ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μοντέλο ‘Ρεχάγκελ’ η κυβερνητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Νέα Δημοκρατία 3

Mε την εκτί­μηση ότι πυκνώ­νει ο πολι­τι­κός χρόνος, η Νέα Δημο­κρα­τία εμπλου­τί­ζει τη στρα­τη­γική επα­νό­δου στην εξουσία, προ­βάλ­λει την ετοι­μό­τητά της και ταυ­τό­χρονα προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για μια δύσκολη επόμενη μέρα, στην οποία θα απαι­τη­θεί, όπως λένε επι­τε­λείς του προ­έ­δρου της, να απο­κα­τα­στα­θεί μια κανο­νι­κό­τητα και να διορ­θω­θούν οι στρε­βλώ­σεις που δημιούρ­γησε η σημε­ρινή δια­κυ­βέρ­νηση.

Συνερ­γά­τες του κ. Μητσο­τάκη δεν δια­κιν­δυ­νεύ­ουν προ­βλέ­ψεις περί πρόωρης προ­σφυ­γής στις κάλπες, θεωρούν όμως ότι σε ένα δύσκολο κοι­νω­νικό και πολι­τικό περι­βάλ­λον, οι κακές ειδή­σεις για την κυβέρ­νηση, άρα και οι περαι­τέρω πολι­τι­κές της απώ­λειες, πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται.

Η Πει­ραιώς παρα­κο­λου­θεί από κοντά την «υπέρ­με­τρη», όπως χαρα­κτη­ρί­ζε­ται, κινη­τι­κό­τητα από την κυβερ­νη­τική πλευρά (περιο­δείες πρω­το­κλα­σά­των κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών, μπο­να­μά­δες, εξαγ­γε­λίες έργων, εγκαί­νια χωρίς λόγο, δηλώ­σεις, παρεμ­βά­σεις) και συμπε­ραί­νει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια­τη­ρεί ζωντανό το ενδε­χό­μενο πρόωρων εκλογών, κάτι που άλλωστε απο­τε­λεί πάγιο αίτημα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές αν το σενάριο αυτό θα υλο­ποι­η­θεί. Τα σενάρια ωστόσο δεν αλλά­ζουν τον στρα­τη­γικό προ­σα­να­το­λι­σμό της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης.

Ανοιγμα

Σε κάθε περί­πτωση, η Νέα Δημο­κρα­τία προ­βάλ­λει την ετοι­μό­τητά της για κάθε ενδε­χό­μενο («η ΝΔ είναι έτοιμη να κερ­δί­σει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν» λέει η Πει­ραιώς), όπως και το ότι έχει επι­τύ­χει την ανα­νέ­ωσή της, σε δύο επίπεδα: πρώτον, διευ­κο­λύ­νο­ντας, μέσω του μητρώου στε­λε­χών, την προ­σέγ­γιση του κόμ­μα­τος από ανθρώ­πους της παρα­γω­γι­κής Ελλάδας, που δεν είχαν τον τρόπο να πλη­σιά­σουν έναν πολι­τικό φορέα και, δεύ­τε­ρον, αξιο­ποιώ­ντας τη σταθερή ροή εκείνων που αντα­πο­κρί­νο­νται στο ανοιχτό μήνυμα διεύ­ρυν­σης του προ­έ­δρου της ΝΔ. Σύμφωνα με συνερ­γά­τες του, «ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης κάνει άνοιγμα καθαρό, ειλι­κρι­νές, πατριω­τικό, που θα αλλάξει το πολι­τικό σκηνικό».

Οπως χαρα­κτη­ρι­στικά δήλωσε στο «Εθνος της Κυρια­κής» ο εκπρό­σω­πος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικί­λιας, «έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε όλες τις κοι­νω­νι­κές ομάδες και πρέπει οι Ελληνες να γνω­ρί­ζουν ότι όταν ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης λέει ότι θα κυβερ­νή­σει με τους καλύ­τε­ρους, το εννοεί».

Εχουμε στρέψει την προσοχή μας σε όλες τις κοι­νω­νι­κές ομάδες, δηλώνει στο «Εθνος» ο Βασίλης Κικί­λιας
Εχουμε στρέψει την προσοχή μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δηλώνει στο «Εθνος» ο Βασίλης Κικίλιας

Σε ερώτησή μας πώς ακριβώς εννοεί η Νέα Δημο­κρα­τία τη φράση ότι θα περι­στοι­χί­ζε­ται από μια «ομάδα αρίστων», έφερε ως παρά­δειγμα την εθνική ομάδα του Οτο Ρεχά­γκελ που κέρδισε το Euro το 2004, εξη­γώ­ντας ότι εκείνη η ομάδα ήταν η καλύ­τερη για να πάρει το Euro. «Ηταν φτιαγ­μένη από τους καλύ­τε­ρους ακριβώς γι αυτό», μας είπε.

Η δια­πραγ­μά­τευση κάτω από άλλες συν­θή­κες με τους πιστω­τές απο­τε­λεί βασικό στοι­χείο δια­φο­ρο­ποί­η­σης της ΝΔ από τη σημε­ρινή κυβέρ­νηση. Οπως υπο­στη­ρί­ζουν στενοί συνερ­γά­τες του Κυριά­κου Μητσο­τάκη, η αυριανή κυβέρ­νηση θα δια­πραγ­μα­τευ­θεί με όρους ρεα­λι­σμού για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με κεντρικό άξονα τη στα­διακή μείωση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών, που θα κάνει εφικτή αλλά και βιώσιμη την υπέρ­βαση της κρίσης. Με μείωση φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών κατά 5% την πρώτη χρονιά και άλλα 4% τη δεύτερη, όπως σχε­διά­ζει το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο της ΝΔ, θα σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι η αδιέ­ξοδη υπερ­φο­ρο­λό­γηση, που απλώς πνίγει το επι­χει­ρείν χωρίς να γεμίζει τα κρατικά ταμεία, απο­τε­λεί παρελ­θόν.

Προ­τά­σεις

Φυσικά προ­κύ­πτει το ερώτημα: Πώς θα ανα­πλη­ρω­θούν τα κον­δύ­λια τα οποία χάνο­νται για το κράτος, με τη σχε­δια­ζό­μενη μείωση των φόρων; Η Πει­ραιώς απαντά ότι θα εξορ­θο­λο­γί­σει τις δαπάνες του Δημο­σίου και θα κατα­πο­λε­μή­σει τη γρα­φειο­κρα­τία, χωρίς ωστόσο να γίνεται πιο συγκε­κρι­μένη. Το πρό­βλημα, βέβαια, δεν είναι τόσο οι αντί­πα­λες πολι­τι­κές δυνά­μεις όσο οι ίδιοι οι δανει­στές της χώρας. Εάν αντι­δρά­σουν στα σχέδια της ΝΔ, τότε κάθε προ­σπά­θεια διευ­κό­λυν­σης της προ­σπά­θειας εξόδου από την κρίση θα πέσει στο κενό. Γι’ αυτό, το επι­τε­λείο του προ­έ­δρου της ΝΔ έχει ετοι­μά­σει έναν ανα­λυ­τικό κατά­λογο μεταρ­ρυθ­μί­σεων σε όλο το μήκος και το πλάτος του εκτε­τα­μέ­νου δημό­σιου τομέα στην Ελλάδα. Αυτό θα εξη­γη­θεί και θα ανα­λυ­θεί στους πιστω­τές, ώστε αυτοί να πει­στούν να δώσουν το «ΟΚ» για τη στα­διακή μείωση των φόρων που σήμερα κάνουν μάταιη κάθε προ­σπά­θεια ανά­τα­σης της αγοράς.

Παράλ­ληλα, οι επι­τε­λείς της ΝΔ τονί­ζουν ότι στις συζη­τή­σεις που θα κάνουν ως κυβέρ­νηση με τους δανει­στές, θα υπο­γραμ­μί­σουν τη δέσμευσή τους για εφαρ­μογή του δευ­τε­ρο­γε­νούς δικαίου, δηλαδή για ουσια­στική εφαρ­μογή των μεταρ­ρυθ­μί­σεων τις οποίες ψηφίζει η Βουλή, τελειώ­νο­ντας έτσι μια πρα­κτική που χαρα­κτή­ρισε την εξαετία της κρίσης και έκανε τα μέτρα που έπαιρ­ναν οι εκά­στοτε κυβερ­νή­σεις να μην απο­δί­δουν αυτά που έπρεπε στην πορεία της οικο­νο­μίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
Η Νέα Δημο­κρα­τία σχε­διά­ζει τη μείωση της φορο­λο­γίας των μερι­σμά­των, ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας.

 

Ο AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016

Κλείνει η χρονιά των αλλαγών

Για τη ΝΔ το 2016 θεω­ρεί­ται χρονιά αλλαγής πολι­τι­κών συσχε­τι­σμών, που, όπως λένε στην Πει­ραιώς, «έθεσε τις βάσεις της δικής μας πολι­τι­κής κυριαρ­χίας». Υπεν­θυ­μί­ζουν πως η χρονιά ξεκί­νησε με την εκλογή του Κυριά­κου Μητσο­τάκη στην ηγεσία του κόμ­μα­τος με μια ανοιχτή δια­δι­κα­σία, στην οποία συμ­με­τεί­χαν περισ­σό­τε­ροι από 400.000 πολίτες.

Επίσης, ορόσημο στην πορεία αυτή ήταν το Συνέ­δριο του ΝΔ, τον Απρίλιο. Στο Συνέ­δριο υιο­θε­τή­θη­καν μια σειρά από κατα­στα­τι­κές αλλαγές, με στόχο τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της φυσιο­γνω­μίας του κόμ­μα­τος, καθιε­ρώ­θηκε η θητεία της εκλογής προ­έ­δρου (πεντα­ε­τής με παρά­ταση αν ο αρχηγός είναι πρω­θυ­πουρ­γός και αυτό­ματη διακοπή ύστερα από ήττα σε εκλογές) και θεσπί­στηκε η υπο­χρέ­ωση του κόμ­μα­τος να έχει ισο­σκε­λι­σμέ­νους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς. Τέθηκαν, δηλαδή, τα θεμέλια δομικών αλλαγών στο κόμμα, μέσα στις πρώτες 111 ημέρες, όπως είχε δεσμευ­τεί προ­ε­κλο­γικά ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης. Επίσης, καθιε­ρώ­θηκε ασυμ­βί­βα­στο κομ­μα­τι­κών και κυβερ­νη­τι­κών θέσεων και ενι­σχύ­θηκε ο ρόλος των μελών στη δια­δι­κα­σία δια­μόρ­φω­σης πολι­τι­κής και λήψης απο­φά­σεων.

Πέρα από τις αλλαγές με στόχο την ανα­νέ­ωση και ανα­συ­γκρό­τηση του κόμ­μα­τος, από­το­κος του Συνε­δρίου ήταν το κείμενο της «συμ­φω­νίας αλή­θειας», το οποίο απο­τε­λεί το πολι­τι­κοϊ­δε­ο­λο­γικό και προ­γραμ­μα­τικό πλαίσιο της Νέας Δημο­κρα­τίας. Από αυτό, δόθηκαν στη δημο­σιό­τητα οι πρώτες 25 προ­τά­σεις.

Το περί­γραμμα του οικο­νο­μι­κού προ­γράμ­μα­τος παρου­σιά­στηκε αργό­τερα στη Διεθνή Εκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ με αφορμές από την επι­και­ρό­τητα παρου­σιά­ζο­νται προ­τά­σεις που επι­χει­ρούν να δώσουν απα­ντή­σεις σε κρίσιμα για τους πολίτες ζητή­ματα.

Τέτοιες ήταν η πρόταση της ΝΔ για τη δια­χεί­ριση του Προ­σφυ­γι­κού – Μετα­να­στευ­τι­κού, οι προ­τά­σεις για τη ρύθμιση των «κόκ­κι­νων» δανείων (Δεύτερη Ευκαι­ρία) για επι­χει­ρή­σεις και νοι­κο­κυ­ριά, αλλά και οι προ­τά­σεις νόμου για τις ηλε­κτρο­νι­κές συναλ­λα­γές και για τη βελ­τί­ωση του συστή­μα­τος υιο­θε­σιών και ανα­δο­χής παιδιών.

Παράλ­ληλα με την προ­γραμ­μα­τική δουλειά προχωρά και η στε­λε­χική προ­ε­τοι­μα­σία του κόμ­μα­τος με τη δημιουρ­γία μητρώου πολι­τι­κών στε­λε­χών. Μέσω μιας ανοι­χτής, δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας, κάθε πολίτης που ενδια­φέ­ρε­ται να εμπλα­κεί ενεργά με τη ΝΔ μπορεί να δηλώσει συμ­με­τοχή διευ­κρι­νί­ζο­ντας τον τομέα που θέλει να ασχο­λη­θεί. Σύμφωνα με εσω­τε­ρι­κές πλη­ρο­φο­ρίες, πάνω από 1.300 άτομα «με πολύ καλά βιο­γρα­φικά» έχουν εκδη­λώ­σει ενδια­φέ­ρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στε­λε­χών.

Εξυ­γί­ανση

Στο Μοσχάτο εκφρά­ζο­νται με ικα­νο­ποί­ηση για το ότι μέσα σε ένα δεκά­μηνο το κόμμα ολο­κλή­ρωσε σχεδόν το σύνολο του προ­γράμ­μα­τός του, σε ανοιχτή δια­βού­λευση, ιεράρ­χησε τις προ­τε­ραιό­τη­τές του και παράλ­ληλα δια­τύ­πωσε συγκε­κρι­μέ­νες θέσεις σε φλέ­γο­ντα ζητή­ματα.

Παράλ­ληλα τονί­ζουν τη μεγάλη προ­σπά­θεια που γίνεται για οικο­νο­μική εξυ­γί­ανση. Το κόμμα μείωσε τα λει­τουρ­γικά του έξοδα, μετα­κό­μισε σε πιο οικο­νο­μικά γραφεία και διο­χε­τεύει μεγάλο μέρος της κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης στην απο­πλη­ρωμή των χρεών του. Στο πλαίσιο της προ­σπά­θειας νοι­κο­κυ­ρέ­μα­τος, θεω­ρεί­ται ότι θα συμ­βά­λει η «κάρτα μέλους» της ΝΔ, από την οποία εκτι­μά­ται ότι εκτός από την ενεργό συμ­με­τοχή των μελών της θα εξα­σφα­λί­σει πόρους για την κάλυψη των οικο­νο­μι­κών αναγκών του κόμ­μα­τος.

Στα ήδη απτά δείγ­ματα πολι­τι­κής κυριαρ­χίας συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται οι μετρή­σεις από μια σειρά δημο­σκο­πή­σεων, που απο­τυ­πώ­νουν σταθερή υπεροχή της ΝΔ σε ποσο­τι­κούς και ποιο­τι­κούς δείκτες. Σημα­ντι­κές θεω­ρού­νται και οι μετα­κι­νή­σεις ψηφο­φό­ρων προς τη Νέα Δημο­κρα­τία γιατί ανα­τρέ­πουν τους σημε­ρι­νούς συσχε­τι­σμούς, τάση που επι­βε­βαιώ­νε­ται και από μια σειρά επι­μέ­ρους ανα­με­τρή­σεων σε συλ­λο­γι­κούς και επαγ­γελ­μα­τι­κούς φορείς (δάσκα­λοι, καθη­γη­τές Μέσης Εκπαί­δευ­σης, ΤΕΕ, Οικο­νο­μικό Επι­με­λη­τή­ριο κ.ά.).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ-ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.