ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητούνται… ακριβά εξοχικά στην Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
εξοχική κατοικία

Σημάδια ανά­καμ­ψης στην αγορά παρα­θε­ρι­στι­κής κατοι­κίας στην Ελλάδα δια­πι­στώ­νουν ήδη από το 2016 οι μεγα­λο­με­σί­τες και σύμ­βου­λοι ακι­νή­των, με τη ζήτηση να επι­κε­ντρώ­νε­ται κυρίως σε επεν­δυ­τές από το εξω­τε­ρικό.

Δυτι­κο­ευ­ρω­παίοι, Ρώσοι, Κινέζοι, Αμε­ρι­κά­νοι, Λιβα­νέ­ζοι, Τούρκοι, Αιγύ­πτιοι και επεν­δυ­τές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να αγο­ρά­σουν εξοχικά στη χώρα μας, όπως επι­ση­μαί­νε­ται στην τελευ­ταία έκθεση της γνωστής εται­ρείας συμ­βού­λων ακι­νή­των Algean Property, με το ενδια­φέ­ρον τους να επι­κε­ντρώ­νε­ται τόσο σε δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς ανά την Ελλάδα, όσο και στην Αττική Ριβιέρα. «Οι ενδια­φε­ρό­με­νοι αγο­ρα­στές β’ κατοι­κίας θα μπο­ρού­σαν να δια­χω­ρι­στούν αυτή την στιγμή σε δύο βασικές κατη­γο­ρίες: Η πρώτη κατη­γο­ρία είναι αυτή που αντι­με­τω­πί­ζουν ένα εξοχικό στην Ελλάδα ως επέν­δυση και θέλουν να εξα­σφα­λί­σουν υψηλές απο­δό­σεις μέσω μίσθω­σης ή πώλησης με καλύ­τε­ρους όρους στο μέλλον. Η πλειο­ψη­φία των ενδια­φε­ρο­μέ­νων αυτής της κατη­γο­ρίας αναζητά υφι­στά­μενα ακίνητα με μία τιμή μεταξύ 500 χιλ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη κατη­γο­ρία είναι αυτή των ενδια­φε­ρο­μέ­νων που θέλουν να απο­κτή­σουν μία δεύτερη κατοι­κία στη χώρα μας για προ­σω­πική χρήση, ανα­ζη­τώ­ντας κυρίως βίλες μπροστά στη θάλασσα, με σύγ­χρο­νες προ­δια­γρα­φές και τίμημα που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 3 εκατ. ευρώ. Δια­πι­στώ­νε­ται ακόμη μία “ψαλίδα” στις τιμές μεταξύ πωλητών και αγο­ρα­στών, η οποία ωστόσο το τελευ­ταίο διά­στημα δείχνει να κλείνει πιο γρήγορα», ανα­φέ­ρουν οι ανα­λυ­τές της Algean Property.

H εται­ρεία προ­σθέ­τει ακόμη ότι ο όγκος των συναλ­λα­γών στην αγορά παρέ­μεινε και το 2016 σε χαμηλά επίπεδα – και μάλιστα κατά πολύ χαμη­λό­τερα σε σχέση με τη δυνα­μική που θα μπο­ρούσε να έχει η χώρα- ωστόσο υπάρχει σαφής βελ­τί­ωση με το 2015.

«Η ανά­καμψη είναι πιο αισθητή στους πιο δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς, με τα ξένα κεφά­λαια που δια­τέ­θη­καν για κατοι­κίες, με βάση τα επίσημα στοι­χεία της, κατά την περίοδο Ιανουα­ρίου – Αυγού­στου 2016 να φθάνουν τα 122,3 εκατ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντί­στοιχο διά­στημα του 2015, ενώ περαι­τέρω αύξηση ανα­μέ­νε­ται εφόσον δημο­σιο­ποι­η­θούν και τα στοι­χεία έως το τέλος του 2016». Σημειώ­νε­ται εδώ ότι είναι μεγάλος ο όγκος των συναλ­λα­γών, ο οποίος διεκ­πε­ραιώ­νε­ται εκτός Ελλάδος, αφού πολλοί από τους πωλητές προ­τι­μούν να πλη­ρω­θούν σε ξένους λογα­ρια­σμούς, λόγω των capital controls, τάση η οποία συνε­χί­ζει να βαίνει αυξα­νό­μενη.

Επι­πλέον, η αυξα­νό­μενη ζήτηση για τη μίσθωση πολυ­τε­λών κατοι­κιών έχει ως απο­τέ­λε­σμα πολλοί ιδιο­κτή­τες να εκμι­σθώ­νουν τα σπίτια τους – εξ’ ού και περί τις 11.000 κατοι­κίες έχουν λάβει μέχρι σήμερα το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, όπως επι­ση­μαί­νε­ται χαρα­κτη­ρι­στικά στην ανάλυση της Algean.

Πάνω από το 70% αυτών των κατοι­κιών έχουν λάβει το ειδικό σήμα την περα­σμένη τριετία, αντι­σταθ­μί­ζο­ντας ως ένα βαθμό το έλλειμμα σε πολυ­τελή resorts και απο­φέ­ρο­ντας σημα­ντι­κές απο­δό­σεις στους ιδιο­κτή­τες τους. Οι ανα­λυ­τές της Algean, επι­κα­λού­με­νοι έτερη πανευ­ρω­παϊκή έρευνα για τις απο­δό­σεις, υπο­στη­ρί­ζουν ότι ελλη­νι­κοί προ­ο­ρι­σμοί όπως η Μύκονος, η Σαντο­ρίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.α. προ­σφέ­ρουν υψη­λό­τε­ρες απο­δό­σεις σε σε σχέση με άλλους προ­ο­ρι­σμούς της Μεσο­γείου όπως η Ιμπιζα, το Σαιν Τροπέ, οι Κάννες κ.τ.λ..

Ενδει­κτικά, η Μύκονος παρου­σιά­ζει την υψη­λό­τερη (ακα­θά­ρι­στη) απόδοση για μία βίλα υψηλών προ­δια­γρα­φών, στο 8% και ακο­λου­θεί η Σαντο­ρίνη με ένα 6,4%, η Πάρος με ένα 6,2%, η Ρόδος με ένα 5,6%, η Χαλ­κι­δική με 5,4%.

Algean

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. d t

    επί τη ευκαιρία της αύξησης της ζήτησης σας εύχομαι καλές δουλειές και καλά κέρδη