ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκλητική ΝΟΤΑΜ από την Άγκυρα για το Φαρμακονήσι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρκικό σκάφος
Μέγεθος γραμμάτων

Μια ακόμη ευ­και­ρία για αμ­φι­σβή­τη­ση ελ­λη­νι­κών κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των βρήκε η Τουρ­κία με αφορ­μή την επι­χεί­ρη­ση Διά­σω­σης με­τα­να­στών που βρί­σκο­νταν σε βάρκα βο­ρειο­δυ­τι­κά από το Φαρ­μα­κο­νη­σι.

Στις 08:45 οι ελ­λη­νι­κές Αρχές εξέ­δω­σαν την ΝΟΤΑΜ Α2568/16 με την οποία ανήγ­γει­λαν την έναρ­ξη επι­χεί­ρη­σης Έρευ­νας και Διά­σω­σης στην συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ριο­χή μετα από μή­νυ­μα ότι υπήρ­χε βάρκα σε κίν­δυ­νο. «Για το εν­δε­χό­με­νο να προ­κύ­ψουν κίν­δυ­νοι για την ενα­έ­ρια κυ­κλο­φο­ρία, κα­λού­νται όλα τα ιδιω­τι­κά ενα­έ­ρια μέσα να απο­κα­τα­στή­σουν επαφή με το Κέ­ντρο Συ­ντο­νι­σμού του Πει­ραιά (PIRAEUS JRCC) πριν ει­σέλ­θουν στην πε­ριο­χή που πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στο FIR Αθη­νών» ανέ­φε­ρε η ελ­λη­νι­κή ΝΟΤΑΜ.

Λίγο αρ­γό­τε­ρα στις 09:35 έσπευ­σε η Τουρ­κία να αμ­φι­σβη­τή­σει την αρ­μο­διό­τη­τα της Ελ­λά­δας να κάνει την Έρευ­να και Διά­σω­ση στην συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ριο­χή, η οποία εμπί­πτει στο FIR Αθη­νών και στα όρια των ελ­λη­νι­κών χω­ρι­κών υδά­των.

Με την ΝΟΤΑΜ Α5190/16 η Τουρ­κία δη­λώ­νει ότι δεν απο­δέ­χε­ται τον κα­θο­ρι­σμό της πε­ριο­χής Έρευ­νας και Διά­σω­σης με ανα­φο­ρά στο FIRΑθη­νών. Επι­ση­μαί­νε­ται επί­σης ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ριο­χή στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η ελ­λη­νι­κή ΝΟΤΑΜ, εμπί­πτει στην Τουρ­κι­κή πε­ριο­χή ευ­θύ­νης για Έρευ­να και Διά­σω­ση (SRR),όπως έχει κα­θο­ρι­στεί και κα­τα­γρα­φεί στο εγ­χει­ρί­διο του ΙΜΟ. Συ­νε­πώς κα­τα­λή­γει η τουρ­κι­κή ΝΟΤΑΜ όλες οι προ­σπά­θειες και δρα­στη­ριό­τη­τες για Ερεύ­να και Διά­σω­ση που εμπί­πτουν στην τουρ­κι­κή SRR θα πρέ­πει να συ­ντο­νί­ζο­νται από τις αρ­μό­διες τουρ­κι­κές αρχές.

Η Τουρ­κία στο πλαί­σιο της πά­γιας επι­δί­ω­ξης για επι­χει­ρη­σια­κή δι­χο­τό­μη­ση του Αι­γαί­ου, επι­χει­ρεί να εγκλω­βί­σει τα ελ­λη­νι­κά νησιά σε ζώνες τουρ­κι­κής αρ­μο­διό­τη­τας και ευ­θύ­νης και οι με­τα­να­στευ­τι­κές ροές με τις δε­κά­δες βάρ­κες που με­τα­κι­νού­νται προς τα ελ­λη­νι­κά νησιά, χρη­σι­μο­ποιού­νται ως πρό­σχη­μα από την Τουρ­κία για να αμ­φι­σβη­τή­σει την αρ­μο­διό­τη­τα για Έρευ­να και Διά­σω­ση μέχρι το μέσο του Αι­γαί­ου.

Ν.Μ. liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.