Ρεπορτάζ

Φρίκη από τις καταγγελίες για αποπλάνηση παιδιών

Δίχως αμφιβολία, κάθε γνωστοποίηση περιστατικών παιδικής κακοποίησης δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις στο σύνολο της κοινής γνώμης και επηρεάζει το θυμικό των περισσοτέρων, τόσο για τη σκληρότητα που διαχέει αυτή καθαυτή την πράξη όσο και για τις επιπτώσεις στην οντότητα του θύματος.
Μια τέτοια νέα υπόθεση απασχολεί από χθες την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιών κάτω των 12 ετών, άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας σε βάρος ενός 65χρονου, κομμωτή, που δραστηριοποιείται σε δημοτικό διαμέρισμα της ανατολικής πλευράς του νησιού, ο οποίος καταγγέλθηκε από τους γονείς δύο ανήλικων κοριτσιών 11 και 7 ετών αλλά και από μια 18χρονη σήμερα συγγενή του, για εξακολουθητική ασέλγεια.
Η 32χρονη ανιψιά του 65χρονου, που προκάλεσε την έρευνα για την υπόθεση, ισχυρίστηκε ενώπιον αστυνομικών του οικείου αστυνομικού σταθμού, ότι τόσο η ίδια, όσο και η μητέρα της, αδελφή της συζύγου από δεύτερο γάμο του καταγγελλόμενου, είχαν ενδείξεις, ότι θώπευε τα δύο ανήλικα παιδιά και για το λόγο αυτό τους είχαν απαγορεύσει να συναναστρέφονται μαζί του.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν τα παιδιά σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα ενώ έκαναν μπάνιο είχαν πει στη γιαγιά τους ότι τα χάιδευε ο κατηγορούμενος ενώ το ίδιο είχαν πει και στη μητέρα τους.

Η μάνα, που είναι διαζευγμένη, προκειμένου να μην δώσει λαβή για δυσμενή σχόλια και να στιγματίσει τα παιδιά, όπως τόνισε, αποφάσισε να μην καταγγείλει το γεγονός στις αρχές, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις από τον 65χρονο.
Στη μήνυση της μητέρας υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι ο 65χρονος εύρισκε ευκαιρία να ασελγεί στα παιδιά της, όποτε επισκέπτονταν την οικία της θείας τους.

Η κατάσταση ωστόσο εκτροχιάστηκε περαιτέρω όταν στο στενό οικογενειακό κύκλο έγινε γνωστό ότι παρόμοια συμπεριφορά είχε επιδείξει και σε τρία εγγονάκια του.
Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, που θα διερευνηθούν αρμοδίως, η σύζυγος του 65χρονου είναι μητέρα τριών παιδιών από τον πρώτο της γάμο (με τον κατηγορούμενο φέρεται να έχει αποκτήσει ακόμη δύο).

18χρονη εγγονή του, από τον πρώτο γάμο της συζύγου του, φέρεται συγκεκριμένα να ισχυρίστηκε και σε κατάθεσή της ενώπιον των αστυνομικών, ότι ο κατηγορούμενος ασελγούσε στο άγουρο κορμί της από ηλικία 4-5 ετών!
Η 18χρονη ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι ο 65χρονος σε μικρή ηλικία την πήγαινε στο κρεβάτι του και έβαζε το χέρι του μέσα από το παντελόνι της για να την θωπεύει στα γενετικά της όργανα.

Σε μια περίπτωση, ενώ ήταν 6 ετών, φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της τουαλέτας και να της επέδειξε το εν στύσει μόριό του. Από ηλικία 10 ετών φέρεται να την χαϊδευε στο στήθος.
Η μητέρα της 18χρονης κατέθεσε ότι γνώριζε ότι είχε ασελγήσει στην κόρη της τα τελευταία 4 έτη και ότι ενημέρωσε τη σύζυγο και μητέρα της, η οποία δεν αποδέχτηκε όμως ως αληθείς τις καταγγελίες. Πληροφορίες που δόθηκαν στους αστυνομικούς φέρουν τον ίδιο κατηγορούμενο να ασέλγησε σε ακόμη ένα εγγονάκι της συζύγου του, που διαμένει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ηλικίας 8 ετών.

Εξετάζεται ακόμη καταγγελία που τον φέρει να ασέλγησε και σε βάρος ενός ακόμη εγγονιού της συζύγου του ηλικίας 2,5 ετών.
23χρονη κόρη του 65χρονου φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη συμπεριφορά που επιδείκνυε η 18χρονη έναντι του πατέρα της αλλά και η 32χρονη ανιψιά του. Τελευταία φορά που ασέλγησε σε βάρος της, ήταν, σύμφωνα με τη μήνυσή της, τον Αύγουστο του 2013.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τελευταίες αποφάσισαν να ενημερώσουν την ίδια αλλά και τη σύζυγό του για την εγκληματική συμπεριφορά του. Εγινε συνάντηση όλων παρουσία του ίδιου, ο οποίος εξερράγη και φέρεται να επιτέθηκε στην 32χρονη.

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε, δεδομένης και της έντασης που είχε προηγηθεί η καταγγελία στον αστυνομικό σταθμό και ξεκίνησε το γαϊτανάκι των μηνυτήριων αναφορών, που συσχετίστηκαν με δικογραφία, που υποβλήθηκε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Υπηρεσίας και κατέληξε στην τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, ενώπιον της οποίας θα παρουσιαστεί ο 65χρονος σήμερα το πρωί για να του απαγγελθούν οι κατηγορίες.

Το δύο ανήλικα παιδιά της 32χρονης, ηλικίας 11 και 7 ετών, υποβλήθηκαν χθες σε εξέταση από ιατροδικαστή, που αποφάνθηκε ότι δεν έχει υποστεί διακορεσμό ο παρθενικός τους υμένας. Αρμοδίως αναμένεται να οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας για να εξετάσει τα ανήλικα κορίτσια. Σύμφωνα με τη μήνυση την τελευταία φορά, που είχε ασελγήσει σε βάρος τους ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τα καταγγελλόμενα αδικήματα δεν έχουν τελεστεί εντός των ορίων του αυτοφώρου και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε σύλληψη του καταγγελλόμενου, που πάντως αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται.

Ο 65χρονος συγκεκριμένα διατείνεται ότι πρόκειται για μυθεύματα και υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον λόγο που ώθησε τις καταγγέλουσες να υποστηρίξουν ότι αποπλανεί παιδιά. Ανέφερε εξάλλου ότι τα ίδια είχαν υποστηρίξει σε συνάντηση ενώπιον του και ότι υπήρξε μεταξύ τους συμπλοκή.

Χθες συνοδευόμενος από τη δικηγόρο κ. Μαρία Κρικοπούλου, παρουσιάστηκε αυτοβούλως ενώπιον του κ. Εισαγγελέα.
Την πολιτική αγωγή εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.
Συνήθως, τα άτομα που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές έχουν διαταραχές προσωπικότητας ή ψυχιατρικά θέματα (που τους ακολουθούν από την παιδική ηλικία) ενώ εμφανίζουν αδυναμία στην άσκηση του γονεϊκού ρόλου και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανατροφής και κατάλληλης αγωγής του παιδιού.

Σαφώς, οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν σε ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό σοβαρότητας. Πέραν της επικινδυνότητας για τη σωματική υγεία, διαφαίνεται και έντονη διατάραξη της ψυχικής υγείας του παιδιού.
Ειδικότερα, ορισμένα στοιχεία που παρατηρούνται στο παιδί-θύμα, έχουν ως εξής: διαταραχές συμπεριφοράς, αισθήματα άγχους, φόβου, ανασφάλειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής, έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις του με συνομηλίκους, επιθετικότητα ή και νεανική παραβατικότητα.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα τα άτομα που έχουν βιώσει κακοποίηση στη παιδική τους ηλικία, να λειτουργήσουν ως θύτες στην ενήλικη ζωή τους και να εμφανίσουν ατομική ψυχοπαθολογία.

Κάθε μορφή παιδικής κακοποίησης, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο τελείται, ανεξαρτήτως κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού πλαισίου, βάσει όποιας «διαταραγμένης» νοοτροπίας, έχει βαρύτατες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία και φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού και επιπροσθέτως, παραβαίνει αρχές που σχετίζονται με το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης και προσωπικότητας του παιδιού.

Άρα, δεν θα αποτελούσε υπερβολή η κακοποίηση ανηλίκων, σε όλο το φάσμα της, να προσδιοριστεί και ως «ασέλγεια» ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ασέλγεια σε παιδικές ψυχές»…
Το θέμα δημοσιοποίησε πρώτα το ifmedia.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου