ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημιουργία Κινήματος – λόμπυ «Συσπείρωση Πολιτών Νοτίου Αιγαίου»!

Μαίρη Φώτη 8 λεπτά ανάγνωση
ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Συ­νέ­ντευ­ξη

στη Μαίρη Φώτη

Πε­ρισ­σό­τε­ρα από 3.500 άτομα, κυ­ρί­ως από τη Ρόδο, ενώ­νουν τις δυ­νά­μεις τους κάτω από την ομπρέ­λα του κι­νή­μα­τος «Συ­σπεί­ρω­ση Πο­λι­τών Νο­τί­ου Αι­γαί­ου» με σκοπό να απο­κτή­σουν φωνή. Ανερ­γοι, συ­ντα­ξιού­χοι, νέοι, επι­στή­μο­νες, ερ­γά­τες, χα­μη­λό­μι­σθοι, πο­λύ­τε­κνοι, άν­θρω­ποι που δη­λώ­νουν απο­γοη­τευ­μέ­νοι, κου­ρα­σμέ­νοι και εξα­πα­τη­μέ­νοι από τα κόμ­μα­τα και τους πο­λι­τι­κούς, απο­φά­σι­σαν να πά­ρουν την κα­τά­στα­ση στα χέρια τους.

Για τη δη­μιουρ­γία και τους σκο­πούς του κι­νή­μα­τος, μιλά σή­με­ρα στην «δη­μο­κρα­τι­κή», ο γραμ­μα­τέ­ας του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου, πρό­ε­δρος του Σω­μα­τεί­ου Οι­κο­δό­μων και πρό­ε­δρος του Κι­νή­μα­τος «Συ­σπεί­ρω­ση Πο­λι­τών Νο­τί­ου Αι­γαί­ου» κ. Νίκος Τρι­πο­λί­της ο οποί­ος πε­ρι­γρά­φει την πραγ­μα­τι­κή κα­τά­στα­ση πίσω από την βι­τρί­να της Ρόδου. Δεν απο­κλεί­ει συμ­με­το­χή του κι­νή­μα­τος στις εκλο­γές, λέει πως έχει τύ­ψεις, που πα­ρό­τρυ­νε τον κόσμο να στη­ρί­ξει τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δια­βε­βαιώ­νει τους Δω­δε­κα­νή­σιους κυ­βερ­νη­τι­κούς βου­λευ­τές ότι θα τον βρουν μπρο­στά τους και υπό­σχε­ται ότι η φωνή του απλού πο­λί­τη «από δω και μπρος θα ακού­γε­ται»…

• Κύριε Τρι­πο­λί­τη, το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, ακού­γε­ται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο το Κί­νη­μα «Συ­σπεί­ρω­ση Πο­λι­τών Νο­τί­ου Αι­γαί­ου». Τι είναι λοι­πόν αυτό το κί­νη­μα και τι σκοπό έχει;

Το κί­νη­μα αυτό, ξε­κί­νη­σε όπως ξέ­ρε­τε από το Σω­μα­τείο Οι­κο­δό­μων. Ηταν μια πρω­το­βου­λία δική μου, για να προ­στα­τέ­ψου­με τα σπί­τια του απλού κό­σμου από τους πλει­στη­ρια­σμούς. Ξε­κι­νή­σα­με μια μικρή ομάδα, με επι­κε­φα­λής εμένα, όμως αυτή η πρω­το­βου­λία γι­γα­ντώ­θη­κε, δυ­νά­μω­σε. Επε­κτά­θη­κε από τη Ρόδο και στα γύρω νησιά. Ετσι λοι­πόν, εμείς οι ιδρυ­τές, αντι­λη­φθή­κα­με ότι οι κυ­βερ­νώ­ντες, τόσο σε το­πι­κό όσο και σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο, δεν μπο­ρούν να «πιά­σουν» τον παλμό του απλού πο­λί­τη που ανε­βαί­νει τον Γολ­γο­θά του. Στην ιδρυ­τι­κή μας δια­κή­ρυ­ξη, που θα δοθεί στη δη­μο­σιό­τη­τα τις επό­με­νες ημέ­ρες, ανα­φέ­ρου­με ανα­λυ­τι­κά τους σκο­πούς του κι­νή­μα­τος και ποια ζη­τή­μα­τα κρί­νου­με ότι πρέ­πει να ανα­δει­χθούν. Η πρω­το­βου­λία αυτή, γι­γά­ντω­σε τόσο πολύ, που ούτε εγώ ο ίδιος το πε­ρί­με­να. Μι­λά­με για χι­λιά­δες κό­σμου… Πήρε την μορφή κι­νή­μα­τος και δεν γνω­ρί­ζου­με πώς θα εξε­λι­χθεί. Μπο­ρεί να απο­φα­σί­σου­με να ασχο­λη­θού­με με τα το­πι­κά δρώ­με­να, και γιατί όχι και κε­ντρι­κά;

• Είναι τόσο δυ­να­τό αυτό το κί­νη­μα, που θα μπο­ρού­σε να ανοί­ξει τον δρόμο για τις εκλο­γές, είτε σε το­πι­κό είτε σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο;

Είναι τόσο δυ­να­τό. Μέλη μας είναι πολ­λοί αξιό­λο­γοι επι­στή­μο­νες από όλους τους κλά­δους, άν­θρω­ποι που έχουν κου­ρα­στεί από την ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση, άν­θρω­ποι που είχαν ανα­μει­χθεί πα­λαιό­τε­ρα με τα κοινά που έχουν απο­γοη­τευ­θεί πλή­ρως από όλους, συ­ντα­ξιού­χοι, άνερ­γοι, άν­θρω­ποι όλων των ηλι­κιών.

• Με­τέ­χουν και άν­θρω­ποι δη­λα­δή που ήταν εκλεγ­μέ­νοι στην Αυ­το­διοί­κη­ση πα­λαιό­τε­ρα;

Ναι, πριν από αρ­κε­τό καιρό. Μας έχει αγκα­λιά­σει όμως πολύ και η νε­ο­λαία. Το τη­λέ­φω­νό μου δεν στα­μα­τά να χτυπά από αν­θρώ­πους που θέ­λουν να μά­θουν τι είναι αυτό το κί­νη­μα και πώς μπο­ρούν να γί­νουν μέλη, διότι πρό­κει­ται για κάτι πρω­το­φα­νές για την πε­ριο­χή μας. Όπως σας είπα, ξε­κί­νη­σε ως ομάδα πε­ρι­φρού­ρη­σης από οι­κο­δό­μους για την προ­στα­σία σπι­τιών από πλει­στη­ρια­σμούς και έφτα­σε σή­με­ρα να αριθ­μεί πε­ρισ­σό­τε­ρα από 3.500 μέλη, πριν ακόμα δώ­σου­με στη δη­μο­σιό­τη­τα την ιδρυ­τι­κή μας δια­κή­ρυ­ξη.

• Χρειά­στη­κε να πα­ρέμ­βε­τε, ως ομάδα πε­ρι­φρού­ρη­σης, για απο­τρο­πή πλει­στη­ρια­σμού;

Όχι, αν και ήμα­σταν και πα­ρα­μέ­νου­με πα­νέ­τοι­μοι. Κάθε μέρα πη­γαί­νω στα Δι­κα­στή­ρια και δια­βά­ζω το πι­νά­κιο. Ευ­τυ­χώς, μέχρι στιγ­μής, δεν χρειά­στη­κε να αντι­με­τω­πί­σου­με τέ­τοιες πε­ρι­πτώ­σεις. Βέ­βαια, μι­λά­με πάντα για την προ­στα­σία πρώ­της κα­τοι­κί­ας απλών πο­λι­τών.

• Πώς από ομάδα πε­ρι­φρού­ρη­σης στη Ρόδο, έφτα­σε λοι­πόν να γίνει «Συ­σπεί­ρω­ση Πο­λι­τών Νο­τί­ου Αι­γαί­ου»;

Τι να σας πω… Ούτε εμείς το πε­ρι­μέ­να­με. Την ερ­χό­με­νη εβδο­μά­δα θα δο­θούν στην δη­μο­σιό­τη­τα τα ονό­μα­τα των συ­νι­δρυ­τών και ο τρό­πος επι­κοι­νω­νί­ας μαζί μας, για τους αν­θρώ­πους που εν­δια­φέ­ρο­νται να ενώ­σουν την φωνή τους με την δική μας. Εί­μα­στε ήδη πε­ρισ­σό­τε­ροι από 3.500 χι­λιά­δες.

• Είναι μια υπο­λο­γί­σι­μη δύ­να­μη…

Ακρι­βώς. Γι’ αυτό πρέ­πει να επι­δεί­ξου­με την ανά­λο­γη σο­βα­ρό­τη­τα και υπευ­θυ­νό­τη­τα. Δέ­χο­μαι τη­λέ­φω­να από Κω, από Κά­λυ­μνο, από Λέρο, από Πάτμο, από Νί­συ­ρο, από Κάρ­πα­θο, από Κα­στε­λό­ρι­ζο… Ο κό­σμος μας αγκά­λια­σε πολύ γρή­γο­ρα.

• Το κί­νη­μα αυτό, όπως αντι­λαμ­βά­νο­μαι, γεν­νή­θη­κε ως μια ανά­γκη αντι­με­τώ­πι­σης της δύ­σκο­λης κα­τά­στα­σης την οποία όλοι βιώ­νου­με…

Πε­ρισ­σό­τε­ρο απ΄ό­λους, εμείς οι οι­κο­δό­μοι που από την πρώτη στιγ­μή βιώ­σα­με στο πετσί μας τις τρα­γι­κές συ­νέ­πειες της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης. Βέ­βαια, τα προ­βλή­μα­τα εξα­πλώ­θη­καν σε όλο τον κόσμο, ανε­ξαρ­τή­τως επαγ­γέλ­μα­τος.

• Στη διάρ­κεια των εορ­τών, κά­να­τε μια με­γά­λη προ­σπά­θεια στο Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο, για την συ­γκέ­ντρω­ση τρο­φί­μων τα οποία δια­νε­μή­θη­καν σε συ­μπο­λί­τες μας που στε­ρού­νται ακόμα και τα είδη πρώ­της ανά­γκης. Πώς θα πε­ρι­γρά­φα­τε την κα­τά­στα­ση στη Ρόδο;

Απελ­πι­στι­κή, δρα­μα­τι­κή. Κακώς οι το­πι­κοί άρ­χο­ντες δεν κά­νουν κα­τα­γρα­φή ανά γει­το­νιά των ανή­μπο­ρων συ­μπο­λι­τών μας. Θα έπρε­πε ο δή­μαρ­χος να βγά­λει έξω στον κόσμο τους αντι­δη­μάρ­χους του, για να κά­νουν κα­τα­γρα­φή ανά συ­νοι­κία των αδύ­να­μων και ανή­μπο­ρων συ­ναν­θρώ­πων μας. Αυτό, λοι­πόν, που δεν έκανε ο Δήμος, το κά­να­με εμείς. Είναι 400 οι­κο­γέ­νειες που υπο­φέ­ρουν αυτή τη στιγ­μή που μι­λά­με. Οι άν­θρω­ποι αυτοί δεν μπο­ρούν να βγά­λουν το Ε1, το Ε9, τα δι­καιο­λο­γη­τι­κά και ένα σωρό άλλα χαρ­τιά που ζη­τούν οι πρού­χο­ντες του τόπου για να τους δώ­σουν μια τσά­ντα με τρό­φι­μα. Υπάρ­χουν άν­θρω­ποι που κα­τα­στρά­φη­καν οι­κο­νο­μι­κά, έχα­σαν τις πε­ριου­σί­ες τους, τις επι­χει­ρή­σεις τους, τα κα­τα­στή­μα­τά τους… Υπάρ­χουν συ­ντα­ξιού­χοι που παίρ­νουν 300 ευρώ και από αυτά συ­ντη­ρού­νται ολό­κλη­ρες οι­κο­γέ­νειες… Πώς θα ανέ­βουν αυτοί οι άν­θρω­ποι τα σκα­λιά του Δήμου ή της Πε­ρι­φέ­ρειας για να ζη­τή­σουν μια τσά­ντα φα­γη­τό για να φάνε; Ντρέ­πο­νται κ. Φώτη και δεν πρό­κει­ται να το κά­νουν, γιατί μέχρι χθες είχαν μια κα­νο­νι­κή ζωή και η οι­κο­νο­μι­κή κρίση τους πήρε τα πάντα. Σε πολ­λούς δεν το επι­τρέ­πει η αξιο­πρέ­πειά τους να χτυ­πή­σουν πόρ­τες για να φάνε. Εγώ δεν ζητώ δι­καιο­λο­γη­τι­κά από κα­νέ­ναν, μόνο που βλέπω τα μάτια τους μου αρκεί. Δίνω την τσά­ντα, χωρίς πολ­λές φορές, λόγια, για να κά­νουν οι άν­θρω­ποι γιορ­τές. Δεν λέω ότι κάνω κάτι σπου­δαίο… Προ­σπα­θώ να διευ­κο­λύ­νω μια κα­τά­στα­ση, κάτι που θα έπρε­πε να κάνει ο Δήμος και η Πε­ρι­φέ­ρεια.

• Δη­λα­δή 400 οι­κο­γέ­νειες στη Ρόδο έκα­ναν γιορ­τές φέτος από τα τρό­φι­μα που συ­γκε­ντρώ­θη­καν στο Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο;

Ναι, τις έχου­με κα­τα­γρά­ψει. Το κακό κ. Φώτη είναι ότι οι οι­κο­γέ­νειες αυτές αυ­ξά­νο­νται. Πέ­ρυ­σι ήταν 300 και φέτος ήταν 400 οι­κο­γέ­νειες. Θα ήθελα να ευ­χα­ρι­στή­σω τα σού­περ μάρ­κετ της πε­ριο­χής μας, σχε­δόν, όλοι αντα­πο­κρί­θη­καν, τους συλ­λό­γους, την Πε­ρι­φέ­ρεια που συμ­με­τεί­χε αλλά και όλους τους απλούς αν­θρώ­πους που από το υστέ­ρη­μά τους, μας έφερ­ναν τρό­φι­μα, γά­λα­τα, λάδι, ό,τι μπο­ρού­σε ο κα­θέ­νας. Ιδιαι­τέ­ρως θέλω να ευ­χα­ρι­στή­σω τον Μερ­κού­ρη Αρ­φα­ρά, ο οποί­ος έκανε με­γά­λο αγώνα και μας έφερε πολλά τρό­φι­μα και πάντα στέ­κε­ται δίπλα στο Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο και ει­δι­κά στο Σω­μα­τείο Οι­κο­δό­μων, όπου ο παπ­πούς του ήταν πρό­ε­δρος πα­λαιό­τε­ρα. Ευ­τυ­χώς, φέτος συ­γκε­ντρώ­σα­με αρ­κε­τά τρό­φι­μα και κα­λύ­ψα­με τις ανά­γκες. Επει­δή πολ­λοί δεν είχαν με­τα­φο­ρι­κό μέσο ή την δυ­να­τό­τη­τα να με­τα­κι­νη­θούν, τους τα πήγα εγώ.

• Αυτή είναι η ει­κό­να της Ρόδου, πίσω από την βι­τρί­να κ. Τρι­πο­λί­τη…

Αυτή είναι. Και μετά τις γιορ­τές η κα­τά­στα­ση θα γίνει ακόμα δυ­σκο­λό­τε­ρη μετά τις πε­ρι­κο­πές στο ΕΚΑΣ και στις συ­ντά­ξεις, στα επι­κου­ρι­κά, μετά τις αυ­ξή­σεις στα καύ­σι­μα, μετά τον ΕΦΚΑ. Αυτά τα βιώ­νει ο κό­σμος, η κυ­βέρ­νη­ση δεν τα βιώ­νει.

• Μια κυ­βέρ­νη­ση όμως που εσείς υπο­στη­ρί­ξα­τε ανοι­κτά και δυ­να­μι­κά και στην συ­νέ­χεια το ίδιο δυ­να­μι­κά απο­σύ­ρα­τε την στή­ρι­ξή σας και στα­θή­κα­τε απέ­να­ντι.

Η πε­ριο­χή μας είναι ένα κα­ζά­νι που βρά­ζει… Ο κό­σμος δεν μπο­ρεί να επι­βιώ­σει, οι συ­ντα­ξιού­χοι είναι σε από­γνω­ση. Δεν φτά­νουν τα λεφτά κ. Φώτη. Υπο­στή­ρι­ξα δη­μό­σια την κυ­βέρ­νη­ση αλλά πολύ γρή­γο­ρα συ­νει­δη­το­ποί­η­σα ότι έπεσα έξω και ένιω­θα τύ­ψεις απέ­να­ντι στον κόσμο που τον πα­ρό­τρυ­να να την ψη­φί­σει. Εφται­ξα που τους πί­στε­ψα και τους στή­ρι­ξα αλλά από πλέον είμαι απέ­να­ντί τους. Όπως θα θυ­μά­στε, κή­ρυ­ξα ανε­πι­θύ­μη­τους τους βου­λευ­τές Δω­δε­κα­νή­σου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στο Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο Ρόδου. Αυτοί οι άν­θρω­ποι ψή­φι­σαν νο­μο­σχέ­δια τα οποία κα­θι­στούν απα­γο­ρευ­τι­κό στους συ­να­δέλ­φους μου βγουν στην σύ­ντα­ξη. Πού θα βρει ο οι­κο­δό­μος 100 έν­ση­μα τον χρόνο για να βγει στην σύ­ντα­ξη; Εχω οι­κο­δό­μο 62 ετών στο συμ­βού­λιό μας, που είναι αδύ­να­τον αυτός ο άν­θρω­πος να κα­τα­φέ­ρει ποτέ να πάρει σύ­ντα­ξη. Δεν μπο­ρεί­τε να φα­ντα­στεί­τε πόσα τη­λε­φω­νή­μα­τα δέ­χο­μαι κα­θη­με­ρι­νά από αν­θρώ­πους που ψά­χνουν με­ρο­κά­μα­το. Αν σας πω πάνω από 50 τη­λε­φω­νή­μα­τα, θα με πι­στέ­ψε­τε;

• Και κάπως έτσι εγέ­νε­το λοι­πόν, το Κί­νη­μα.

Παίρ­νω δύ­να­μη από τον κόσμο. Είμαι ο μα­κρο­βιό­τε­ρος πρό­ε­δρος του Σω­μα­τεί­ου Οι­κο­δό­μων. Κάθε φορά που απο­φα­σί­ζω να απο­συρ­θώ, ο κό­σμος μου δίνει δύ­να­μη να συ­νε­χί­σω. Δεν μπορώ να βλέπω την δυ­στυ­χία γύρω μας και να πα­ρα­μέ­νω αδρα­νής. Ευ­τυ­χώς, η σύ­ζυ­γός μου, το αντι­λαμ­βά­νε­ται και με στη­ρί­ζει διότι αφιε­ρώ­νω πε­ρισ­σό­τε­ρες ώρες στα προ­βλή­μα­τα του κό­σμου παρά στην οι­κο­γέ­νειά μου. Θα συ­νε­χί­σω, δεν το βάζω κάτω. Οσο βλέπω δίπλα μου δυ­στυ­χία, στην κατά τα άλλα κο­σμο­πο­λί­τι­κη και εύ­ρω­στη Ρόδο, θα συ­νε­χί­ζω. Θα με βρουν όλοι μπρο­στά τους και ει­δι­κά οι βου­λευ­τές τους ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ει­δι­κά αυτοί που άλλα υπο­σχέ­θη­καν στον ελ­λη­νι­κό λαό και άλλα κά­νουν. Είπαν ψέ­μα­τα.

• Μετά την ανα­κή­ρυ­ξή τους ως ανε­πι­θύ­μη­τα πρό­σω­πα στο Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο, ήρθαν σε επαφή μαζί σας;

Δεν τολ­μούν. Να μου πουν τι; Τι να μου πουν αυτοί που με την ψήφο τους στέ­ρη­σαν από την ηλι­κιω­μέ­νη μη­τέ­ρα μου τα φάρ­μα­κά της; Που από τις πε­ρι­κο­πές στην σύ­ντα­ξή της, δεν μπο­ρεί να αγο­ρά­σει ούτε ένα για­ούρ­τι να φάει. Όπως χι­λιά­δες άλλοι συ­ντα­ξιού­χοι. Η κα­τά­στα­ση κ. Φώτη είναι ανε­ξέ­λεγ­κτη γι­΄αυ­τό και οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν κυ­κλο­φο­ρούν έξω. Πού να πάνε; Τι να πουν; Δεν έχουν πια επι­χει­ρή­μα­τα, μόνο ψέ­μα­τα, ψέ­μα­τα, ψέ­μα­τα… Ακου­σα τον Πο­λά­κη να δια­ψεύ­δει πο­λί­τη που είπε ότι πήγε στο Νο­σο­κο­μείο και δεν είχε γάζες και έπρε­πε να τις αγο­ρά­σει ο ίδιος. Το Νο­σο­κο­μείο το δικό μας έχει πολλά προ­βλή­μα­τα. Είναι Νο­σο­κο­μείο αυτό για τη Ρόδο, που εξυ­πη­ρε­τεί μά­λι­στα και τα Δω­δε­κά­νη­σα; Δεν ντρε­πό­μα­στε λίγο; Πρέ­πει δη­λα­δή να κου­βα­λά­με τα σε­ντό­νια και τις γάζες από τα σπί­τια μας; Κι αυτοί οι κύ­ριοι να προ­σπα­θούν να δια­στρε­βλώ­σουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα; Δεν πάει άλλο, ως εδώ. Μετά τις γιορ­τές θα απο­κτή­σου­με φωνή δυ­να­μι­κά και θα διεκ­δι­κή­σου­με λύ­σεις για τα προ­βλή­μα­τα των νη­σιών μας όπως είναι το συ­γκοι­νω­νια­κό, η λει­ψυ­δρία, η υγεία, η κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα, η κα­θα­ριό­τη­τα… Η φωνή του κό­σμου θα ακού­γε­ται από δω και μπρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • politis bananias  /  30.01.2017 13:44

    ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΩΝ !!

  • Γιάννης  /  08.01.2017 10:00

    Κ. Τριπολίτη έχετε απόλυτο δίκιο. Όταν ο κάθε Πολιτικός είτε είναι βουλευτής ή οτιδήποτε φοβάται να κυκλοφορήσει έξω γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με τα ψέματα του τότε είναι ανάγκη οι κοινωνία να αντεπιτεθεί με νομιμότητα και σωφροσύνη.Πρέπει επιτέλους όλοι αυτοί που το παίζουν πολιτικοί να σταματήσουν να κοροιδεύουν το λαό και να αποτραβηχτούν μόνοι τους από το προσκήνιο.Σπείρεται το χωράφι και όταν έρθει η ώρα του θερισμού τότε θα δείτε ότι η σοδειά θα είναι αρκετά μεγάλη.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.