορισμένη προετοιμασία των συνεδριάσεων. Η Περιφερειακή αρχή επικαλείται το γεγονός ότι πρέπει πρώτα να τελειώνουμε με τα διεκπεραιωτικά θέματα. Με καλύτερη προετοιμασία, ουσιαστική διαβούλευση, εμβάθυνση της δημοκρατίας και αποτελεσματικότερη οργάνωση (έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις) το Περιφερειακό Συμβούλιο θα μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στα τρέχοντα και διαχειριστικά θέματα αλλά και στα μεγάλα και σημαντικά. Αν η Περιφερειακή Αρχή σιωπά και το Περιφερειακό Συμβούλιο εμποδίζεται με όποιες δικαιολογίες να συζητήσει τα θέματα, η περιφέρεια θα περιορίζεται στα ψίχουλα πολιτικής, πόρων και αρμοδιοτήτων που θα της πετάει η κεντρική εξουσία και οι πολίτες θα αδυνατούν να καταλάβουν – και θα έχουν δίκιο βέβαια – ποιος είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Για το θέμα της «σύνθετης τουριστικής κατοικίας» 19 Περιφερειακοί Σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, έχουν ζητήσει, με κοινό κείμενό τους, να συζητηθεί το θέμα. Η Περιφερειακή αρχή όμως δεν το φέρνει προς συζήτηση, παραβιάζοντας τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΠΣ. Η στάση του Περιφερειάρχη, όμως, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι – όπως μου είχε δηλώσει στη Νάξο, σε ερώτησή μου γιατί δεν φέρνει το θέμα προς συζήτηση – συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι μεγάλες εταιρίες δηλώνουν ότι ήδη διαθέτουν σχέδια ή και εκτάσεις για κατασκευές σύνθετων τουριστικών κατοικιών, που οι περισσότερες προβλέπεται να γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι περιοχές Πρασονήσι και Αφάντου, είναι στις πρώτες δέκα που προορίζονται για εκποίηση; Ξέρετε ότι στο ζήτημα του ΦΠΑ στα είδη εστίασης ζητήσαμε ως παράταξη να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα που ασκούσε μεν κριτική στην άστοχη ενέργεια της κυβέρνησης αλλά κυρίως πρότεινε φορολογική ρύθμιση;
• Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες από την Περιφέρεια ή γίνονται διακρίσεις;
Είναι σημαντικό να επεξεργαστούμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο και ως Περιφερειακή αρχή ένα σχέδιο για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ΟΛΑ τα νησιά. Η δική μας άποψη, ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε λαϊκίστικη αντιμετώπιση του θέματος, να υπάρξει κουλτούρα ενιαίας περιφέρειας και κυρίως να διαμορφωθεί μέσα από διάλογο ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιωσιμότητα, την Κοινωνική Συνοχή και Σύγκλιση στο εσωτερικό της περιφέρειας Ν.οτίουΑιγαίου (2012-2020), που θα εξειδικεύει τους στόχους ανά νησί.

• Στην πρόσφατη συνεδρίαση έγινε λόγος για τους απολογισμούς της ΝΑ των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Ποια ήταν η άποψή σας;
Δεν θα μπορούσαμε βεβαίως να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά. Ο τρόπος που παρουσιάστηκαν οι απολογισμοί δεν επέτρεπε να γίνει αξιολόγηση του αποτελέσματος των χρημάτων που διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορα έργα. Πολλά, βέβαια, θα μπορούσαμε να πούμε για την συγκάλυψη φαινόμενων διαφθοράς ή ανοχής από όλο το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, αλλά και από τις δικαστικές αρχές, για παράδειγμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων που είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και παράνομη εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Ζητήσαμε άλλη μια φορά από το ΠΣ, τα οικονομικά στοιχεία να συνοδεύονται από ποιοτικούς δείκτες, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών.

• Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το άνοιγμα στην Ρωσική αγορά που επιχειρεί η Περιφέρεια και τι μπορεί να δώσει η αγορά της Τουρκίας ;
Πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί ποιο μοντέλο τουρισμού θέλουμε να υποστηριχθεί από την Περιφέρεια στο Νότιο Αιγαίο στα επόμενα χρόνια. Αυτή η επιλογή είναι αναγκαία μιας και συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στον τουρισμό με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δυστυχώς, όποια θέματα έχουν έρθει προς συζήτηση στο ΠΣ και αφορούν στον τουρισμό είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε μια στρατηγική.
Η στροφή (και) προς τη Ρωσική αγορά σηκώνει πολύ συζήτηση: επιδιώκεται η προσέλκυση Ρώσων καλλιτεχνών, ανθρώπων με ανησυχίες και αναζητήσεις, τουριστών που αναζητούν στοιχεία του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, τοπικά προϊόντα, γεύσεις ελευθερίας και δημοκρατίας αλλά και προσωρινή φυγή από ένα απολυταρχικό καθεστώς ή νεόπλουτων Ρώσων που θέλουν να ζήσουν διακοπές σε ξενοδοχεία με πισίνες, σε χώρους επίδειξης του πλούτου που έχουν συγκεντρώσει με όχι πάντα νόμιμο τρόπο;
Είμαστε γείτονες με τους Τούρκους και είμαστε καταδικασμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας, επιβάλλοντας – αν θέλετε – και στις πολιτικές ηγεσίες να προσαρμοστούν σε μια τέτοια προσέγγιση.